Adaptarea unei usi de garaj la cerintele specifice ale clientului si proiectului poate presupune personalizarea acesteia cu dotari optionale si accesorii mecanice si/sau electrice. In afara de modelul usii de garaj, de finisaj ori de vitrari, sunt disponibile dotari optionale si accesorii usi garaj, care sa adapteze usa cat mai bine la fiecare situatie.
1. Sistemul de culisare (sine culisare si arcuri)
Are rolul de a adapta modul de deschidere a usii de garaj la caracteristicile garajului (la inaltimea garajului). Daca la usi de garaj basculante nu exista posibilitatea adaptarii sistemului de culisare la inaltimea garajului, la usile sectionale de garaj sunt disponibile variante de sisteme de culisare adaptabile garajului.
Sinele "normale", cele incluse in varianta standard la usi garaj sectionale, pot fi cu arcuri de tractiune (amplasate in stalpii laterali sau adiacente sinelor orizontale de culisare) ori cu arcuri de torsiune (amplasate pe un ax, la partea de sus) si necesita deasupra golului de intrare in garaj un spatiu de montaj care variaza (aproximativ) intre 120 mm si 200 mm. In general, spatiul mic deasupra necesita sistemele de culisare cu arcuri in stalpii laterali sau in sinele orizontale, iar spatiul mare deasupra necesita sistemele de culisare cu arcuri de torsiune amplasate deasupra golului.
Exista si varianta de sistem de culisare cu arcuri de torsiune ce ocupa spatiu mai mic deasupra golului - in acest caz, axul pe care se gasesc arcurile de torsiune este amplasat la capatul sinelor de culisare orizontale. Sunt asa numitele sisteme de culisare "low headroom" - pt. buiandrug redus.
Exista si garaje inalte, la care poate fi necesar ca sinele de culisare orizontale sa se apropie cat mai mult de tavan, din ratiuni estetice / functionale. In acest caz, se pot folosi sisteme de culisare cu stalpi laterali mai inalti deasupra golului - implicit, sinele de culisare orizontale sunt mai scurte si se pot apropia mai mult de tavan.




Unele variante speciale de sine de culisare pentru usi de garaj sectionale, fiind non-standard, vin cu adaos de pret. In anumite situatii devin obligatorii (cand lipsesc spatiile necesare pt. montarea sinelor de culisare standard ori in cazul usilor mari). In alte situatii, utilizarea unui sistem de culisare adecvat poate face diferenta atat d.p.d.v. functional, cat si estetic. Ca regula generala, valabila in cele mai multe situatii, ar trebui ca usa de garaj sa fie cat mai aproape de plafonul garajului, atunci cand este in pozitia "deschis". Bineinteles, este de preferat sa alegeti de la inceput tipul de sine de culisare potrivit, inlocuirea lor ulterioara fiind costisitoare.
2. Accesorii functionale usi de garaj
Am inclus in aceasta categorie sistemele de incuiere, sistemele de deblocare in caz de pana de curent, vitrarile, grilele de ventilatie, praguri, izolatii si etansari suplimentare, sisteme de prindere / fixare pt instalari non-standard etc.
- Sisteme de incuiere suplimentara: In general, orice usa de garaj are inclus in pretul standard un sistem de incuiere. Ca dotari suplimentare, pot fi disponibile sisteme de incuiere in mai multe puncte sau alte tipuri sisteme de incuiere cu bune performante antiefractie (la usi de garaj antiefractie).
- Sisteme de deblocare in caz de pana de curent: Cele mai multe automatizari de usi de garaj au inglobat un sistem de incuiere (blocare) care asigura usa in pozitia "inchis". Daca avem o usa de garaj automata si un garaj fara alta intrare (usa de acces pietonal) din casa ori din exterior, ne putem intalni cu urmatoarea problema: in caz de pana de curent, nu putem deschide cu telecomanda usa din exterior si nu putem ridica nici manual usa (blocata fiind de sistemul de incuiere al motorului). In aceasta situatie, se doteaza usa cu un sistem de deblocare in caz de pana de curent (sistem care, printr-un mecanism asigurat cu cheie, da posibilitatea deblocarii din exterior a incuierii motorului).
- praguri, etansari, termoizolatii: Usile de garaj basculante sunt mai slab etansate decat usile sectionale de garaj. In cazul lor, pot exista garnituri suplimentare de etansare sau praguri la partea de jos. Exista si kit -uri de placi de izolare termica, dar eu nu le recomand (gasiti motivatia aici). La usi de garaj sectionale pot exista niste sisteme de izolare termica a stalpilor laterali. Stalpii laterali ai sinelor de culisare sunt de tabla si, in anumite situatii de montaj (instalarea usii in golul din perete) pot fi expusi si constituie zone prin care se pierde caldura.
- vitrari usi garaj: Bineinteles, au rol functional - sa lase sa patrunda lumina naturala in garaj si/sau sa asigure vizibilitatea din garaj in exterior (si invers). Pot avea si rol in aspectul usii, in cazul vitarilor cu sprosuri si modele speciale. In mare, ar fi de doua tipuri: vitrari (ferestre fixe) izolate si vitrari in rame de aluminiu:

La vitrarile izolate, rama poate fi de cauciuc/plastic negru sau alb ori poate fi dintr-un metal usor, vopsita in culoarea usii de garaj. Geamul este de obicei acrilic sau de policarbonat si poate fi clar, mat, cu structura cristalina ori diferite modele.
La vitrarile in rame de aluminiu, geamul poate fi din sticla (mai rar) sau din acril/policarbonat, iar ramele de aluminiu pot fi eloxate (argintiu-mat) ori vopsite in culoarea usii de garaj.
Bineinteles, in functie de tipul usii, vitrarile pot fi simple (neizolate termic) sau duble (izolate termic).
- grile de ventilatie pt. usi de garaj: Daca in garaj aveti montata centrala termica sau daca, din alt motiv, garajul necesita ventilare, puteti dota usa de garaj cu grile de ventilatie. Acestea se pot amplasa sus sau jos si, in general, sunt de plastic. Pot avea ori nu plasa pt. insecte si pot avea un sistem prin care pot fi obturate. La usi de garaj basculante, in loc de grila de ventilatie pot exista perforatii in chiar tabla usii.
3. Optiuni si accesorii estetice (de design) usi garaj
Sunt cele menite sa imbunatateasca aspectul usii si/sau sa integreze usa in conceptul estetic al casei / fatadei. De obicei, este vorba despre manere metalice cu finisaje speciale (manerele standard, la toate usile sunt de plastic negru) elemente ornamentale aplicate pe usa de garaj, vitrari cu modele speciale, vopsiri cu efecte speciale, masti pt anumite componente ale usii, embosari speciale ale tablei etc.
In cazul in care aveti un gol mai inalt de intrare in garaj, dar vreti sa montati o usa mica de inaltime, in loc sa modificati golul, puteti comanda un panou fix de completare, identic cu usa de garaj, care se monteaza deasupra acesteia, in spatiu ramas liber intre usa si buiandrug / tavan.
O alta dotare optionala a usii de garaj poate fi considerata usa pietonala. Gasiti cateva detalii in articolul despre alegerea usii de garaj. Si aceasta poate primi accesorii speciale (sisteme de incuiere atipice, manere, vitrari, sisteme de autoinchidere si de control acces).
4. Optiuni si accesorii usi garaj automate
De fapt, sunt accesorii pt. automatizari de usi de garaj si le gasiti detaliate in articolul referitor la automatizari pentru usi de garaj. Aici, doar le enumeram.
In principal, sunt accesoriile legate de modul de actionare a unei usi de garaj automatizate: receptoare, butoane de actionare, intrerupatoare cu cheie, telecomenzi, cititoare de card / amprenta / transponder, tastaturi cu cod etc. O alta categorie de accesorii electrice si electronice pt usi de garaj automate sunt cele de siguranta si monitorizare a inchiderii: fotocelule de siguranta, benzi presoare de siguranta, girofaruri, contacte magnetice etc. In unele cazuri, pot fi necesare sisteme de control al traficului (semafoare), sisteme de iluminare, sisteme de incuiere electromagnetice. Unele automatizari vin pregatite ori pot fi pregatite pt. sisteme de genul Homelink(TM).
Exista si operatoare de usi de garaj care functioneaza pe baterie. In cazul acestora, accesoriile pot fi bateria, panoul solar pt incarcarea bateriei, diverse sisteme de prindere.
Producatorul / vanzatorul usii de garaj ar trebui sa faca sugestiile, dar accesorizarea corespunzatoare a usii de garaj trebuie sa fie si preocuparea beneficiarului, ca sa se asigure ca usa de garaj este potrivita atat conditiilor si cerintelor proiectului cat si modului in care urmeaza sa fie folosita. Cel putin, beneficiarul va trebui sa poata da vanzatorului informatii coerente despre ce asteptari are de la usa de garaj si despre cum ar vrea ca aceasta sa functioneze, stabilind, impreuna, lista de accesorii usi garaj necesare. Gasiti pe codeus.ro informatii detaliate despre usi de garaj, usi de interior, usi de intrare in casa, usi industriale si comerciale, sisteme de andocare, imprejmuiri, sisteme de acces si control acces etc.
Distribuiti: