Usi automate pietonale




Usi pietonale automate (usi pietonale cu automatizare) - descrierea modului de functionare, detalii si informatii care va ajuta sa le intelegeti si sa le alegeti corect. Tipuri de usi automate mai des intalnite, folosite in spatii comerciale, hoteluri, cladiri de birouri, benzinarii, banci etc.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Fie ca sunt usi automate glisante, usi automate rotative, batante (pivotante) sau pliante, au rolul de a facilita accesul in spatii comerciale, hoteluri, cladiri de birouri, benzinarii, banci, institutii publice, spitale si clinici, camine de batrani, farmacii, aeroporturi, gari si autogari, zone cu acces controlat etc. Vorbim in acest articol exclusiv despre usi automate acces pietonal; acestea prezinta atat avantaje cat si dezavantaje fata de usile actionate manual, din care amintim cateva, in continuare.

Avantaje usi automate:

Dezavantaje usi automate:

Pe masura ce s-au perfectionat, diferitele tipuri de usi automate au reusit sa reduca mult dezavantajele si au ajuns sa fie o solutie de acces in cladiri moderna, sigura, comoda, civilizata si din ce in ce mai cautata. Dezvoltarea galopanta a tehnologiei adauga noi functiuni si noi modalitati de configurare, monitorizare si control pt. usi automate, astfel incat, in mod sigur, aceasta gama de usi se va dezvolta permanent.

Principalele tipuri de usi automate, in ordinea frecventei utilizarii lor sunt:
  1. Usi glisante automate, in unul sau doua canaturi, liniare, curbate sau in unghi; au si varianta (putin utilizata) numita usi glisante automate telescopice;
  2. Usi rotative automate, cu 4, 3 ori 2 aripi, cu automatizare in capitel sau (mai rar) ingropata in pardoseala;
  3. Usi automate batante, in unul sau doua canaturi (numite si usi pivotante automate) - sunt, practic, usi pe balamale cu automatizare;
  4. Usi pliante automate, cu deschidere intr-o parte sau simetrica, in ambele parti;

1. Usa automata glisanta

E cel mai raspandit tip de usa automata. Deoarece este un tip de usa vechi de peste 60 de ani, a beneficiat de multe perfectionari de-a lungul timpului, iar astazi avem usi glisante automate fiabile, confortabile si economice, utilizate pe scara larga.

Sunt usi glisante actionate de o automatizare usi glisante, amplasata la partea de sus (exista si variante de automatizari usi glisante ingropate in pardoseala), care actioneaza canatul / canaturile usii, inchizand si deschizand usa. Comanda de deschidere a usii e data de niste senzori de prezenta (radare), care "simt" pietonii ce se apropie de usa. Dupa trecerea pietonului prin cadrul usii, aceasta se inchide automat, in urma sa. Zona golului usii este monitorizata de fotocelule ori de radare ce nu lasa usa sa se inchida cata vreme ceva / cineva se afla in zona de inchidere. Iata, aici, o animatie schematica a modului de functionare a unei usi glisante automate in doua canaturi.

In functie de cerintele proiectului, usa automata glisanta poate fi deschisa si din buton, din cititor de card ori de amprenta etc.

Dimensiuni: uzual, la usi glisante automate intr-un canat intalnim dimensiuni de 900-1200 mm latime si 2100-2200 mm inaltime, iar cele in doua canaturi, dimensiuni de 1600-2200 mm latime si 2100 mm inaltime (e vorba de dimensiunile golului de trecere pe care-l inchid canaturile mobile ale usii).

Uzual, canaturile usii sunt niste rame din profile de aluminiu (uneori din alama sau otel inox) si geam simplu (laminat) ori termopan. Pot avea doar unul sau doua canaturi mobile sau pot avea si canaturi fixe, peste care se deschid cele mobile.

Astazi, intalnim usi automate glisante la hoteluri si pensiuni, la mall -uri si alte centre comerciale, la magazine de retail (chiar mici, de cartier), la aeroporturi si autogari, la spitale, clinici si azile pentru persoane varstnice, la cladiri de birouri, banci si institutii publice, la statii de distributie carburanti etc.

Ca o sub-categorie speciala, in gama de usi pentru spitale si clinici, exista si usi glisante automate etanse (ermetice) si usi glisante automate semi-etanse, ce au caracteristici speciale.

Vor fi pe codeus.ro articole ce vor detalia aspecte legate de usi glisante automate.

2. Usa rotativa automata

Desi prima usa rotativa (manuala) se pare ca dateaza de la sfarsitul secolului XIX (anul 1888), prima usa rotativa automata a fost instalata la inceputul decadei 1950-1960. Cu toate ca usile automate rotative au cam aceeasi varsta cu cele automate glisante, nu sunt intalnite la fel de des ca cele din urma, in special din cauza pretului semnificativ mai mare. In principiu, e vorba de un ax vertical, cu patru, trei sau doua "aripi", ce se invart in interiorul unui tambur cilindric ce are doua goluri de acces. Iata o animatie a modului de functionare a unei usi rotative automate:

In partea de sus a tamburului usii se afla un capitel ce adaposteste o automatizare de usa rotativa. Pe fetele capitelului se gasesc senzori de prezenta (radare) care detecteaza traficul pietonal catre usa. Usa rotativa incepe sa se invarta cu o viteza controlata, permitand intrarea si iesirea pietonilor in / din tamburul usii. Usa e dotata si cu sisteme de siguranta si monitorizare ce impiedica accidentarea persoanelor aflate in tamburul usii si in vecinatatea acesteia.

De obicei, aripile usii rotative sunt niste rame din profile de aluminiu (uneori din alama, otel inox sau chiar lemn) si geam laminat, securizat ori, mai rar, geam termoizolant (termopan).

Diametrul usilor automate rotative pleaca de la 2600-2800 mm si poate ajunge pana la 7000 mm sau chiar peste. 3000 mm este un diametru des intalnit. Inaltimea pasajului liber al usii rotative este, de obicei 2200 mm, iar inaltimea totala (inclusiv capitelul) este de 2500-2600 mm. Exista si usi rotative cu rol principal in conceptul arhitectural al unei cladiri, care pot avea inaltimea totala de 4 m, 5 m ori chiar 10 m.

Se folosesc usi rotative automate pentru cladiri de birouri premium, la hoteluri de categorie superioara, la centre comerciale mari, la aeroporturi importante, la restaurante exclusiviste, la banci mari, la institutii importante ale statului.

3. Usa automata batanta

Poate fi atat o usa de acces din exterior, cat si o usa intre doua incaperi. Este o usa pe balamale (numita si usa pivotanta sau usa batanta) actionata de o automatizare usi batante. Automatizarea poate fi cu brat ori cu sina. In continuare, gasiti o animatie cu modul de functionare al unei usi automate batante intr-un canat:

Automatizarea deschide si inchide usa, miscarile ei fiind monitorizate de sisteme de siguranta care previn accidentarea persoanelor ce folosesc usa. Zona de deschidere a usii trebuie sa fie libera de obstacole si trebuie evitata de trecatori. Deschiderea usii poate fi comandata de senzori (radare), de butoane, de apasarea usoara pe clanta etc. Usa batanta automata e un tip de usa cu deschidere automata mai rar utilizat, intalnit in special in spitale si camine de batrani, in institutii publice, in industria farmaceutica. In unele cazuri, cu automatizarea potrivita, pot fi folosite in cadrul unor sisteme de evacuare fum si gaze fierbinti in caz de incendiu.

4. Usa automata plianta

Este o usa rar utilizata pentru trafic pietonal. Are un sistem complicat de glisare-pliere, cu multe piese in miscare, motiv pentru care nu este o usa foarte fiabila.

Analizarea atenta a parametrilor fiecarui tip de proiect poate conduce la decizia utilizarii unor usi automate. Avand in vedere ca pot necesita bugete semnificative, alegerea unor tipuri de usi automate potrivite se face ca urmare a unei analize complexe, unica pentru fiecare proiect, astfel incat aceste usi sa fie o investitie si nu o cheltuiala fara rost.

Usi automate - codeus.ro

Usile automate sunt produse relativ complexe, ce inglobeaza atat piese mecanice cat si componente electrice, electro-mecanice si electronice. Sigur, puteti gasi si usi automate ieftine, dar trebuie sa va ganditi ca sunt produse care trebuie sa reziste la valori mari de trafic (la usi automate de calitate, testarea se face la cel putin 1.000.000 de cicluri - da, un milion de cicluri inchis - deschis!). E de preferat sa alegeti producatori consacrati sau macar producatori cu un bun renume. Normele europene de siguranta pentru usi automate sunt destul de stricte, iar componentele ce asigura functionarea sigura a usilor adauga si ele la pret. Va dau aici niste preturi orientative, cu precizarea ca puteti gasi si usi automate ieftine si usi mai scumpe.


Usi automate preturi:



Usi glisante automate pret

Principalele componente ale unei usi glisante automate sunt canaturile usii si o automatizare usi glisante (incluzand aici si radarele si elementele de siguranta). Pentru o usa glisanta automata alcatuita din doua canaturi mobile si o automatizare usi glisante, cu o deschidere libera de trecere de 2000 x 2100 mm (latime x inaltime), puteti plati intre 2200 Euro + TVA si 3000 Euro + TVA.

Usi rotative preturi:

Daca puteti gasi o usa rotativa manuala de 1800 x 2200 mm la un pret de 7 - 8000 Euro + TVA, o usa automata rotativa de 3000 x 2200 mm poate avea un pret de 15.000 - 25.000 Euro + TVA. Usi rotative automate foarte mari, de 5000 sau 6000 mm in diametru, cu doua aripi, pot avea un pret de 30.000 Euro + TVA sau chiar 50.000 Euro + TVA si chiar si mai mult. Fiind, adesea, produse "custom made", solutiile constructive si materialele speciale pot face din usile rotative automate produse exclusiviste, cu un pret pe masura.

Distribuiti: