Compartimentari grupuri sanitare si vestiare
Compartimentari sanitare din HPL, PAL melaminat, sticla, panouri sandwich etc. - solutia moderna pentru grupuri sanitare, bai, vestiare, zone de dusuri, piscine, zone spa, pt. gradinite si scoli, spatii comerciale, cladiri de birouri, institutii publice. Alcatuire, materiale utilizate, proiectare, recomandari alegere, avantaje si dezavantaje.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Denumite si compartimentari WC, cabine sanitare, compartimentari toalete, cabine toaleta, compartimentari cabine WC etc., sunt sisteme de partitionare a spatiului din grupuri sanitare comune, vestiare, zone cu dusuri s.a., din cladiri de birouri, hale de productie, centre comerciale, centre welness si spa, sedii de firme, gradinite, scoli, universitati etc..

Pentru ca spatiul ocupat de peretii acestor compartimentari de grupuri sanitare sa fie cat mai mic (iar spatiul util al zonelor compartimentate sa fie cat mai mare), peretii de cabine sanitare trebuie sa fie cat mai subtiri, dar sa asigure o anumita intimitate, precum si o rigiditate si stabilitate corespunzatoare. In plus, fiind vorba de zone ce sunt curatate des, materialele din care sunt confectionate compartimentarile sanitare trebuie sa fie stabile chimic, rezistente la spalare si agenti de curatare, rezistente la zgariere si lovire. Sistemele de imbinare a panourilor de compartimentare si sistemele de prindere a panourilor in pereti trebuie sa asigure o buna stabilitate si rigiditate a cabinelor si separatoarelor. In timp, s-a ajuns la anumite solutii viabile si fiabile, iar producatorii de compartimentari sanitare produc variatiuni pe aceeasi tema a unor sisteme consacrate de cabine sanitare si vestiare.

Alcatuire compartimentari sanitare

In principiu, este vorba de panouri din HPL, PAL, sticla sau panouri tip sandwich care, cu ajutorul unor sisteme de profile si accesorii se asambleaza in cabine si pereti despartitori.

Alcatuire compartimentari grupuri sanitare, pe codeus.ro

Principalele componente ale unui sistem de compartimentari grupuri sanitare sunt:
1. Panourile - pot fi din HPL (High Pressure Laminated) Compact, din PAL (Placi Aglomerate Lemn), din sticla securizata, din panouri tip sandwich etc.;
2. Bara superioara (profil de rigidizare) – cel mai adesea, este din aluminiu eloxat sau vopsit electrostatic si are rolul de a alinia si a rigidiza, la partea de sus, frontoanele cabinelor de toaleta; poate fi amplasata in planul frontonului sau retrasa mai catre interior;
3. Profilele din aluminiu (sau prinderile independente de tip coltar, din aluminiu, otel inoxidabil sau, mai rar, din PVC) de fixare in perete a panourilor;
4. Balamalele usilor de acces in cabine – doua sau trei bucati pe fiecare usa (la cabine sanitare full-height, de inaltime mare, pot fi balamale tip banda);
5. Butoane de tragere si zavoare (sisteme de incuiere) – de obicei, zavoarele de incuiere a usii au un sistem de semnalizare „liber / ocupat” (verde / rosu);
6. Picioare compartimentari – sunt reglabile si au rolul de a asigura un anumit spatiu liber sub panourile cabinelor, pentru a usura curatarea pardoselii; exista si sisteme de cabine sanitare fara picioare
7. Accesorii compartimentari grupuri sanitare – suporturi de hartie igienica, cuiere, elemente de semnalizare;
8. Produse complementare pentru compartimentari grupuri sanitare – cei mai multi producatori pot confectiona, din aceleasi panouri din care sunt facute si cabinele: vestiare, blaturi pentru lavoare, mici dulapuri, mese de schimbat copii, diverse piese de mic mobilier etc.

Evident, fiind vorba de spatii publice intens folosite si de mediu umed, materialele alese pt. panouri si accesorii ar trebui sa fie potrivite. Din punct de vedere al panourilor, de-a lungul timpului, s-au impus cateva solutii mai des intalnite:

1. Compartimentari sanitare HPL

HPL, prescurtarea de la High Pressure Laminated este un material multistrat, obtinut prin presarea, la temperaturi ridicate (peste 120 grade Celsius) si presiuni inalte (peste 5 Mpa) a unor straturi de hatrie impregnate cu rasini speciale termoplastice, materialul rezultat fiind omogen, fara pori, rezistent, rigid si durabil. Aproximativ 2/3 din HPL este hartie, iar 1/3 este rasina intarita. HPL –ul compact este negru sau maro, placa fiind finisata pe ambele fete cu un strat (tot HPL) ce accepta diferite culori, imitatii de lemn etc.

HPL –ul este un material cvasi-inert d.p.d.v. chimic, nefiind nociv pt. sanatate si avand rezistenta buna la apa, la agenti de curatare uzuali, la anumite substante chimice, la apa fierbinte si aburi. Are o densitate de 1,3 – 1,5 g/cmc, fiind un material relativ greu (apa are densitatea de aproximativ 1g/cmc). Emite compusi volatili (formaldehida), iar producatorul este obligat sa furnizeze documente din care sa reiasa cantitatea de compusi volatili emisi de HPL.

HPL –ul este un material care se aprinde greu, iar, in caz de incendiu, stingerea lui se face similar cu cea a lemnului. Exista si HPL special, cu clasa mai buna de flamabilitate decat HPL -ul obisnuit.

Cel mai adesea intalnim compartimentari sanitare din placi de HPL avand grosimea de 10-14 mm.
Ca urmare a standardizarii dimensiunii placilor brute din HPL, inaltimea cabinelor este de aproximativ 2 m (2000 mm), din care cam 150 mm sunt picioarele. Sigur, se pot face cabine de orice inaltime, insa cele mai ieftine compartimentari sanitare HPL sunt de 2 m inaltime, aproximativ.

2. Cabine WC din PAL melaminat

Se produc si cabine sanitare din PAL - Placi Aglomerate din Lemn, de 30-40 mm grosime. Este de preferat ca PAL –ul sa fie rezistent la umiditate si cantuit cu cant ABS. Fetele exterioare ale panourilor din PAL pot fi din melamina sau HPL de 0,8 – 1,2 mm grosime. Cabinele sanitare din PAL sunt o solutie mai eleganta decat cele din HPL si permit inaltimi mai mari ale cabinelor. Dezavantajele ar fi ca PAL –ul este mai putin rezistent la apa si umiditate si ca, panourile fiind mai groase, suprafata utila a toaletelor este micsorata. La cabine toaleta din PAL "full height" (fara picioare si inalte pana in tavan), fiind vorba de panouri din PAL foarte inalte, pot aparea abateri de planeitate, curbari ale panourilor / usilor, lufturi inegale etc.

Compartimentari sanitare din sticla

Sunt solutia cea mai eleganta, preferata la cladiri exclusiviste, centre comerciale de referinta, sedii de firme importante. In general, este vorba de sticla securizata de 10 - 12 mm grosime. Exista tehnologii care aplica termic un strat de culoare pe sticla, panourile rezultate fiind opace si finisate in diferite culori si chiar imprimate cu modele, imagini etc. Dezavantajul ar fi ca sticla este mai grea decat HPL –ul si decat PAL –ul si este mai sensibila la loviri, trantirea usilor etc. Un avantaj ar fi faptul ca sticla este mult mai usor de curatat, insensibila la apa si mult mai rezistenta la agenti corozivi.
Cabine din sticla pentru grupuri sanitare, pe codeus.ro
Reflexiile suprafetelor de sticla pot genera efecte estetice interesante, mai ales în baile cu un design bine gandit și cu scheme sofisticate de iluminare.

Compartimentari sanitare din panouri sandwich

Panourile din care sunt alcatuite au pe cele doua fete exterioare foi subtiri din materiale durabile (HPL, aluminiu, otel inoxidabil etc), iar la interior au spuma poliuretanica de inalta densitate. Perimetral, sub foile de finisaj, panourile au rame, de obicei din aluminiu – in aceste rame sunt materializate falturile si se prind balamalele, picioarele si accesoriile de incuiere. Rama si spuma densa asigura o buna rigiditate a panourilor sandwich, care au ca avantaje o greutate redusa, o excelenta stabilitate dimensionala (si de forma) si o foarte buna rezistenta la umiditate.

Cabine WC pentru gradinite si scoli

Solutia compartimentari cabine WC din HPL si-a castigat o buna reputatie de fiabilitate, igiena si durabilitate, fiind des adoptata la cladirile moderne si la renovarea / remodelarea cladirilor existente. Datorita, in principal, usurintei curatarii si intretinerii si, implicit, conditiilor superiare de igiena pe care le asigura, cabinele din HPL se regasesc din ce in ce mai des in grupuri sanitare pentru gradinite si scoli. Cerintele speciale, indeosebi in cazul de cabine WC pentru gradinite, au determinat producatorii sa dezvolte linii de compartimentari adaptate acestor cerinte speciale. Aceste cerinte speciale sunt indeosebi legate de siguranta in exploatare a compartimentarilor sanitare de HPL din gradinite – fiind vorba de copii mici, riscurile de accidentare trebuie evaluate mai atent. Iata cateva aspecte:

a. Evitarea strivirii degetelor
O atentie deosebita trebuie acordata la evitarea prinderii / strivirii degetelor, in zonele de risc. O zona de risc este acea latura a usii cabinei pe care se afla balamalele – la deschiderea usii, spatiul dintre usa si panoul frontal fix se mareste si, din neatentie, un copil poate baga degetele acolo (desi spatiul este ingust, copiii au degete subtiri); la inchiderea usii, aceasta poate strivi degetele copilului. De aceea, la usile de cabine toalete pentru gradinite, ar trebui sa existe, pe latura balamalelor, pe toata inaltimea usii, un sistem de protectie la prinderea degetelor
Protectie degete la cabine WC pentru gradinite, pe codeus.ro
- fie un burduf de protectie a laturii balamalelor (care impiedica accesul in zona de strivire), fie un luft mai mare intre usa si panoul frontal fix (luft inchis de garnituri mari din cauciuc moale).

b. Autoinchiderea usilor
Este posibil ca, la compartimentari cabine WC, una dintre cele 2-3 balamale de pe usa cabinei sa fie balama cu arc, ca sa asigure autoinchiderea usii; o alta solutie sunt balamalele ridicatoare („lift-off hinges”), la care autoinchiderea se realizeaza datorita gravitatiei. In ambele cazuri, daca usa este deschisa complet, din cauza sistemului de autoinchidere este posibil ca usa sa capete, la inchidere, viteze suficient de mari incat sa loveasca si / sau sa dezechilibreze un copil. De aceea, la usile de cabine sanitare pt. gradinite, este recomandata folosirea balamalelor simple (fara autoinchidere), a balamalelor ridicatoare sau, in cazul balamalelor cu arc, asigurarea unor forte mici ale arcului.

c. Zona de strivire la inchiderea usii
Fie ca sunt cu autoinchidere sau nu, usile de cabine sanitare toaleta pot fi manevrate cu viteza (de exemplu in joaca), de catre copii. In aceste cazuri, exista riscul ca o mana prinsa intre usa si panoul frontal fix sa fie accidentata. Pt. evitarea acestor situatii, muchia de inchidere a usii si muchia de inchidere a panoului frontal se protejeaza cu garnituri speciale fie aplicate fie chiar inglobate prin frezare in usa si panoul fix.
Protectie inchidere usa la cabine WC pentru gradinite, pe codeus.ro

Sunt garnituri speciale, late, din cauciuc flexibil, cu un fel de falt ce asigura suprapunerea garniturii de usa peste cea a panoului fix.

d. Riscul de lovire
Exista riscul ca, in joaca sau din neatentie, un copil sa loveasca, cu mana sau piciorul, unul din elementele cabinelor. Pt minimizarea riscului de accidentare, compartimentarile sanitare WC pentru gradinite trebuie sa aiba toate panourile executate cu colturile si cu muchiile rotunjite. De asemeni, toate accesoriile de cabine de toaleta pentru gradinite (cuiere, suporturi de hartie igienica, picioare, balamale, zavoare) ar trebui sa nu prezinte muchii si colturi taioase, ascutite.

Concluzionand, la sisteme de compartimentari cabine WC pt. gradinite, scoli pregatitoare si scoli primare ar trebui sa intalnim (cel putin) urmatoarele caracteristici:

De cele mai multe ori, sistemele de cabine WC pt gradinite vor avea inaltimi mai mici decat cele pt adulti si vor fi disponibile in culori mai vii, eventual cu accesorii vesele si colorate.

Accesorii compartimentari grupuri sanitare

Indiferent de tipul panourilor, intalnim accesorii pt cabine sanitare din plastic (PVC), din aluminiu si din otel inoxidabil. In general, in notiunea de accesorii cabine sanitare sunt inglobate uneori atat sistemele de prindere a panourilor intre ele si de prindere a panourilor in pereti, cat si picioarele, balamalele, zavoarele, cuierele etc.
Datorita capacitatii sale de extrudare, aluminiul este preferat la profilele de imbinare intre ele a placilor si la profilele de prindere in pereti. Bara superioara de rigidizare poate fi din aluminiu sau din otel inoxidabil.
Picioarele reglabile de cabine de toaleta pot fi din PVC, aluminiu sau otel inoxidabil.
Zavoarele, butonii, cuierele pot fi din PVC, aluminiu sau otel inoxidabil.
Mai nou, exista sisteme de cabine de toaleta la care semnalizarea "liber / ocupat" este facuta cu LED -uri sau benzi de LED -uri ce se aprind in culorile verde si rosu.

Exista o gama larga de accesorii compartimentari sanitare din HPL, PAL sau sticla, iar alegerea lor se face, cel mai adesea, pe criterii estetice si de pret. Ar trebui, totusi, avute in vedere si alte aspecte:

Montaj cabine toaleta

Operatiunea de montaj compartimentari sanitare este critica pt durabilitatea cabinelor. Un montaj atent si corect, facut cu elemente de asamblare potrivite, poate prelungi durata de viata a unor cabine sanitare.
In cazul elementelor de prindere (profile, coltare) pregaurite, se verifica sa existe toate prinderile (suruburile). Panourile sa fie montate vertical si aliniate corect. Lufturile usilor sa fie egale si la cotele recomandate de producator. Picioarele reglabile trebuie sa fie verticale si bine prinse in pardoseala. Zavoarele sa fie usor operabile, dar fara jocuri sau frecari exagerate.
Este de preferat ca suruburile folosite la asamblarea cabinelor si la prinderile in pereti sa fie din otel inoxidabil, sau, cel putin, bine protejate anti-coroziune.

Proiectare compartimentari sanitare

In general, cabinele WC au o latime de 80-90 cm si o adancime de 150 cm, cu usi de 60-70 cm latime. Inaltimea variaza, in general, intre 190 cm si 210 cm. Exista si sisteme de cabine WC full height, care ocupa intreaga inaltime a incaperii. In general, usile se deschid catre interiorul cabinei. Daca usile se deschid in exterior, adancimea cabinei poate fi mai mica (100 – 130 mm), dar se are in vedere faptul ca usa deschisa in exterior ia din spatiul comun de circulatie al grupului sanitar.

Proiectare compartimentari grupuri sanitare comune, pe codeus.ro

In faza de proiectare, la grupurile sanitare comune ce urmeaza sa aiba pe pereti placari cu piatra sau placi ceramice, se pot pozitiona gurile de scurgere si se pot proiecta compartimentarile astfel incat panourile fixe despartitoare sa cada pe lufturile dintre placile de pe perete, ca sa usureze montajul, sa elimine riscul spargerii placilor la gaurire si sa confere grupului sanitar un aspect estetic, modulat.

Fie ca sunt compartimentari sanitare din HPL, din PAL, din sticla sau din panouri sandwich, cabinele de toaleta din panouri subtiri sunt o solutie moderna, compacta, fiabila si durabila, folosita la toate constructiile moderne si la renovari / remodelari ale cladirilor existente.

Distribuiti: