Desfumare - trape de fum, usi si ferestre
Ce intelegem prin desfumare (evacuarea fumului)? Ce rol are desfumarea cladirilor, in caz de incendiu? Cum se realizeaza desfumarea, solutii de desfumare. Ce este o trapa desfumare (trapa de fum)? Trape desfumare, ferestre desfumare, usi desfumare, luminator acoperis cu desfumare, cupolete desfumare.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Desi nu produce pagube materiale la fel de mari ca focul, fumul produce de 4-5 ori mai multe victime decat focul, in caz de incendiu. De aceea, in orice scenariu de securitate la incendiu sunt incluse si masuri si dispozitive de desfumare.

Desfumarea in caz de incendiu reprezinta evacuarea fumului si gazelor fierbinti produse de foc, pt. a asigura evacuarea in siguranta a persoanelor si interventia pompierilor. Avem doua tipuri de desfumare:

Fie ea naturala, mecanica sau mixta, desfumarea are doua componente: admisia de aer proaspat din exterior si evacuarea fumului si gazelor fierbinti, din interior catre exterior. Bineinteles, fumul si gazele fierbinti se ridica la partea superioara a cladirilor / incaperilor, iar aerul proaspat se aspira prin partea inferioara.
La cladiri supraterane, procesul de desfumare poate arata asa:

Desfumare - sisteme si elemente componente - codeus.ro

Cateva elemente cu rol in desfumarea cladirilor, figurate in desen:

  1. usa metalica dubla de exterior, cu grile de ventilatie, proiectata sa stea inchisa in caz de incendiu - admisia de aer proaspat se realizeaza prin grilele de ventilatie;
  2. usa sectionala industriala automata, RWA - in caz de incendiu, primeste semnal de deschidere si permite intrarea aerului;
  3. grile metalice fixe, in fatada (ori voleti desfumare);
  4. usa exterior desfumare, cu deschidere automata - in caz de incendiu, usa se deschide automat; poate avea si functie de usa de evacuare;
  5. usa automata glisanta, cu rol in desfumare - la declansarea alarmei de incendiu, usa se deschide sutomat si ramane deschisa, pt. aport de aer din exterior; obligatoriu, va fi o automatizare de tip redundant si cu baterie de urgenta);
  6. trapa de fum izolata sau cupoleta desfumare, pt evacuare fum si gaze fierbinti;
  7. luminator desfumare - luminator acoperis ce inglobeaza trape desfumare;
  8. fereastra desfumare - fereasta de fatada, prevazuta cu mecanism de deschidere automata in caz de incendiu (motor electric cu parghie, cu lant etc.).

Desfumarea cladirilor - extrase din Normativ P118

"Sistem de evacuare a fumului si gazelor fierbinti – elemente si dispozitive de evacuare naturala sau mecanica a fumului si gazelor fierbinti produse de incendiu, dispozitive de introducere de aer de compensare si/sau ecrane verticale coborate sub acoperis sau tavan in scopul limitarii propagarii incendiilor"

"Evacuarea fumului in caz de incendiu la depozite cu aria mai mare de 36 m2 , este obligatorie si se asigura prin dispozitive cu deschidere automata in caz de incendiu, avand aria libera/suprafata utila (aerodinamica) de minimum 1% din suprafata pardoselii sau cu sisteme mecanice de desfumare, corespunzator alcatuite, distribuite si dimensionate. "

"Deschideri pt. evacuarea fumului (desfumare) – goluri practicate in treimea superioara a inchiderilor perimetrale sau in acoperisul unei cladiri, astfel incat sa permita evacuarea naturala a fumului produs in caz de incendiu (permanent libere sau inchise cu dispozitive care se deschid automat in caz de incendiu, fiind prevazute si cu actionare manuala)."

"Evacuarea fumului (desfumarea) spatiilor si incaperiilor subterane (subsol), se asigura independent de cea al nivelurilor supraterane. "

"Pentru evacuarea fumului degajat in caz de incendiu (desfumare), la partea superioara a salilor aglomerate in care are acces publicul, se prevad dispozitive de evacuare a fumului amplasate judicios, a caror suprafata va fi cel putin 1/100 din suprafata salii sau se asigura desfumarea prin sistem mecanic. "

"Pt spatiile comerciale subterane inchise cu aria mai mare de 300 m2 , sau cu capacitatea maxima simultana mai mare de 100 utilizatori trebuie asigurata evacuarea fumului (desfumarea) conform prevederilor specifice, inclusiv a cailor de evacuare inchise aferente acestora."

"Parcajele inchise pentru autoturisme, cu capacitatea mai mare de 5 locuri de parcare, trebuie sa aiba asigurata evacuarea fumului produs in caz de incendiu (desfumare). "

"Casele de scari inchise, care asigura evacuarea utilizatorilor a mai mult de un nivel (suprateran sau subteran) si nu au ferestre spre exterior, se prevad cu sistem de evacuare a fumului (desfumare)".

Trape de fum

Solutia simpla si eficienta de evacuare fum si gaze fierbinti in caz de incendiu este trapa de fum. Mai este numita si trapa desfumare, se monteaza in acoperis sau la partea superioara a fatadelor inclinate, iar in caz de incendiu se deschide. Deschiderea poate fi comandata de catre o persoana sau automata, de la o centrala desfumare, centrala de incendiu (sistem alarmare in caz de incendiu), senzori de fum etc.

Trapa de fum - codeus.ro

Trapa de fum poate fi montata pe acoperis independent sau poate fi integrata intr-un luminator de acoperis. La acoperisuri in doua ape, trapele de fum independente pot fi amplasate pe pantele acoperisului sau pe coama acoperisului.

Trape de fum pneumatice

Sunt trape de fum automate la care deschiderea e realizata de un sistem pneumatic, cu unul sau doi cilindrii pneumatici si butelii de CO2 sub presiune. La primirea comenzii de deschidere, dioxidul de carbon aflat sub presiune in butelie este eliberat in cilindrul pneumatic, care se extinde si deschide trapa de fum.

Trapa fum pneumatica - avantaje:

Un dezavantaj ar fi ca, la o simulare de alarma incendiu, deschiderea pneumatica a trapei implica inlocuirea butelilei de CO2 si re-armarea mecanismului.

Trape de fum actionate electric

Sunt tot trape de fum automate, iar deschiderea se realizeaza cu un motor electric. Se va avea in vedere ca, in conformitate cu EN 12101 (standard european pentru sisteme naturale de evacuare a fumului si caldurii):

Fiind considerat un dispozitiv de salvare a vietii, o trapa de fum nu poate fi o improvizatie, alcatuita din componente mai mult sau mai putin conforme, iar orice producator / furnizor serios de trape de fum va livra, impreuna cu produsul o declaratie de performanta (Declaration of Performance - DoP), care va contine marcajul CE, referirea la norma europeana EN 12101-2 si urmatoarele informatii:

Informatiile de mai sus vor aparea si pe eticheta (placuta) de identificare a trapei de fum.

Cupolete desfumare

O solutie uzuala este un tip de trapa de fum numita cupoleta desfumare. Se preteaza acolo unde nu e nevoie de suprafete mari de desfumare (desi insumarea mai multor cupolete poate asigura o suprafata mare de desfumare).

Cupolete desfumare - codeus.ro

Cupoleta poate fi din acril (strat simplu sau dublu), din policarbonat (de 10, 16 sau 20 mm grosime) sau mixte - acril si policarbonat. Cupoletele sunt produse pe anumite dimensiuni standardizate, cu socluri adaptate pt. montaj pe diverse tipuri de acoperisuri. Sunt o solutie mai economica decat trapele de fum custom-made, pot fi gasite si pe stoc, dar au si anumite limitari in utilizare.

Ferestre desfumare

In scenariul de securitate la incendiu se poate prevedea ca anumite fereste ale cladirii sa aiba rol in desfumare in caz de incendiu. In functie de locul unde este amplasata, o fereastra de desfumare poate fi folosita atat ca admisie aer cat si pt evacuare fum.

Atentie, suprafata de desfumare a ferestrei nu este suprafata geometrica (lungime x latime), ci se calculeaza in functie de pasajul liber al ferestrei deschise si de unghiul de deschidere a ferestrei. Cel mai adesea, la ferestre desfumare, unghiul maxim de deschidere este de 30 sau 45 grade (mai rar, 70-80 grade). Deschiderea automata a unei ferestre pt desfumare este realizata cu un motor electric, ce poate fi:

Daca e in zone accesibile persoanelor, fereastra de desfumare va fi semnalizata, iar zona adiacenta ei va fi libera de obstacole (perdele, jaluzele, plante, mobilier etc.).
Se va acorda atentie la instalatia electrica pt. motoare desfumare (cabluri, casete de conexiuni, accesorii - rezistente la temperaturi mari si/sau cu rezistenta la foc).

Usi desfumare

In majoritatea cazurilor, pt desfumare, usile sunt folosite pentru admisie de aer proaspat. Sigur o usa de acces pe acoperis poate fi utilizata la evacuarea de fum si gaze fierbinti.
Fie ca sunt usi multifunctionale, usi sectionale, usi pliante automate, usi pietonale automate etc., ele pot fi prevazute cu dispozitive de deschidere automata in caz de incendiu.

Unele usi de exterior, in special cele in doua canaturi, cu suprafete mari, pot ingloba grile de ventilatie mari si asigura admisie de aer chiar daca raman inchise.

Sistemele automate (electrice) ce asigura deschiderea unor usi de desfumare in caz de incendiu trebuie sa indeplineasca niste conditii stricte - atat usile cat si automatizarile si cablurile de alimentare ale automatizarilor. De multe ori, normele de protectie la incendiu solicita ca deschiderea sa fie "fail safe", adica usile sa se deschida automat in absenta alimentarii cu curent electric.

Luminatoare desfumare

Deseori, halele necesita luminatoare acoperis, cu rol de aport de lumina naturala si/sau de ventilare si climatizare. Aceste luminatoare pot integra trape de fum, deci pot avea rol si in desfumare in caz de incendiu.

Luminator desfumare - codeus.ro

De obicei, un luminator de acoperis are dimensiuni mari, iar acesta poate fi un avantaj - cateva trape de fum integrate in luminator pot asigura suprafete desfumare mari. In plus, luminatoarele sunt facute sa preia solicitari mari din zapada si vant si au elemente structurale puternice, care pot fi folosite si de mecanismele de deschidere a trapelor de fum.

Desfumare subsol

Daca subsolul are o rampa de acces si o usa mare de acces auto (sectionala sau tip rulou), ca in cazul parcarilor subterane (vezi si articolul usi parcari subterane), acea usa de acces poate fi folosita pentru aport de aer proaspat, la desfumarea in caz de incendiu. Acest deziderat se realizeaza fie prin dotarea usii de acces auto cu grile de ventilatie cu o suprafata cat mai mare, fie prin pregatirea usii pentru deschidere automata in caz de incendiu. In caz ca nu e suficienta suprafata de desfumare a usii de acces auto, se va asigura desfumare mecanica - admisie de aer proaspat, cu ajutorul ventilatoarelor, prin tubulatura speciala, de la suprafata. Evacuarea fumului se poate face prin trape de fum, usi desfumare, tubulatura de evacuare fum si gaze fierbinti ori combinatii ale acestora.

Desfumare casa scarii

Deoarece casa scarii are tiraj natural (se comporta ca un cos de fum), la cladiri de inaltime mica si medie, procesul de desfumare casa scarii se face natural - e necesara o admisie de aer la partea de jos (usa desfumare sau fereastra / ferestre desfumare) si o trapa de fum sau o cupoleta desfumare, la partea superioara. Daca nu se pot asigura suprafetele de desfumare necesare si/sau la cladiri foarte inalte, apare ca necesitate desfumarea mecanica a casei scarii - evacuare mecanica a fumului la partea de sus a casei scarii.

Desfumarea cladirilor necesita o proiectare, o executie si o mentenanta judicioase, astfel incat, in caz de incendiu, solutia de desfumare folosita sa fie capabila sa functioneze corect si sa salveze vieti. Impreuna cu usile de evacuare, componentele de desfumare (trape de fum, cupolete desfumare, usi si ferestre desfumare, sisteme si tubulaturi de desfumare mecanica etc.) sunt elemente cu rol esential in salvarea de vieti, in caz de incendiu.


Distribuiti: