Cunoscute si ca usi medicale ( tehnico medicale ), usi de spital, usi clinici medicale, usii spatii medicale, usi camere curate etc., sunt acele usi ale caror caracteristici speciale le fac sa fie potrivite la proiectele de investitii din sanatate: spitale, clinici, laboratoare medicale, centre de diagnostic si tratament, policlinici, institute de cercetare medicala, facilitati din industria farmaceutica etc.
Avand in vedere rata ridicata de infectii intraspitalicesti, cand vorbim despre usi pentru spitale, ne gandim, in primul rand, la usi cu cerinte speciale deigiena si prevenire a raspandirii infectiilor.
La cerinte de igiena sporita se adauga si proprietati speciale pe care usile trebuie sa le aiba, ca sa se potriveasca perfect cerintelor diverselor functiuni pe care le au salile si incaperile dintr-un spital sau dintr-o clinica medicala. Fie ca este vorba de usi sali de operatie, usi cabinete medicale, usi radiologie, usi protectie anti-LASER, usi camere curate, usi etanse / ermetice sau usi semietanse, usi grupuri sanitare, usi interior pentru spitale, usi antibacteriene, usi antifoc etc., ele trebuie sa fie adaptate activitatilor desfasurate in incaperile pe care le deservesc. Se intampla deseori, in spitale si clinici, ca o usa sa trebuiasca sa combine mai multe proprietati speciale. De exemplu, in cazul unei usi pentru cabinete medicale, in afara de cerintele de igiena sporita, usa ar trebui sa fie fonoizolanta si ar putea avea si cerinte de rezistenta la foc si/sau etanseitate la fum, conform scenariului la incendiu al proiectului respectiv. Nu mai vorbim despre usi antiradiatii ( usi placate cu plumb ) pt radiologie sau usi ermetice pentru saloane de carantina / izolare...
Iata, in planul de mai jos, cateva tipuri des intalnite de usi medicale ( tehnico medicale ):
Usi spital
Fara indoiala, un spital mare necesita gama cea mai mare de usi tehnico-medicale. In afara de spatiile comune destinate publicului, spitalul poate ingloba o unitate de primiri urgente, sali de radiologie / radiografie / investigatii tomografice / angiografie, sali de tratament cu aparatura specifica, sali de izolare / carantina, sala de sterilizare instrumentar medical, zona de terapie intensiva, sali de operatii, sala de nasteri etc. Fiecare dintre aceste zone si functiuni ale unui spital necesita usile potrivite. Sa enumeram, mai jos, cateva dintre ele:
1. Usi acces ambulante
Fie ca sunt usi pliante - usi folding (ca in desenul de mai jos), usi flexibile rapide sau de alt tip, trebuie sa asigure, in principal, accesul rapid al ambulantei in zona de primire a urgentelor, precum si izolarea spatiului in care pacientul este coborat din ambulanta. Trebuie, deci, sa fie usi ce asigura o buna etansare, eventual si o buna izolare termica, iar in acelasi timp trebuie sa fie usi cu deschidere rapida. Cel mai adesea, vor fi usi automate (actionate electric) de mare fiabilitate - tipurile potrivite ar fi usi folding automate, usi flexibile rapide, rulouri rapide, usi sectionale rapide etc., alese in functie de specificul si conditiile de instalare ale fiecarui proiect. Accesorizarea lor trebuie sa fie facuta inteligent, astfel incat sa permita doar accesul vehiculelor si persoanelor autorizate, insa fara a intarzia accesul ambulantelor la Unitatea de Primiri Urgente / Camera de Garda. Bineinteles, trebuie sa aiba dimensiuni suficient de mari, pt a permite accesul facil al ambulantelor (latimi de 2,5 - 3 m si inaltimi de 3 - 3,5 m).
2. Usi acces UPU
Vorbim despre usa aflata la intrarea in zona de primiri urgente majore a spitalului, cea prin care pacientul este introdus in spital, pe targa de ambulanta sau pe brancarda. Trebuie sa fie o usa automata, cu deschidere rapida, care sa asigure o izolare termica buna. Spre deosebire de usa pt. accesul ambulantelor, poate avea dimensiuni mai mici (aproximativ 2 x 2 m) si se poate alege o usa flexibila rapida transparenta (ca in imaginea de mai sus), o usa glisanta automata in doua canate sau o usa automata pe balamale, in doua canate (mai rar). Cel mai adesea, va fi u usa cu canaturi din profile de aluminiu si geam laminat sau termopan. Accesoriile (radare, fotocelule de siguranta, sisteme redundante si/sau sisteme de actionare manuala etc.) vor fi alese corespunzator.
3. Usi acces public
Sunt destinate accesului pacientilor cu urgente minore si al insotitorilor, intr-o zona publica de asteptare. Pot fi usi obisnuite pe balamale (ca in desen), usi glisante automate, chiar usi rotative (mai rar). Trebuie dimensionate corespunzator, iar daca scenariul la incendiu prevede asa, vor fi dotate cu sisteme antipanica ce trebuie sa fie conforme cu norma europeana EN 1125 (bare antipanica la usi pe balamale) sau dotate cu sistem breakout pt. usi glisante automate.
4. Usi duble cu control acces
In orice spital sunt zone destinate publicului si zone cu acces limitat (doar pt. pacienti si personalul medical sau doar pt. personalul medical). Pt accesul in zonele restrictionate ale spitalului (zone aseptice, cu atmosfera controlata etc.), in desen sunt figurate usi pivotante in doua canaturi. Accesorizarea usilor dintre zonele cu acces liber si cele cu acces limitat se va face astfel incat validarea si eliberarea accesului sa se faca cat mai rapid si, pe cat posibil, fara atingere. Usile cu control acces pot fi glisante sau pivotante (pe balamale) si pot fi automate sau cu actionare manuala.
In cazul usilor automate glisante, este necesara accesorizarea si programarea lor astfel incat sa permita doar accesul personalului autorizat.
5. Usi grupuri sanitare
Ar trebui sa fie usi de interior din lemn cu rezistenta la umiditate. Finisajul usii, tocului si accesoriile (manere, balamale) trebuie sa permita curatarea usoara. La cele cu cerinte speciale de igiena, finisajul foii de usa poate fi din HPL antibacterian (tratat cu substante ce inhiba dezvoltarea bacteriilor). Manerele si sildurile (rozetele) trebuie sa fie fara suruburi aparente, cu muchii rotunjite, fara santuri si adancituri, eventual realizate din materiale antibacteriene.
6. Usi glisante automate igienice
Sunt usi glisante cu actionare automata care respecta cerintele ridicate de igiena dintr-un spital. Suprafata lor este fara adancituri si santuri, in cazul usilor vitrate imbinarea cu geamul este la acelasi nivel si etansata, sunt rezistente la agentii de curatare folositi in spitale. De multe ori se folosesc in spitale usi glisante automate obisnuite, dar trebuie avut in vedere ca acestea nu sunt usi pentru camere curate si pot deveni medii propice pt dezvoltarea bacteriilor - apect foarte important in cazul saloanelor de terapie intensiva, de exemplu.
7. Usi glisante semiermetice pentru sali de operatie
Exista sali de operatie cu atmosfera controlata si suprapresiune - presiunea atmosferei controlate din sala de operatie este mai mare decat presiunea atmosferei din incaperile adiacente. In acest fel, ori de cate ori se deschide usa salii de operatie, aerul circula doar dinspre sala spre exterior, iar atmosfera din sala de operatie nu poate fi contaminata pe calea aerului. In aceste situatii, se vor utiliza usi semietanse. Acestea, datorita sistemului de etansare, lasa sa treaca o anumita cantitate de aer prin ele (un debit precis determinat, conform specificatiilor), astfel incat in camera cu suprapresiune sa nu se depaseasca o anumita valoare a presiunii atmosferei.
8. Usi interior pentru spitale
Sunt usi intr-un canat (mai rar in doua canaturi), pe balamale, de uz general fara proprietati speciale, folosite in spitale si clinici ca usi pt cabinete medicale, usi de saloane si rezerve, usi pt vestiarele personalului medical, usi de anexe tehnice / gospodaresti. Fiind vorba, totusi, de usi de spital, chiar daca nu sunt usi antibacteriene, este necesar sa respecte niste cerinte legate de igiena (strat de finisaj care sa "incapsuleze" complet structura interna a usii, material finisaj neporos, suprafete fara santuri si adancituri, manere si silduri rotunjite, fara suruburi aparente etc.). In unele cazuri, poate fi necesar ca aceste usi sa aiba si proprietati de izolare fonica, iar in aceste cazuri se vor alege o structura interna si un sistem de garnituri de etansare corespunzatoare. Finisajul lor trebuie sa fie cat mai lucios, fara pori si rezistent la solutii de curatare si dezinfectare. De cele mai multe ori, se aleg usi de interior cu HPL ca strat de finisaj, iar uneori se poate folosi HPL antibacterial, ca strat de finisaj. In caz de cerinte antibacteriene, atentie trebuie acordata si finisajului faltului (cantului) usii.
9. Usi glisante ermetice ( usi etanse )
In cazul saloanelor de izolare (carantina) sau in cazul salilor de operatie se pot utiliza usi glisante automate ermetice. Constructia acestora, functionarea lor si sistemele lor de garnituri de etansare asigura o inchidere ermetica a incaperii, chiar si in caz de diferente semnificative de presiune. In zonele de risc deosebit, se poate amenaja un sas etans, inchis la ambele capete de usi glisante etanse. In acest caz, usile sasului vor fi interconditionate (sistem interlocking), astfel incat nici una dintre cele doua usi sa nu se poata deschide pana cand usa cealalta este perfect inchisa.
F2. Fererstre fixe de spital
Permit personalului medical sa observe din exterior pacientii din saloane, rezerve, camere izolare etc. Este recomandat ca profilele folosite la ferestrele fixe sa respecte regulile pt. camere curate (muchii rotunjite, fara santuri, finisaj continuu si lucios, rezistenta la substante dezinfectante).
10, 11. Usi antiradiatie
Numite si usi cu plumb, sunt necesare la izolarea incaperilor in care se fac radiografii, angiografii si orice fel de investigatii sau tratamente cu iradiere (radiatii X sau de alta natura). Aceste incaperi au toti peretii izolati cu plumb, pt. a nu lasa sa scape radiatii, asa ca si usile lor vor fi ecranate cu folii de plumb. In primul rand, este vorba de usa de acces in camera in care se afla sursa de radiatii (in desen este o usa glisanta antiradiatii). Uneori, in aceasta camera, mai exista o incapere in care operatorul echipamentului radiant intra, atunci cand echipamentul functioneaza. Si aceasta camera va avea o usa plumbata antiradiatii si, de cele mai multe ori, va avea si o fereastra fixa cu geam antiradiatii / sticla plumbata (notata F1, in desen), prin care operatorul poate supraveghea pacientul in timpul procedurii. Bineinteles, rama ferestrei fixe (fie ea metalica sau din lemn) va fi de asemeni ecranata cu folie de plumb.
Toate spatiile goale (lufturile) dintre tocul usii si perete sau dintre tocul ferestrei si perete vor fi ecranate cu pervazuri speciale cu folie de plumb.
Usile antiradiatii isi indeplinesc functiunea atunci cand sunt perfect inchise, de aceea este recomandat sa fie dotate cu sistem de autoinchidere (amortizor). Montarea amortizorului si a oricaror accesorii ce implica prinderi cu suruburi trebuie facuta fara perforarea foliei de plumb din usa sau, daca acest lucru nu este posibil, luaindu-se masuri pt ecranarea corecta a perforatiilor.
In functie de intensitatea sursei de radiatii (de echipamentul medical folosit), folia de plumb folosita pt. ecranare poate avea grosimea de 2, 3, 4 sau (mai rar) 5 mm. Complicatii suplimentare apar din faptul ca, in timp, plumbul poate curge, sub propria greutate, iar grosimea foliei folosite la usi se poate micsora, in zona superioara. De aceea, calitatea plumbului folosit, precum si calitatea executiei unei usi antiradiatie sunt critice pt ca usa sa-si pastreze in timp capacitatea de ecranare.
12. Usi glisante automate
Pot fi usile de acces din exterior, in zonele publice (receptie spital, sala asteptare), precum si usi de acces din spatii publice in zone cu acces restrictionat partial (de exemplu, in zone in care nu au acces vizitatorii, ci numai pacientii si personalul medical). Sunt usi automate glisante obisnuite, fara cerinte speciale de igiena.
Usi spitale, usi clinica, usi camere curate - consideratii generale
Exista studii conform carora un procent intre 70% si 90% din infectiile intraspitalicesti se transmit prin atingere (atingerea obiectelor infectate). D.p.d.v. al riscului de contaminare, in mare, sunt 3 tipuri de zone in spital:
- zone cu risc scazut de contaminare (coridoare publice, sali de asteptare, birouri, spatii administrative);
- zone cu risc mediu de contaminare (stocare medicamente / farmacie, zone sterilizare instrumentar, maternitate, cabinete de investigare cu rezonanta magnetica);
- zone cu risc sever de contaminare (sali de operatie, camere pt pacienti cu arsuri, zone de terapie intensiva, sali de nastere, laboratoare)
Alegerea usilor automate in locul celor manuale are avantajul de a elimina contactul fizic cu usa, desi si riscul de contaminare - avantaj important intr-un spital. Dezavantajele sunt date de anumite limitari ale usilor automate, precum si de costurile mai mari.
Usile glisante au avantajul ca, atunci cand se inchid / deschid, nu genereaza curenti de aer care sa duca la schimb important de atmosfera intre cele doua incaperi - in cazul spitalelor, este un avantaj important, in special la acele incaperi cu atmosfera controlata.
La usile pe balamale, tocurile ar trebui sa fie metalice (tocurile din lemn sunt mai putin rezistente la lovituri), vopsite electrostatic (lucios) sau chiar din otel inoxidabil, din tabla de minimum 2 mm grosime. La usile grele (usi placate cu plumb sau usi rezistente la foc), tabla tocului va putea fi chiar mai groasa.
In vederea limitarii interventiilor tehnicienilor in spatiile cu cerinte speciale de igiena, usile de spitale si clinici trebuie sa fie cat se poate de fiabile si sa necesite mentenanta cat mai putina si la intervale cat mai lungi de timp. In consecinta, trebuie alese produsele ale caror elemente esentiale sa fie testate la un numar mare de utilizari. In afara de fiabilitatea accesoriilor (incuietori, manere, amortizoare, balamale etc.), o greutate redusa a usilor va mari considerabil durabilitatea acestora.
Finisajul trebuie sa fie si el durabil, rezistent la solutii de curatare si dezinfectare si rezistent la loviri si zgarieturi. In unele cazuri, poate fi necesar ca finisajul sa fie antibacterian.
O regula generala este ca usile sa aiba o suprafata neteda, fara pori, fara santuri si adancituri, sa aiba muchiile rotunjite astfel incat sa fie usor de curatat si sa nu ofere zone greu accesibile in care bacteriile sa se poata inmulti. In acest caz, in cazul in care sunt necesare usi de spital rezistente la foc, face sens daca garniturile intumescente sunt ascunse sub un strat continuu de finisaj.
La usile din material lemnos este foarte important ca elementele din lemn sa fie complet izolate de mediu, sa fie "capsulate" intr-un strat de finisaj care sa nu permita patrunderea apei si umezelii in lemn.
Usile automate din zonele critice vor fi prevazute cu sisteme redundante si baterii UPS si/sau cu sisteme de actionare manuala (manere, contragreutati etc.), care sa faciliteze deschiderea / inchiderea lor chiar si in lipsa alimentarii cu energie electrica de la retea.
Atunci cand vine vorba de usi medicale pentru spitale, policlinici, centre de tratament si alte spatii medicale, este recomandat ca, inca din faza de proiectare, sa se identifice, pt. fiecare spatiu, cele mai indicate tipuri de usi. In asa fel, daca sunt necesare, se pot face minime modificari de proiect, astfel incat, in faza de instalare a usilor, sa nu fie necesare modificari si adaptari.
Distribuiti: