Usi camere frigorifice
Usi pt. spatii frigorifice: usi frigorifice glisante, usi frigorifice batante, perdele din fasii PVC. Usi frigorifice pentru industria alimentara, industria farmaceutica, usi frigorifice HORECA, usi rapide si usi sectionale pentru spatii frigorifice. Tipuri, caracteristici, utilizare, certificare, recomandari.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Ce intelegem prin usi frigorifice? Este vorba despre acele usi utilizate in spatii frigorifice de refrigerare (temperaturi pozitive de 4-8 grade Celsius) si spatii frigorifice de congelare (temperaturi de minus 20 grade Celsius ori chiar mai scazute). Putem utiliza usi frigorifice intre camere frigorifice cu temperaturi apropiate (intre doua camere de refrigerare) ori cu temperaturi foarte diferite (intre o camera de refrigerare si o camera de congelare). Pe langa performantele de etansare si izolare termica, foarte adesea, usile frigorifice trebuie sa indeplineasca cerinte foarte stricte de igiena.

Usi frigorifice glisante

Fie ele usi frigorifice glisante pentru camere refrigerare ori usi frigorifice glisante pentru camere congelare, usile frigorifice glisante se pot produce intr-un canat ori in doua canaturi. Spre deosebire de alte tipuri de usi industriale glisante, la usi glisante frigorifice se acorda o importanta deosebita etansarii usii. De obicei, la sfarsitul cursei, usa frigorifica glisanta cade (coboara) putin, in pozitia „inchis”, presand pe garniturile perimetrale pt. etansare. Bineinteles, la deschidere, usa frigorifica glisanta se ridica putin, inainte de a porni cursa de deschidere. De obicei, aceasta coborare a usii in pozitia finala se face prin intermediul unor denivelari ale sinei de culisare a usii.

Functionare usa frigorifica glisanta
Usa frigorifica glisanta - functionare - codeus.ro

Deoarece, la deschiderea unei usi frigorifice de camera congelare este probabil sa se produca rapid condens care ingheata ulterior, pt. a evita lipirea usii de toc si imposibilitatea de a o deschide, la usi frigorifice glisante de congelare exista un sistem perimetral de incalzire, cu rezistente electrice ce incalzesc usor zona unde usa calca pe garnituri, prevenind astfel inghetarea si blocarea usii. Sistemul de incalzire se amplaseaza pe toate laturile usii, deci inclusiv in pardoseala camerei frigorifice.

Usi frigorifice glisante cu usa pietonala

Daca in camera frigorifica este posibil sa fie trafic pietonal intens, ca sa nu se deschida usa frigorifica glisanta de fiecare data cand intra / iese o persoana, se poate opta pentru o usa frigorifica glisanta cu usa pietonala. Practic, in canatul usii glisante se „decupeaza” o usa pietonala pe balamale. Bineinteles la o usa frigorifica glisanta de camera congelare, usa de acces pietonal va avea acel sistem de incalzire perimetral ce previne blocarea usii (lipirea usii de garnituri din cauza condensului inghetat).

Usa frigorifica glisanta cu usa pietonala - codeus.ro

Bineinteles, usa pietonala va avea aceleasi performante de izolare termica cu cele ale usii glisante si va fi dotata cu sistem de incuiere tip „antipanica”, ce se poate debloca fara efort din interior, chiar daca usa este incuiata. Toate tipurile de usi frigorifice vor avea o asemenea incuietoare, pt a evita blocarea unei persoane in camera frigorifica.

Usi frigorifice pe balamale

Cunoscute si ca usi frigorifice pivotante, sunt des intalnite, in special cand golurile ce trebuie sa le inchida nu au dimensiuni mari. Intalnim usi frigorifice pivotante intr-un canat sau in doua canaturi si pot avea ori nu vitrari. In principiu, tocul este metalic ori din PVC, iar foaia de usa este de tip sandwich – doua fete dintabla de otel la exterior si termoizolatie intre ele (spuma poliuretanica de inalta densitate sau vata minerala). Balamalele pot fi metalice, de plastic sau combinatie plastic-metal. Sistemul de inchidere (broasca, levier de inchidere) este din plastic si metal. Tabla foii de usa, in functie de cerintele de igiena ale fiecarui proiect, poate fi de otel galvanizat si vopsit, de otel plastifiat, de otel inoxidabil. Bineinteles si la usi frigorifice pivotante pentru camere de congelare va exista un sistem de incalzire in toc si in pardoseala.

Usi frigorifice batante

Unii le spun usi „dublu batante” (in engleza - „swing doors” ori „double action doors”). Cand e vorba de usi frigorifice, intalnim doua tipuri de usi batante:

- usi frigorifice batante rigide – foaia de usa e rigida, tip sandwich, cu spuma poliuretanica si fete din tabla de otel (galvanizat si vopsit sau inoxidabil); pot avea protectii la lovire („kick plates”) care sa le protejeze de lovirea cu transpaleti / carucioare; sunt intr-un canat sau in doua canaturi si pot fi pline sau cu vitrare (uneori tip hublou rotund); mai rar intalnite in camere de congelare, de obicei se monteaza in spatii frigorifice de refrigerare; au doua sau trei balamale pe foaia de usa (balamale speciale, cu dubla actiune, pt. usi batante).

Usi frigorifice batante
Usi frigorifice batante - codeus.ro

- usi frigorifice batante flexibile – foaia de usa e din PVC transparent de 6-12 mm grosime, simplu sau armat cu plasa; le gasim atat in camere de refrigerare cat si in camere de congelare, cele montate in spatii de congelare fiind confectionate dintr-un PVC special, ce ramane flexibil la temperaturi negative foarte scazute; foaia de PVC e sustinuta de un cadru in forma de „L”, cu are un ax-pivot pe latura lunga – pivot ce permite deschiderea usii batante in ambele directii; pivotul are integrat un arc ce aduce usa in pozitia mediana de echilibru (pozitia „inchis”).

Desi le-am numit „usi frigorifice batante” si se amplaseaza in spatii frigorifice, aceste usi batante nu au rolul de a separa doua incaperi cu temperaturi diferite, ci se monteaza intre doua camere frigorifice in care avem aceeasi temperatura. Fiind batante, nu etanseaza perfect pe toc si la pardoseala, deci nu asigura o izolare termica eficienta. Sunt practice, fiindca se deschid in ambele sensuri si fiindca, neavand broasca si manere, pot fi deschise prin impingere cu transpaleti, carucioare de marfa etc.

Usi frigorifice pt. linie de abatorizare

O linie de abatorizare moderna presupune existenta unei sine neintrerupte, ce trece prin mai multe camere ale abatorului si pe care gliseaza usor carcasele grele ale animalelor sacrificate. Cel putin unele dintre camere sunt camere frigorifice de refrigerare. Sina este prinsa de plafonul camerelor si trece neintrerupta, chiar daca intre camere se prevad usi frigorifice. Astfel de usi frigorifice pentru linie de abatorizare vor avea un toc special, ce permite atat trecerea sinei de abatorizare cat si inchiderea usii.

Usa frigorifica pivotanta pentru linie de abatorizare - codeus.ro

Bineinteles, acest tip de usa frigorifica nu permite o izolare buna in zona superioara, dar ele sunt folosite uneori. Cand usa e deschisa, prin golul ei pot trece carcasele de animale ce gliseaza pe sina de abatorizare, iar usa se poate inchide cand e nevoie, separand cele doua incaperi.

Usi frigorifice tip ghilotina

Cum se deduce din denumire, ar fi usi ce se deschid vertical, culisand pe doua sine laterale de culisare, amplasate la stanga si la dreapta golului. De obicei, sunt usi motorizate si au grosimi de 80-120 mm. In cele mai multe cazuri, o usa frigorifica tip ghilotina este actionata prin intermediul unor lanturi si inglobeaza sisteme anti-prabusire, pt. siguranta in exploatare.

Usi frigorifice certificate

Exista foarte multi producatori de usi frigorifice si usile pt. spatii frigorifice sunt produse destul de greu de standardizat. In principiu, se stie ca o usa de 70-80 mm grosime, cu termoizolatie de spuma PUR rigida va fi o usa pt. camera de refrigerare (temperaturi pozitive), iar o usa de 120-140 mm grosime va fi o usa pt. camera de congelare. Dincolo de grosimea termoizolatiei, insa, ar fi mai multi factori determinanti ce fac o usa frigorifica buna: proiectarea corecta, calitatea materialelor si accesoriilor inglobate si precizia executiei, modalitatea de inchidere, tipul de etansare, integritatea si stabilitatea dimensionala la solicitari mecanice etc.

In industria farmaceutica, in industria alimentara (in special la depozite frigorifice pt produse alimentare neambalate), in industria HORECA apar cerinte de igiena sporita la usile frigorifice. Cel mai adesea, e necesara o certificare HACCP. HACCP este prescurtarea de la Hazard Analysis of Critical Control Points (Analiza Riscului la Punctele Critice de Control), cu referire la produsele alimentare si presupune analizarea acelor riscuri ce afecteaza securitatea unui produs alimentar. Este vorba de cerinte specifice de mentinere a lantului de refrigerare, mentenanta, curatare si dezinfectare, alergeni, calitatea materialelor folosite, prevenirea contaminarii, usurinta operarii etc. La usi frigorifice certificate HACCP va exista un certificat de conformitate din care sa reiasa in ce masura acea usa frigorifica indeplineste cerintele de igiena a alimentelor.

Usi rapide camere frigorifice

Viteza mare de deschidere / inchidere a usilor rapide le face foarte eficiente in limitarea circulatiei aerului intre incaperi. De accea, vom intalni si usi rapide la camere frigorifice, in unele cazuri.

La temperaturi pozitive (0 la +10 grade Celsius), se pot folosi, in principiu, usi rapide flexibile obisnuite, de exterior. Trebuie avut in vedere, totusi, ca gradul de protectie la umezeala (apa) al motorului si panoului de comanda sa fie suficient pt. a evita complicatiile ce ar putea aparea de la condens. Gasiti o explicitare a gradului de protectie IP in articolul de aici.

In cazul camerelor de congelare (minus 20 sau minus 30 grade Celsius), apar provocari suplimentare pt orice usi actionate electric - iata cateva:

De aceea, a produce o usa flexibila rapida pt. camere frigorifice, care sa functioneze corect la minus 20 grade Celsius este o provocare, iar aceste usi rapide frigorifice nu au cum sa fie ieftine. Exista, insa, astfel de usi, cu viteze de deschidere impresionante de 2,5 m / s, dotate cu sisteme de incalzire si degivrare (rezistente electrice, aeroterme, cortine de aer), capabile sa functioneze corect in spatii de congelare, cu cortine flexibile din materiale speciale.

Perdele din fasii PVC

Sunt alternativa ieftina la usile rapide. Asigura o separare intre spatii (de obicei la aceeasi temperatura) si permit trecerea persoanelor si a transpaletilor prin ele. Sunt niste fasii de PVC transparent, de 2-3 mm grosime, prinse intr-o sina la partea superioara. Fasiile pot fi alaturate una celeilalte (fara suprapunere) sau suprapuse (10%, 20% 50%). La perdele de fasii PVC camere congelare se foloseste un alt PVC decat la cele pentru camere refrigerare - un PVC special, ce isi pastreaza flexibilitatea la temperaturi negative. Sina superioara in care vin prinse fasiile poate fi fixa sau poate pivota in lateral, cu tot cu perdeaua de fasii PVC, ca o usa.

Usi frigorifice second hand

Cei ce cauta usi frigorifice ieftine, accepta uneori si usi frigorifice second hand, demontate de la alte proiecte. In principiu, ar putea fi usi frigorifice ce nu si-au atins durata maxima de viata si care inca pot fi folosite cu succes. Daca sunt alese, verificate si reconditionate cu atentie, se pot dovedi a fi o achizitie foarte buna. Pe scurt, iata cateva recomandari pt. usi frigorifice second hand - se verifica:

Mentenanta si service usi frigorifice

Ca la orice produs, inspectia periodica si anumite lucrari de intretinere (reglaje, gresare, strangere prinderi etc.) asigura o functionare corecta la usi frigorifice si le prelungeste durata de viata.

Fiecare producator de usi frigorifice ar trebui sa livreze, odata cu produsul, un manual de mentenanta, in care sa se specifice intervalul inspectiilor periodice de mentenanta, operatiunile ce se executa la diferite intervale, care sunt piesele considerate consumabile si la ce intervale de timp se inlocuiesc etc. O firma de service si mentenanta usi frigorifice autorizata de producator va avea acces la aceste informatii, chiar daca beneficiarul nu mai are manualul de mentenanta. Unii producatori au ei insisi echipe specializate de „customer service”, ce asigura servicii de mentenanta usi frigorifice.

Distribuiti: