Usi metalice multifunctionale
Usi multifunctionale - caracteristici, recomandari, preturi. Ce intelegem prin usi metalice multifunctionale, unde se folosesc, variante dispobibile. Ce deosebiri sunt intre o usa metalica multifunctionala de interior si o usa metalica multifunctionala de exterior? Cum alegem cele mai potrivite usi multifunctionale de exterior?

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Usi metalice multifunctionale - utilizari

Foarte des, intalnim in jurul nostru usi metalice. Fie ca sunt usi rezistente la foc, usi metalice de interior sau usi metalice de exterior, le gasim la:

Usi metalice multifunctionale - alcatuire

Ca la orice usi metalice, sunt cateva componente de baza ce se regasesc la usi metalice multifunctionale:

Usi metalice multifunctionale: alcatuire - codeus.ro

1. Toc usa multifunctionala: desigur, e metalic, de obicei din otel ambutisat de 2 sau 2.5 mm grosime. Plecand de la varianta cea mai simpla si mai ieftina - toc de colt, exista si toc de imbracare a peretelui, toc bloc pt. montaj in tunel (intre pereti sau in gol), toc de colt si contratoc (completare), variante de toc metalic special (pt. montaj in pereti de gips-carton, in panouri izopanel etc.) s.a.m.d. Tipuri tocuri metalice usi multifunctionale - codeus.ro
Exista si usi metalice multifunctionale cu toc din aluminiu (toc de colt, toc de imbracare, toc bloc din aluminiu) - de obicei, usi metalice multifunctionale de interior.

2. Foaie (blat) usa metalica multifunctionala: Este de tip sandwich, cu fete din tabla de otel si cu structura interna de vata minerala, spuma PUR, PAL, structura celulara tip fagure etc. Poate fi cu falt sau fara falt (mai rar), tabla este galvanizata la cald si vopsita sau doar vopsita.

3. Balamale: Din otel galvanizat si vopsit sau din otel inoxidabil, vizibile sau ascunse, cu sau fara posibilitate de reglare, pe lagar fara mentenanta (otel-polipropilena) sau pe bila / rulment. La usi metalice multifunctionale usoare, de interior, sunt mai fine, eventual nichelate, iar la usi metalice multifunctionale industriale, grele, vor fi balamale pe rulment, mari si robuste.

4. Broasca (incuietoare): Poate fi broasca simpla, cu incuiere cu cheie (cu limbete separat sau incuiere cu blocare maner), broasca de siguranta, broasca de siguranta cu incuiere multipunct, broasca antipanica, broasca cu functii multiple (antipanica, control acces) etc. La usi multifunctionale ieftine, broasca standard va fi cu un singur limbete (actionat de maner, iar incuierea usii se realizeaza prin blocarea manerului la apasare).

5. Silduri si manere: Cel mai adesea, la usi multifunctionale standard, manerele si sildurile (rozetele) sunt din plastic (PVC) negru. Ca variante, intalnim manere si silduri de plastic colorat, aluminiu, otel inoxidabil. La usi multifunctionale de interior axul patrat al manerului va avea latura sectiunii de 8 mm, iar la usi multifunctionale de exterior si la usi multifunctionale industriale, latura axului patrat va fi de 9 mm.

Manere si silduri usi metalice multifunctionale - codeus.ro

Deoarece la usi metalice multifunctionale industriale si la usi metalice multifunctionale de exterior foaia de usa e mai groasa, termoizolatia mai grea si usa are niste ranforsari metalice pe interior, acestea vor avea manerele din plastic cu miez metalic (cu insertie metalica) - manere din plastic pentru usi grele.

6. Accesorii (detaliate mai jos).

Usi metalice multifunctionale - accesorii

Fiind usi multifunctionale, trebuie sa poata fi accesorizate astfel incat sa poata indeplini diferite functiuni, uneori multe functiuni simultan. Gama de accesorii usi multifunctionale e vasta, deci voi enumera mai jos doar cateva dintre cele utilizate des:

- Amortizor usa multifunctionala - un amortizor hidraulic are rolul de a asigura autoinchiderea usii, impiedicand totodata trantirea ei. Fie ca este amortizor cu sina sau , e important sa fie potrivit cu usa deservita - fiecare producator are mai multe clase de amortizoare hidraulice pentru usi, in functie de greutatea si/sau dimensiunea usii. Un amortizor slab la o usa grea se va defecta repede si nu va putea impiedica usa sa se tranteasca (grabind si defectarea usii), iar un amortizor puternic la o usa usoara va suprasolicita balamalele si broasca usii, grabind defectarea ei.

Un amortizor usa cu reglaje multiple (forta de tragere, zona de franare, forta de franare) va fi adaptabil oricarei usi si situatii si se comporta bine in exploatare, pe cand un amortizor ieftin (cu un singur reglaj - forta de tragere) e mai putin fiabil, in timp. La usi multifunctionale mari (cu foi mari si grele) poate fi necesar montajul a cate doua amortizoare pe foaia de usa. Exista amortizoare cu opritor, care limiteaza la un anumit unghi (reglabil) deschiderea foii de usa.
In general, la usi grele se recomanda folosirea amortizorului. Unii producatori de usi metalice multifunctionale recomanda folosirea amortizorului si la usi multifunctionale usoare, montate in pereti de gipscarton si la usi multifunctionale cu vitrari.

- Broaste speciale usi multifunctionale - nenumarate variante (antipanica, antiefractie, cu functii de control acces etc.), inclusiv broaste programabile, cu zeci de functiuni, ce pot fi setate pentru cerinte multiple.

- Grile de ventilatie
Atunci cand au rol in ventilatie, aport de aer proaspat pt desfumare, asigurarea circulatiei aerului pt. egalizarea presiunii etc., folosim usi multifunctionale cu grile de ventilatie, care permit circulatia aerului si atunci cand sunt inchise.

Usi metalice multifunctionale cu grile de ventilatie - codeus.ro

Grilele de ventilatie (numite si grile de transfer) pot fi din plastic, aluminiu sau otel, iar cand e vorba de grile de ventilatie pentru usi multifunctionale de exterior, ele vor avea inglobata si plasa de insecte. Uneori, e nevoie de usi metalice cu grile mari (de exemplu usi metalice pt. transformatoare electrice) - vor fi usi multifunctionale cu grile pe intreaga suprafata (pastrand totusi niste margini pline, perimetral, de 150-250 mm, necesare pt. asigurarea rigiditatii foii de usa.

- Vitrari usi multifunctionale
O usa multifunctionala vitrata va avea o zona vitrata rectangulara sau rotunda (tip hublou), cu o rama din otel sau aluminiu.

Usi metalice multifunctionale cu vitrari - codeus.ro

Geamul vitrarii poate fi simplu, de 6-8 mm grosime (pt. usi multifunctionale de interior) sau dublu, de tip termopan (la usi multifunctionale de exterior). E recomandabil ca geamul sa fie din sticla securizata sau sticla laminata. La usi multifunctionale industriale pt spatii de productie sau depozitare, susceptibile de a fi lovite accidental, geamul vitrarii poate fi din sticla armata cu plasa de sarma.

- Accesorii de control acces pt. usi multifunctionale - atunci cand trecerea prin usa este restrictionata (intr-un sens sau in ambele sensuri), apare necesitatea ca usa sa poata fi deschisa doar dupa validarea unui card (token, transponder etc.). Cititorul de card, amprenta, cod este legat la un sistem de blocare a usii - electromagnet de retentie, broasca electromagnetica (zavor electric), blocator limbete (door strike). Fiecare are anumite compatibilitati, limitari, avantaje si dezavantaje, iar daca usa cu control acces este si usa de evacuare, lucrurile se complica - voi detalia aceste accesorii control acces usi in articol separat, pe codeus.ro.

- Accesorii de monitorizare pt usi multifunctionale - contact magnetic (contact REED), contact incuiere (contact REED), diferiti senzori - transmit la sistemul centralizat de alarma si/sau la software BMS (Building Management System) starea in care se afla usa (deschisa / inchisa si descuiata / inchisa si incuiata).

- Accesorii diverse usi multifunctionale - vizor usa, opritor usa (de pardoseala sau de perete), protectii la lovire (kick-plate)

Usa multifunctionala dubla

La usi metalice multifunctionale duble (usi multifunctionale in doua canaturi) cu autoinchidere automata a canatului pasiv (de regula usi multifunctionale antipanica) apare o cerinta suplimentara: indiferent de cat de mult se deschide fiecare canat, atunci cand amandoua vor fi deschise, e obligatoriu sa se inchida intr-o anumita ordine: intai canatul pasiv (foaia fixa), iar apoi canatul activ (foaia de trafic).

Usa dubla inchidere automata - functionare:

Usa dubla cu autoinchidere automata, cu selector a ordinii de inchidere a canatelor (foilor) - functionare - codeus.ro

Secventa de inchidere se controleaza cu un selector de ordine de inchidere a canatelor usii. Cel mai simplu model de selector ordine inchidere canate usi duble este mecanic, ca un mic brat, se monteaza articulat pe toc si, cu ajutorul unor piese montate pe foile usii, face foaia activa sa astepte trecerea foii pasive, la inchidere. Exista si sisteme de (doua) amortizoare tandem, montate intr-o carcasa ce integreaza si un sistem de reglare a ordinii de inchidere a canatelor, cu cablu.

Usi multifunctionale de interior

Sunt producatori de usi metalice multifunctionale care produc diferit usile de interior, fata de cele de exterior (alta tabla, alt tip de vopsire, alte accesorii etc.). Alti producatori folosesc aceeasi tabla si aceeasi protectie anticoroziune ca la usile de exterior, dar nu doteaza usile de interior cu etansare la pardoseala (de exemplu) ori limiteaza tipurile de tocuri disponibile pt. interior. Important este sa putem face diferenta intre usi metalice de interior si usi metalice multifunctionale de interior si sa alegem corect (vedeti mai jos, capitolul usi multifunctionale ieftine). Ca grosime a foii de usa, pentru usi de interior e suficient sa avem 40-45 mm, dar rareori intalnim usi metalice multifunctionale industriale cu grosimea foii de usa mai mica de 50-55 mm.

Usi multifunctionale de exterior

Bineinteles, fiind usi de exterior, este foarte importanta izolarea termica pe care o pot oferi. Asta inseamna ca vor avea grosimi ale foii de usa de 60-65 mm, tocuri cu termoizolatie in interior si cu garnituri de etansare eficiente, cu profil inchis (minim o camera), miez intern (termoizolatie) din vata minerala (ori alt material bun izolator termic), un sistem de etansare la pardoseala: garnitura retractabila (prag retractabil), prag denivelat cu garnitura, garnituri pe profil semirotund etc.). Tabla din care sunt confectionate tocul si foaia usii obligatoriu trebuie sa fie galvanizata la cald (prin imersiune) grunduita si vopsita umed sau vopsita electrostatic.
Fiind o usa groasa, cu garnituri perimetrale, cu un miez eficient, o usa metalica multifunctionala de exterior va avea si bune performante de izolare fonica, rezistenta mecanica buna, va asigura o buna etansare la apa si vant.

Aceste caracteristici ale unei usi metalice multifunctionale de exterior (coeficient izolare termica, permeabilitatea la apa si la vant, performante de fonoizolare, rezistenta mecanica, forte de operare etc.), impreuna cu performantele exacte ale usii livrate (identificata exact prin cod unic inscris pe usa) se inscriu in Declaratia de Performanta a producatorului (Declaration of Performance - DoP). Declaratia de performanta insoteste usa, iar producatorul / furnizorul trebuie sa o faca disponibila clientului, conform Regulament UE nr. 305/2011 de stabilire a unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor pentru constructii.

Usi multifunctionale antiefractie

De la orice tip de usi multifunctionale exterioare se asteapta sa aiba o buna rezistenta antiefractie (mai multe detalii gasiti in articolele usi antiefractie si usi de intrare, de pe codeus.ro). Oricum, o usa metalica multifunctionala standard va avea cel putin bolturi fixe de siguranta, ce impiedica deschiderea usi prin fortarea (distrugerea) balamalelor.

Montaj usi metalice multifunctionale

In general, se monteaza ca orice usi metalice, dar, fiind vorba de usi grele, ar putea fi unele cerinte speciale la procedurile de montaj usi multifunctionale:

O echipa de montaj cu experienta in montajul de usi rezistente la foc, se poate descurca onorabil si la montaj usi metalice multifunctionale.

Usi multifunctionale ieftine

Unii furnizori forteaza o definitie prea larga a categoriei de usi metalice multifunctionale si pot prezenta o usa metalica de interior ca fiind usa metalica multifunctionala (eventual chiar de exterior).

Uzual, prin usi metalice multifunctionale, intelegem usi metalice multifunctionale industriale - ele vor avea tabla tocului de 2 mm sau de 2.5 mm grosime, tabla foii de usa de 1 mm sau 1,5 mm grosime, miez intern de vata minerala ori spuma poliuretanica de inalta densitate, ranforsari interioare (pregatiri executate din fabrica) pentru bare antipanica si/sau amortizoare, broaste solide si fiabile, cu toate piesele din metal, balamale pe rulmenti, robuste, manere solide (metalice sau din plastic cu insertie metalica) cu ax patrat de 9 mm.

La usi metalice de interior, tabla tocului poate fi de doar 1,5 mm grosime, tabla foi de usa - de 0.6 mm grosime, miezul usii e celular (tip fagure, din carton) sau din PAL tubular, balamale fara rulment, mici si subtiri (ca la usile din lemn), broastele au unele piese din plastic, manerele cu ax patrat de 8 mm etc. Daca sunt folosite ca usi de interior, fara mari pretentii de fiabilitate si rezistenta la solicitari mecanice si numar mare de cicluri inchis/deschis (in spatii de birouri, magazii si spatii tehnice de etaj, la grupuri sanitare etc.), se vor comporta bine. Dar cand este vorba despre usi multifunctionale de uz intens, susceptibil de a fi lovite si fortate la limita, recomand sa alegeti usi multifunctionale industriale. O usa multifunctionala ieftina, ce a fost aleasa doar pentru un pret mic, nu va putea fi folosita in rol usa multifunctionala industriala prea mult timp si va trebui inlocuita cu una potrivita.

Usi multifunctionale pret

Normal, o usa metalica multifunctionala buna nu va fi mai ieftina de 300-400 Euro. E vorba de o usa multifunctionala de interior in dotare standard, pentru ca o usa multifunctionala de exterior poate costa in plus 100-200 Euro, iar usa metalica multifunctionala cu optiuni multiple (control acces, functie antipanica, functie desfumare, grile ventilatie etc.) poate ingloba accesorii de 1000 - 2000 Euro.

Daca vi se propune o usa metalica de 120-300 Euro, solicitati furnizorului fisa tehnica a produsului si studiati cu atentie caracteristicile ei - este foarte probabil sa fie o usa metalica de interior (tabla subtire, fara galvanizare, miez celular, balamale fara rulment, broasca rudimentara etc.). Daca aveti nevoie de o usa multifunctionala de exterior ori de o usa multifunctionala de spatii tehnice industriale, nu e ceea ce va trebuie.

Deoarece categoria usi metalice multifunctionale este foarte larga si, uneori, abuzata, atunci cand aveti nevoie de o usa multifunctionala, trebuie sa va identificati exact cerintele fata de acea usa si sa alegeti o usa metalica potrivita. Ganditi-va ca alegerea corecta va fereste, in timp, de cheltuieli suplimentare si va asigura o usa fiabila, pe care o puteti utiliza timp indelungat.


Distribuiti: