Usi blindate antiefractie, usi antiglont
Usa blindata este o usa antiefractie sau o usa antiglont (usa balistica)? Ce intelegem prin usi blindate si in ce masura usile antiefractie pot fi usi antiglont? Ce caracteristici comune au usile antiefractie si usile antiglont?

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


De obicei, prin usa blindata, cei mai multi dintre noi intelegem o usa antiefractie. Vom intalni exprimari ca usi blindate exterior sau usi blindate apartament si, in mod evident, acestea se refera la usi antiefractie de exterior si usi antiefractie de intrare in apartament.

Dar, pentru unii dintre noi, usa blindata poate insemna usa antiglont sau usa balistica.

Gasiti, pe codeus.ro, un articol despre usi antiefractie si un articol despre usi de intrare. In articolul de fata, voi insista pe caracteristicile ce diferentiaza o usa antiefractie de o usa antiglont si in ce masura pot fi asemanatoare, avand in vedere ca ambele pot fi numite usi blindate.

Usa blindata antiefractie

Putem numi „usa blindata” o usa antiefractie, deoarece, in conformitate cu Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, „blindat” inseamna „prevazut cu un blindaj” (https://dexonline.ro/definitie/blindat), iar „blindaj” inseamna „material special pentru protecție” sau chiar „protectie" (https://dexonline.ro/definitie/blindaj).

Usa antiefractie are rolul de a rezista un anumit timp (in functie de ce clasa antiefractie are) asaltului unui spargator dotat cu anumite scule. In afara de faptul ca ansamblul (foaie usa si toc) trebuie sa fie rezistent, confectionat din tabla de otel de o anumita grosime, cu o anumita umplutura a foii de usa, sunt si alte componente ale unei usi antiefractie care trebuie sa fie speciale, cu proprietati diferite de cele obisnuite. Incuietoarea, balamalele, manerele si sildurile de la o usa antiefractie vor fi confectionate din anumite materiale de inalta rezistenta si vor avea rezistenta superioara.
De exemplu, o usa antiefractie clasa 6 (RC6) trebuie sa reziste timp de minimum 20 minute, asaltului unui spargator experimentat, dotat (printre altele) cu fierastrau-sabie electric, bormasina cu percutie si polizor unghiular (flex) cu disc de 250 mm diametru. Asta inseamna ca oricare dintre elementele usii este atacat cu aceste unelte, acesta trebuie sa nu cedeze timp de 20 minute. Fara indoiala, putem numi USA BLINDATA (in sensul de usa antiefractie) o usa antiefractie clasa 6, dar nu este obligatoriu ca aceasta usa sa fie si usa antiglont.

Cand vom intalni exprimari ca usi blindate exterior si usi blindate apartament, putem sa fim siguri ca este vorba despre usi antiefractie de intrare in casa / in apartament.

Usa blindata antiglont

Putem numi „usa blindata” si o usa balistica (usa antiglont), deoarece, in conformitate cu DEX, „blindat” inseamna „prevazut cu un blindaj”, iar blindaj inseamna si „invelis protector de placi metalice groase al unui vas de razboi, al unui tanc etc.”.

Usa antiglont este conceputa sa reziste penetrarii unor anumite tipuri de gloante trase de anumite tipuri de arme. Normele europene EN 1522 si EN 1523 detaliaza procedurile de testare si de certificare pt. usi antiglont si stabilesc 7 clase de rezistenta pentru usi antiglont: FB1, FB2, FB3, FB4, FB5, FB6, FB7 (FB1 fiind cea mai slaba clasa, iar FB7 cea mai puternica). In principiu, se trage un anumit numar de gloante, de la o anumita distanta, in usa si se determina in ce masura gloantele trec prin usa blindata si provoaca stricaciuni dincolo de ea.

Clasa
rezistenta
Tip arma Distanta
(m)
Viteza glont
(m/s)
FB1 Pusca 10 360
FB2 Pistol 5 400
FB3 Revolver 5 430
FB4 Revolver 5 440
FB5 Pusca
asalt
10 950
FB6 Pusca
asalt
10 830
FB7 Pusca
asalt
10 820

Spre exemplificare, pentru clasa FB2 la o usa blindata antiglont, se trag in mostra de usa, de la o distanta de 5 m, 3 gloante (cu varf rotund, din metal moale - plumb) dintr-un revolver de 9 mm, ce au o viteza de 400 m/s. Pentru clasa FB6, se trag in mostra de usa blindata antiglont, de la 10 m distanta, 3 gloante (camasuite, cu varf ascutit), dintr-o pusca de asalt de calibru 7.62 mm, la o viteza de 830 m/s. In ambele cazuri, cele 3 gloante se trag grupate, intr-un triunghi cu latura de aproximativ 11-12 cm. Pe partea interioara a usii se plaseaza o folie subtire de aluminiu, cu ajutorul careia se evalueaza daca si cat a penetrat glontul.

Usa blindata - tipuri gloante - codeus.ro

O usa blindata antiglont trebuie sa reziste la soc, la impact si penetrare, dar nu si la taiere cu flex –ul (de exemplu). Este posibil ca, de exmplu, o usa balistica certificata FB7, fiind o usa robusta, sa reziste si unui spargator timp de 10 minute (de exemplu), dar nu i se poate atribui automat clasa de rezistenta antiefractie 4 (RC4). Pentru certificare, ar trebui ca aceasi usa sa fie testata in laborator si in ceea ce priveste rezistenta la patrundere prin efractie.

Invers, e posibil ca o usa antiuragan sau o usa blindata antiefractie clasa 6 (cu balamale robuste, toc rezistent, cu foaia usii confectionata din tabla mai groasa) sa reziste la 3 gloante din plumb, calibrul 9mm, trase de la 10 m distanta cu un pistol (revolver), dar asta nu inseamna ca, automat are clasa de rezistenta antiglont FB2. Ca sa fie certificata ca usa antiglont, acea usa antiefractie clasa 6 va trebui testata in laborator, separat, pentru rezistenta balistica.

Atat la un test antiefractie, cat si la un test antiglont, laboratoarele (organismele) notificate la Comisia Europeana testeaza usile si emit certificat de clasificare pt. ele. Pe baza acestor certificate, un producator de usi blindate (fie ele usi antiefractie sau usi antiglont) emite o Declaratie de Performanta CE, in care sunt specificate clar clasele de rezistenta si standardele conform carora au fost testate si clasificate usile.

Usa blindata - codeus.ro

Referitor la notiunea generala de usa blindata, gasiti pe codeus.ro articole referitoare la usi antiefractie, usi de intrare in casa si apartament si va fi si un articol despre usi antiglont.

Distribuiti: