Usi rotative manuale si automate




Ce este usa rotativa? Tipuri uzuale de usi rotative, ce avantaje are fiecare tip. Cum alegem usa rotativa, recomandari usi rotative. Usi rotative speciale – break-out, de securitate, complet din sticla etc. Usi rotative mall, cladiri de birouri, hotel, restaurant, sedii de firma.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Ce este usa rotativa?

Usa rotativa este un sistem de acces in cladiri, care permite circulatia in ambele sensuri prin golul de acces si poate prelua valori mari de trafic pietonal. Prima usa rotativa a aparut la sfarsitul secolului al XIX –lea, in SUA si, datorita avantajelor sale fata de celelalte tipuri de usi de intrare in cladiri, la inceputul secolului al XX –lea, a fost adoptata pe scara larga la cladirile cu numar mare de vizitatori. Usa rotativa este o solutie estetica, eficienta si eleganta de acces, innobileaza fatada pe care este instalata, conferind stil si prestigiu cladirii.

Usa rotativa – componente

Componente usa rotativa - codeus.ro

O usa rotativa obisnuita are urmatoarele componente principale:

Pe langa faptul ca usa rotativa poate prelua valori mari de trafic pietonal, in cazul unei usi rotative automate / semiautomate, sunt si avantaje de economie de energie (folosita la incalzirea/racirea interiorului cladirii): Deoarece usa rotativa nu produce curenti directi de aer intre exterior si interior, datorita efectului de sas si deoarece inchiderea usii este optimizata, schimbul de caldura intre interior si exterior este minim.

Tipuri usi rotative

D.p.d.v. al numarului de aripi, in functie de cerintele proiectului, de diametrul usii si de buget, intalnim usi rotative cu 4 aripi, usi rotative cu 3 aripi si usi rotative cu doua aripi. Iata mai jos cateva dintre avantajele fiecarui tip.

Tipuri usi rotative - codeus.ro

Usi rotative 4 aripi – avantaje

Usa rotativa cu 4 aripi este cel mai intalnit tip. Cele 4 aripi sunt amplasate la 90 grade, iar deschiderile de intrare / iesire ale tamburului sunt 1/4 din circumferinta lui. Principalul avantaj este acela ca, in pozitia „usa inchisa” asigura cea mai buna etansare / izolare termica. – cate doua aripi si panourile curbe ale tamburului asigura niste incinte-tampon ce izoleaza interiorul cladirii de exterior. In plus, dupa utilizare usa rotativa cu 4 aripi ajunge repede in pozitia inchisa (are o cursa scurta de facut).
Un alt avantaj, ce poate conta d.p.d.v. arhitectural, ar fi ca usa rotativa in 4 aripi este simetrica.

Usi rotative 3 aripi – avantaje

La usa rotativa in 3 aripi, unghiul dintre aripi este de 120 grade, ceea ce mareste spatiul intre doua aripi (fata de usa rotativa in 4 aripi), dar deschiderile de intrare/iesire ale tamburului sunt de 1/6 din circumferinta lui. La acelasi nivel de dotari si finisaj si la aceleasi dimensiuni usa rotativa in 3 aripi e mai ieftina decat cea in 4 aripi.
Deoarece 3 aripi cantaresc mai putin decat 4, se pot produce usi rotative in 3 aripi cu diametre mai mari decat la usi rotative in 4 aripi.

Usi rotative 2 aripi

Usile rotative in 3 sau 4 aripi pot fi cu actionare manuala sau automate. Usile rotative in doua aripi sunt usi rotative foarte mari (au diametre intre 3500 si 5000 mm sau chiar mai mari), deci vor fi produse doar in varianta automata, cu toate sistemele de siguranta disponibile. La usa rotativa in 2 aripi, cele doua aripi sunt amplasate la 180 grade, iar spatiul intre ele este maxim. In plus, deschiderea intrare/iesire a tamburului poate fi foarte mare, ceea ce recomanda folosirea acestor usi rotative de capacitate mare la centre comerciale mari, aeroporturi, gari, cladiri publice mari etc.

Usi rotative mall

Cel mai adesea, fiind vorba de usi rotative de mare capacitate, vor fi usi rotative cu trei sau doua aripi. Avand diametre mari, deci fiind usi grele, vor fi usi rotative automate, prevazute cu toate sistemele de siguranta disponibile. Cele cu diametre foarte mari, pot avea, in zona centrala sau la capetele celor doua aripi, mici spatii vitrate inchise (tip vitrina) in care se pot expune produse, pot fi amplasate manechine etc.

Usa rotativa manuala

Daca prin usi rotative manuale intelegem acele usi care nu au niciun fel de sistem de reglare a vitezei de rotire si de control al pozitiei aripilor si care sunt actionate prin impingere de persoanele ce trec prin ele, atunci usa rotativa cu actionare manuala este din ce in ce mai rar intalnita. Va avea diametre de 1600-2200 mm si aripi usoare (diametre mai mari si greutati mai mari ale aripilor ar mari pericolul de accidentare, avand in vedere ca nici viteza de rotire nu este controlata). Cei mai multi producatori de usi rotative limiteaza diametrele si modelele disponibile la usi rotative manuale. Evident, usa rotativa manuala este o usa rotativa ieftina, dar aplicabilitatea ei este limitata. Trebuie considerat si faptul ca, nefiind monitorizata / controlata pozitia aripilor, la repaus usa poate fi intr-o pozitie care permite circulatia aerului si pierderile de caldura din cladire.

Usa rotativa automata

Este acea usa rotativa care este actionata de un motor electric, controlat de o unitate de comanda cu microprocesor si este dotata cu senzori (radare) pentru detectarea prezentei persoanelor si cu sisteme de siguranta care previn accidentarile.

Functionare usa rotativa automata: Cand unul dintre senzorii (radarele) de activare detecteaza o persoana ce se apropie de usa, aripile usii incep sa se roteasca cu o viteza sigura, controlata; persoana intra intre aripile usii, trece prin tambur si iese in partea cealalta. Daca, in rotirea sa, usa imtampina un obstacol sau daca intrarea in tambur a persoanelor nu se poate face in siguranta, sistemele de siguranta intrerup rotirea usii. Cele mai multe usi automate rotative au si butoane speciale pentru persoanele cu handicap locomotor – la apasarea butonului, viteza de rotire a usii este redusa.

Functionare usa rotativa automata / semiautomata
Usa rotativa automata - functionare - codeus.ro

Exista si asa-numitele usi rotative semi-automate – un fel de hibrid intre o usa rotativa manuala si una automata: acestea sunt actionate manual, dar au un sistem care le controleaza viteza de rotire si pozitia de inchidere.

Usi rotative automate – avantaje

Fata de o usa rotativa manuala, o usa rotativa automata are cateva avantaje, dintre care enumar aici:

In unele situatii, in loc de usa rotativa, se poate folosi alt tip de usa automata.

Sisteme siguranta usi rotative automate

Fiind usi grele, cu inertie mare, ce pot genera forte importante de lovire / strivire si au zone de forfecare, orice producator de usi rotative trebuie sa tina cont de cerinte de siguranta pentru utilizatori. Pentru Europa, cerintele de siguranta ale usilor automate (fie ele rotative, glisante sau pivotante) sunt reglementate de Norma Europeana EN 16005.

Zonele potential periculoase sunt monitorizate de senzori de siguranta, la partea de jos a aripilor si pe muchiile verticale ale tamburului pot exista muchii de siguranta („safety edges”), in afara si in interiorul tamburului pot fi amplasate butoane speciale pentru persoane cu handicap, unele zone pot fi monitorizate de fotocelule (bariere luminoase) etc. Toate aceste sisteme de siguranta pt. usi automate rotative au, in esenta rolul de a evita si/sau de a limita riscul lovirii, impiedicarii, dezechilibrarii persoanelor care circula prin usa.

EN 16005 - usi actionate electric sau hidraulic, pentru trafic pietonal - Siguranta in exploatare - Cerinte si metode de testare este norma europeana cu care trebuie sa fie conforme orice usi rotative automate comercializate in U.E. Iata cateva aspecte mai importante:

Alte cerinte de siguranta pentru usi automate conform EN 16005 vor fi detaliate intr-un articol separat, pe codeus.ro.

Usi rotative securitate

In unele situatii, poate fi necesara o usa rotativa de securitate, care sa restrictioneze accesul in anumite zone, permitand doar intrarea persoanelor autorizate. Sunt usi rotative speciale, dotate cu sisteme de control acces si, deoarece trecerea prin ele presupune validare, nu au capacitatea de trafic a unor usi rotative uzuale. Pot fi si usi rotative antiefractie, de clasa antiefractie RC2 sau RC3. Ceva mai multe detalii despre clase de rezistenta antiefractie gasiti in tabelul din articolul despre usi de intrare, de pe codeus.ro.

Usa rotativa break-out

Atunci cand spatiul adiacent unei usi rotative o permite, se pot prevedea langa aceasta usi de evacuare obisnuite, pe balamale. Insa, uneori, este necesar ca evacuarea in caz de incendiu sa se faca chiar prin usa rotativa. In acest caz este nevoie de usi rotative cu sistem break-out. La acestea, in caz ca se aplica o anumita presiune pe aripile usii, acestea se pliaza pe langa ax si permit trecerea libera prin usa a persoanelor care se evacueaza.
Usi rotative breakout - codeus.ro
In functie de necesarul de fluxuri de evacuare din scenariul de securitate la incendiu, este posibil ca doar plierea unei singure aripi a usii sa fie suficienta, dar mai intalnite sunt sisteme breakout pentru usi rotative care asigura plierea tuturor aripilor.

Montaj usa rotativa

De obicei, usa rotativa se monteaza cu axul in planul vertical al fatadei cladirii. Exista si variante de montaj retras (mai mult sau mai putin) din planul fatadei:

Montaj usi rotative - codeus.ro

O conditie esentiala pentru un montaj usa rotativa corect este ca pardoseala pe care se monteaza usa sa fie plana si orizontala.
In functie de tipul de usa rotativa ce se monteaza, detaliile de montaj la pardoseala difera:

Uzual, aripile usii rotative si panourile curbe ale tamburului sunt rame din profile de aluminiu, vitrate cu geam laminat, iar montarea tamburului se face ca la tamplaria din aluminiu. Producatorul livreaza solutia de conectare intre fatada cladirii si tamburul usii rotative.
Bineinteles, axul usii rotative si panourile curbe ale tamburului trebuie sa fie perfect verticale. Producatorul usii rotative livreaza odata cu usa un desen cotat (pe care apar toate cotele relevante, necesare unui montaj corect) si instructiuni detaliate de instalare, ce trebuie respectate intocmai la montaj. La usile automate rotative, se livreaza si manual de instalare si programare pentru automatizare.


Ce pret are o usa rotativa?



O intrebare de 1000 puncte, ce poate avea 1000 de raspunsuri. Desi, la unii producatori, exista si variante standard („kit”) de usi rotative pe stoc, cel mai adesea fiecare usa rotativa este unica si este produsa ca unicat. Variantele constructive diferite, dimensiunile, feluritele tipuri de finisaj si de sticla, multiplele variante de actionare si accesorizare etc. fac ca gama de preturi usi rotative sa fie foarte larga.
Puteti plati pe o usa rotativa manuala, simpla, in 3 aripi, de 1600 x 2400 mm (diametru x inaltime) intre 8000 si 11.000 Euro, dar o usa de 5-6 m in diametru, automata, in doua aripi, poate costa 50 – 60.000 Euro si chiar mai mult. De aceea, nu exista un singur raspuns la intrebarea „cat costa o usa rotativa?”, principala preocupare a celui ce doreste sa cumpere o usa rotativa la un pret corect ar trebui sa fie obtinerea valorii maxime pentru pretul platit.

Cunoasterea pietii si producatorilor, studierea atenta a specificatiilor tehnice ale usii rotative, o buna informare prealabila si comunicarea cu vanzatorul sunt cheia obtinerii de maxim de valoare pentru pret minim, la usi rotative.


Distribuiti: