Modele de garduri, recomandari
Modele de garduri metalice des intalnite - gard bordurat, gard fier forjat, gard lemn, garduri ieftine cu panouri de gard sau cu plasa de gard si stalpi gard metalici ori din lemn, garduri de inalta securitate, garduri autostrada. Avantaje si dezavantaje la diferite modele de garduri, recomandari.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


La proiecte industriale si comerciale, la locuinte unifamiliale sau duplex, la blocuri de locuit, la parcari si cladiri de birouri, la scoli si institutii, intalnim diferite modele de garduri, care ar trebui alese si adaptate conform cerintelor fiecarui proiect. Detaliem in continuare cateva modele uzuale garduri:

Modele de garduri - codeus.ro

Garduri metalice

Sa luam in considerare ca:

Iata de ce utilizam des garduri metalice. Fie ca e vorba de garduri cu panouri bordurate, garduri cu plasa de gard in role, garduri din teava de otel ce imita fierul forjat ori garduri din plasa de otel, garduri de fier forjat, garduri de aluminiu, toate aceste modele de garduri sunt garduri metalice. Sa le detaliem:

Gard bordurat

Este cel mai des intalnit, dintre multele modele de garduri metalice.
E alcatuit din stalpi metalici si panouri din plasa de otel - plasa de bare subtiri (3-5 mm diametru), orizontale si verticale, sudate intre ele. Panourile au 2000, 2500 sau 3000 mm lungime si inaltimi de 900, 1200, 1500, 1700, 2000, 2300 mm. Stalpii au inaltimea corelata cu cea a panourilor si cu modul de montaj - inglobati in fundatii izolate de beton sau prinsi pe un soclu continuu din beton (caz in care au o talpa).

Modele de garduri: gard bordurat cu stalpi ingropati si gard bordurat cu stalpi montati pe soclu - codeus.ro

Panourile se prind pe stalpii cu sectiune rectangulara prin intermediul unor suruburi cu cap in forma de "T", prin intermediul unor placute speciale sau prin sudura. Unii producatori de gard bordurat au stalpi cu profile speciale si sisteme de prindere specifice, patentate, cu sau fara suruburi. Pentru rigidizare, panourile au niste nervuri orizontale, create prin deformarea plasei de sarma (bordurare).

In general, ochiurile plasei de sarma au latimea de 50-60 mm si inaltimea de 150-200 mm; in zona bordurarii, ochiurile plasei de sarma au inaltime mai mica. La diferite modele de garduri bordurate, panoul de gard poate avea 2, 3 4, 5 nervuri (borduri) orizontale.

Uzual, la gard bordurat, avem stalpi gard din teava rectangulara, dar unii producatori de gard bordurat au stalpi patentati cu sectiuni complexe (cu sisteme speciale de prindere panou pe stalp). Stalpii de gard pot avea, la partea de sus, extensii inclinate (sudate sau demontabile) pe care se monteaza panouri bordurate sau sarma ghimpata.

Gard bordurat - stalpi cu extensii - codeus.ro

Gard ne-bordurat (panouri plane)

Acelasi principiu ca la gard bordurat (stalpi gard, panouri gard si elemente de fixare), doar ca e cu panouri de gard plane din plasa de sarma (fara nervuri / bordurari). Acest tip de panou de gard este din bare de otel mai groase si mai greu de modelat si e intalnit la garduri de securitate.

Gard fier forjat

Fier forjat inseamna fier lucrat (batut, modelat) cu ciocanul, in diferite forme. Inca intalnim gard din fier forjat la cladiri istorice, cladiri de patrimoniu, cladiri vechi in general. Toate elementele unui gard de fier forjat sunt pline, masive, deci gardurile-s grele. Recunoastem un gard fier forjat autentic si prin faptul ca stalpii care-l sustin sunt masivi, grosi, din zidarie.

O varianta mult mai usoara, imitatie de fier forjat imbina elemente din teava de otel si decoratiuni turnate din diverse aliaje. Astazi, aceasta varianta este cunoscuta, de cei mai multi, ca gard fier forjat. Acesta imita (oarecum) aspectul unui gard autentic de fier forjat, liniile sale curbe, decoratiunile, prinderile si are avantajul ca este usor si ieftin, prin comparatie cu un gard traditional din fier forjat.

Gard aluminiu

Un model de gard decorativ ce castiga teren e gardul din aluminiu. Aluminiul este un material costisitor, de aceea vom intalni gard din aluminiu la latura dinspre strada a proprietatilor, nu pe toate laturile. Elementele sale (panouri, stalpi) sunt usoare si, deoarece aluminiul nu este un material dur, aceste garduri de aluminiu nu pot fi de inalta securitate. Are avantajul unei rezistente foarte bune in timp, fiind cvasi-insensibil la coroziune.

Modele garduri din aluminiu - codeus.ro

De obicei, un gard de aluminiu este alcatuit din rigle de aluminiu (profile cu pereti subtiri) dispuse orizontal sau vertical. Uneori, gardul poate include panouri de aluminiu cu decupaje geometrice, artistice sau alte elemente de design inglobate sau aplicate.

Aluminiul nu se distruge prin oxidare, deci ar putea fi lasat netratat, dar nu intalnim des gard aluminiu natur, ci gard aluminiu vopsit electrostatic ori (foarte rar) gard aluminiu eloxat (anodizat).

Cu liniile sale clare, curate si cu avantajul de a putea fi realizat cu spatii libere foarte mici intre rigle (ori chiar fara spatii) pt. impiedicarea privirilor indiscrete, un gard de aluminiu este o solutie buna pentru delimitarea proprietatii catre o strada circulata.

Garduri ieftine

Cel mai ieftin gard e acela care utilizeaza cele mai ieftine resurse si materiale locale. Intr-o zona impadurita, cel mai ieftin gard poate fi un gard din lemn, langa un rau cu albie bolovanoasa, e mai ieftin un gard cu soclu din zidarie de piatra etc. Un gard ce imprejmuieste o faneata va impiedica intrarea animalelor mari (vaci, cai etc.) si poate avea doar 3 traverse orizontale, pe cand un gard aflat de-a lungul unei autostrazi va trebui sa impiedice si trecerea animalelor mici si va fi mai des.

De aceea, aici propun doar 4 variante de garduri ieftine, desi se pot face multe combinatii, pt. a obtine un gard ieftin:

Bineinteles, variantele de garduri ieftine enumerate mai sus au dezavantaje: nu vor fi foarte estetice, nici durabile, dar pot fi potrivite, in anumite conditii, pentru imprejmuire permanenta ori provizorie.

Un gard bordurat ieftin va avea un model simplu de stalp gard verde si un model de panou gard bordurat verde, cu fir subtire sau va utiliza plasa gard verde, fiindca verde (RAL 6005 sau alta nuanta) este culoarea cel mai des intalnita la garduri bordurate si orice producator de gard bordurat va avea stocuri mari in aceasta culoare (deci preturi mici pt. culoarea verde).

Garduri: protectie anticoroziune

Ma refer aici la modele de garduri metalice. Un gard de aluminiu este protejat de obicei prin vopsire in camp electrostatic, mai rar prin eloxare. Deoarece aluminiul este un material rezistent la coroziune, poate fi lasat si natur, netratat, dar in timp se va acoperi de un strat de oxid cenusiu, inestetic.

La garduri metalice din otel, deoarece fierul oxideaza si rugina avanseaza permanent, distrugand gardul, protectia anticoroziune este esentiala. Un gard metalic bun va avea o garantie anticoroziunede 10 ani , de la producator (redusa, probabil, la 5 ani, pentru mediu salin). De aceea, orice producator serios de garduri metalice va fi foarte atent la calitatea otelului folosit si la ce tehnologie de protectie anticoroziune foloseste.

In afara de arhicunoscuta vopsire umeda (cu vopsea acrilica / alchidica / poliuretanica / epoxidica etc.), iata variante de protectie anticoroziune garduri metalice:

Modalitatile de protectie anticoroziune gard metalic se pot combina. Evident, un gard metalic galvanizat la cald si vopsit electrostatic, precum si un gard metalic galvanizat la cald si plastifiat (acoperit cu polimeri) se vor comporta mult mai bine, in timp, decat un gard metalic galvanizat. Stiu cateva proiecte, in Bucuresti, cu gard plastifiat (galvanizat la cald si acoperit cu plastic), vechi de 25 de ani, care s-a comportat excelent (culoarea a palit putin si s-a matuit, dar nu a fost atacat deloc de rugina). Pe de alta parte, la imprejmuiri industriale, provizorii, amovibile (santiere) etc., varianta gard metalic galvanizat e suficienta.

Gard autostrada

Un gard protectie autostrada, destinat sa impiedice accesul persoanelor si animalelor de-a lungul intregii autostrazi, trebuie sa indeplineasca niste cerinte esentiale:

In loc de "gard pt. autostrada", putem intalni denumirile "gard vanatoresc" sau "gard animale salbatice".

Un gard autostrada ieftin va fi cu role de plasa de sarma innodata, zincata si stalpi din lemn tratat antiputrezire, iar plasa e prinsa pe stalpi prin cuie-scoabe pt lemn.

O varianta superioara de gard pt. autostrada va avea plasa din sarma sudata, galvanizata la cald si stalpi din teava de otel galvanizati la cald, cu capace din plastic, iar prinderile vor fi de tip clipsuri (zale de lant).

Gard protectie autostrada - codeus.ro

La garduri pt. autostrada, logic e sa fie plasa de sarma cu ochiuri variabile (ochiurile de la partea de jos sunt mai mici - 5 cm, pt. a impiedica trecerea animalelor mici prin gard; ochiurile de sus pot fi mai mari - 20 cm, pt economie de material).

Garduri de inalta securitate

La penitenciare, unitati militare, zone cu grad mare de securitate, izolarea unor zone de conflict, frontiere cu tari inamice etc. sunt necesare garduri de inalta securitate. Acestea:

Un gard de inalta securitate poate fi recunoscut dupa:

Modele garduri de inalta securitate - codeus.ro

Un gard de inalta securitate foarte robust, rezistent si la lovirea cu autovehicule, este alcatuit din bare verticale, dreptunghiulare in sectiune, cu pereti grosi ai profilului, incastrate adanc in soclu inalt de beton armat, amplasate la 40-60 mm una de alta, fara traverse orizontale.

Toate aceste modele garduri de inalta securitate nu sunt garduri ieftine si vor fi folosite doar acolo unde este obligatoriu nevoie de ele si se justifica investitia.

Exista o mare varietate de modele de garduri si datorita posibilitatii de a combina elemente de la diferite modele de gard. Important este sa alegem solutia cea mai potrivita, la pretul corect.


Distribuiti: