Usi pentru hoteluri si pensiuni
Usi pentru hotel - usi de interior si exterior pentru hoteluri si pensiuni. Usi exterioare de acces in hotel, usi de intrare in camera, usi pt. restaurant si bucatarie, usi de baie, piscina si sauna, pentru spatii comune, spatii tehnice si zone destinate personaluluii - tipuri de usi hoteliere, performante, montaj, recomandari.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Usi pentru hotel – o categorie larga, ce poate include usi de mai multe tipuri, cu variate functiuni:

Plan parter hotel si tipuri usi hotel - codeus.ro Plan etaj hotel si tipuri usi hotel - codeus.ro

1. Usi intrare hotel

Usa de intrare in hotel este cea pe care clientul hotelului o vede prima si poate fi ca o carte de vizita a hotelului. Usa principala de acces in hotel este vizibila din exterior si trecatorilor. Nu e de mirare ca hotelurile de calitate acorda importanta cuvenita usii principale de intrare in hotel.

Usa rotativa hotel

Varianta de usa de intrare in hotel cea mai exclusivista (si mai costisitoare) ar fi, fara indoiala, usa rotativa. Fie ca este usa rotativa automata, cu actionare manuala asistata (semiautomata) ori manuala, usa rotativa este, in general, alegerea hotelurilor de peste trei stele. Poate fi cu 3 sau cu 4 aripi, poate fi flancata de usi speciale pt. accesul cu bagaje, daca este automata poate fi cu automatizarea amplasata la partea de sus (in capitel) ori ingropata in pardoseala. Poate avea in apropiere usi de evacuare ori poate fi ea insasi usa de evacuare, avand sistem break-out la aripile usii.

Usi glisante automate hotel

O varianta mai putin exclusivista si mai economica de usa intrare hotel ar fi usa glisanta automata. Poate fi intr-un canat si in doua canaturi si o intalnim la hoteluri de 3 stele si chiar si de doua stele. Daca este si usa de evacuare, va fi un sistem redundant ori va avea integrat un sistem break-out. Ceva mai multe informatii gasiti in articolul usi automate.

2. Usi restaurant, bucatarie hotel

Fie ele usi batante bar, usi batante restaurant, usi frigorifice ori simple usi metalice, la restaurantul, bucataria si anexele zonelor de servire a mesei in hotel avem cateva tipuri de usi pentru hotel ce trebuie sa indeplineasca unele cerinte speciale.

Usi batante duble

Numite si usi batante restaurant, le intalnim intre bucataria restaurantului si sala de servire a mesei. Sunt usi fara falt, cu balamale speciale ce le permit deschiderea in ambele sensuri si revenirea in pozitia initiala. Pe o usa dubla batanta de restaurant, traficul se desfasoara dupa o regula simpla: se iese / intra intotdeauna pe canatul din dreapta al usii. Aceste usi duble batante trebuie sa fie rezistente, usoare, fiabile si estetice (desi uneori sunt ascunse privirii clientilor de un perete-paravan). Uneori au placi metalice de protectie (kick plate) la partea de jos si la mijloc si pot avea si vitrari.

Usi frigorifice

La camerele frigorifice destinate depozitarii produselor alimentare congelate ori refrigerate putem intalni usi frigorifice. La camerele de refrigerare (+4 grade Celsius), usa frigorifica va fi de obicei pe balamale si groasa de 80 mm. La camera de congelator (temperaturi sub minus 20 grade Celsius), vom intalni usi frigorifice glisante, de 120 mm grosime, cu rama incalzita (rezistenta electrica in rama, ca sa impiedice lipirea usii de rama, din cauza inghetarii condensului).

5. Usi intrare camera hotel

Sunt cele mai numeroase intr-un hotel, reprezinta o investitie serioasa si ar trebui sa indeplineasca niste minime cerinte:

Usi hotel intrare in camera izolare fonica si rezistenta la foc - codeus.ro

Sisteme incuiere usi hotel

Cel mai intalnit sistem este, inca, cel clasic – broasca cu butuc ce se poate incuia cu cheia pe exterior si pe interior. Exista si varianta de butuc cu fluture – pe exterior usa se incuie cu cheia, iar pe interior se roteste fluturele butucului pt. incuiere.
Usi hotel cu cartela – un sistem ce castiga teren, fiind comod si civilizat. Usa de intrare in camera are o broasca speciala, cu un cititor de card (de proximitate sau cu banda magnetica). In starea „incuiat”, manerul exterior merge in gol si nu deschide usa; dupa validarea cardului, manerul exterior se activeaza si prin apasarea lui se poate deschide usa; dupa intrarea in camera si inchiderea usii, manerul exterior se dezactiveaza; din interior usa se deschide prin apasarea manerului; la unele sisteme, usa se incuie suplimentar prin rotirea unui „fluture”. Sistemele de usi hotel cu cartela pot fi offline (broastele cu cartela nu comunica cu un software de monitorizare) si online (broastele cu cartela sunt conectate prin fir ori Wi-Fi la un software de monitorizare si administrare).
Exista si sisteme de incuiere la usi de intrare in camera de hotel care se deschid cu telefonul mobil (prin tehnologia Bluetooth).

Usi hotel rezistente la foc

In special in cazul hotelurilor mari (dar nu numai), apare necesitatea ca usa de intrare in camera de hotel sa fie rezistenta la foc. Fie ca sa protejeze interiorul camerei de incendiul izbucnit pe hol, fie ca sa protejeze calea de evacuare (holul) de incendiul izbucnit intr-o camera, apare necesitatea ca usa de intrare in camera de hotel sa fie cel putin rezistenta la foc 30 minute (de preferat, 60 minute). La unele hoteluri in cladiri vechi, cu holuri si spatii inguste, cerintele rezultate la proiectare pot fi ca usa de intrare in camera sa fie rezistenta la foc chiar 90 minute.

Usi fonoizolante hotel

Intensitatea sunetului (nivelul de presiune sonora) se masoara in decibeli (deciBeli), prescurtat dB. Ca referinta, un frigider produce zgomot de 20 dB, un aspirator de 50 dB, iar un avion cu reactie la decolare de 110 dB. Nivelul de zgomot de 20-30 dB este inofensiv pt. om, iar nivelul de 150 dB este insuportabil. Bazaitul unui tantar produce cam 10-15 dB.

Reducerea zgomotului
Ca urmare a modului in care urechea umana percepe zgomotul, o reducere a zgomotului cu 1 dB este imperceptibila, o reducere cu 3 dB este perceputa, iar o reducere a zgomotului cu 10 dB este perceputa ca o reducere la jumatate a zgomotului.

O usa intrare camera hotel ar trebui sa reduca zgomotul cu minimum 35 dB, pt confortul din camera de hotel. Exista si usi de hotel ce reduc zgomotul cu 42 dB si chiar mai mult. Structura interna a usii, garniturile de etansare pe toc si la pardoseala, calitatea montajului usii – iata factori care influenteaza performantele acustice ale unei usi.

6. Usi baie hotel

E de preferat sa fie usi rezistente la umiditate, cu acelasi finisaj ca finisajul pe interior al usii de intrare in camera. E de preferat ca balamalele si broasca sa fie de otel inoxidabil, la fel si suruburile cu care sunt fixate acestea.

7. Usi piscine, usi saune

La un hotel cu zona spa apare necesitatea unor usi pentru piscine si usi de sauna. Foarte des, usile de sauna sunt complet din sticla, cu accesorii inoxidabile; acestea pot fi folosite si in unele zone ale piscinei. La dusuri si vestiare putem intalni usi metalice ori usi de lemn rezistente la umiditate.

Usi spatii tehnice hotel

In zonele de subsol, mezanin tehnic, etaj tehnic vom intalni si la hoteluri usi metalice. Ele pot fi usi rezistente la foc sau usi metalice multifunctionale (pline sau cu vitrari, grile de ventilatie). Cerintele estetice la zonele tehnice si cele destinate exclusiv personalului hotelier sunt mai reduse, de aceea usile metalice vor fi des folosite in aceste spatii.

Usi acces parcare hotel

Hotelurile cu parcare subterana vor avea nevoie si de usi exterioare de acces in parcare. Aceste usi trebuie sa indeplineasca cerinte de izolare termica, impermeabilitate la vant si la apa si fiabilitate in conditii de exploatare intensa. O solutie buna sunt usile sectionale industriale.

Usi hotel 3 stele (hotel ***)

Usi hotel *** 3 stele - codeus.ro

Criteriile de clasificare a hotelurilor variaza in functie de zona geografica, dar exista multe cerinte asemanatoare sau chiar identice. Unele dintre criteriile de clasificare se refera la unele usi de hotel sau influenteaza alegerea si accesorizarea usilor pentru hoteluri. Trecem in revista aspectele principale referitoare la usi, pentru clasificare hotel 3 stele (hotel***):

Puncte importante la clasificarea unui hotel poate aduce pregatirea acelui hotel pt. accesibilitatea persoanelor aflate in scaun cu rotile. Usile din spatiile accesibile oaspetilor si usile de intrare in camera de hotel trebuie sa aiba o anumita latime minima – de obicei 90 cm latimea pasajului liber (care sa permita accesul caruciorului), in unele tari se solicita prezenta unui al doilea vizor la usa (la o inaltime de aproximativ 110 cm de pardoseala), iar manerul unei usi de intrare in camera de hotel trebuie sa fie la maximum 120 cm inaltime fata de podea).

La clasificare, un hotel poate castiga puncte si prin conformitatea cu cerinte de izolare termica si eficienta energetica, de aceea orice usi exterioare de hotel (inclusiv usile de acces in balcoane) e bine sa aiba performante de izolare termica, etanseitate la apa si vant, stabilitate mecanica.

Acolo unde se instaleaza usi rotative, turnicheti ori alte sisteme de bariere pietonale, trebuie prevazute cai de acces alternative.

Daca sunt instalate amortizoare pentru usi, acestea vor fi cu intarziere la inchidere.

Usile din bucatarie si usile din zonele de depozitare si procesare a alimentelor vor fi certificate d.p.d.v. al igienei (HACCP sau similar). Usa dintre bucatarie si sala de mese va fi usa dubla, cu deschidere batanta in ambele sensuri. In vederea aprovizionarii si accesului personalului in bucataria restaurantului se va asigura usa separata de acces, care nu interfereaza cu zonele dedicate oaspetilor hotelului.

Usa de intrare in camera de hotel va fi dotata cu sistem dublu de incuiere la interiorul camerei si sistem simplu de incuiere catre coridor. Usa va fi asigurata cu cheie sau cu card de acces, transponder etc. Pentru urgente, proprietarul va avea cheie „Master” sau card universal de acces in toate camerele. Usa de la intrarea in camera e de preferat sa aiba sistem de deblocare automata din interior (antipanica), in caz de urgenta.

Usa de intrare in toaleta (fie toaleta comuna sau toaleta camerei de hotel) poate necesita o grila de ventilatie, care sa faciliteze ventilarea mecanica sau naturala a baii.

O parte dintre tipurile de usi de hotel enumerate mai sus vor fi detaliate in articole separate, pe codeus. ro. Unele tipuri, destinate proiectelor industriale si comerciale pot fi folosite cu succes ca usi pentru hotel sau pensiune.

Distribuiti: