Usi ALA sau usi metalice ALA sau usi si obloane metalice etanse pentru adăpost public protectie civila - sub aceste denumiri sunt intalnite de obicei niste usi metalice speciale, destinate adaposturilor subterane de protectie civila.
A.L.A. vine de la formularea mai veche „Aparare Locala Antiaeriana”, folosita inainte de ’89. Cu toate acestea, expresia "usi ALA" s-a pastrat si e folosita preponderent si astazi. Formularea corecta si completa ar fi, de fapt, usi si obloane metalice etanse pentru adaposturi de protectie civila, iar gama completa cuprinde mai multe tipuri de usi metalice etanse - UME si obloane metalice etanse - OME, folosite pt. adaposturi de protectie civila amplasate in subsolurile cladirilor.
In general, aceste tipuri de usi metalice etanse pt. adaposturi protectie civila, usi buncare si adaposturi antiatomice, usi anti-blast etc. sunt produse in fiecare tara dupa niste standarde nationale. Este cazul si in Romania, usile ALA sunt produse dupa un standard „socialist”, dar sunt proiectate sa reziste unor presiuni mari si sa asigure etansarea adaposturilor de protectie civila.
Adapost de protectie civila
Adaposturile de aparare civila sunt spatii destinate protectiei populatiei si bunurilor de patrimoniu, de efectele atacurilor aeriene. Sunt proiectate, executate si dotate conform normelor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si aprobate de ministrul de interne.
Conform HG 862/2016, este obligatorie amenajarea unui adapost de protectie civila la urmatoarele tipuri de constructii noi:
- cladiri cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 600 mp (institutii publice, cladiri comerciale, de productie si depozite, cladiri de birouri, institutii culturale si de invatamant, dispensare si policlinici, hoteluri, moteluri si pensiuni turistice, cladiri de locuit colective, spatii de cult si spatiile de cazare aferente);
- cladiri destinate ingrijirii sanatatii, cu paturi stationare, indiferent de suprafata construita;
- sali de sport sau alte amenajari sportive inchise, cu minimum 400 locuri pe scaune, indiferent de aria desfasurata;
- statii de metrou;
Indiferent de tipul cladirii unde e necesar adăpost ALA, acesta va fi dotat conform legislatiei, cu usi si obloane ALA.
Plan adapost protectie civila
Un plan tipic de adapost de protectie civila poate arata asa:
Pe langa faptul ca adapostul ALA trebuie sa ramana integru dupa explozii exterioare puternice, usile si obloanele metalice ale adapostului de protectie civila sunt menite sa asigure etansarea adapostului la eventuale gaze sau substante chimice nocive si sa permita evacuarea persoanelor adapostite, atunci cand mediul exterior o permite.
Se poate presupune ca, dupa un atac (bombardament) aerian, cladirea de deasupra adapostului (suprastructura cladirii) se prabuseste si daramaturile blocheaza usa UME de la intrarea in adapost, iar aceasta nu poate fi deschisa (avand in vedere ca se deschide catre exteriorul adapostului). In acest caz, se poate incerca actionarea surubului de deblocare din interior, cu ajutorul cheii de deblocare - prin rotirea surubului (in sensul strangerii), surubul impinge in rama usii, ridica tablia usii si o scoate din balamale. Daca nici asa nu se poate deschide usa, evacuarea persoanelor din interior se poate face prin intermediul unui oblon metalic etans OME, prin iesirea de salvare si putul vertical care iese in afara zonei de daramaturi (distanta fata de cladire a iesirii putului vertical de salvare se calculeaza astfel incat chiar daca intreaga suprastructura a cladirii e la pamant, daramaturile sa nu ajunga pana la chepengul de iesire din putul de salvare din adapost.
Orice adapost aparare civila este dotat cu usi ALA - usi metalice etanse UME si obloane metalice OME, fiecare tip avand rolul sau si fiind proiectat si realizat conform acestui rol. Sunt trei categorii principale de usi si obloane ALA:
- Usa metalica de protectie etansa - cu trei tipuri: UME0, UME1 si UME2;
- Usa metalica etansa - UE;
- Oblon metalic etans - cu trei tipuri: OME0, OME1 si OME2.
Fiecare dintre tipurile de usi adapost ALA enumerate mai sus are o destinatie precisa si a fost proiectat si fabricat conform acelei destinatii.
Alcatuire usa metalica etansa UME si oblon metalic etans OME:
- rama (tocul) usii / oblonului
- tablia (foaia) usii / oblonului
- balamalele
- sisteme inchidere (zavoare)
- garnitura etansare
- praznuri (ancore pt. inglobare in beton)
- mecanism (surub) de deblocare
- cheie deblocare
Usa metalica de protectie etansa UME0
Se monteaza la sas -urile de acces in subsolul amenajat ca adapost de protectie civila. Este etansa, testata la 100 mm coloana apa timp de 30 minute si rezistenta la presiune - sarcina directa 21600 daN (22000 Kg-forta) si sarcina indirecta 5040 daN (5100 Kg-forta).
Dimensiunile golului de acces sunt de 0,8 x 1,8 m (latime x inaltime), iar dimensiunile foii de usa sunt 0,9 x 1,9 m. Foaia (tablia) usii e din tabla de 25 mm grosime, iar usa cantareste aproximativ 450 Kg.
Usa metalica de protectie etansa UME1
Se monteaza la sas -urile de acces in subsolul amenajat ca adapost de protectie civila. E etansa, testata la 100 mm coloana apa timp de 30 minute si rezistenta la presiune - sarcina directa 10800 daN (11000 Kg-forta) si sarcina indirecta 2448 daN (2500 Kg-forta).
Dimensiuni gol acces: 0,8 x 1,8 m (latime x inaltime), dimensiuni foaie usa: 0,9 x 1,9 m. Foaia de usa e din tabla de 18 mm grosime, iar usa are aproximativ 370 Kg.
Usa metalica de protectie etansa UME2
Se monteaza la sas -urile de acces in subsolul amenajat ca adapost de protectie civila. Etansa, testata la 100 mm coloana apa timp de 30 minute si rezistenta la presiune - sarcina directa 10800 daN (11000 Kg-forta) si sarcina indirecta 2448 daN (2500 Kg-forta).
Dimensiuni gol acces: 0,8 x 1,8 m (latime x inaltime), dimensiuni foaie usa: 0,9 x 1,9 m. Foaia de usa e din tabla de 14 mm grosime, iar usa cantareste aproximativ 260 Kg.
Usa metalica etansa UE
Montata la cabine si in incaperea-tampon de la grupul sanitar din adapostul de protectie civila. Etansa (testata la 100 mm coloana apa timp de 30 minute) si rezistenta la presiune - sarcina directa 6480 daN (6600 Kg-forta) si sarcina indirecta 1440 daN (1470 Kg-forta).
Dimensiuni gol acces: 0,8 x 1,8 m (latime x inaltime), dimensiuni foaie usa: 0,896 x 1,896 m. Foaia de usa e din tabla de 4 mm grosime, iar usa cantareste aproximativ 200 Kg.
Obloane metalice etanse OME0, OME1 si OME2
Sunt obloane ALA utilizate la iesirea de salvare din adapostul de protectie civila. Golul de trecere are 0,7 x 0,7 m, iar foaia mobila a oblonului are 0,8 x 0,8 m. Grosimea foii de tabla e 16 mm, respectiv 10 si 8 mm.
OME0 cantareste 125 Kg, OME1 - 95 Kg, iar OME2 - 80 Kg.
Panouri metalice etanse
Exista si panouri metalice etanse pentru adapost ALA:
- PME2 (1 canat), dimensiuni gol 1,4 x 2,1 m, dimensiuni exterioare 1,64 x 2,34 m, foaie usa tabla de 8 mm grosime
- PME2 2K (doua canaturi), dimensiuni gol 2,885 x 2,1 m, dimensiuni exterioare 3,125 x 2,34 m, tabla de 8 mm grosime
Montaj usi ALA
Conform normelor în vigoare, atunci cand vorbim de montaj usi si obloane metalice etanse de adapost protectie civila ALA, acesta se face intr-un singur fel: prin inglobarea ramelor (tocurilor) acestor usi si obloane ALA in peretii din beton, la turnarea peretilor. Deoarece aceste usi si obloane metalice indeplinesc cerinte speciale de etansare si rezistenta la presiune, modalitatea de montaj e obligatoriu sa asigure, in egala masura, rezistenta si etanseitate.
La proiectarea peretilor unui adapost ALA se prevede un prag de cel putin 150 mm la partea de jos a usilor si obloanelor ALA.
Usi metalice etanse de tip UE se monteaza doar in interiorul adapostului, iar la grupul sanitar, deschiderea usii etanse UE se face catre interiorul grupului sanitar.
Principalele etape de montaj usi ALA sunt:- Se realizeaza carcasa de armatura a diafragmei (peretelui) subsolului.
- Se scot bolturile de la balamale si se demonteaza foaia de usa.
- Se pozeaza rama de la usa ALA / oblonul ALA in golul corespunzator din carcasa de armatura a peretelui si se sudeaza de armatura praznurile (ancorele) ramei. Prinderile trebuie sa fie suficient de rezistente si de rigide, astfel incat sa mentina rama usii / oblonului in pozitia corecta si sa impiedice deplasarea acesteia la turnarea si vibrarea betonului. Daca rama nu vine dotata cu praznuri (ancore), producatorul va specifica tipul, dimensiunile, numarul si pozitionarea acestora pe rama. Sudurile for fi facute astfel incat sa nu diminueze capacitatea portanta a armaturii si a ancorelor.
- Se cofreaza peretele (diafragma), se toarna si se vibreaza betonul.
- Se decofreaza si se verifica pozitionarea corecta a ramei usii / oblonului. Se verifica eventualele segregari ale betonului.
- Se monteaza tablia usii / oblonului.
ATENTIE! Nu se vor monta foile de usa ALA (de oblon ALA) inainte ca betonul sa atinga o capacitate portanta suficienta (as zice nu mai devreme de 14 zile de la turnare, in functie si de sezon, de temperaturi). Usile sunt foarte grele, iar miscarea ramei in betonul insuficient intarit poate compromite etanseitatea unui adapost de protectie civila.
Verificare montaj usi ALA
Montajul corect al unei usi metalice etanse pentru adapost protectie civila este critic pt ca usile si obloanele etanse sa indeplineasca cerintele de rezistenta la presiune si de etanseitate conform carora au fost proiectate si realizate. Gasiti mai jos principalele verificari care se fac la usi si obloane ALA:
Dupa decofrarea peretelui, se face verificarea verticalitatii ramei usii / oblonului (se verifica verticalitatea ramei usii atat in planul peretelui cat si pe directie perpendiculara; verificarea se face cu nivela cu bula).
Dupa montarea tabliei pe rama usii, se fac urmatoarele verificari:
- verificare vizuala: aspectul general, existenta si integritatea garniturii de etansare, absenta fisurilor deschise intre rama usii si betonul peretelui, existenta surubului de deblocare pe tablia usii si existenta cheii pt. surubul de deblocare pe tocul usii, existenta placutei de identificare a usii (o placuta metalica stantata, pe care sunt inscrise numele si adresa producatorului, tipul produsului, seria unica de fabricatie si numarul certificatului de conformitate sau al agrementului tehnic);
- verificarea inchiderii si zavorarii: o singura persoana trebuie sa fie capabila sa inchida si sa incuie cele 4 zavoare ale usii (3 zavoare la obloane), fara un efort deosebit; daca e necesar, se greseaza balamalele si lagarele levierelor de zavorare a usii;
- verificarea echilibrarii tabliei usii: se deschide usa la aproximativ 45 grade si se lasa libera - tablia usii trebuie sa ramana pe loc (nici nu se inchide, nici nu se deschide);
- verificarea etansarii corecte: cu usa inchisa si zavorata complet, se incearca introducerea unei lere (spion) de 0.1 mm intre garnitura de etansare si rama usii. Lera nu trebuie sa intre mai mult de 5 mm intre garnitura si rama (toc); aceasta verificare se face pe tot perimetrul usii / oblonului;
- verificarea surubului de deblocare: se verifica daca surubul de deblocare se roteste usor (la nevoie, se greseaza) si daca cheia de deblocare nu prezinta fisuri sau deformatii si se potriveste fix pe capul surubului de deblocare;
Nu de putine ori, din neatentie sau din ignoranta, usile ALA se comanda tarziu, dupa ce peretii subsolului sunt deja turnati. Pana nu demult, producatorii puneau la dispozitia clientului variante alternative de montaj in pereti deja existenti. Cu toate acestea, la momentul in care scriu articolul SINGURA SOLUTIE DE MONTAJ USI ALA ACCEPTATA ESTE INGLOBAREA RAMEI LA TURNAREA PERETILOR. In mod normal, inspectorii de la ISU vor verifica montajul corect al usilor si obloanelor ALA si vor solicita aducerea in conformitate a acestora. "Repararea" montajului incorect e costisitoare si induce intarzieri destul de mari in finalizarea proiectului.
Inspectie si intretinere usi ALA
Ca sa functioneze corect in caz de necesitate, fiecare usa metalica etansa ALA si fiecare oblon metalic etans ALA trebuie inspectate periodic si intretinute in buna stare.
Inspectia la usi si obloane ALA se face la intervale de 30-60 zile, de catre personal calificat. Inspectia se poate face si atunci cand s-au produs evenimente sau modificari ce pot afecta functionarea corecta a usilor.
- se verifica starea protectiei anticorozive si eventuale semne de coroziune; daca e necesar, se curata zonele corodate si se reface stratul de grund / vopsea, avand grija sa se protejeze garnitura de etansare;
- se examineaza bolturile de la balamale - inchiderea si deschiderea repetata a usilor poate cauza deplasarea (iesirea) bolturilor din balamale; daca e necesar, se aduc bolturile in pozitia corecta;
- se examineaza vizual integritatea usii si existenta tuturor componentelor; se inlocuiesc componentele lipsa cu piese originale sau aprobate de producator;
- se incearca inchiderea, zavorarea si deschiderea corecta a usii, fara eforturi mari; daca e necesar, se greseaza balamalele si sistemele de zavorare;
- se examineaza integritatea si starea garniturii de etansare; garnitura imbatranita (crapata) se inlocuieste;
- se studiaza surubul de deblocare (sa nu fie deformat, sa nu prezinte imperfectiuni ale filetului, sa se poata roti usor); se greseaza, daca e nevoie;
- constatarile inspectiilor si eventualele interventii si inlocuiri de piese se consemneaza intr-un registru.
Usa adapost ALA pret
Pentru o usa metalica etansa ALA puteti plati intre 800 si 1500 EURO, in functie de tip si de furnizor.
Distribuiti: