Consultantul de usi - alcatuire usi antiefractie

Usa metalica antiefractie inglobeaza materiale si accesorii ce o deosebesc de usile metalice obisnuite. O tabla mai groasa a foii de usa, un toc mai solid (uneori, toc pe 4 laturi), sisteme de incuiere performante, sisteme anti-perforare, otel inalt aliat pentru anumite piese etc. Iata, mai jos principalele componente ale unei usi metalice antiefractie:

vedere din interior:
Broasca principala / incuietoarea principala
Copyright Decebal Scraba - www.codeus.ro

Incuietoarea principala / broasca principala

Ca orice broasca de usa, are rolul de a inchide si de a incuia usa. De cele mai multe ori, are un limbete superior, actionat de maner (adesea si de cheie - o jumatate de rotire, dupa ce usa e descuiata) si 3 sau 4 drugi de incuiere sau bare de incuiere (la broastele obisnuite are doar un limbete inferior, in locul drugilor) actionati de cheie (prin 2-3-4 rotiri complete). Este amplasata la 90 - 100 cm inaltime fata de pardoseala.


vedere din interior:
Maner interior usa antiefractie

Sildul interior

Fiind la interior, nu este necesar sa aiba ranforsari anti-perforare, dar, daca are un rol in fixarea sildului exterior, trebuie sa fie suficient de robust.

Manerul interior

Prin apasare pe maner, se retrage limbetele superior al broastei, iar usa se deschide (daca nu este incuiata cu cheia). Nu are rol in rezistenta antiefractie a usii.

Butucul ( cilindrul )

Actioneaza drugii de incuiere si poate actiona si limbetele de inchidere. Cel mai adesea este butuc pentru pentru cheie cu amprenta. La unele usi, in loc de butuc pentru incuietoarea principala gasim un mecanism pentru cheie tip seif ( cheie cu dubla barba ).


vedere din interior:
Broasca suplimentara / incuietoarea suplimentara

Incuietoarea suplimentara

Principala deosebire fata de cea principala este ca nu mai are acel limbete actionat de maner, ce inchide usa - bineinteles, nu mai are nici maner. Drugii de incuiere (sau limbetii de incuiere) sunt actionati de cheie, prin 2-3 rotiri complete. Cum sugereaza si numele sau, asigura un punct suplimentar de incuiere si este pozitionata la 50 - 60 cm deasupra broastei principale.

Butucul ( cilindrul ) incuietorii suplimentare

Este cel care, prin intermediul cheii, actioneaza drugii de incuiere. Poate fi butuc pentru cheie frezata ( normala ) sau pentru cheie cu amprenta. Unele incuietori au, in loc de butuc, un nucleu (mecanism) pentru cheie tip seif ( cheie cu dubla barba ).


vedere din exterior:
Sild si maner de siguranta pe exterior

Sildul exterior - sild antiefractie

Numit si sild de siguranta, la o usa antiefractie trebuie sa aiba niste caracteristici speciale. Trebuie sa fie robust, rezistent la smulgere si la perforare si trebuie sa asigure protectie si pentru butuc. Protectia pentru butuc este o pastila anti-perforare rotativa, care are rolul de a ingreuna perforarea butucului cu o bormasina.

Manerul exterior

Poate fi si mobil (ca cel interior), dar de obicei este fix ( buton fix sau maner scurt, fix ). Trebuie sa fie robust, rezistent la smulgere, realizat din otel sau din aluminu dur. In cazul unei usi antiefractie cu buton fix pe exterior, dupa descuiere, deschiderea usii se face printr-o jumatate de rotatie a cheii in broasca principala.


vedere din exterior:
Rozeta de siguranta broasca suplimentara

Rozeta antiefractie

Rozeta de siguranta a incuietorii suplimentare are aceleasi roluri ca un sild antiefractie pentru incuietoarea principala: protejeaza incuietoarea si butucul impotriva perforarii. Este dotata si ea cu o pastila rotativa anti-perforare.

In desenele si explicatiile de mai sus, am plecat de la premisa ca usa se deschide in interior, catre incinta protejata, balamalele sunt pe interior iar exteriorul usii este cel supus atacului spargatorului. Aceasta este situatia cel mai des intalnita, dar pot exista situatii in care usa se deschide in exterior, in afara incintei care trebuie protejata (situatie intalnita mai des la usi antiefractie pentru proiecte comerciale si industriale). In acest caz, evident, elementele cu rol de protectie antiefractie se afla pe fata usii opusa fetei pe care se afla balamalele. Pentru evitarea confuziilor generate de conventia "interior - exterior", cel mai adesea, la usi metalice antiefractie se vorbeste despre "partea de atac" a usii sau "partea supusa atacului", care poate fi pe fata cu balamalele sau pe cealalta fata a usii. Odata stabilita fata supusa atacului, usa va fi configurata corect, conform cerintelor.

Daca sunteti interesati de detalii suplimentare despre usi antiefractie, cititi si articolele
Usi de intrare in casa si apartament si
Usi metalice antiefractie,
de pe codeus.ro.


Distribuiti: