Optiuni si accesorii pentru usi de garaj
Informatii esentiale despre accesorii usi garaj: rol, alcatuire, recomandari. Sfaturi utile in vederea unei accesorizari corecte a unei usi de garaj. Personalizarea unei usi de garaj conform cerintelor functionale si estetice ale fiecarui proiect.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Adaptarea unei usi de garaj la cerintele specifice ale clientului si proiectului poate presupune personalizarea acesteia cu dotari optionale si accesorii mecanice si/sau electrice. In afara de modelul usii de garaj, de finisaj ori de vitrari, sunt disponibile dotari optionale si accesorii usi garaj, care sa adapteze usa cat mai bine la fiecare situatie.

1. Sistemul de culisare (sine culisare si arcuri)

Are rolul de a adapta modul de deschidere a usii de garaj la caracteristicile garajului (la inaltimea garajului). Daca la usi de garaj basculante nu exista posibilitatea adaptarii sistemului de culisare la inaltimea garajului, la usile sectionale de garaj sunt disponibile variante de sisteme de culisare adaptabile garajului.

Sinele "normale", cele incluse in varianta standard la usi garaj sectionale, pot fi cu arcuri de tractiune (amplasate in stalpii laterali sau adiacente sinelor orizontale de culisare) ori cu arcuri de torsiune (amplasate pe un ax, la partea de sus) si necesita deasupra golului de intrare in garaj un spatiu de montaj care variaza (aproximativ) intre 120 mm si 200 mm. In general, spatiul mic deasupra necesita sistemele de culisare cu arcuri in stalpii laterali sau in sinele orizontale, iar spatiul mare deasupra necesita sistemele de culisare cu arcuri de torsiune amplasate deasupra golului.

Exista si varianta de sistem de culisare cu arcuri de torsiune ce ocupa spatiu mai mic deasupra golului - in acest caz, axul pe care se gasesc arcurile de torsiune este amplasat la capatul sinelor de culisare orizontale. Sunt asa numitele sisteme de culisare "low headroom" - pt. buiandrug redus.

Exista si garaje inalte, la care poate fi necesar ca sinele de culisare orizontale sa se apropie cat mai mult de tavan, din ratiuni estetice / functionale. In acest caz, se pot folosi sisteme de culisare cu stalpi laterali mai inalti deasupra golului - implicit, sinele de culisare orizontale sunt mai scurte si se pot apropia mai mult de tavan.

Click_pt_delalii_sine_usi_garaj_1 Click_pt_delalii_sine_usi_garaj_2 Click_pt_delalii_sine_usi_garaj_3 Click_pt_delalii_sine_usi_garaj_4

Unele variante speciale de sine de culisare pentru usi de garaj sectionale, fiind non-standard, vin cu adaos de pret. In anumite situatii devin obligatorii (cand lipsesc spatiile necesare pt. montarea sinelor de culisare standard ori in cazul usilor mari). In alte situatii, utilizarea unui sistem de culisare adecvat poate face diferenta atat d.p.d.v. functional, cat si estetic. Ca regula generala, valabila in cele mai multe situatii, ar trebui ca usa de garaj sa fie cat mai aproape de plafonul garajului, atunci cand este in pozitia "deschis". Bineinteles, este de preferat sa alegeti de la inceput tipul de sine de culisare potrivit, inlocuirea lor ulterioara fiind costisitoare.

2. Accesorii functionale usi de garaj

Am inclus in aceasta categorie sistemele de incuiere, sistemele de deblocare in caz de pana de curent, vitrarile, grilele de ventilatie, praguri, izolatii si etansari suplimentare, sisteme de prindere / fixare pt instalari non-standard etc.

Optiuni si accesorii usi de garaj - vitrari

La vitrarile izolate, rama poate fi de cauciuc/plastic negru sau alb ori poate fi dintr-un metal usor, vopsita in culoarea usii de garaj. Geamul este de obicei acrilic sau de policarbonat si poate fi clar, mat, cu structura cristalina ori diferite modele.
La vitrarile in rame de aluminiu, geamul poate fi din sticla (mai rar) sau din acril/policarbonat, iar ramele de aluminiu pot fi eloxate (argintiu-mat) ori vopsite in culoarea usii de garaj.
Bineinteles, in functie de tipul usii, vitrarile pot fi simple (neizolate termic) sau duble (izolate termic).

3. Optiuni si accesorii estetice (de design) usi garaj

Sunt cele menite sa imbunatateasca aspectul usii si/sau sa integreze usa in conceptul estetic al casei / fatadei. De obicei, este vorba despre manere metalice cu finisaje speciale (manerele standard, la toate usile sunt de plastic negru) elemente ornamentale aplicate pe usa de garaj, vitrari cu modele speciale, vopsiri cu efecte speciale, masti pt anumite componente ale usii, embosari speciale ale tablei etc.

In cazul in care aveti un gol mai inalt de intrare in garaj, dar vreti sa montati o usa mica de inaltime, in loc sa modificati golul, puteti comanda un panou fix de completare, identic cu usa de garaj, care se monteaza deasupra acesteia, in spatiu ramas liber intre usa si buiandrug / tavan.

O alta dotare optionala a usii de garaj poate fi considerata usa pietonala. Gasiti cateva detalii in articolul despre alegerea usii de garaj. Si aceasta poate primi accesorii speciale (sisteme de incuiere atipice, manere, vitrari, sisteme de autoinchidere si de control acces).

4. Optiuni si accesorii usi garaj automate

De fapt, sunt accesorii pt. automatizari de usi de garaj si le gasiti detaliate in articolul referitor la automatizari pentru usi de garaj. Aici, doar le enumeram.

In principal, sunt accesoriile legate de modul de actionare a unei usi de garaj automatizate: receptoare, butoane de actionare, intrerupatoare cu cheie, telecomenzi, cititoare de card / amprenta / transponder, tastaturi cu cod etc. O alta categorie de accesorii electrice si electronice pt usi de garaj automate sunt cele de siguranta si monitorizare a inchiderii: fotocelule de siguranta, benzi presoare de siguranta, girofaruri, contacte magnetice etc. In unele cazuri, pot fi necesare sisteme de control al traficului (semafoare), sisteme de iluminare, sisteme de incuiere electromagnetice. Unele automatizari vin pregatite ori pot fi pregatite pt. sisteme de genul Homelink(TM).
Exista si operatoare de usi de garaj care functioneaza pe baterie. In cazul acestora, accesoriile pot fi bateria, panoul solar pt incarcarea bateriei, diverse sisteme de prindere.

Producatorul / vanzatorul usii de garaj ar trebui sa faca sugestiile, dar accesorizarea corespunzatoare a usii de garaj trebuie sa fie si preocuparea beneficiarului, ca sa se asigure ca usa de garaj este potrivita atat conditiilor si cerintelor proiectului cat si modului in care urmeaza sa fie folosita. Cel putin, beneficiarul va trebui sa poata da vanzatorului informatii coerente despre ce asteptari are de la usa de garaj si despre cum ar vrea ca aceasta sa functioneze, stabilind, impreuna, lista de accesorii usi garaj necesare. Gasiti pe codeus.ro informatii detaliate despre usi de garaj, usi de interior, usi de intrare in casa, usi industriale si comerciale, sisteme de andocare, imprejmuiri, sisteme de acces si control acces etc.

Distribuiti: