Vorbim aici despre usi metalice pivotante sau usi metalice pe balamale, de exterior si de interior, pentru proiecte industriale, comerciale si rezidentiale. Intalnim usile metalice des, intr-o gama larga de proiecte:
- Hale industriale de productie / asamblare, hale de depozitare, hangare si garaje;
- Mall -uri, centre comerciale de retail / engros, magazine de cartier;
- Cladiri de birouri - usi de subsol si usi spatii tehnice, usi la case de scara, usi de pod, usi catre exterior;
- Centrale de productie energie electrica si/sau energie termica;
- Spitale, clinici, centre de sanatate si tratament, camine de batrani, centre de asistenta sociala;
- Institutii publice - ca usi tehnice in subsol, usi casa scarii, usi de iesire pe terasa, pe pasarele, pe scari exterioare;
- Aeroporturi, autogari, hub-uri intermodale de transport;
- Baze militare si baze de instructie si antrenament;
- Showroom -uri auto, showroom -uri de utilaje industriale ori agricole;
- Locuinte - usa camera centrala termica, usi la pod. usi pivnita;
Alcatuire usa metalica
Fie ele usi de interior sau de exterior, gasim aceleasi elemente principale comune la usile metalice:

1. Toc usa metalica
Tocul usii e din tabla de otel groasa de minim 1 mm (la usile usoare de interior) si de pana la 2-3 mm la usi metalice grele (usi metalice rezistente la foc, usi metalice multifunctionale industriale, usi metalice exterioare). Ca profil si modalitate de montare, intalnim multe tipuri de tocuri usi metalice, dintre care gasiti aici cateva:

Tocul de colt e cel mai ieftin si des intalnit, dar nu se potriveste in toate situatiile. Tocul trebuie ales in functie de insusirile usii, de peretele in care se monteaza usa si de eventuale cerinte speciale ale proiectului.
2. Foaie usa metalica
Foaia (blatul) usii e de tip "sandwich", cu cele doua fete de tabla, iar la interior cu structura tip fagure (structura celulara), vata minerala, spuma poliuretanica - la usile fara rezistenta la foc, respectiv cu perlit, gipscarton rezistent la foc, vata minerala - la usi rezistente la foc. Usile antifoc au si niste ranforsari interioare, ce le maresc rezistenta la curbare.
Foaia usii metalice poate fi fara falt, cu falt simplu (gros sau subtire) ori cu falt dublu.

Foaia de usa metalica fara falt o intalnim la usi metalice de interior si are grosime mai mica (cam 40 mm). La usi metalice de exterior si usi metalice antifoc, foaia de usa e groasa (peste 50 mm) si intalnim varianta cu falt simplu (subtire/gros) sau cu falt dublu.
3. Balamale usa metalica
La usi metalice de interior usoare (din tabla subtire si cu structura interna tip fagure), intalnim balamale mai fine, iar adesea se folosesc chiar balamale de usi de interior de lemn.
La usi metalice industriale (tehnice, multifunctionale, cu rezistenta la foc), fiind usi grele, balamalele vor fi mari si robuste, din otel mai gros, cu bolturi (axe) groase.
In general se prevad doua balamale pe foaie, dar, adeseori, la usi metalice grele intalnim si 3 balamale pe foaie, ocazional chiar si 4 balamale.
4. Broasca usa (incuietoare)
La usile metalice de interior usoare se folosesc broaste pt. usi de lemn ori broaste de uz putin intens. La usi metalice industriale broastele sunt robuste, complexe, cu o fiabilitate ridicata.
La usi de evacuare se folosesc broaste (incuietori) antipanica, ce au functiuni speciale.
Exista si broaste electrice, cu / fara motor si broaste complexe, cu functiuni programabile, cu contacte electrice care monitorizeaza starea usii (deschisa / inchisa / inchisa si incuiata). Vor fi detaliate intr-un alt articol, pe codeus.ro.
5. Manere si silduri (rozete)
Exista o varietate larga de manere si de silduri pentru usi metalice. Cele mai des intalnite le gasiti ilustrate in imaginea urmatoare:

Manerele si sildurile pt usi metalice pot fi de plastic (polipropilena sau PVC) de diverse culori (uzual - negre), de aluminiu eloxat , din otel inox (satinat sau, mai rar, lucios).
Suplimentar, fata de cele 5 componente ale usilor de metal enumerate anterior (ce se intalnesc la toate usile metalice), pot aparea vitrari la usi metalice si grile de transfer (grile de ventilatie).
6. Vitrari usi metalice
Exista multe tipuri si dimensiuni, cu diferite rame si geamuri. La usile de interior, vitrarile au geam simplu, securizat ori armat, de 4-6 mm grosime, iar la usile de exterior intalnim vitrari cu geam termoizolant (termopan) securizat (la care foaia exterioara de geam poate fi sticla laminata). La usile rezistente la foc, vitrarile au sticla speciala rezistenta la foc, cu grosimi intre 6 si 32 mm.

La usile metalice industriale, ramele vitrarilor sunt uzual din otel (mai rar aluminiu) si au, in general, suruburi de prindere vizibile. La usile de interior (usoare), ramele vitrarilor sunt atent finisate, din aluminiu eloxat ori vopsit, fara suruburi vizibile.
Pentru a evita slabirea usii prin decuparea pentru vitrare, exista niste dimensiuni maxime ale decupajului pt. vitrare (respectiv latimi minime ale marginilor pline din jurul vitrarii),in functie de tipul de usa si de dimensiuni; usile decupate pt. vitrare au si niste ranforsari interioare, care sa asigure rigiditatea usii si proprietatile sale de indeformabilitate.
7. Grile ventilatie usi
Numite si grile de transfer, pot fi de plastic (la usile usoare), de otel (la usile grele), de aluminiu. Au menirea sa asigure transferul unui anumit debit de aer intre incaperi, de aceea conteaza atat dimensiunile lor cat si procentul de suprafata libera, ce asigura circulatia aerului.

In general, se amplaseaza in jumatatea inferioara a usii. In situatiii speciale (de exemplu, la usi pt transformatoare electrice), grilele de ventilatie pot ocupa suprafete foarte mari din suprafata totala a usii.
Grilele de usi metalice de exterior vor fi dublate, adesea, si de plase impotriva insectelor.
Usi metalice exterior
Usi metalice de exterior intalnim la toate cladirile care au cai de acces din exterior direct in cladire. Pot fi simple si duble (intr-un canat sau in doua canaturi) si, fiind usi de exterior, trebuie sa aiba proprietati de izolare si etansare. Usile de exterior trebuie sa fie insotite de o declaratie de performanta in care, conform normei europene EN 14351-1:2006 + A1:2010, sa fie specificate performantele usii in ceea ce priveste etanseitatea la apa, rezistenta la vant (gasiti pe codeus.ro un articol despre rezistenta la vant a usilor), rezistenta la impact, capacitatea portanta a sistemelor de siguranta, performante acustice (de izolare fonica), transfer termic, permeabilitate la aer.
Conform reglementarilor legale romanesti, usile metalice de exterior ale cladirilor ce adapostesc valori de orice fel trebuie sa fie usi metalice antiefractie (click pt articol).
Usi metalice interior
Usi metalice de interior gasim la aproape toate proiectele industriale, comerciale si logistice, precum si la cladiri de birouri, iar uneori si in locuinte. Sunt, in general, usi metalice usoare, cu miez celular (structura tip fagure din carton), cu tabla mai subtire (0.6 - 0.8 mm grosime la foaie si 1.5-2 mm la toc), cu un grad de finisare superior usilor metalice industriale. In general, accesoriile usilor de interior din lemn (balamale, broaste, manere, silduri, rozete, amortizoare) pot fi folosite si ca accesorii la usi metalice de interior.
Fata de usile de interior din lemn au avantajul de a fi stabile dimensional (nu-s afectate de umezeala din aer), dezavantajul principal fiind perceptia de a fi mai putin "calde".
Usi evacuare incendiu
Numite si usi de evacuare, usi de emergenta, se intalnesc in majoritatea cladirilor cu grad ridicat de importanta, unde este obligatoriu un scenariu de securitate la incendiu. In fiecare cladire exista niste trasee, numite cai de evacuare, pe unde se poate face, in cel mai scurt timp, evacuarea persoanelor aflate in cladire, in caz de necesitate (incendiu). Usile aflate pe aceste cai de evacuare in caz de incendiu, cat si usile adiacente acestor cai de evacuare pot fi usi speciale si/sau usi cu dotari speciale.
Usile adiacente cailor de evacuare, care trebuie sa protejeze aceste cai, vor fi usi rezistente la foc, dotate obligatoriu cu sisteme de autoinchidere (amortizoare).
Usi metalice rezistente la foc
Numite si usi antifoc, aceste usi metalice inchid goluri in pereti rezistenti la foc si sunt usi metalice care au rezistenta la foc de 30 minute, 60 minute, 90 minute sau 120 minute. Se amplaseaza intre o incapere cu risc de incendiu si o incapere ce trebuie protejata de incendiu si au rolul de a intarzia patrunderea focului in incaperea ce trebuie protejata, atat timp cat persoanele din acea cladire sa se poata evacua sau sa fie protejate pana la sosirea salvatorilor. Sunt usi metalice speciale, dotate cu un sistem de autoinchidere (balama cu arc ori amortizor hidraulic). Sunt usi testate si certificate conform criteriului de rezistenta la foc EI (Etansare si Izolare la foc) sau numai E (Etansare la foc). Exista si criteriul de testare EW (etansare la foc si reducere a radiatiei termice inregistrate la o anumita distanta de usa), dar e rar luat in considerare. In general, intalnim usi rezistente la foc EI (30, 60, 90 si 120 minute), mai rar usi E30, E60, E90 si E120.
Usi metalice casa
Ca usi metalice pentru locuinte putem aminti usa de intrare in casa (vezi articol aici: usi de intrare in casa si apartament) usi de intrare in pivnita si/sau usi boxe subsol, usa metalica centrala termica (usa de la intrarea in incaperea centralei termice), usa de intrare din casa in garaj, eventual usa la pod si usi de mansarda.
In general, usile metalice se dovedesc o alegere buna in spatii tehnice, subsoluri si mansarde si in situatiile in care se cer usi rezistente la foc, usi antiefractie, usi metalice exterior casa.
Usi ALA
Usile metalice pentru adapostruri de aparare civila, numite in trecut si usi ALA (usi Aparare Locala Antiaeriana) sunt niste usi si obloane metalice speciale, produse conform unor standarde locale romanesti. Aceste usi si obloane ALA se instaleaza la intrarea in adaposturi subterane de protectie civila si in interiorul acestor adaposturi. Sunt usi grele, confectionate din tabla groasa, cu garnituri de etansare si sisteme de inchidere robuste, proiectate si produse sa reziste la presiuni dinamice mari generate de explozii si sa asigure inchiderea etansa a adaposturilor de aparare civila.
Montaj usi metalice
In functie de cerintele proiectului, tocurile de usi metalice vin pregatite pt. montaj in pereti de beton ori zidarie, in pereti de gipscarton, blocuri de zidarie usoare (BCA), panouri sandwich etc. Exista diverse tipuri de tocuri, cu diverse tipuri de ancore si siteme de prindere, in functie de natura peretilor in care se monteaza. La instalare usi metalice e de mare importanta, in primul rand, dimensiunea golului in perete in care se instaleaza usa - un gol prea mare in raport cu dimensiunile usii induce dificultati la montare usi metalice. In special la usi metalice rezistente la foc este foarte important ca tipul de toc si de prinderi sa fie corect alese, iar montajul usii sa fie facut corect, conform specificatiilor producatorului.
Cel mai des intalnit si cel mai ieftin toc metalic e cel numit toc de colt. Tocul de colt este un toc destinat montajului in pereti de zidarie sau beton, ce urmeaza sa fie finisati (tencuiti, placati). Tocuri metalice speciale pentru montaj in pereti de gipscarton, in panouri sandwich sau in pereti de zidarie usoara vin cu adaos de pret si sunt uneori ocolite, din cauza pretului. Pot fi gasite solutii de compromis pt montaj toc de colt in pereti GK (gipscarton) ori panouri sandwich, dar aceste solutii trebuie executate exact, ca sa se asigure o buna comportare a usii, in timp.

Corect alese, accesorizate, instalate, utilizate si intretinute, orice usi metalice se comporta bine in timp, sunt durabile si stabile. Sunt des folosite la hale industriale, depozite logistice, centre comerciale, zone tehnice din cladiri de birouri, scoli, institutii publice, spitale si clinici etc.
Distribuiti: