Usi metalice pe balamale - unde se folosesc, alcatuire, componente principale si accesorii, tipuri si functiuni, montaj. Usi metalice speciale rezistente la foc, ALA, de evacuare etc., pentru proiecte industriale, comerciale si pentru locuinte.
Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro

Cititi articolele
si studiile de caz
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza

Analizati, comparati
avantajele, alegeti
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe

Consultati specialist
proiecte complexe
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect

Cumparati produse
la preturile corecte

Vorbim aici despre usi metalice pivotante sau usi metalice pe balamale, de exterior si de interior, pentru proiecte industriale, comerciale si rezidentiale. Usi metalice sunt des intalnite, intr-o gama larga de proiecte:

...si lista poate continua...

Alcatuirea usilor metalice

Fie ca sunt usi de interior sau de exterior, gasim aceleasi elemente principale comune la usile metalice:

Alcatuire usi metalice - codeus.ro

1. Toc usa metalica

Tocul usii este din tabla de otel groasa de minim 1 mm (la usile usoare de interior) si de pana la 2-3 mm la usi metalice grele (usi metalice rezistente la foc, usi metalice multifunctionale industriale, usi metalice exterioare). Ca profil si modalitate de montare, sunt mai multe tipuri de tocuri usi metalice, dintre care gasiti mai jos cateva:

Tipuri tocuri metalice - codeus.ro

Tocul de colt este cel mai ieftin si mai des intalnit, dar nu se potriveste in toate situatiile. Tocul trebuie ales in functie de insusirile usii, de peretele in care se monteaza usa si de eventuale cerinte speciale ale proiectului.

2. Foaie usa metalica

Foaia (sau blatul) usii este de tip "sandwich", cu cele doua fete din tabla de otel, iar la interior cu structura tip fagure (structura celulara), vata minerala sau spuma poliuretanica - la usile fara rezistenta la foc, sau cu perlit, gipscarton rezistent la foc, vata minerala - la usi rezistente la foc. Usile antifoc au si niste ranforsari interioare din otel, care le maresc rezistenta la curbare.
Foaia usii metalice poate fi fara falt, cu falt simplu (gros sau subtire) sau cu falt dublu.

Tipuri foi usi metalice - codeus.ro

Foaia de usa metalica fara falt este intalnita la usi de interior si are grosime mai mica. La usi metalice de exetrior si usi metalice antifoc, foaia de usa este mai groasa si intalnim varianta cu falt simplu (subtire sau gros) sau cu falt dublu.

3. Balamale usi metalice

La usile metalice de interior usoare (din tabla subtire si cu structura interna tip fagure), balamalele sunt mai fine, iar adesea se folosesc chiar balamale pt. usi de interior din lemn.
La usile metalice industriale (tehnice, multifunctionale, cu rezistenta la foc), care sunt mai grele, balamalele sunt mai mari, mai si mai robuste, din otel mai gros.
In general sunt doua balamale pe foaie, dar, adeseori, la usi metalice grele intalnim si 3 balamale pe foaie, mai rar chiar si 4 balamale.

4. Broasca usa (incuietoare)

La usi metalice de interior usoare se folosesc broaste pt. usi din lemn sau broaste de uz putin intens. La usi metalice industriale broastele sunt mai robuste, mai complexe, cu o fiabilitate mai mare.
La usi de evacuare se folosesc broaste (incuietori) antipanica, ce au functiuni speciale.
Exista si broaste electrice, cu sau fara motor si broaste complexe, cu functiuni programabile, cu contacte electrice care monitorizeaza starea usii (deschisa / inchisa / inchisa si incuiata). Vor fi detaliate intr-un alt articol, pe codeus.ro.

5. Manere si silduri (rozete)

Exista o varietate larga de manere si de silduri pentru usi metalice. Cele mai des intalnite sunt ilustrate in imaginea de mai jos:

Manere si silduri usi metalice - codeus.ro
(denumirile manerelor pot varia, de la un producator / furnizor la altul)

Manerele si sildurile pt usi metalice pot fi din plastic (polipropilena sau PVC) de diverse culori (cel mai adesea, negre), din aluminiu eloxat sau din otel inox (satinat sau, mai rar, lucios).

Suplimentar, fata de cele 5 componente ale usilor metalice enumerate mai sus (si care se intalnesc la toate usile metalice), pot aparea vitrari si grile de transfer (grile de ventilatie).

6. Vitrari usi metalice

Sunt de mai multe tipuri si dimensiuni, cu diferite rame si geamuri. La usile de interior, vitrarile sunt cu geam simplu, securizat sau armat, de 4-6 mm grosime, iar la usile de exterior intalnim vitrari cu geam termoizolant (termopan). La usile rezistente la foc, vitrarile sunt cu sticle speciale, cu grosimi intre 6 si 32 mm.

Vitrari usi metalice - codeus.ro

La usile metalice industriale, ramele vitrarilor sunt cel mai adesea din otel (mai rar din aluminiu) si au, in general, suruburi de prindere vizibile. La usile de interior (usoare), ramele vitrarilor sunt mai atent finisate, din aluminiu eloxat sau vopsit, fara suruburi vizibile.

Exista niste dimensiuni maxime ale decupajului pt. vitrare (respectiv latimi minime ale marginilor pline din jurul vitrarii),in functie de tipul de usa si de dimensiuni; usile decupate pt. vitrare au si niste ranforsari interioare, care sa asigure rigiditatea usii si proprietatile sale de indeformabilitate.

7. Grile ventilatie usi

Numite si grile de transfer, pot fi din plastic (la usile usoare), din otel (la usile grele) sau din aluminiu. Au menirea sa asigure transferul unui anumit debit de aer intre incaperi, de aceea conteaza atat dimensiunile lor cat si procentul de suprafata libera care sa asigure circulatia aerului.

Vitrari usi metalice - codeus.ro

In general, sunt amplasate in jumatatea inferioara a usii. In situatiii speciale (de exemplu, la usi transformatoare electrice), grilele de ventilatie pot ocupa suprafete foarte mari din suprafata totala a usii.
Grilele de usi metalice de exterior sunt dublate, cel mai adesea, si de plase impotriva insectelor.

Usi metalice exterior

Usi metalice de exterior intalnim la toate cladirile care au cai de acces din exterior direct in cladire. Pot fi simple sau duble (intr-un canat sau in doua canaturi) si, fiind usi de exterior, trebuie sa aiba proprietati de izolare si etansare. Usile de exterior trebuie sa fie insotite de o declaratie de performanta in care, conform normei europene EN 14351-1:2006 + A1:2010, sa fie specificate performantele usii in ceea ce priveste etanseitatea la apa, rezistenta la vant (gasiti pe codeus.ro un articol despre rezistenta la vant a usilor), rezistenta la impact, capacitatea portanta a sistemelor de siguranta, performante acustice (de izolare fonica), transfer termic, permeabilitate la aer.

Conform reglementarilor legale din Romania, usile metalice de exterior ale cladirilor ce adapostesc valori de orice fel trebuie sa fie usi metalice antiefractie (click pt articol).

Usi metalice interior

Usi metalice de interior gasim la aproape toate proiectele industriale, comerciale si logistice, precum si la cladiri de birouri, iar uneori si in locuinte. Sunt, in general usi metalice usoare, cu miez celular (structura tip fagure din carton), cu tabla mai subtire (0.6 - 0.8 mm grosime la foaie si 1.5-2 mm la toc), cu un grad de finisare superior usilor metalice industriale. In general, accesoriile de usi de interior din lemn (balamale, broaste, manere, silduri, rozete, amortizoare) pot fi folosite si ca accesorii la usi metalice de interior.

Fata de usile de interior din lemn au avantajul ca sunt stabile dimensional (nu sunt afectate de umezeala din aer), dezavantajul principal fiind ca sunt mai putin "calde" ca perceptie.

Usi evacuare incendiu

Numite si usi de evacuare sau usi de emergenta, se intalnesc in majoritatea cladirilor cu grad mai ridicat de importanta, la care este obligatoriu un scenariu de securitate la incendiu. In fiecare cladire exista niste trasee, numite cai de evacuare, pe care se poate face, in cel mai scurt timp, evacuarea persoanelor aflate in cladire, in caz de necesitate (incendiu). Usile aflate pe aceste cai de evacuare in caz de incendiu, cat si usile adiacente acestor cai de evacuare sunt usi speciale si/sau usi cu dotari speciale.

Usile adiacente cailor de evacuare, care trebuie sa protejeze aceste cai, vor fi usi rezistente la foc, dotate obligatoriu cu sisteme de autoinchidere (amortizoare). Va fi pe codeus.ro un articol separat, despre usi evacuare incendiu.

Usi metalice rezistente la foc

Numite si usi antifoc, sunt usi metalice care inchid goluri in pereti rezistenti la foc si sunt usi metalice care au rezistenta la foc de 30 minute, 60 minute, 90 minute sau 120 minute. Se amplaseaza intre o incapere cu risc de incendiu si o incapere ce trebuie protejata de incendiu si au rolul de a intarzia patrunderea focului in incaperea ce trebuie protejata, atat timp cat persoanele din acea cladire sa se poata evacua sau sa fie protejate pana cand sunt salvate. Sunt usi metalice speciale, dotate cu un sistem de autoinchidere (balama cu arc sau amortizor hidraulic). Sunt testate si certificate conform criteriului de rezistenta la foc EI (Etansare si Izolare la foc) sau numai E (Etansare la foc). Exista si criteriul de testare EW (etansare la foc si reducere a radiatiei termice inregistrate la o anumita distanta de usa), dar este mai rar luat in considerare. In general, sunt utilizate usi rezistente la foc EI (30, 60, 90 si 120 minute), mai rar sunt solicitate usi E30, E60, E90 si E120. Vor fi detaliate in articol separat.

Usi metalice casa

Ca usi metalice pentru locuinte putem aminti usa de intrare in casa (vezi articol aici: usi de intrare in casa si apartament) usi de intrare in pivnita si/sau usi boxe subsol, usa metalica centrala termica (usa de la intrarea in incaperea in care se afla centrala termica), usa de intrare din casa in garaj, eventual usa la pod si usi de mansarda.
In general, usile metalice sunt o alegere buna in spatii tehnice, subsoluri si mansarde si in situatiile in care sunt necesare usi rezistente la foc, usi antiefractie, usi de exterior.

Usi ALA

Usile metalice pentru adapostruri de aparare civila, numite in trecut si usi ALA (usi Aparare Locala Antiaeriana) sunt niste usi si obloane metalice speciale, produse conform unor standarde locale romanesti. Aceste usi si obloane ALA se instaleaza la intrarea in adaposturile subterane de aparare civila si in interiorul acestor adaposturi. Sunt usi grele, confectionate din tabla groasa, cu garnituri de etansare si sisteme de inchidere robuste, proiectate si produse sa reziste la presiuni dinamice mari generate de explozii si sa asigure inchiderea etansa a adaposturilor de aparare civila. Vor fi detaliate intr-un articol separat.

Montaj usi metalice

In functie de cerintele proiectului, tocurile de usi metalice vin pregatite pt. montaj in pereti de beton sau zidarie, in pereti de gipscarton, blocuri de zidarie usoare (BCA), panouri sandwich etc. Sunt diverse tipuri de tocuri, cu diverse tipuri de ancore si siteme de prindere, in functie de natura peretilor in care se monteaza. La instalare usi metalice este de mare importanta, in primul rand, dimensiunea golului in perete in care se instaleaza usa - un gol prea mare in raport cu dimensiunile usii induce dificultati la montare usi metalice. In special la usi metalice rezistente la foc este foarte important ca tipul de toc si de prinderi sa fie corect alese, iar montajul usii sa fie facut corect, conform specificatiilor producatorului.

Cel mai des intalnit si cel mai ieftin toc metalic este cel numit toc de colt. Tocul de colt este un toc destinat montajului in pereti din zidarie sau beton, care urmeaza sa fie finisati (tencuiti). Tocuri metalice speciale pentru montaj in pereti de gipscarton, in panouri sandwich sau in pereti de zidarie usoara vin cu adaos de pret si sunt uneori ocolite, din cauza pretului. Pot fi gasite solutii de compromis pt montaj toc de colt in pereti GK (gipscarton) sau panouri sandwich, dar aceste solutii trebuie executate exact, ca sa se asigure o buna comportare a usii, in timp.

Usi metalice de exterior si interior - codeus.ro

Daca sunt corect alese, accesorizate, instalate, utilizate si intretinute, orice usi metalice se comporta bine in timp, sunt durabile si stabile. Sunt des folosite la hale industriale, depozite logistice, centre comerciale, zone tehnice din cladiri de birouri, din scoli, din institutii publice, din spitale si clinici etc.

Distribuiti: