Usi hale industriale
Usi sectionale pentru hale industriale – tipuri de usi sectionale adaptate la cerinte speciale pentru hale industriale inalte sau joase, cu acoperis tip terasa sau in doua ape, hale pentru depozite si centre logistice, usi sectionale pt. service ori spalatorie auto, usi industriale sectionale pentru depozite frigorifice, alte tipuri de usi hale industriale.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Cand e vorba de goluri mari de acces in hale industriale, varianta cea mai utilizata de usa industriala este usa sectionala. De-a lungul timpului, s-a dovedit a fi o solutie fiabila, economica si versatila, adaptabila la cerintele specifice ale fiecarui proiect.

Ce este usa sectionala si cum functioneaza?

Definitie: O usa sectionala este alcatuita din panouri / sectiuni dreptunghiulare (cu latura mare pe orizontala), prinse intre ele cu balamale, care culiseaza (prin intermediul unor role) pe doua sine de culisare amplasate lateral (in stanga si dreapta golului inchis de usa); un sistem de arcuri echilibreaza greutatea panourilor, astfel incat usa sectionala sa poata fi manevrata usor. Vedeti elementele unei usi sectionale aici: alcatuire usa sectionala.

Functionare usa sectionala:
Usa sectionala - functionare - codeus.ro

Usa sectionala industriala are unele avantaje notabile, care au impus-o ca solutie preferata de usa industriala de exterior:

Orice mare producator de usi sectionale industriale are in portofoliu usi sectionale si sisteme de culisare (sine de culisare) care sa se poata adapta aproape oricarei situatii.

Usi sectionale hale industriale - tipuri sisteme de culisare - codeus.ro

Usi sectionale sistem culisare standard

Cea mai ieftina usa sectionala industriala va avea sistemul de culisare standard, “normal” (identificat prin “1” in desenul de mai sus).

Axul cu arcurile de torsiune este amplasat deasupra golului usii, sinele de culisare trec pe orizontala la 300-400 mm deasupra golului, iar instalarea corecta a usii sectionale necesita un spatiu liber de 450-550 mm deasupra golului in perete.

Sistemul de culisare standard se poate utiliza cu succes la hale industriale la care avem o inaltime libera de 0,6 – 1,2 m deasupra golului.

Usi sectionale hale industriale inalte

La hale industriale cu inaltime mare (10-12 m), ce necesita usi sectionale industriale de 3,5 – 4,5 m inaltime, este potrivit un sistem de culisare verticala – sinele de culisare ale usii sectionale sunt verticale (“4” in desen) ori putin inclinate in zona superioara (“3”), iar usa se deplaseaza doar pe verticala, ca o ghilotina.

Ca regula generala, daca spatiul liber pe inaltime, in hala, este de doua ori inaltimea usii sectionale plus minimum 1 m, se poate instala o usa sectionala cu deschidere pe verticala (exemplu: o usa sectionala cu inaltimea pasajului liber de 4 m. se va putea instala cu sistem de culisare pe verticala intr-o hala cu inaltime libera totala in zona usii de 9 m).

O usa sectionala de 4 m inaltime intr-o hala cu inaltimea libera la plafon de 7 m (de exemplu) nu va putea fi cu culisare pe verticala si ar fi nejustificat d.p.d.v. tehnic sa se opteze pentru sina “normala”. In acest caz exista varianta unui sistem sine culisare cu suprainaltare (notate cu “2” in desen) – sinele merg pe verticala inca 1-3 m deasupra golului, iar apoi trec pe orizontala. Desigur, sinele orizontale vor fi acum mai scurte decat la sistemul "normal".

Atat la sistemele de culisare pe verticala cat si la cele cu suprainaltare, exista varianta in care axul cu arcuri nu este amplasat in partea superioara a sectiunii verticale a sinelor, ci pe niste console, imediat deasupra golului (de ex. situatia "3" din desen). Acest sistem face mai usor montajul usilor inalte, fiindca axul cu arcuri poate cantari zeci de kilograme (cel putin) si usureaza reviziile de mentenanta si interventiile.

Usi sectionale hale industriale cu plafon jos

Unele hale industriale, in special cele vechi, au un spatiu liber redus deasupra golului de usa, pana la plafon, spatiu ce poate fi de 250 – 300 mm. Aici nu se pot monta usi sectionale standard, cu sine “normale”.

Avem varianta sistemelor de culisare cu spatiu redus la buiandrug (“5”) – axul cu arcuri nu mai e deasupra golului, ci e in spate, la capatul sinelor orizontale de culisare. Se va avea in vedere ca, la acest tip de culisare, inaltimea libera de trecere prin usa va fi redusa cu 5-10 cm (ultimul panou al usii atarna putin in gol).

Usi sectionale hale industriale acoperis inclinat

Pt. utilizarea optima a spatiului interior al halei, e recomandat ca sinele orizontale de culisare ale usii sectionale sa fie cat mai aproape de tavanul halei. La hale cu acoperis inclinat (in una sau doua ape), s-a dezvoltat solutia de sine “orizontale” cu inclinare de pana la 30 grade (“6” in schita). In functie de panta acoperisului, se comanda sistemul de culisare al usii sectionale, iar sinele vor urma inclinarea acoperisului.

Usi sectionale centre logistice si depozite

La hale de centre logistice, ce presupun tehnica de incarcare, pe langa cerinta de sine de culisare verticale sau cu suprainaltare, poate aparea o cerinta suplimentara la usile sectionale: vizand eficienta energetica, unele centre logistice sunt proiectate cu posturi de andocare la care rampa de egalizare este putin retrasa catre interiorul halei, iar usa sectionala se inchide prin fata rampei de egalizare, izoland -o de exterior.

Apare necesitatea ca sinele de culisare sa aiba, in sectiune, dimensiuni reduse, astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu in fata rampei. Unii producatori dezvolta variante de usi sectionale pt. centre logistice, cu sine speciale.

Usi sectionale hala service auto

Din ratiuni de pret, exista tentatia ca, de multe ori, sa se opteze pt. varianta standard de usa sectionala industriala, cea mai ieftina: usa cu panouri pline, fara vitrari (sau cu 2-3 vitrari mici) si cu sine de culisare “normale”.

Ulterior, in exploatarea halei, se dovedeste ca alegerea a fost gresita si se ajunge pana la inlocuirea usilor, cu costuri suplimentare mari. Aceste costuri sunt mult mai mari decat cele ce ar fi fost implicate de comandarea corecta a usilor sectionale. Doua aspecte importante ar fi de mentionat aici:

Panouri cu suprafete vitrate mari si un sistem de culisare cu suprainaltare (la care sinele de culisare sunt foarte aproape de plafon), pot fi alegerile potrivite la usi sectionale service auto.

Usi sectionale hala spalatorie auto

Evident, la usi sectionale pentru spalatorii auto, principala problema e mediul umed, coroziv, care ataca toate componentele metalice neprotejate ale usii sectionale.

Se vor alege sine cu suprainaltare (pt. a pozitiona cat mai sus axul cu arcuri), ideal se va opta pt usa sectionala industriala din profile de aluminiu (nu din panouri sandwich) si se comanda accesorii (balamale, role) din aliaj inoxidabil.

Usi sectionale hale depozite frigorifice

Uzual, panourile sandwich de usi sectionale industriale au 40-45 mm grosime. Pentru hale cu spatii refrigerate ori zone cu clima aspra se pot utiliza usi sectionale industriale de 80 mm grosime, cu foarte bune performante de izolare termica.

Usi industriale pt. hale

La hale industriale, pe langa usile sectionale, intalnim si alte tiputi de usi si porti industriale:

Usi exterioare metalice hale industriale

De obicei, sunt usi metalice multifunctionale de exterior si au performante de izolare termica, etanseitate la vant si apa, rezistenta mecanica. Uneori pot fi si usi antiefractie ori usi antipanica.

Spre deosebire de o usa metalica de interior, o usa exterioara metalica vanduta in spatiul UE va avea marcaj CE si va fi insotita de o Declaratie de Performanta (inseriata) a producatorului, in care sunt inscrise:

Usa rulou hale industriale

O alternativa la usa sectionala industriala poate fi usa industriala tip rulou. Principalul avantaj al usii tip rulou este ca nu necesita sine de culisare orizontale, ci se ruleaza deasupra golului, la deschidere. Un alt avantaj este ca un rulou industrial poate fi montat pe exteriorul fatadei unei hale industriale.

Functionare usa tip rulou:
Usa tip rulou - functionare - codeus.ro

Dezavantajele ar fi: viteza mai redusa de inchidere/deschidere, performante mai reduse de izolare si etanseitate, fiabilitate mai redusa, functionare mai zgomotoasa. Exista variante de rulouri industriale neizolate, care se pot folosi la hale industriale ce nu necesita izolare termica.

Hale industriale la cheie

Orice firma de constructii hale metalice, daca livreaza hale metalice la cheie (proiectare, productie, constructie hala, mentenanta), cand elaboreaza un proiect hala metalica, va tine cont si de ce tipuri de usi industriale urmeaza sa echipeze hala industriala, adaptand structura metalica la cerintele diverselor tipuri de usi industriale incluse in proiect.

In functie de cerintele beneficiarului, se vor prevedea cele mai potrivite tipuri de usi industriale exterioare si interioare la hala industriala, iar proiectul va fi adaptat in consecinta.

Proiectarea corecta a halei metalice elimina costuri suplimentare ce apar deseori din adaptari si modificari ce trebuie facute pentru montajul usilor de hale industriale (cadre / precadre suplimentare, structuri suplimentare de sprijin si / sau suspendare etc.).

Unul dintre avantajele importante in cazul achizitionarii unei hale industriale la cheie este ca produsul finit este proiectat, produs si montat eficient, corect si in cel mai scurt timp, fara a fi necesare modificari, adaptari, adaugiri costisitoare.

Hale industriale cu tehnica incarcare

Proiectele de hale industriale pentru depozite si centre logistice au niste cerinte in plus fata de halele industriale normale. Fiind destinate incarcarii si descarcarii eficiente a camioanelor, halele pt. centre logistice au pardoseala finita la o inaltine de 1,1,-1,3 m de carosabil si trebuie sa inglobeze sisteme de tehnica incarcare / descarcare camioane (rampe de egalizare, burdufuri de etansare, usi sectionale industriale speciale). La proiectare hale industriale centre logistice se va tine seama de normele de proiectare tehnica andocare.

Exista o gama larga de usi hale industriale, iar alegerea corecta a tipurilor folosite, inca din faza de proiectare, ne va feri de costuri suplimentare in fazele de executie si de exploatare a constructiei.


Distribuiti: