Usi evacuare in caz de urgenta (incendiu) - ce rol au, cum functioneaza, tipuri utilizate, dimensiuni, caracteristici principale. Norme europene pentru usi de evacuare, sisteme antipanica, sisteme breakout, marcaj conformitate CE.
Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro

Cititi articolele
si studiile de caz
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza

Analizati, comparati
avantajele, alegeti
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe

Consultati specialist
proiecte complexe
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect

Cumparati produse
la preturile corecte

Numite si usi de evacuare in caz de urgenta sau usi de urgenta, sunt usi cu dotari si caracteristici speciale, care le permit sa faciliteze evacuarea in siguranta a persoanelor in caz de incendiu, scurgeri de gaze, emisii de fum si sau substante toxice, explozie sau alte amenintari si situatii periculoase. Daca sunt usi de evacuare in exterior, asigura iesirea persoanelor in curti, pe terase, pasarele si/sau scari exterioare, pe trotuare. Daca sunt usi de interior pentru cai de evacuare, sunt amplasate pe cai de evacuare (rute de evacuare) - pe acele trasee pe care se face cel mai rapid evacuarea persoanelor dintr-o cladire.

Evacuarea trebuie sa fie rapida, astfel incat sa se petreaca inainte ca mediul din cladire/incapere (foc, fum, gaze, vapori toxici etc.) sa puna in pericol viata sau integritatea corporala a oamenilor. La proiectarea si planificarea scenariilor de evacuare trebuie avute in vedere cerintele speciale pentru persoanele cu dizabilitati.

In functie de clasa de importanta a unei cladiri, de programul de desfasurare a activitatilor in cladire si in functie de probabilitatea ca in cladire sa se afle multi oameni, exista clasificari ale cladirilor in functie de riscul si amploarea consecintelor aparitiei unor situatii de urgenta.
Enumeram aici cateva categorii, in ordinea descrescatoare a riscului:

Scenariu la incendiu

Pentru anumite cladiri este obligatorie elaborarea unui scenariu de securitate la incendiu.
Scenariul de securitate la incendiu este integrat in proiectul cladirii si este o sinteza a regulilor, mijloacelor tehnice si masurilor (active si pasive) de aparare impotriva incendiilor si de limitare a consecintelor incendiilor. Un capitol obligatoriu al oricarui scenariu de securitate la incendiu este cel referitor la evacuarea persoanelor din cladire, iar in cadrul acestui capitol se regaseste alegerea, pregatirea, accesorizarea si semnalizarea corespunzatoare a tuturor usilor aflate pe caile de evacuare a persoanelor in caz de incendiu si a acelor usi de protectie a cailor de evacuare. Fiecare usa de pe calea de evacuare trebuie sa fie usa antipanica (usa pregatita pentru o functie antipanica si dotata cu feronerie usi antipanica). In plus, sunt reglementate prin lege dimensiuni minime pentru usi de evacuare.

Dimensiuni usi evacuare

In functie de numarul de fluxuri de evacuare specificat in scenariul la incendiu, usile de evacuare trebuie sa aiba anumite dimensiuni (latimi) minime ale pasajului liber de trecere:

Pasajul liber de trecere pe latime reprezinta latimea zonei ramase complet libera de orice obstacol atunci cand usa este complet deschisa.

Usi antipanica

Fie ca este o usa metalica plina sau vitrata, o usa din profile de aluminiu, o usa din lemn, o usa complet din sticla etc., usa antipanica este o usa de evacuare care se deschide catre exterior (in sensul de iesire al unei cai de evacuare). O usa antipanica este o usa aleasa si dotata cu niste accesorii specifice care se constituie intr-un asa numit sistem usa antipanica, a carui actionare se poate face de catre un maner sau o bara antipanica.

Maner antipanica si bara antipanica, pe codeus.ro

Fie ca sunt usi cu maner antipanica sau usi cu bara antipanica, aceste usi de evacuare au rolul de a nu ingreuna in niciun fel evacuarea persoanelor pe calea de evacuare in caz de incendiu si vor fi dotate obligatoriu cu broasca antipanica. Spre deosebire de o broasca obisnuita de usa, broasca de usa antipanica are o caracteristica foarte importanta: chiar daca este incuiata cu cheia, la apasarea manerului / barei antipanica de pe fata opusa fetei balamalelor, usa se deschide. Fata opusa fetei balamalelor este acea fata a usii aflata pe partea din care vin persoanele ce se evacueaza; fata balamalelor este catre exterior, in directia de iesire din cladire. Broasca este actionata fie de un maner usa antipanica, fie de o bara antipanica. Conform normelor europene, exista doua tipuri de sisteme antipanica pentru usi de evacuare:

Pentru exemplificare, sa consideram planul simplificat al unui magazin, care include sala de vanzare, depozit si zona de birouri pentru angajati:
Sisteme antipanica EN179 si EN1125, pe codeus.ro

Usi cu maner antipanica

In zonele interzise pentru public, in care se presupune ca sunt doar persoane familiarizare cu incaperile, usile de evacuare pot fi dotate cu sistem usa evacuare conform EN 179 - cu maner antipanica. De exemplu, in zonele de birouri, in care nu se afla multe persoane si in care persoanele sunt instruite privind procedura de evacuare, solutia de usa evacuare cu maner antipanica este acceptata. Prin apasarea manerului, se actioneaza broasca antipanica, iar usa se deschide chiar daca a fost incuiata in prealabil.

Manere antipanica EN179, pe codeus.ro

Manerul antipanica este un maner asemanator cu manerele obisnuite, dar care trebuie sa aiba o forma ce nu permite agatarea manecii unei haine sau unei barete, de exemplu, ca sa nu impiedice evacuarea.

In general, sistemele antipanica EN 179 se pot folosi in:

Usi cu bara antipanica

In cazul in care in zona respectiva este de presupus ca sunt persoane ce nu cunosc cladirea si exista posibilitatea sa fie peste 100 de persoane, usa de evacuare trebuie sa aiba sistem usa evacuare conform EN 1125 - cu bara antipanica. Bara antipanica este o bara orizontala, amplasata la aproximativ 1 m de pardoseala, ce se desfasoara pe aproape intreaga latime a foii de usa. Poate fi apasata usor, chiar fara actiune constienta - in caz de incendiu, incaperea poate fi plina de fum, fara vizibilitate, dar chiar si in aceste conditii o persoana poate actiona bara pe pipaite, fara sa stie exact unde se afla. Odata apasata, bara antipanica actioneaza broasca antipanica si deschide usa.

Exista sisteme cu bara antipanica pentru broasca inglobata in usa (caz in care doar bara antipanica este aplicata pe usa) si sisteme cu bare antipanica aplicate (pe usa se aplica un sistem complet alcatuit din bara antipanica, broasca antipanica aplicata si tije de inchidere aplicate). Ca o imbunatatire a barei antipanica clasice ("push bar") a aparut asa numita "antipanic touch bar", care este mult mai compacta, este lipita practic de usa si nu permite ca intre bara si usa sa se interpuna ceva ce poate bloca evacuarea.

Push bar si touch bar, pe codeus.ro

Sisteme antipanica EN 1125 se intalnesc adesea la:

Usi break out

In anumite situatii, este necesar ca si alte tipuri de usi (in afara celor pe balamale) sa fie usi de evacuare. Astfel, usi glisante automate cu sistem break out sau usi rotative automate cu sistem break out pot fi acceptate ca usi de evacuare.
De multe ori, la intrarea in cladiri, intalnim usi automate. Fie ca sunt usi glisante automate sau usi rotative, in anumite situatii ele trebuie sa poata fi folosite ca usi de evacuare. In aceste cazuri se opteaza pentru usi glisante break out sau usi rotative break out.

Usi glisante breakout

La usile glisante automate obisnuite, canaturile mobile ale usii sunt atasate de carucioare cu role, care culiseaza stanga-dreapta prin niste ghidaje, iar canaturile fixe sunt fixate de fatada, de pardoseala. La usi glisante automate cu breakout, canaturile mobile si canaturile fixe sunt prinse cu niste sisteme care le permit sa pivoteze catre exterior, atunci cand asupra lor se exercita o anumita forta, perpendicular pe planul usii.
In situatii de panica, daca usile glisante nu se deschid automat, persoanele care imping din interior in canaturile usii glisante fac ca acestea sa pivoteze si sa se deschida catre exterior, ca niste usi pe balamale, permitand evacuarea.

In unele situatii, in loc de usi glisante automate cu sistem breakout, pot fi acceptate usi glisante automate echipate cu sisteme redundante. Acestea au alternativa independenta de alimentare cu energie electrica (baterie-UPS), iar elementele ce asigura deschiderea usii (motor, placa de comanda) sunt dublate (fiecare are o rezerva). In caz de incendiu, usa primeste comanda de deschidere si, chiar daca unul dintre componentele esentiale nu functioneaza, rezerva acestuia intra in functiune.

Usi rotative breakout

Usile rotative automate cu 2, 3 sau 4 aripi pot fi prevazute cu sisteme breakout care sa permita pivotarea a una, doua sau patru aripi, pentru a permite evacuarea in caz de urgenta. Bineinteles, latimile libere de trecere trebuie sa corespunda fluxurilor de evacuare din scenariul la incendiu.

Pentru ca sistemul breakout sa functioneze corect, trebuie ca usa sa fie intr-o anumita pozitie de repaus. De aceea, sistemele breakout fac sens doar la usi rotative automate sau usi rotative semiautomate, nu la usi rotative manuale.

Marcaj CE sisteme antipanica

Toate componentele sistemelor antipanica (broaste, accesorii) trebuie prevazute cu numere de indentificare si marcaje standardizate in Uniunea Europeana.
Iata un exemplu de marcaj CE pentru bare antipanica:

Marcaj CE bara antipanica, pe codeus.ro

Marcajul CE certifica faptul ca bara antipanica indeplineste cerintele esentiale pentru accesorizarea usilor de evacuare. In plus, marcajul specifica clar si anumite caracteristici si performante ale respectivei bare antipanica, permitand diferentiarea unor produse asemanatoare si permitand potrivirea exacta a barei antipanica la cerintele proiectului.

EN 179: Acest standard stabileste cerintele pentru echipamentele instalate pe usile de la iesirile de urgenta. Printre altele, echipamentul ar trebui sa se descuie dintr-o singura miscare, in directia definita (de sus in jos sau inspre usa) si se seteaza maximul de forte pentru control in conditiile in care usa este impinsa. Sistemele trebuie sa excluda prinderea accidentala a hainelor, iar echipamentul trebuie sa fie operabil pe termen indelungat fara a se observa o uzura evidenta.

EN 1125: Standardul specifica cerintele pentru echipamentele de usi pentru iesiri de urgenta din spatii publice. Printre altele, echipamentul ar trebui sa descuie dintr-o singura miscare, in directia definita (de sus in jos sau inspre usa) si se seteaza maximul de forte pentru control in conditii in care usa este impinsa. Sistemele trebuie sa excluda prinderea accidentala a hainelor, trebuie sa fie extinse pe toata latimea usii (bare antipanica) iar echipamentul trebuie sa fie operabil pe termen indelungat fara a se observa o uzura evidenta.

Functii antipanica

Regula generala este ca o usa antipanica, chiar daca este incuiata, poate fi deschisa de pe partea opusa balamalelor (de pe interior) prin simpla apasare pe manerul antipanica sau pe bara antipanica. Avand in vedere ca usile de evacuare dau adesea catre exterior sau ca pot fi amplasate in zone cu acces restrictionat, au aparut mai multe variante de functii antipanica, din necesitatea pastrarii functiei de usa de evacuare, concomitent cu cerinte de protectie si siguranta.

Functii antipanica

Functie antipanica B (change-over sau switchover sau shift function):
Destinata cladirilor care permit accesul publicului - la usi de evacuare in cladiri administrative, camine, intrari laterale in scoli si hoteluri.
Pe exterior avem maner. In functia "acces", manerul exterior este activ si apasarea lui deschide usa. O rotire a cheii schimba functia in "acces restrictionat" - manerul exterior este dezactivat, iar apasarea lui nu deschide usa. A doua rotire a cheii (in sensul de incuiere) incuie usa. Dupa deschidere, prin actionarea manerului din interior, manerul exterior este inactiv, deci nu se poate intra din exterior fara cheie.

Functie antipanica C (forced locking sau forced closure):
Maner pe exterior. Manerul de pe exterior este permanent dezactivat, apasarea lui nu deschide usa. Din exterior, rotirea cheii in sens de deschidere activeaza manerul exterior care poate deschide usa, dar cheia nu se poate scoate din butuc decat dupa ce este rotita la loc si dezactiveaza la loc manerul exterior.

Functie antipanica D (transit sau passage function):
Avem maner pe exterior si aceasta functie se foloseste in cazul usilor cu functie de evacuare, dar care nu trebuie sa restrictioneze accesul din exterior. Daca usa nu e incuiata cu cheia, manerul de pe experior este activ si prin apasare deschide usa. Daca usa este incuiata, din exterior se intra doar cu cheia (manerul exterior este dezactivat). Dupa deschidere prin actionarea manerului din interior, manerul exterior ramane activ (chiar daca usa era incuiata initial), deci se poate intra din exterior fara cheie. Prin incuiere cu cheia, se dezactiveaza manerul exterior.

Functie antipanica E (alternanta):
Folosita in cazul cladirilor in care se permite accesul unui grup definit de persoane - acces in spatii tehnice, depozite si centre comerciale, usi de intrare in blocuri de locuit. Pe exterior se afla un buton fix sau un sild orb, iar din exterior se intra doar cu cheia. Pe interior avem maner, iar apasarea lui deschide usa, chiar daca este incuiata.

La usi antipanica in doua canaturi (sau in doua foi), putem avea functie antipanica doar pe canatul activ sau functie antipanica pe ambele canaturi (activ si pasiv).
Usi duble antipanica, pe codeus.ro Chiar daca se actioneaza doar bara antipanica a foii pasive, se va deschide si foaia activa a usii. Usile antipanica intr-un canat vor avea sistem de autoinchidere (amortizor), iar cele in doua canaturi ale usilor duble cu functie antipanica pe ambele canaturi vor avea amortizor pe fiecare canat si un sistem de reglare a ordinii de inchidere a canaturilor (astfel incat foaia pasiva sa se inchida intotdeauna inaintea foii active).

Usi de evacuare cu control acces

Atunci cand o usa de evacuare da catre exterior sau catre o zona cu acces restrictionat, este posibil sa fie necesar ca accesul prin acea usa sa fie controlat (de exemplu, intrarea din exterior prin usa respectiva sa se poata face doar cu un card magnetic). Faptul ca usa trebuie sa-si pastreze functia de evacuare si, in acelasi timp, sa restrictioneze accesul, implica atentie sporita la configurarea ei. Restrictionarea accesului se face, cel mai adesea, au ajutorul unui "electric strike" sau al unui electromagnet. In cazul folosirii electromagnetului, functia de evacuare a usii (deschiderea prin apasarea pe bara antipanica) nu se poate realiza decat daca electromagnetul nu blocheaza usa. In acest caz, bara antipanica trebuie corelata (electric) cu electromagnetul, astfel incat acesta sa elibereze usa atunci cand bara antipanica este apasata. Sistemele antipanica pentru usi cu rol complex (control acces, desfumare etc.) trebuie gandite cu mare atentie, astfel incat, in orice situatie, functia antipanica sa primeze, iar celelalte functii sa nu impiedice nicicum evacuarea.

La avizarea cladirilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) acorda o atentie sporita usilor de evacuare, iar acestea trebuie proiectate, accesorizate si instalate astfel incat functia de evacuare sa aiba prioritate, iar usa de evacuare sa functioneze perfect in caz de nevoie.

Distribuiti: