Cand e vorba de goluri mari de acces in hale industriale, varianta cea mai utilizata de usa industriala este usa sectionala. De-a lungul timpului, s-a dovedit a fi o solutie fiabila, economica si versatila, adaptabila la cerintele specifice ale fiecarui proiect.
Ce este usa sectionala si cum functioneaza?
Definitie: O usa sectionala este alcatuita din panouri / sectiuni dreptunghiulare (cu latura mare pe orizontala), prinse intre ele cu balamale, care culiseaza (prin intermediul unor role) pe doua sine de culisare amplasate lateral (in stanga si dreapta golului inchis de usa); un sistem de arcuri echilibreaza greutatea panourilor, astfel incat usa sectionala sa poata fi manevrata usor. Vedeti elementele unei usi sectionale aici: alcatuire usa sectionala.

Usa sectionala industriala are unele avantaje notabile, care au impus-o ca solutie preferata de usa industriala de exterior:
- performante foarte bune de izolare termica;
- etanseitate foarte buna la apa si curenti de aer;
- foarte buna rezistenta la vant;
- fiabilitate ridicata;
- buna rezitenta mecanica si antiefractie;
- o solutie economica de inchidere a golurilor de circulatie medii si mari;
- posibilitati de adaptare la cerintele fiecarui proiect;
- posibilitatea automatizarii (dotare cu actionare electrica).
Orice mare producator de usi sectionale industriale are in portofoliu usi sectionale si sisteme de culisare (sine de culisare) care sa se poata adapta aproape oricarei situatii.

Usi sectionale sistem culisare standard
Cea mai ieftina usa sectionala industriala va avea sistemul de culisare standard, “normal” (identificat prin “1” in desenul de mai sus).
Axul cu arcurile de torsiune este amplasat deasupra golului usii, sinele de culisare trec pe orizontala la 300-400 mm deasupra golului, iar instalarea corecta a usii sectionale necesita un spatiu liber de 450-550 mm deasupra golului in perete.
Sistemul de culisare standard se poate utiliza cu succes la hale industriale la care avem o inaltime libera de 0,6 – 1,2 m deasupra golului.
Usi sectionale hale industriale inalte
La hale industriale cu inaltime mare (10-12 m), ce necesita usi sectionale industriale de 3,5 – 4,5 m inaltime, este potrivit un sistem de culisare verticala – sinele de culisare ale usii sectionale sunt verticale (“4” in desen) ori putin inclinate in zona superioara (“3”), iar usa se deplaseaza doar pe verticala, ca o ghilotina.
Ca regula generala, daca spatiul liber pe inaltime, in hala, este de doua ori inaltimea usii sectionale plus minimum 1 m, se poate instala o usa sectionala cu deschidere pe verticala (exemplu: o usa sectionala cu inaltimea pasajului liber de 4 m. se va putea instala cu sistem de culisare pe verticala intr-o hala cu inaltime libera totala in zona usii de 9 m).
O usa sectionala de 4 m inaltime intr-o hala cu inaltimea libera la plafon de 7 m (de exemplu) nu va putea fi cu culisare pe verticala si ar fi nejustificat d.p.d.v. tehnic sa se opteze pentru sina “normala”. In acest caz exista varianta unui sistem sine culisare cu suprainaltare (notate cu “2” in desen) – sinele merg pe verticala inca 1-3 m deasupra golului, iar apoi trec pe orizontala. Desigur, sinele orizontale vor fi acum mai scurte decat la sistemul "normal".
Atat la sistemele de culisare pe verticala cat si la cele cu suprainaltare, exista varianta in care axul cu arcuri nu este amplasat in partea superioara a sectiunii verticale a sinelor, ci pe niste console, imediat deasupra golului (de ex. situatia "3" din desen). Acest sistem face mai usor montajul usilor inalte, fiindca axul cu arcuri poate cantari zeci de kilograme (cel putin) si usureaza reviziile de mentenanta si interventiile.
Usi sectionale hale industriale cu plafon jos
Unele hale industriale, in special cele vechi, au un spatiu liber redus deasupra golului de usa, pana la plafon, spatiu ce poate fi de 250 – 300 mm. Aici nu se pot monta usi sectionale standard, cu sine “normale”.
Avem varianta sistemelor de culisare cu spatiu redus la buiandrug (“5”) – axul cu arcuri nu mai e deasupra golului, ci e in spate, la capatul sinelor orizontale de culisare. Se va avea in vedere ca, la acest tip de culisare, inaltimea libera de trecere prin usa va fi redusa cu 5-10 cm (ultimul panou al usii atarna putin in gol).
Usi sectionale hale industriale acoperis inclinat
Pt. utilizarea optima a spatiului interior al halei, e recomandat ca sinele orizontale de culisare ale usii sectionale sa fie cat mai aproape de tavanul halei. La hale cu acoperis inclinat (in una sau doua ape), s-a dezvoltat solutia de sine “orizontale” cu inclinare de pana la 30 grade (“6” in schita). In functie de panta acoperisului, se comanda sistemul de culisare al usii sectionale, iar sinele vor urma inclinarea acoperisului.
Usi sectionale centre logistice si depozite
La hale de centre logistice, ce presupun tehnica de incarcare, pe langa cerinta de sine de culisare verticale sau cu suprainaltare, poate aparea o cerinta suplimentara la usile sectionale: vizand eficienta energetica, unele centre logistice sunt proiectate cu posturi de andocare la care rampa de egalizare este putin retrasa catre interiorul halei, iar usa sectionala se inchide prin fata rampei de egalizare, izoland -o de exterior.
Apare necesitatea ca sinele de culisare sa aiba, in sectiune, dimensiuni reduse, astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu in fata rampei. Unii producatori dezvolta variante de usi sectionale pt. centre logistice, cu sine speciale.
Usi sectionale hala service auto
Din ratiuni de pret, exista tentatia ca, de multe ori, sa se opteze pt. varianta standard de usa sectionala industriala, cea mai ieftina: usa cu panouri pline, fara vitrari (sau cu 2-3 vitrari mici) si cu sine de culisare “normale”.
Ulterior, in exploatarea halei, se dovedeste ca alegerea a fost gresita si se ajunge pana la inlocuirea usilor, cu costuri suplimentare mari. Aceste costuri sunt mult mai mari decat cele ce ar fi fost implicate de comandarea corecta a usilor sectionale. Doua aspecte importante ar fi de mentionat aici:
- iluminarea naturala, economie la energie electrica – daca usile ar fi comandate cu suprafete vitrate mari, aportul de lumina naturala ar fi semnificativ;
- sinele orizontale de la sist. de culisare “normal” sunt prea aproape de pardoseala si pot impiedica elevatoarele auto sa se ridice la inaltimea optima;
Panouri cu suprafete vitrate mari si un sistem de culisare cu suprainaltare (la care sinele de culisare sunt foarte aproape de plafon), pot fi alegerile potrivite la usi sectionale service auto.
Usi sectionale hala spalatorie auto
Evident, la usi sectionale pentru spalatorii auto, principala problema e mediul umed, coroziv, care ataca toate componentele metalice neprotejate ale usii sectionale.
Se vor alege sine cu suprainaltare (pt. a pozitiona cat mai sus axul cu arcuri), ideal se va opta pt usa sectionala industriala din profile de aluminiu (nu din panouri sandwich) si se comanda accesorii (balamale, role) din aliaj inoxidabil.
Usi sectionale hale depozite frigorifice
Uzual, panourile sandwich de usi sectionale industriale au 40-45 mm grosime. Pentru hale cu spatii refrigerate ori zone cu clima aspra se pot utiliza usi sectionale industriale de 80 mm grosime, cu foarte bune performante de izolare termica.
Usi industriale pt. hale
La hale industriale, pe langa usile sectionale, intalnim si alte tiputi de usi si porti industriale:
- usi metalice pe balamale (de interior sau exterior), ce pot fi si usi de evacuare;
- usi multifunctionale accesorizate cu grile, vitrari, sisteme de control acces etc.;
- usi rezistente la foc, pe balamale (usi pivotante);
- usi culisante rezistente la foc;
- usi industriale tip rulou;
- usi rapide de interior sau de exterior;
- usi armonice (usi pliante industriale) etc.
Usi exterioare metalice hale industriale
De obicei, sunt usi metalice multifunctionale de exterior si au performante de izolare termica, etanseitate la vant si apa, rezistenta mecanica. Uneori pot fi si usi antiefractie ori usi antipanica.
Spre deosebire de o usa metalica de interior, o usa exterioara metalica vanduta in spatiul UE va avea marcaj CE si va fi insotita de o Declaratie de Performanta (inseriata) a producatorului, in care sunt inscrise:
- seria de fabricatie;
- tipul usii (denumirea comerciala);
- denumirea si adresa de contact a producatorului;
- performantele acelei usi, normele europene;
- referire la standardele europene armonizate aplicabile (relevante);
- domeniul de utilizare;
- lista caracteristicilor esentiale (clasele de performanta privind izolarea termica, etanseitatea la ploaie si vant, rezistenta mecanica, rezistenta antiefractie, forte de operare etc.); caracteristice esentiale pentu care usa nu a fost testata vor avea mentiunea NPD (No Performance Determined);
- denumirea si numarul de identificare a organismelor notificate implicate in determinarea performantelor usii;
Usa rulou hale industriale
O alternativa la usa sectionala industriala poate fi usa industriala tip rulou. Principalul avantaj al usii tip rulou este ca nu necesita sine de culisare orizontale, ci se ruleaza deasupra golului, la deschidere. Un alt avantaj este ca un rulou industrial poate fi montat pe exteriorul fatadei unei hale industriale.

Dezavantajele ar fi: viteza mai redusa de inchidere/deschidere, performante mai reduse de izolare si etanseitate, fiabilitate mai redusa, functionare mai zgomotoasa. Exista variante de rulouri industriale neizolate, care se pot folosi la hale industriale ce nu necesita izolare termica.
Hale industriale la cheie
Orice firma de constructii hale metalice, daca livreaza hale metalice la cheie (proiectare, productie, constructie hala, mentenanta), cand elaboreaza un proiect hala metalica, va tine cont si de ce tipuri de usi industriale urmeaza sa echipeze hala industriala, adaptand structura metalica la cerintele diverselor tipuri de usi industriale incluse in proiect.
In functie de cerintele beneficiarului, se vor prevedea cele mai potrivite tipuri de usi industriale exterioare si interioare la hala industriala, iar proiectul va fi adaptat in consecinta.
Proiectarea corecta a halei metalice elimina costuri suplimentare ce apar deseori din adaptari si modificari ce trebuie facute pentru montajul usilor de hale industriale (cadre / precadre suplimentare, structuri suplimentare de sprijin si / sau suspendare etc.).
Unul dintre avantajele importante in cazul achizitionarii unei hale industriale la cheie este ca produsul finit este proiectat, produs si montat eficient, corect si in cel mai scurt timp, fara a fi necesare modificari, adaptari, adaugiri costisitoare.
Hale industriale cu tehnica incarcare
Proiectele de hale industriale pentru depozite si centre logistice au niste cerinte in plus fata de halele industriale normale. Fiind destinate incarcarii si descarcarii eficiente a camioanelor, halele pt. centre logistice au pardoseala finita la o inaltine de 1,1,-1,3 m de carosabil si trebuie sa inglobeze sisteme de tehnica incarcare / descarcare camioane (rampe de egalizare, burdufuri de etansare, usi sectionale industriale speciale). La proiectare hale industriale centre logistice se va tine seama de normele de proiectare tehnica andocare.
Exista o gama larga de usi hale industriale, iar alegerea corecta a tipurilor folosite, inca din faza de proiectare, ne va feri de costuri suplimentare in fazele de executie si de exploatare a constructiei.
Distribuiti: