Numite usi glisante antifoc, usi culisante antifoc, usi glisante rezistente la foc sau usi culisante rezistente la foc, sunt usi rezistente la foc, care se inchid / deschid prin culisare pe o sina amplasata la partea superioara. Ca orice usi cu rezistenta la foc, au rolul de a izola incendiul intr-un anumit compartiment al cladirii si/sau de a proteja caile de evacuare in caz de incendiu. Indeplinesc criteriul EI de rezistenta la foc - etansare si izolare la foc (gasiti detalii suplimentare despre rezistenta la foc in preambulul articolului usi antifoc).
Usi glisante rezistente la foc se utilizeaza la separarea compartimentelor de incendiu (compartimentele ale caror elemente de delimitare trebuie sa fie rezistente la foc) si la protejarea cailor de evacuare in diferite proiecte:
- magazine, mall -uri si centre comerciale - la separarea spatiilor de depozitare de zonele de vanzare, la separarea unor compartimente ale depozitului cu risc diferit de incendiu, la protejarea culoarelor de evacuare etc.);
- in parcari subterane – atunci cand au suprafete mari si sunt impartite in mai multe compartimente de incendiu si/sau la iesirea / intrarea parcarii;
- in hale industriale de productie, in centre logistice si depozite mari (de exemplu, la camerele de incarcare a bateriilor pentru motostivuitoare);
- in centre universitare si alte spatii de invatamant mari;
Deoarece usa glisanta rezistenta la foc trebuie sa asigure si etansare si izolare si deoarece este utilizata (de obicei) in inchiderea golurilor mari din pereti antifoc, va avea greutate mare. De aceea, orice producator de usi glisante antifoc va limita greutatea componentelor, fragmentandu-le in piese mai usor de manipulat si de pus in opera.
Usi glisante antifoc – alcatuire
Indiferent de producator, orice usa glisanta antifoc are niste componente principale:
1. Blat (canat)
Este alcatuit din panouri de 700 – 1200 mm latime, ce se asambleaza intre ele si formeaza blatul. In functie de rezistenta la foc (EI30, EI60, EI90, EI120, EI180), canatul are o grosime de 70 – 150 mm. Panourile sunt de tip sandwich, cu tabla de otel pe ambele fete si miez de vata minerala densa (uzual) ori din alte materiale incombustibile sau combinatii de materiale incombustibile. De regula, panourile au o rama perimetrala interioara din profile de otel, ce le asigura rigiditatea si stabilitatea, precum si indeformabilitatea lor sub actiunea focului.
2. Sina de culisare
Este amplasata la partea superioara a unei usi culisante antifoc si se fixeaza in peretele rezistent la foc, deasupra golului pe care-l inchide usa. Sina este de otel si pe ea culiseaza blatul usii, cand se inchide / deschide. Sina si sistemele ei de prindere in perete pot fi protejate de o carcasa din tabla de otel – carcasa are rolul de a feri sina, carucioarele, cablurile si rolele contragreutatilor de depuneri de praf, grasimi si umiditate, in mediile dificile.
3. Carucioare de culisare
Sunt de mai multe tipuri, cu doua sau 4 role (mai des) si se fixeaza la partea superioara a panourilor blatului. Cele mai multe au un sistem de reglare pe inaltime, ce permite calarea corecta a panourilor si obtinerea unui luft (spatiu liber) adecvat, sub usa. Rolele de culisare sunt de otel, cu rulmenti de buna calitate, ca sa asigure inchiderea corecta a usii.
4. Stalp de inchidere
La capatul de cursa „inchis”, blatul unei usi glisante antifoc se opreste intr-un stalp de inchidere (numit si stalp de capat). Stalpul si muchia blatului care intra in el sunt de forma „nut si feder” (lamba si uluc), ca sa asigure etansarea la foc. Stalpul este din otel si se fixeaza pe peretele rezistent la foc. Stalpul are o carcasa, care protejeaza si contragreutatile usii.
5. Profil central etansare
Pe latura opusa a golului (fata de stalpul de inchidere) se monteaza pe perete un profil-labirint. Acesta face pereche cu un profil-labirint aflat pe ultimul panoul al blatului. In pozitia inchis, labirintul (sicanele) profilelor cuplate impiedica trecerea focului.
6. Contragreutati, sistem scripeti
Conform normelor, usa glisanta antifoc trebuie sa fie „fail safe”, adica inchiderea usii sa se poata face fara ajutor din exterior, chiar in absenta alimentarii cu curent electric. De aceea, inchiderea usii se face gravitational, cu ajutorul unor contragreutati; acestea, prin intermediul unui sistem de cabluri si scripeti, trag de blatul usii pt. a-l inchide.
7. Electromagnet retentie
Poate fi amplasat pe pardoseala ori la partea de sus a usii si are rolul de a mentine usa in pozitia „deschis”. In apropierea lui (uneori chiar pe carcasa lui) exista un buton eliberare electromagnet – prin apasarea lui, se elibereaza usa si aceasta se poate inchide.
8. Amortizor capat de cursa
Fiind, cel mai adesea, o usa grea, pentru a nu lovi prea tare in stalpul de capat, se monteaza un amortizor (piston) hidraulic (nu este figurat in desen), care incetineste usa glisanta rezistenta la foc aproape de pozitia „inchis”. Unele usi de dimensiuni mai mari sunt dotate si cu un regulator de viteza, care controleaza viteza de inchidere (20-25 cm/s) a usii si nu-i permite sa accelereze.
Usi glisante antifoc – functionare
In cele mai multe cazuri, usa culisanta antifoc este destinata sa functioneze in regim „normal deschis”. Asta inseamna ca, in mod obisnuit, usa este mentinuta in pozitia deschis de catre electromagnetul de retentie. Electromagnetul este legat la o centrala de comanda (centralina) ori la sistemul centralizat de alarmare la incendiu al cladirii. Centralina poate gestiona unul ori mai multe detectoare (senzori) de fum sau/si detectoare de caldura, amplasate in apropierea usii. Pompierii recomanda in plus si un buton de eliberare manuala a electromagnetului.
In caz de incendiu, la comanda primita de la buton, de la senzorii de fum / caldura ori de la sistemul de alarmare la incendiu al cladirii, electromagnetul de retentie elibereaza usa, iar aceasta se inchide cu viteza controlata, actionata de contragreutati.
Tipuri usi glisante antifoc
Cel mai des intalnit tip este usa glisanta antifoc intr-un canat. Atunci cand nu exista spatiu suficient pentru culisarea usii intr-o directie sau la deschideri mai mari, se poate apela la o usa glisanta antifoc in doua canaturi ori la o usa glisanta antifoc telescopica intr-un canat sau in doua canaturi.
Usa glisanta antifoc "normal-inchis"
Exista si cazuri cand usa glisanta rezistenta la foc trebuie sa functioneze in regim „normal-inchis”. Asta inseamna ca usa este inchisa in permanenta, iar daca se circula prin golul ei, trebuie deschisa. Exista si variante motorizate, la care deschiderea este facuta de catre un motor electric. Dupa parerea mea, regimul de functionare „normal inchis” ar trebui evitat, deoarece:
- este vorba de o usa grea, cu inertie mare, ce se va deschide greu, cu viteza redusa;
- fiind grea, usa va suprasolicita motorul, mai ales la capetele de cursa, cand acesta trebuie sa invinga inertia usii;
- in general, usile glisante antifoc sunt proiectate si produse pentru a face un numar redus de cicluri inchis-deschis (uzual, se testeaza functionarea lor o data pe luna), iar utilizarea lor intensa le poate deregla;
Daca optati pentru varianta de usa glisanta rezistenta la foc cu motor, asigurati-va ca motorul si reductorul sunt robuste, iar motorul are functie soft-start - soft-stop.
Daca chiar se doreste inchiderea celor doua compartimente cu o usa si trafic (pietonal ori de motostivuitoare) prin acea usa, se poate opta pentru o combinatie de usa glisanta antifoc si usa rapida. Usa glisanta se monteaza pe o fata a peretelui, iar usa rapida pe cealalta fata. Usa glisanta rezistenta la foc sta permanent deschisa (se inchide doar la incendiu), iar usa rapida asigura separarea incaperilor si traficul operativ prin ea.
Accesorii usi glisante antifoc
In afara de electromagnet de retentie, amortizor capat de cursa si regulator viteza de inchidere, usile culisante rezistente la foc pot avea o usa pietonala inglobata in blat. Usa pietonala poate fi destinata traficului pietonal la usile cu regim de functionare „normal-inchis” (ca sa nu se deschida usa mare ori de cate ori trece cineva) ori poate fi usa pietonala antipanica, atunci cand usa glisanta inchide o cale de evacuare. In primul caz, usa pietonala poate avea prag, dar in cazul al doilea trebuie sa fie fara prag (cu prag redus)) si sa respecte cerintele unei usi de evacuare.
Montaj usi glisante antifoc
Ca la orice usa rezistenta la foc si la cele culisante montajul este critic si trebuie facut foarte corect, pt. ca usa sa se comporte corect in caz de incendiu. Ca principiu usa se monteaza aplicata pe perete si necesita o grinda (buiandrug) de aproximativ 250 mm inaltime. Uneori, in subsoluri, nu exista buiandrug la gol, iar usa glisanta se monteaza imediat sub planseu.
Pe fata peretelui pe care se monteaza usa glisanta antifoc, cei doi spaleti (umeri) laterali si buiandrugul trebuie sa fie in acelasi plan. Trebuie acordata atentie sporita sinei de culisare ce sustine toata greutatea usii si trebuie prinsa in elemente portante (de rezistenta) ale cladirii.
La montaj usa glisanta antifoc imediat sub plafon (fara buiandrug), conform specificatiilor producatorului, poate fi necesar un profil metalic de protejare la foc a sinei usii, pe care (de obicei) il furnizeaza producatorul.
Daca usa se monteaza in perete de beton armat, nu sunt probleme. Daca usa glisanta antifoc se monteaza in perete de zidarie, trebuie sa existe stalpisori pe lateralele golului si buiandrug din beton armat, dimensionati corespunzator. Daca se monteaza pe perete de gips-carton ori tip sandwich, se va face un cadru portant (metalic) dimensionat corespunzator. La elementele cadrului care sunt direct expuse la foc, se va tine seama la dimensionarea profilelor expuse si de factorul de masivitate pt. rezistenta la foc.
Bineinteles, cadrul de rezistenta pt. instalarea unei usi glisante antifoc se va face pe toata lungimea sinei (atat deasupra golului, cat si in zona de „parcare” a usii) si se va ancora corespunzator de elementele de rezistenta si de perete.
La montaj usi glisante rezistente la foc pe pereti de gips-carton (GK) sau tip sandwich, se recomanda montarea pe un cadru metalic aplicat pe perete (nu inglobat in perete), desi solutia este mai putin estetica.
La montaj usi glisante antifoc pot aparea probleme legate de luftul (spatiul liber) de sub usa. In functie de producator, luftul de sub usa variaza intre aproximativ 1 cm si 2 cm. De obicei, el poate fi reglat din carucioarele de culisare si adus in parametrii corecti. Dar se poate intampla (la parcari subterane, de exemplu) ca pardoseala sa aiba pante pentru scurgerea apei in rigole, iar luftul sub usa sa fie inegal („in pana”) si sa aiba 5-6 centimetri la un capat. Daca aceste situatii nu se pot rezolva la proiectare (prin gandirea pantelor pardoselii), se pot gasi solutii de adaptare, dar sunt relativ costisitoare. Deoarece au un rol esential in separarea compartimentelor de incendiu, operatiunea de montaj usi glisante rezistente la foc trebuie facuta de personal specializat, cu respectarea instructiunilor producatorului si a normelor legale in vigoare.
Update usi glisante rezistente la foc:
De la 1 noiembrie 2019, a intrat in vigoare setul de norme europene EN 16034 (privind rezistenta la foc si etanseitatea la fum a usilor si portilor), dar, momentan, numai unele categorii de usi glisante antifoc sunt acoperite de declaratie de performanta: usi glisante antifoc de exterior si usi glisante antifoc industriale.
Distribuiti: