Alcatuire usa rapida flexibila

Iata componentele principale ale unei usi rapide flexibile, precum si pozitionarea, descrierea, si rolul fiecareia, pe scurt. Culorile cifrelor va ajuta sa identificati mai usor fiecare piesa. Pentru unele tipuri de usi rapide, pot aparea componente in plus sau cele existente pot fi usor diferite.


Copyright Decebal Scraba - www.codeus.ro

1. Cortina usa rapida - numita uneori si prelata usa rapida. Este flexibila, cel mai adesea din PVC si are 2-3 mm grosime. Poate fi complet opaca, poate avea o zona transparenta undeva in zona de mijloc sau poate avea "ferestre" izolate transparente (pe un rand, doua randuri sau mai multe) - varianta 1b, in desen.
La usi rapide de exterior, cu rezistenta la vant, cortina flexibila poate avea niste ranforsari (profile din aluminiu aplicate pe cortina sau platbande din otel incluse in cortina), ce au la capete ancore de vant (notate cu 9 in varianta 1a de cortina.

2. Sine laterale de culisare (stalpii laterali) - pe sine culiseaza cortina usii rapide si au si rolul de a sustine axul pe care se infasoara cortina. Stalpii laterali (care au un profil semi-inchis) pot adaposti si unele cabluri, fotocelule sau grile de fotocelule de siguranta si alte componente. Stalpii sunt, de obicei, din otel galvanizat, dar pot fi si din otel inoxidabil, la unele modele de usi rapide pentru industria alimentara sau farmaceutica, de exemplu.

3. Ax usa rapida - Este din otel galvanizat de obicei si pe el se infasoara cortina usii; la capete este sustinut de doua "capiteluri" ale stalpilor laterali, prin intermediul unor lagare cu rulmenti. La un capat al axului se gaseste motorul (motoreductorul) ce roteste axul.

4. Profil inferior al usii rapide - este prins de cortina (la partea de jos), poate fi rigid sau flexibil si pe el este si garnitura de etansare la pardoseala. Pe profilul inferior mai pot fi amplasate anumite accesorii (cutii de comanda a muchiei de siguranta, de exemplu). In garnitura inferioara se pot afla sisteme de siguranta pneumatice sau optice care au rolul de a deschide automat usa rapida atunci cand aceasta loveste un obstacol, pe secventa de inchidere.

5. Motorul electric (motoreductorul) - de obicei este denumit motor, dar este, de fapt, un subansamblu ce inglobeaza un motor electric, un reductor (sistem de pinioane) si o frana electrica. Motorul usii rapide invarte axul pe care se ruleaza cortina, si astfel deschide sau inchide usa (vezi aici mod functionare usa rapida).

6. Carcasa rulou usa rapida - este din otel galvanizat sau din otel inoxidabil si are rolul de a proteja axul pe care se infasoara cortina de depunerea prafului sau (in cazul de usi rapide alimentare sau farmaceutice) are rol igienic. Exista si carcase pentru motor, cu acelasi rol.

7. Panou de comanda - Adaposteste "creierul" - placa de comanda a usii rapide, precum si sursa de alimentare si alte componente electronice. De obicei, are trei butoane (sus / stop / jos sau deschis / stop / inchis). Poate avea si un buton de decuplare de urgenta a alimentarii.

8. Profil inferior rigid - la usi rapide cu rezistenta la vant (varianta de cortina 1b, in desenul de mai sus), profilul inferior al cortinei este rigid, cel mai adesea din aluminiu.

Pentru simplificarea desenului nu am figurat cablurile. In afara de cele ce pot fi ascunse in stalpii laterali, pot exista: Gasiti pe codeus.ro un articol detaliat despre usi rapide.