Cand alegem o usa de garaj, primul aspect ce trebuie clarificat este tipul usii de garaj. O sa incerc sa enumar in continuare principalele tipuri de usi de garaj disponibile pe piata, in ordinea popularitatii lor, punctand cateva avantaje si dezavantaje importante ale fiecaruia.
Usi garaj sectionale
Usa sectionala de garaj prezinta, zic eu, mai multe avantaje decat dezavantaje, asa ca e preferata in multe cazuri. Mai jos, aveti un filmulet schematic, despre modul cum o usa sectionala se inchide / deschide.
Avantaje usi garaj sectionale:
- Daca au sistemele de garnituri proiectate si realizate corect, asigura o foarte buna etansare a garajului la vant, ploaie, viscol, iar daca panourile lor au o grosime a termoizolatiei (in general spuma PUR densa) de minimum 40 mm, asigura o izolare termica buna.
- Privite din afara, se deschid pe verticala, fara sa iasa in afara planului fatadei si fara sa loveasca o masina oprita prea aproape de usa.
- Daca sunt de buna calitate si corect montate, operarea lor este usoara si silentioasa, atat in modul manual, cat si la cele actionate electric.
- Asigura o protectie antiefractie destul de buna.
- Le gasim intr-o gama larga de dimensiuni, modele, finisaje (embosari ale tablei) si culori.
- Accepta o varietate destul de mare de ferestre (vitrari).
- In general, pot fi accesorizate personalizat, astfel incat sa se adapteze unor cerinte variate privind conditiile de montaj si de functionare. Gasiti pe codeus.ro un articol despre principalele dotari optionale si accesorii pentru usi de garaj.
- Pot fi realizate cu o usa de acces pietonal (cu prag inalt sau prag de trecere), inglobata in usa de garaj.
- D.p.d.v. montaj usa sectionala de garaj se poate instala atat in gol, cat si in spatele golului, neavand nevoie de spatii foarte mari la montaj, pt. sistemul de sine, arcuri si ghidaje. Exista mai multe variante de instalare, adaptate situatiilor specifice fiecarui tip de garaj.
Dezavantaje usi garaj sectionale:
- Necesita spatiu, in adancimea garajului, pt sinele orizontale de culisare – trebuie evitate obstacolele in aceasta zona (lampi atarnate de tavan, paturi de cabluri, conducte de scurgere etc.) Click aici: animatie mod functionare usi garaj sectionale.
- Instalarea / montarea unei usi de garaj sectionale este relativ complexa, necesitand personal calificat si cu experienta.
- Nu este cea mai ieftina varianta, ca si pret de achizitie.
- Are destul de multe piese in miscare (role, balamale, arcuri) - acestea, daca nu au o buna calitate, pot sa cedeze, in timp.
Usi garaj basculante
Isi disputa primul loc, ca popularitate, cu usile sectionale. Fara indoiala, usa basculanta de garaj este solutia cea mai economica si mai la indemana oricui.
Avantaje usi garaj basculante:
- Asigura o protectie antiefractie buna (mai ales daca sunt suficient de rigide si confectionate din tabla mai groasa). In general, se inchid in doua puncte, anumiti producatori au chiar si siteme de incuiere in trei puncte.
- Sunt usi usoare, cu inertie mica si pot fi actionate de motoare mai putin puternice (si, implicit, mai ieftine). Se actioneaza usor si in modul manual.
- Se gasesc intr-o gama larga de modele si culori. In plus, se pot livra doar cadrele si sistemul de arcuri, ce se pot placa cu materiale folosite la fatada, acoperisul sau elemente decorative ale casei.
- Cum spuneam la inceput, au un pret mic fata de alte tipuri de usi de garaj.
- Pot fi montate atat in gol (in tunel) cat si in spatele golului, daca exista grinda (buiandrug deasupra golului) si spaleti (“umeri”) in stanga si in dreapta.
- Usor de instalat, chiar in regim de D.I.Y. (Do-It-Yourself), de aceea se si pot cumpara din cam toate magazinele de bricolaj. Exista variante de usi basculante cu sine orizontale de glisare paralele cu tavanul, ceea ce usureaza instalarea si stabilizeaza operarea.
Dezavantaje usi garaj basculante:
- Din cauza sistemului de deschidere basculant, nu pot fi bine etansate cu garnituri perimetrale eficiente si nu etanseaza bine la vant, ploaie, viscol.
- In general, panoul usii este alcatuit doar din tabla de otel profilata, sudata pe o rama din otel, asa ca nu asigura izolare termica. Unii producatori pot livra niste placi termoizolante (nu foarte groase), cu titlul de "kit izolare termica", care se clipseaza pe usa - dupa parerea mea, aceste placi nu fac mai nimic d.p.d.v. izolare termica, ba chiar aduc cu ele probleme de ingreunare a eliminarii condensului ce se poate forma pe fata interioara a usii. Oricum, lipsa izolatiei termice adauga si riscul formarii condensului, iar umezeala poate afecta unele pese ale usii.
- Atunci cand se deschid / inchid, basculeaza in afara planului fatadei, existand riscul sa loveasca o masina oprita prea aproape sau o persoana aflata in zona de risc:
- Fiind vorba, in esenta, de o foaie mare de tabla pe o rama metalica, se transporta greu la locul de montaj, iar operarea lor poate fi destul de galagioasa.
- Fiind gandite ca solutia cea mai economica de usi de garaj, calitatea anumitor componente e posibil sa nu fie cea mai buna. In plus, accesorizarea si adaptarea la conditiile de montaj au limite.
Usi garaj tip rulou
Nu sunt foarte populare, ca usi de garaje, dar se folosesc in anumite situatii, de obicei ca alternativa la usi sectionale pentru garaje, in cazurile in care nu exista spatii de montaj pt. sinele (ghidajele) orizontale de culisare. Din punctul meu de vedere, o usa de garaj tip rulou ar trebui folosita doar acolo unde, din cauza conditiilor de montaj, nu se poate utiliza alta varianta de usa.
Avantaje usa-rulou de garaj:
- Atunci cand se deschide/inchide, nu iese in afara fatadei, ci culiseaza pe verticala.
- Nu necesita un spatiu suplimentar liber pt sine de culisare orizontale (paralele cu tavanul) deoarece se ruleaza deasupra golului de intrare in garaj:
- Unele variante au o termoizolatie de 12-15 mm si asigura o izolare termica mai buna decat usile basculante neizolate termic, desi izolarea termica asigurata de rulouri nu este nici pe departe la fel de buna ca cea a usilor de garaj sectionale ce au termoizolatie de 40 mm sau chiar mai mult).
- Se pot monta pe exteriorul golului (in afara garajului), daca in garaj nu exista spatiile necesare pt instalare. Totusi, montarea rulourilor de garaj pe exterior nu este o solutie recomandata si presupune complicatii si costuri suplimentare (carcase, protectii etc.)
Dezavantaje usi rulou de garaj:
- Pot fi galagioase in operare (modelele de rulouri ieftine si neizolate termic pot fi chiar foarte galagioase).
- Din cauza frecarii mari intre lamele si ghidajele laterale, sunt destul de greu de operat manual si nu sunt foarte fiabile. Din acelasi motiv, necesita motoare relative puternice.
- Nu exista o varietate foarte mare de modele de lamele si, din cauza ca lamelele au maximum 10-12 mm latime, nu se pot instala ferestre fixe, ci doar niste ochiuri mici de vitrare.
- Nu pot fi dotate cu usa de acces pietonal inglobata in rulou.
- Rulourile cu arcuri lamelare (spirale) de contrabalansare nu sunt foarte fiabile. Daca chiar trebuie sa alegeti usa rulou de garaj, eu zic sa incercati sa alegeti o varianta cu arcuri de tractiune.
- Ocupa un spatiu mai mare deasupra golului (la buiandrug), pe inaltime – in cazul montajului in gol (garaj tip tunel) sau sub un plafon cu buiandrug mic reduc considerabil pasajul liber de trecere pe inaltime (inaltimea maxima ce ramane libera pt intrarea masinii, cu usa-rulou deschisa la maximum).
Usi garaj sectionale cu deschidere laterala
De obicei, destinate tot acelor situatii speciale de montaj, atunci cand nu exista conditii de montaj pt. alte tipuri. Desi panourile (blaturile) lor sunt identice cu cele de la usile sectionale cu deschidere verticala, usile de garaj cu glisare pe peretele lateral al garajului nu asigura o etansare optima pe tot perimetrul si sunt mai deficitare d.p.d.v. al izolarii termice. Modul de culisare laterala induce niste limitari, astfel incat, desi etansarea intre panouri este buna, pe perimetru (cel putin pe latura de jos), etansarea nu este la fel de buna ca la cele cu deschidere verticala. Exista variante fara profil inferior de ghidare (acestea etanseaza mai putin) sau cu profil inferior (etanseaza mai bine, dar vin cu probleme legate de acumularea de apa/zapada in profilul inferior). Iclin sa cred nu pot fi la fel de fiabile ca usile cu deschidere verticala si ar trebui utilizate, ca si rulourile, doar atunci cand nu avem de ales.
Ar mai putea fi mentionate si usile de garaj “tip grajd” – de fapt, usi mari, in doua canaturi, cu deschidere in exterior. De obicei, se utilizeaza doar la cladiri istorice, de patrimoniu si vin cu dezavantaje legate de fiabilitate, operare dificila, dificultatea operarii automate, probleme de etansare si izolare termica, spatiu mare necesar la deschiderea canaturilor in exterior, dificultati la instalare etc. In masura in care alte tipuri de usi pt garaje apar si se impun, vor fi detaliate si ele pe site.
Daca doriti detalii suplimentare despre unele dintre tipurile, mentionate mai sus, de usi de garaj, puteti accesa articolele despre usi sectionale de garaj si despre rulouri pentru garaje sau cele legate de automatizari usi garaj, optiuni si accesorii pentru usile de garaj si de alegerea tipului de sine de culisare al usilor pentru garaje, de pe www.codeus.ro.
Distribuiti: