Usi pentru cladiri de birouri
Usi pt. cladiri de birouri, unde se folosesc optim, ce alegem, cum le accesorizam, recomandari si pret usi interior birouri, usi metalice tehnice, rezistente la foc, fonoizolante, usi de intrare in cladiri de birouri.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Cererea de spatii de birouri a crescut permanent (cu rate de 3-4% pe an), in ultimii ani, iar peste jumatate din spatiile de birouri livrate sunt de clasa A. In acest context, poate fi de interes sa vorbim despre usi pentru cladiri de birouri, fie ca este vorba despre usi de intrare in cladiri de birouri, usi de interior pentru birouri, usi metalice pentru spatii tehnice, usi de sticla, usi speciale etc.

Usi birouri - codeus.ro

Usi interior birouri

Fie ca sunt birouri open space, spatii de birouri compartimentate in birouri individuale, birouri colective mici ori spatii de birouri mixt compartimentate, in orice cladire de birouri vor fi necesare usi de interior. Acestea pot fi usi metalice sau usi de lemn. Daca se opteaza pentru usi de interior din lemn pentru birouri, acestea pot fi pe toc metalic sau pe toc din lemn. In caz ca se folosesc usi metalice, acestea pot fi usi metalice de interior sau usi rezistente la foc. In unele zone, in functie de scenariul de securitate la incendiu, fie ca sunt usi metal sau usi lemn, unele dintre ele vor fi usi de evacuare.

Usi interioare birouri – recomandari

La proiectare, in functie de fiecare spatiu de birouri, ar trebui sa se ia in considerare care sunt cele mai circulate (solicitate) usi de interior. In si inspre spatiile comune (culoare, holuri, chicinete, zone de relaxare etc.), precum si in birouri colective de 3-8 posturi de lucru, este foarte probabil ca usile sa faca zilnic un numar mare de cicluri inchis-deschis. De aceea, in zonele unde nu sunt necesare usi de interior antifoc, usi tehnice de interior, usi acustice de interior, sau alt tip de usi speciale, e recomandat sa se prevada usi celulare din lemn sau usi metalice usoare (cu structura interna tip fagure) – fiind usoare, nu suprasolicita balamalele si sunt fiabile (se vor comporta bine in timp, fara sa necesite reglaje / reparatii). Este recomandat ca orice usa de interior pentru birou, de lemn sau metalica, sa fie prevazuta cu garnitura de batere din cauciuc (EPDM).

Acolo unde in proiect sunt prevazute usi metalice grele, acestea vor fi dotate cu amortizor hidraulic, in special daca sunt vitrate sau sunt montate in pereti de gipscarton.

La unele incaperi (sali de interviu, birouri individuale, birouri de top-management, sali de recreere etc.) poate aparea necesitatea unor usi de interior cu performante acustice (de izolare fonica), numite si usi fonoizolante sau usi acustice.

Usa intrare birou fonoizolanta

In trecut, la birouri ministeriale, directoriale, se utilizau adesea usi capitonate. Acestea erau usi de interior care se capitonau (pe o fata sau pe ambele fete). Se obtinea astfel o usa fonoizolanta. Astazi sunt mai rar folosite usile capitonate, dar, deoarece este necesar ca anumite conversatii sa nu poata fi auzite din exteriorul biroului, apare necesitatea utilizarii unor usi de intrare in birou fonoizolante, la unele incaperi din cladiri de birouri. Acestea sunt usi speciale care, prin materialele din care sunt confectionate, prin solutia constructiva aleasa si prin accesorizare, reduc transmiterea zgomotului in si din exteriorul incaperii.
Valori uzuale de reducere a zgomotului pentru o usa fonoizolanta de intrare in birou sunt 37 – 42 dB. Cel mai adesea, o usa fonoizolanta birou manager va fi o usa de interior din lemn, mai goasa de 40 mm, cu garnitura de cauciuc pe toc (3 laturi) si un sistem de etansare la pardoseala (garnitura retractabila, garnitura lamelara pe profil de aluminiu etc.). O usa de intrare in birou cu performante acustice superioare poate avea o grosime de 60-70 mm, falt dublu, garnituri duble de etansare pe toc si la pardoseala. O atentie deosebita se va acorda operatiunii de instalare usi fonoizolante, care se va face exact conform instructiunilor producatorului, astfel incat usa sa aiba performante acustice optime.

Un producator de usi intrare birou fonoizolante va furniza clientului, impreuna cu usa, documente de conformitate (declaratie, certificat) din care sa reiasa ca este vorba despre o usa cu performante de reducere a zgomotului. Pe documente apare normativul de testare (de exemplu, pentru Europa, DIN EN ISO 140-3:1995 sau EN ISO 10140-2:2010), normativul de clasificare (de ex. EN ISO 717) si performanta de izolare fonica (de ex. Rw = 42 dB). Va fi, pe codeus.ro si un articol detaliat despre usi fonoizolante de interior si exterior.

Usi sticla birouri

O solutie moderna si estetica de compartimentare cladiri de birouri o constituie compartimentarile din sticla, fie in rame de aluminiu, fie fara rame, cu prinderi izolate. La cele din urma apar usi complet din sticla. Sunt numite usi sticla birouri fara toc (si fara rama), iar uneori cu deschidere batanta (in ambele sensuri). Au cele doua balamale amplasate in colturi (sus si jos), iar cea de la partea de jos are un sistem de amortizare si de oprire a usii in pozitia corecta (in planul peretelui de sticla).

Usi sticla birouri - codeus.ro

Exista si usi sticla birouri cu toc (de obicei toc din lemn, asemanator cu cel de la usile de interior obisnuite). Acestea se deschid doar intr-un sens, au broasca (incuietoare), iar balamalele sunt prinse pe toc, ca la usile de interior obisnuite. Nu sunt destinate instalarii in pereti despartitori din sticla.
Sticla usii poate fi transparenta (cu sau fara tenta), mata sau cu diverse dungi / modele, inclusiv elemente grafice (inscriptii, logo-uri, sigle etc.). In general, se utilizeaza usi complet din sticla la spatii de birouri reprezentative, companii mari, firme de avocatura, sedii de companii multinationale etc.

Usa sala conferinta

La sali de conferinta mici (6 – 12 persoane), din proiectare va rezulta o usa simpla (usa intr-un canat). Uneori, daca unul sau mai multi pereti ai salii de conferinta sunt vitrati, va fi o usa de sticla ori, poate, o usa de aluminiu vitrata.

La sali de conferinte mari si foarte mari, vor fi necesare una sau mai multe usi duble (usi in doua canaturi) si cel putin unele dintre ele vor fi si usi de evacuare in caz de incendiu.

La unele sali de sedinte, care sunt utilizate si ca sali de evenimente, poate aparea necesitatea ca usa / usile de acces sa fie usi acustice (cu performante de reducere a zgomotului).

Usa camera server birouri

Adesea, in cladirile moderne de birouri, exista una sau mai multe camere pentru server. Aici sunt adapostite servere de retea, de e-mail etc., diverse componente hardware, sisteme de back-up, surse UPS etc. Indeobste, sunt camere cu atmosfera controlata, fiindca echipamentele hardware genereaza multa caldura si caldura nu le face bine, astfel incat unele usi server pot avea cerinte speciale. Poate fi necesara o usa camera server cu performante de izolare termica. Uneori, este prevazuta o usa antifoc la camera server. Daca, pentru ventilatie, este necesar si aportul de aer, poate fi ceruta o usa camera server cu grila de ventilatie. Iar in cazuri extreme, poate fi necesara o usa foarte speciala – de exemplu, o usa camera server cu grila de ventilatie si rezistenta la foc.

Usa parcare cladire birouri

Orice cladire de birouri moderna are o parcare colectiva, de obicei subterana, pe unul sau mai multe nivele de subsol. Accesul si iesirea din aceste parcari sunt inchise de usi pt. parcare cladire birouri. Foarte rar sunt utilizate usi tip rulou la accesul in parcare (ele avand viteze mici de deschidere), solutii fiabile fiind usi basculante pt. parcari colective birouri sau usi sectionale pt. parcari colective cladiri de birouri. Ultima varianta este des intalnita, fiind vorba de niste usi sectionale industriale special pregatite pentru parcari colective. O usa sectionala parcare cladire birouri corect configurata este recomandat sa aiba:

In unele cazuri, la cladiri de birouri cu sisteme de evacuare fortata a fumului si gazelor fierbinti (in caz de incendiu), usile de acces in parcarea colectiva pot avea rolul de a permite admisia de aer proaspat, pentru desfumare in caz de incendiu. Pentru aceste situatii exista doua solutii folosite uzual:

Va fi, pe codeus. ro, un articol detaliat despre usi parcare cladire birouri.

Bariere auto parcari birouri

Sunt situatii (la parcari colective foarte mari) in care usile de acces in parcare (sectionale sau tip rulou) se inchid doar noaptea si se deschid dimineata, fiind dublate cu bariere automate pentru acces auto. In aceste cazuri, usa de acces in parcare poate fi mai simpla, nu e destinata unui numar mare de cicluri inchis/deschis, iar barierele automate vor prelua, pe timpul zilei, sarcina de a regla accesul in parcarea colectiva. O bariera automata pentru trafic intens poate fi testata si garantata pt. 1 milion sau chiar 2 milioane de cicluri inchis/deschis. Gasiti pe codeus.ro mai multe detalii despre bariere automate acces auto.

Usi intrare cladiri birouri

In functie de dimensiunile si / sau de importanta unei cladiri de birouri, usile de acces in cladire pot fi usi obisnuite, pe balamale sau usi automate. Un factor important (in afara de cel economic) in favoarea optiuni pentru o usa automata il constituie si numarul prezumat de vizitatori (public) ce au nevoie sa intre zilnic in cladirea de birouri. Mai multe detalii despre usile automate aici: usi automate glisante, rotative si pivotante.

Usi ALA cladiri birouri

Conform normelor legale in vigoare, unele cladiri cu suprafata mai mare trebuie sa aiba un adapost de protectie civila (adapost ALA). In aceste adaposturi se monteaza niste usi speciale, cunoscute ca usi si obloane ALA sau usi si obloane metalice etanse pentru adapost protectie civila. Cititi mai multe detalii despre usi si obloane metalice etanse adapost protectie civila aici: usi ALA.

Usi tehnice cladiri birouri

Sunt usi cu functiuni speciale (cu grile de ventilatie, usi antifoc, usi etanse la fum, usi antiefractie, usi ecranate la radiatie electromagnetica, usi fonoizolante etc.). Le intalnim mai mult in subsol si in spatiile tehnice, dar apar si in zona de birouri.

Exemple de usi metalice cu grile ventilatie:
Usi metalice cu grile de ventilatie - codeus.ro

Usi casa scarii birouri

Scarile fiind cai de evacuare, in special la cladiri de birouri cu multe etaje, usile de la casa scarii sunt foarte importante. Cel mai adesea, la casa scarii unei cladiri de birouri, vor fi usi metalice rezistente la foc. Aproape sigur, fiind usi de evacuare, vor avea si functie antipanica. In plus, daca se doreste limitarea accesului pe fiecare etaj, vor fi usi cu control acces. Cand se solicita ca usa sa aiba si vitrare, puteam avea o usa foarte complexa la casa scarii – sa zicem, o usa metalica rezistenta la foc 90 minute, cu vitrare, bara antipanica si sistem de control acces, cu monitorizare a inchiderii si a incuierii usii, pentru sistemul BMS (Building Management System).

Usi evacuare birouri

Deoarece, in scenariul de securitate la incendiu, timpii de evacuare acceptati pot fi de 30-60 de secunde, iar lungimea de evacuare intre 12 si 50 de metri, la cladiri de birouri cu suprafata mare pe nivel sau cladiri de birouri inalte si foarte inalte, in afara de usile de la casa scarii, pot aparea si usi de evacuare in interiorul cladirii. Acestea pot fi metalice sau din lemn si vor fi dotate cu sisteme antipanica, in conformitate cu normele europene EN 179 sau EN 1125.

Usi grupuri sanitare birouri

Fiind amplasate intr-un spatiu umed, care se si spala des cu multa apa, in grupuri sanitare cladiri de birouri se recomanda usi de interior din lemn rezistente la umezeala, eventual cu foaia de usa scurtata cu 1 cm sau mai mult (cu luft mare sub usa), cu grila de ventilatie daca este necesar. Pentru cabinele de WC se poate opta pentru compartimentari sanitare din HPL, PAL sau sticla la cladiri de birouri.

Usi metalice in pereti de gipscarton

In situatiile in care avem usi metalice tehnice grele, multifunctionale sau rezistente la foc montate in pereti de gipscarton, acestea vor fi prevazute obligatoriu cu amortizoare hidraulice. Nu se va accepta solutia de autoinchidere cu arc in balama, aceasta fiind in detrimentul sigurantei si fiabilitatii.

Veti gasi detaliate principalele tipuri de usi pentru cladiri de birouri in articole separate, pe codeus.ro.

Distribuiti: