La proiecte industriale si comerciale, la locuinte unifamiliale sau duplex, la blocuri de locuit, la parcari si cladiri de birouri, la scoli si institutii, intalnim diferite modele de garduri, care ar trebui alese si adaptate conform cerintelor fiecarui proiect. Detaliem in continuare cateva modele uzuale garduri:
- gard bordurat (stalpi gard metalici si panouri bordurate de gard, din plasa sudata);
- gard fier forjat (rar intalnim astazi adevarate garduri de fier forjat - la cladiri istorice si cladiri vechi, in general, dar exista o varianta de imitatie gard fier forjat, din teava de otel rotunda sau rectangulara si elemente de fier forjat sau elemente ce imita fierul forjat);
- gard aluminiu (panouri standardizate ori rigle din aluminiu, montate pe stalpi de aluminiu, zidarie sau beton);
- garduri ieftine, fie ele artizanale, din lemn, ori combinatii de stalpi gard din lemn si plasa de gard in rola, stalpi gard din teava rectangulara si panouri plasa de gard impletita in rame de otel-beton sudate pe stalpi, panouri gard din resturi de tabla decupata si stalpi metalici etc.;
- gard lemn - o varietate mare de panouri gard de lemn, standardizate, ce se monteaza pe stalpi de lemn, metalici, din zidarie sau beton armat;
- gard de beton: din elemente de beton prefabricat - panouri (placi) din beton armat si stalpi de beton armat.
- gard de inalta securitate - utilizat la baze militare, penitenciare, obiective strategice, alte zone de inalta securitate.

Garduri metalice
Sa luam in considerare ca:
- Otelul este un metal rezistent, cu multiple avantaje (se poate lamina, suda, ambutisa).
- Exista tehnologii moderne de protectie anticoroziune a otelului - galvanizare la cald, prin imersiune, vopsire in camp electrostatic, plastifiere (acoperire cu polimeri a otelului galvanizat).
- Fierul este un material durabil, iar un gard de fier forjat poate avea valente artistice.
- Desi scump, aluminiul e un material durabil, se poate extruda si permite realizarea de profile cu pereti subtiri.
Iata de ce utilizam des garduri metalice. Fie ca e vorba de garduri cu panouri bordurate, garduri cu plasa de gard in role, garduri din teava de otel ce imita fierul forjat ori garduri din plasa de otel, garduri de fier forjat, garduri de aluminiu, toate aceste modele de garduri sunt garduri metalice. Sa le detaliem:
Gard bordurat
Este cel mai des intalnit, dintre multele modele de garduri metalice.
E alcatuit din stalpi metalici si panouri din plasa de otel - plasa de bare subtiri (3-5 mm diametru), orizontale si verticale, sudate intre ele. Panourile au 2000, 2500 sau 3000 mm lungime si inaltimi de 900, 1200, 1500, 1700, 2000, 2300 mm. Stalpii au inaltimea corelata cu cea a panourilor si cu modul de montaj - inglobati in fundatii izolate de beton sau prinsi pe un soclu continuu din beton (caz in care au o talpa).

Panourile se prind pe stalpii cu sectiune rectangulara prin intermediul unor suruburi cu cap in forma de "T", prin intermediul unor placute speciale sau prin sudura. Unii producatori de gard bordurat au stalpi cu profile speciale si sisteme de prindere specifice, patentate, cu sau fara suruburi. Pentru rigidizare, panourile au niste nervuri orizontale, create prin deformarea plasei de sarma (bordurare).
In general, ochiurile plasei de sarma au latimea de 50-60 mm si inaltimea de 150-200 mm; in zona bordurarii, ochiurile plasei de sarma au inaltime mai mica. La diferite modele de garduri bordurate, panoul de gard poate avea 2, 3 4, 5 nervuri (borduri) orizontale.
Uzual, la gard bordurat, avem stalpi gard din teava rectangulara, dar unii producatori de gard bordurat au stalpi patentati cu sectiuni complexe (cu sisteme speciale de prindere panou pe stalp). Stalpii de gard pot avea, la partea de sus, extensii inclinate (sudate sau demontabile) pe care se monteaza panouri bordurate sau sarma ghimpata.

Gard ne-bordurat (panouri plane)
Acelasi principiu ca la gard bordurat (stalpi gard, panouri gard si elemente de fixare), doar ca e cu panouri de gard plane din plasa de sarma (fara nervuri / bordurari). Acest tip de panou de gard este din bare de otel mai groase si mai greu de modelat si e intalnit la garduri de securitate.
Gard fier forjat
Fier forjat inseamna fier lucrat (batut, modelat) cu ciocanul, in diferite forme. Inca intalnim gard din fier forjat la cladiri istorice, cladiri de patrimoniu, cladiri vechi in general. Toate elementele unui gard de fier forjat sunt pline, masive, deci gardurile-s grele. Recunoastem un gard fier forjat autentic si prin faptul ca stalpii care-l sustin sunt masivi, grosi, din zidarie.
O varianta mult mai usoara, imitatie de fier forjat imbina elemente din teava de otel si decoratiuni turnate din diverse aliaje. Astazi, aceasta varianta este cunoscuta, de cei mai multi, ca gard fier forjat. Acesta imita (oarecum) aspectul unui gard autentic de fier forjat, liniile sale curbe, decoratiunile, prinderile si are avantajul ca este usor si ieftin, prin comparatie cu un gard traditional din fier forjat.
Gard aluminiu
Un model de gard decorativ ce castiga teren e gardul din aluminiu. Aluminiul este un material costisitor, de aceea vom intalni gard din aluminiu la latura dinspre strada a proprietatilor, nu pe toate laturile. Elementele sale (panouri, stalpi) sunt usoare si, deoarece aluminiul nu este un material dur, aceste garduri de aluminiu nu pot fi de inalta securitate. Are avantajul unei rezistente foarte bune in timp, fiind cvasi-insensibil la coroziune.

De obicei, un gard de aluminiu este alcatuit din rigle de aluminiu (profile cu pereti subtiri) dispuse orizontal sau vertical. Uneori, gardul poate include panouri de aluminiu cu decupaje geometrice, artistice sau alte elemente de design inglobate sau aplicate.
Aluminiul nu se distruge prin oxidare, deci ar putea fi lasat netratat, dar nu intalnim des gard aluminiu natur, ci gard aluminiu vopsit electrostatic ori (foarte rar) gard aluminiu eloxat (anodizat).
Cu liniile sale clare, curate si cu avantajul de a putea fi realizat cu spatii libere foarte mici intre rigle (ori chiar fara spatii) pt. impiedicarea privirilor indiscrete, un gard de aluminiu este o solutie buna pentru delimitarea proprietatii catre o strada circulata.
Garduri ieftine
Cel mai ieftin gard e acela care utilizeaza cele mai ieftine resurse si materiale locale. Intr-o zona impadurita, cel mai ieftin gard poate fi un gard din lemn, langa un rau cu albie bolovanoasa, e mai ieftin un gard cu soclu din zidarie de piatra etc. Un gard ce imprejmuieste o faneata va impiedica intrarea animalelor mari (vaci, cai etc.) si poate avea doar 3 traverse orizontale, pe cand un gard aflat de-a lungul unei autostrazi va trebui sa impiedice si trecerea animalelor mici si va fi mai des.
De aceea, aici propun doar 4 variante de garduri ieftine, desi se pot face multe combinatii, pt. a obtine un gard ieftin:
- gard clasic, cu stalpi si uluci din lemn: stalpii sunt batuti direct in pamant, intre stalpi se prind (sus si jos) doua rigle, pe care se bat in cuie uluci (sipci) verticale;
- gard cu stalpi din lemn si sipci orizontale (2-3 randuri, pe inaltime) sau sarma ghimpata (4-5 randuri, pe inaltime) - un gard potrivit pt. o faneata, de ex.;
- gard cu stalpi de lemn si plasa de gard impletita, plasa de gard innodata ori plasa de gard sudata;
- gard cu stalpi de teava rectangulara din otel si panouri de plasa sudata STNB, prinsa pe stalpi prin sudura;
Bineinteles, variantele de garduri ieftine enumerate mai sus au dezavantaje: nu vor fi foarte estetice, nici durabile, dar pot fi potrivite, in anumite conditii, pentru imprejmuire permanenta ori provizorie.
Un gard bordurat ieftin va avea un model simplu de stalp gard verde si un model de panou gard bordurat verde, cu fir subtire sau va utiliza plasa gard verde, fiindca verde (RAL 6005 sau alta nuanta) este culoarea cel mai des intalnita la garduri bordurate si orice producator de gard bordurat va avea stocuri mari in aceasta culoare (deci preturi mici pt. culoarea verde).
Garduri: protectie anticoroziune
Ma refer aici la modele de garduri metalice. Un gard de aluminiu este protejat de obicei prin vopsire in camp electrostatic, mai rar prin eloxare. Deoarece aluminiul este un material rezistent la coroziune, poate fi lasat si natur, netratat, dar in timp se va acoperi de un strat de oxid cenusiu, inestetic.
La garduri metalice din otel, deoarece fierul oxideaza si rugina avanseaza permanent, distrugand gardul, protectia anticoroziune este esentiala. Un gard metalic bun va avea o garantie anticoroziunede 10 ani , de la producator (redusa, probabil, la 5 ani, pentru mediu salin). De aceea, orice producator serios de garduri metalice va fi foarte atent la calitatea otelului folosit si la ce tehnologie de protectie anticoroziune foloseste.
In afara de arhicunoscuta vopsire umeda (cu vopsea acrilica / alchidica / poliuretanica / epoxidica etc.), iata variante de protectie anticoroziune garduri metalice:
- un panou gard metalic durabil (si un stalp gard metalic) va fi galvanizat la cald, prin imersiune ("hot dip galvanized")- e trecut intai prin baie de acid, apoi uscat, trece printr-o baie cu flux pt eliminarea oxizilor si prevenirea depunerii de oxizi, e uscat din nou, e bagat in baie de zinc (se depune strat de zinc o anumita grosime, controlata) apoi e trecut prin jeturi de apa, pt racire; o galvanizare la cald avansata este cea la care stratul depus pe obiect este un aliaj de zinc si aluminiu;
- o protectie anticoroziune suplimentara pt. gard metalic e vopsirea electrostatica, numita si vopsire in camp electrostatic ("powder coating") - fiecare panou de gard metalic si stalp de gard metalic e tratat in prealabil (decapare, fosfatare-zincare etc.), tunuri electrostatice improasca pulberea incarcata electric pozitiv pe obiectele care sunt legate la masa (polul "minus"); ulterior intra in cuptor, unde stratul depus se omogenizeaza si se intareste;
- protectie anticoroziune superioara se face prin "plastifiere" (acoperire cu PVC, polimeri) - obiectul, tratat in prealabil (decapat, fosfatat, trecut prin baie de adeziv etc.), e incalzit si trecut prin baie de flux cu pulbere de PVC sau alti polimeri; polimerul adera la obiect, se topeste si se imprastie uniform pe suprafata; urmeaza intarirea polimerului si eventual racire cu apa;
- protectie anticoroziune prin lacuire - dupa tratari prealabile, obiectul e trecut prin baie de lac, se indeparteaza lacul in exces si intra in cuptor de uscare; procesul poate fi repetat de mai multe ori;
- protectie anticoroziune prin electro-placare - obiectul trece printr-o baie ce contine ioni ai materialului cu care se placheaza; anozii din baie sunt legati la plus, iar obiectul metalic la minus - ionii din baie se depun pe obiect; pt placare se folosesc cupru, nichel, cositor, zinc ori aliaje. E un procedeu rar folosit la garduri, fiind costisitor, dar putem intalni asemenea garduri la reconditionari cladiri vechi, reprezentative.
Modalitatile de protectie anticoroziune gard metalic se pot combina. Evident, un gard metalic galvanizat la cald si vopsit electrostatic, precum si un gard metalic galvanizat la cald si plastifiat (acoperit cu polimeri) se vor comporta mult mai bine, in timp, decat un gard metalic galvanizat. Stiu cateva proiecte, in Bucuresti, cu gard plastifiat (galvanizat la cald si acoperit cu plastic), vechi de 25 de ani, care s-a comportat excelent (culoarea a palit putin si s-a matuit, dar nu a fost atacat deloc de rugina). Pe de alta parte, la imprejmuiri industriale, provizorii, amovibile (santiere) etc., varianta gard metalic galvanizat e suficienta.
Gard autostrada
Un gard protectie autostrada, destinat sa impiedice accesul persoanelor si animalelor de-a lungul intregii autostrazi, trebuie sa indeplineasca niste cerinte esentiale:
- sa fie economic (vorbim de sute si mii de kilometri de gard) - produs ieftin si montaj ieftin;
- sa aiba o buna protectie anticoroziune;
- sa aiba prinderi nedemontabile pe stalpii gardului;
- sa aiba o inaltime de cel putin 2 m;
In loc de "gard pt. autostrada", putem intalni denumirile "gard vanatoresc" sau "gard animale salbatice".
Un gard autostrada ieftin va fi cu role de plasa de sarma innodata, zincata si stalpi din lemn tratat antiputrezire, iar plasa e prinsa pe stalpi prin cuie-scoabe pt lemn.
O varianta superioara de gard pt. autostrada va avea plasa din sarma sudata, galvanizata la cald si stalpi din teava de otel galvanizati la cald, cu capace din plastic, iar prinderile vor fi de tip clipsuri (zale de lant).

La garduri pt. autostrada, logic e sa fie plasa de sarma cu ochiuri variabile (ochiurile de la partea de jos sunt mai mici - 5 cm, pt. a impiedica trecerea animalelor mici prin gard; ochiurile de sus pot fi mai mari - 20 cm, pt economie de material).
Garduri de inalta securitate
La penitenciare, unitati militare, zone cu grad mare de securitate, izolarea unor zone de conflict, frontiere cu tari inamice etc. sunt necesare garduri de inalta securitate. Acestea:
- au inaltime mare (2,5 m, 3 m, 3,5 m sau chiar peste);
- sunt garduri anti-escaladare - greu de escaladat ("anti-climb") de pe fata de atac (fata expusa riscului);
- elementele lor sunt greu de taiat ("anti-cut") - materiale rezistente si alcatuire constructiva care ingreuneaza taierea cu clesti, foarfeci, polizor unghiular etc;
- au prinderi nedemontabile (antivandalism) intre panouri si stalpi, la diferitele extensii etc.;
Un gard de inalta securitate poate fi recunoscut dupa:
- grosimea barelor ce alcatuiesc plasa unui panou gard inalta securitate (peste 5 mm)
- distanta mica intre barele sudate ce alcatuiesc panoul de gard, astfel incat sa nu poata fi introduse intre bare bombeul pantofului, degetele (pt. escaladare) ori un cleste de taiat otel-beton (protectie anti-taiere);
- absenta oricaror protuberante ce pot facilita escaladarea;
- suruburile au catre exterior cap semirotund si nu se pot desuruba cu chei sau surubelnite; uneori, imbinarea intre panouri este acoperita de o platbanda metalica anti-smulgere;
- ca stalpi gard inalta siguranta intalnim profile solide, cu "carne" groasa si colturi rotunjite;
- unele garduri de inalta securitate inglobeaza, la partea de jos, ranforsari destinate impiedicarii penetrarii cu un autovehicul, prin lovirea gardului;
- adesea au sarma ghimpata la partea superioara, pe extensii inclinate ale stalpilor;

Un gard de inalta securitate foarte robust, rezistent si la lovirea cu autovehicule, este alcatuit din bare verticale, dreptunghiulare in sectiune, cu pereti grosi ai profilului, incastrate adanc in soclu inalt de beton armat, amplasate la 40-60 mm una de alta, fara traverse orizontale.
Toate aceste modele garduri de inalta securitate nu sunt garduri ieftine si vor fi folosite doar acolo unde este obligatoriu nevoie de ele si se justifica investitia.
Exista o mare varietate de modele de garduri si datorita posibilitatii de a combina elemente de la diferite modele de gard. Important este sa alegem solutia cea mai potrivita, la pretul corect.
Distribuiti: