Porti electrice / porti automate
Definitie: Prin poarta electrica (poarta automata) intelegem o poarta de incinta (sau poarta de curte) ce poate fi deschisa la comanda, prin actiunea unui sistem dotat cu motor electric. Acest sistem este relativ complex si e cunoscut sub numele de: automatizare poarta, motorizare poarta, actionare electrica poarta.
Gasiti pe codeus.ro un articol despre porti batante si culisante de curte.
Automatizare poarta - alcatuire
Orice automatizare de poarta de curte, fie ea glisanta (culisanta) sau batanta, are cateva componente de baza:
- motor automatizare poarta - un motor electric, alimentat la 230 V (la porti de curte rezidentiale) sau 380 V (la porti industriale de incinta);
- mecanism de transmisie a miscarii motorului la poarta - fie un motoreductor (cu pinioane, pinioane si parghii etc.), fie un angrenaj melcat, un angrenaj pinion-cremaliera ori un alt sistem ce transmite (si transforma) miscarea rotativa motorului catre poarta;
- panou de comanda - mediaza interfata dintre utilizator si automatizarea de poarta; acesta transmite comenzile date de utilizator (deschis / oprit / inchis) si integreaza circuite pt. sisteme de siguranta (fotocelule, muchii de siguranta, lampi avertizare, avertizoare sonore), declansatoare de inchidere / deschidere, sisteme de monitorizare etc.;
- actionare din telecomanda - un receptor si una sau mai multe telecomenzi pt actionarea de la distanta a automatizarii portii.
Uneori, producatorul de automatizari pentru porti poate livra, alaturi de automatizare, niste accesorii functionale (cremaliera, incuietoare electromagnetica), accesorii de monitorizare si siguranta (fotocelule, muchie de siguranta, bucle de inductie, lampa avertizare) s.a. Unele dintre aceste accesorii automatizari porti sunt solicitate mai des si, in consecinta, sunt disponibile niste pachete de automatizari porti, numite Kit -uri de automatizare porti.
Kit automatizare porti
Orice producator de automatizari porti are disponibila si varianta kit automatizare poarta. Un kit de automatizare porti este un pachet ce contine componentele cele mai des intalnite la o automatizare poarta (culisanta sau batanta). De obicei, kit -ul are un pret mai bun decat preturile adunate ale componentelor luate separat, e ambalat individual si e permanent disponibil pe stoc. Uzual, un kit pt automatizare poarta contine: motorul (motoreductor sau brat actionare), accesorii (bride prindere, cremaliera etc.), un set de fotocelule de siguranta, o lampa de semnalizare (girofar sau lumina intermitenta galbena) si una / doua telecomenzi. Uneori, kit -urile de automatizare poarta pot contine si un sistem de incuiere (broasca / yala electromagnetica).
Automatizare poarta batanta
O automatizare poarta batanta are rolul de a asigura deschiderea, inchiderea si accesul in siguranta printr-o poarta batanta (numita si poarta pe balamale sau poarta pivotanta).

La primirea comenzii de deschidere, canaturile portii se deschid, permitand intrarea / iesirea. Dupa trecerea autovehicolului prin poarta, se declanseaza (de catre utilizator ori automat, de catre un timer) secventa de inchidere a portii. Conform reglementarilor UE, automatizarile de porti comercializate in Europa trebuie sa aiba marcaj CE. Acesta certifica si prezenta unui sistem de protectie inglobat in automatizare: daca poarta loveste un obstacol (sau o persoana), suprasarcina generata de lovire este sesizata de automatizare, iar poarta este oprita din miscare.
Un model uzual de automatizare porti batante este cel al unui brat de actionare (cate un brat pt. fiecare canat al portii), care inglobeaza un motor electric si un angrenaj melcat ce transforma miscarea de rotatie a motorului in miscare de translatie (liniara) si pune in miscare canatul portii. Intr-o cutie separata se afla panoul de comanda, receiver -ul pt telecomanda, diverse PCB -uri pt. extensii si accesorii electrice. In desenul de mai jos am figurat cateva componente ale unei porti electrice batante (poarta batanta cu automatizare) intr-un canat (nu sunt figurate panoul de comanda si elementele de siguranta):

- Canat poarta batanta (numit si foaie poarta sau panou poarta); tipul si dimensiunile canatului dicteaza (alaturi de alti parametri) alegerea automatizarii de poarta;
- Balamale poarta - la porti batante automate este obligatoriu ca balamalele sa fie de buna calitate, cu frictiune redusa (balamale pe bila, balamale cu rulment), pt a proteja automatizarea, in timp;
- Brat automatizare poarta batanta (motor electric, mecanism transmisie, sistem de trecere in modul de actionare manuala);
- Brida fixa prindere brat automatizare poarta batanta pe stalpul portii;
- Subansamblu prindere articulata brat automatizare poarta batanta pe canatul portii.
Orice automatizare porti batante va avea un sistem cu cheie pentru trecerea in modul de actionare manuala a portii, daca este pana de curent si poarta trebuie deschisa. Este un sistem protejat cu cheie, prin care motorul este decuplat, iar poarta poate fi actionata usor in modul manual.
Yala electromagnetica poarta
In pozitia "inchis", poarta batanta este mentinuta in pozitie de balamale si de bratul automatizarii (fixat de stalp cu brida 4 si de poarta cu articulatia 5).
In caz de incercare de fortare din afara, prin impingerea portii, solicitarea este preluata de balamale (care sunt robuste) si de angrenajul melcat din bratul automatizarii.
De asemeni, la portile cu foi pline (adeseori portile metalice sunt placate cu policarbonat, de exemplu), in cazul proprietatilor mai izolate, vantul care bate in poarta poate genera forte substantiale (vezi articol despre rezistenta la vant a usilor si portilor).
Rezumand, solicitarile orizontale asupra portii ce forteaza angrenajul automatizarii pot deteriora componente ale automatizarii; de aceea, toti producatorii recomanda folosirea unei incuietori electromagnetice (yala electromagnetica poarta exterior) la porti batante pline si/sau porti batante ce depasesc anumite dimensiuni (latime, inaltime).
Incuietoarea electrica se monteaza pe canatul portii sau pe stalp si incuie in poarta, in stalp sau in carosabil. Astfel, incarcarile orizontale asupra canatului portii sunt preluate de balamale si de incuietoare, iar angrenajul automatizarii este protejat. Yala electromagnetica este conectata la panoul de comanda al automatizarii, iar la comanda de deschidere a portii intai este deblocata incuietoarea si pe urma sunt actionate canatele portii. O yala electromagnetica poarta va avea si un butuc cu cheie, pt. descuiere in caz de pana de curent.
Automatizare poarta batanta - geometrie
Deoarece functionarea corecta a automatizarilor de porti batante tip brat se bazeaza pe respectarea anumitor brate de parghie si limite de cursa, sunt niste cote relevante ce trebuie respectate, pentru ca automatizarea sa functioneze in parametri normali. Aceste cote se refera atat la automatizare, cat si la poarta (balamale) si stalpi.

Furnizorul automatizarii va face disponibil un tabel cu anumite valori pentru aceste cote relevante, tabel ce va ajuta sa alegeti automatizarea potrivita de poarta batanta si elementele de fixare corespunzatoare.
Unii producatori mai mari de automatizari porti batante au aplicatii (software) ce va asista la alegerea automatizarii si accesoriilor potrivite fiecarei situatii. Cunoasterea si respectarea cotelor relevante este esentiala pt functionarea corecta a automatizarii de poarta batanta.
Atentie! Prinderea bratului automatizarii pe stalpul portii este o prindere de rezistenta! Daca stalpul este finisat (placat) cu materiale ce nu permit prindere de rezistenta, cota si prinderile se calculeaza raportat la structura stalpului, nu la suprafata finisata a stalpului.
Automatizare porti deschidere exterior
La deschidere, canatele unei porti de curte batante "matura" o anumita suprafata - acea zona trebuie sa fie libera de orice obstacole. Unii beneficiari pot prefera ca portile sa se deschida in exterior, caz in care montajul si modul de functionare ale automatizarii sunt diferite.

Atentie! Inainte de a opta pt. o automatizare porti batante cu deschidere in exterior, trebuie sa va asigurati ca zona din exterior in care se deschid portile nu este proprietatea altcuiva sau spatiu public (trotuar, drum public etc.), deoarece acest mod de deschidere ar putea fi ilegal.
Automatizari porti batante ingropate
Automatizarile de porti batante tip brat sunt varianta economica, dar relativ voluminoase si, in cazul portilor din bare subtiri, sunt vizibile din exterior. La o poarta batanta de fier forjat, la o poarta batanta decorativa usoara, acest lucru poate deranja estetic. Exista solutia de automatizare ingropata pt. porti batante: motorul si sistemul de transmisie a miscarii sunt amplasate intr-o caseta, care se monteaza intr-o fosa ce se realizeaza sub nivelul partii carosabile.
Atentie! Fosa in care se amplaseaza automatizarea ingropata trebuie sa aiba sistem de scurgere (evacuare) a apelor pluviale.
Ca pret, o automatizare ingropata porti batante e mai scumpa decat o automatizare tip brat. In plus, are limitari mai stricte, referitor la dimensiunile si greutatea portii.
Kit automatizare porti batante
Un kit automatizare poarta batanta (tip brat, de exemplu) contine, de obicei:
- un brat (pt porti intr-un canat) sau doua brate automatizare (pt porti in doua canaturi);
- un set de fotocelule de siguranta, de exterior;
- o lampa de avertizare;
- un receiver (cu sau fara antena) si doua telecomenzi.
Automatizare poarta culisanta
Intalnim doua tipuri de automatizari porti culisante (glisante):
- automatizare porti culisante in consola (care pot fi automatizari externe, cu cremaliera aplicata pe poarta sau automatizari integrate in grinda inferioara a portii);
- automatizari porti culisante pe role (porti culisante pe sina) - cel mai intalnit model de automatizare, cu cremaliera pe poarta - in continuare, detaliez putin acest tip.

In desenul de mai sus sunt figurate componentele de baza ale unei automatizari pentru porti glisante (culisante). Nu sunt desenate accesorii de siguranta (fotocelule, lampa semnalizare, muchii siguranta). Cu (1) e marcata poarta culisanta. Automatizarea (2), in carcasa careia se gasesc transformatorul electric, motorul electric, reductorul cu pinioane si placa de comanda (uneori si receiver -ul pt telecomanda), este fixata pe o placa de montaj (4), incastrata in fundatia automatizarii (5). Pinionul automatizarii se roteste si imprima, prin cremaliera (3) o miscare de translatie portii, care se inchide / deschide. Receiver -ul pentru telecomanda poate fi amplasat in carcasa automatizarii sau in exterior, intr-o carcasa proprie si poate avea si o antena. Uneori, antena face corp comun cu lampa de semnalizare.

Ca si la porti batante, exista varianta de kit automatizare porti culisante:
Kit automatizare poarta culisanta
Un kit de automatizare pentru porti culisante ar trebui sa contina:
- motoreductorul (in carcasa caruia vor fi si placa de comanda si receptorul pentru telecomenzi);
- placa de montaj pe fundatie, cu posibilitate de reglaj pe inaltime;
- 4 sau 5 metri de cremaliera (in tronsoane de 1m), cu elementele de prindere (reglabile) aferente; cremaliera poate fi metalica sau din plastic;
- o lampa de semnalizare galbena (cu lumina intermitenta sau tip girofar);
- un set de fotocelule de exterior;
- una sau doua telecomenzi;
Poarta actionata cu telecomanda
Poarta electrica actionata cu telecomanda a devenit un standard, in industrie. Cel putin pentru automatizari porti rezidentiale, toti producatorii ofera aceasta posibilitate si includ una sau doua telecomenzi in pachetul standard al automatizarii.
Actionarea din telecomanda variaza, ca pret, destul de mult. In afara de calitatea intrinseca a componentelor, luati in considerare doi factori principali ce conduc la preturi diferite:
- frecventa de functionare poate fi intre (aproximativ) 300 si 800 MHz (MegaHertzi); sunt recomandate telecomenzi ce functioneaza la frecvente mari (868 MHz, de exemplu);
- exista telecomenzi cu cod fix si telecomenzi cu cod saritor; din ratiuni de securitate, se recomanda telecomanda cu cod saritor.
Accesorii automatizari porti
Pot fi accesorii de monitorizare si siguranta, accesorii de montaj si fixare, accesorii de actionare, accesorii de incuiere etc. Iata cateva:
- set fotocelule de siguranta - vor fi fotocelule de exterior, recomandat cu emitator si receptor (exista si varianta cu element reflector tip "ochi de pisica" alb);
- muchii de siguranta (garnituri din cauciuc cu senzori) - se monteaza pe acele muchii ale portii care pot lovi obstacole sau persoane, cand poarta se deschide / inchide; atingerea unui obstacol cu muchia de siguranta va determina oprirea portii;
- lampa de avertizare (uzual, de culoare galbena, tip girofar sau cu lumina intermitenta) - se aprinde pe tot timpul in care poarta este in miscare si se stinge in pozitia de repaus;
- opritor mecanic poarta (piesa robusta, din otel galvanizat, cu un "buffer" din cauciuc) - asigura oprirea mecanica a portii in pozitia de maxima deschidere;
- sisteme securizate de actionare a automatizarii - switch cu cheie, tastatura pt. cod, cititor de card (sau de transponder), cititor de amprenta etc.; exista si automatizari ce pot fi actionate din telefonul mobil (smartphone);
- sistem actionare din telecomanda (receptor, antena, transmitatoare);
- incuietoare (yala) electromagnetica;
- accesorii mecanice de fixare si ghidaj;
- cremaliera (pt. automatizari porti culisante) si elemente prindere (reglabile) pt. cremaliera;
- bucla de inductie (detecteaza obiectele metalice ce trec prin poarta).
Montaj automatizare porti
Desi gasiti o automatizare poarta in orice magazin de bricolaj sau magazin online de profil, este de preferat ca pentru montaj automatizare porti batante (sau culisante) sa apelati la montatori calificati si autorizati de catre producator.
Daca chiar doriti sa instalati singur o automatizare de poarta, studiati toate informatiile puse la dispozitie de producatori, alegeti automatizarea potrivita si instalati-o exact conform instructiunilor producatorului.
In caz ca locuiti intr-o zona cu clima aspra, fiti atenti la intervalul de temperaturi in care automatizarea de poarta este proiectata sa functioneze.
Indiferent ce automatizare montati, e foarte important ca poarta sa functioneze usor si fara efort in modul manual (balamale bune la porti batante, role si ghidaje de calitate la porti culisante, porti montate si aliniate corect etc.).
La porti batante in doua canaturi cu falt (care se suprapun in pozitia inchis) aveti grija sa reglati viteza de inchidere a canatelor astfel incat canatul activ sa se inchida peste canatul pasiv.
La porti culisante, trebuie acordata atentie speciala pozitionarii si alinierii cremalierei, astfel incat aceasta sa nu suprasolicite inutil automatizarea si sa nu-i micsoreze durata de viata. De asemeni, la intervalele de mentenanta, este posibil sa apara necesitatea corectarii alinierii cremalierei.
O automatizare poarta batanta sau culisanta de calitate, corect aleasa (potrivita cu poarta, locatia si regimul de utilizare), corect accesorizata (conform nevoilor utilizatorului), corect instalata (de personal calificat si autorizat) si corect intretinuta (conform specificatiilor producatorului) va functiona bine timp indelungat.
Pt. detalii suplimentare, gasiti pe codeus.ro un articol despre porti de curte batante si culisante.
Distribuiti: