Masa hidraulica de ridicat
Alcatuire, functionare, recomandari pt. acest produs de tehnica incarcare camioane. Denumiri alternative: platforma foarfeca, platforma de ridicare la inaltime, platforma elevatoare hidraulica, masa elevatoare electrica si alte derivatii din categoria mese hidraulice de ridicat / platforme hidraulice de ridicat.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Masa hidraulica este un produs de tehnica incarcare camioane folosit la incarcarea camioanelor, atunci cand nu se poate folosi o rampa de egalizare. De obicei, masa hidraulica de ridicat se foloseste pentru marfa paletizata, iar manipularea paletilor (incarcarea marfii pe platforma foarfeca si pozitionarea paletilor in camion se face cu un transpalet - manual sau electric).

Pe langa mese hidraulice de ridicat, exista si modele actionate pneumatic (mese elevatoare pneumatice), dar nu fac obiectul prezentului articol.

Masa hidraulica - functionare

Daca dimensiunile si capacitatea portanta ale unei mese hidraulice permit, se pot incarca mai multi paleti la o „cursa”.

De obicei, pe mese hidraulice incarcare camioane nu se transporta decat marfa. Exista modele la care se permite si prezenta operatorului uman, acestea avand dotari suplimentare specifice (balustrada perimetrala, poarta de acces, telecomanda actionare etc.).

Bineinteles, masa hidraulica se poate utiliza si la descarcarea camioanelor sau daca marfa paletizata trebuie coborata/ridicata din/in hala depozit. De obicei, e necesara o asemenea platforma de ridicare tip foarfeca atunci cand cota zero a halei (depozitului) e la nivelul carosabilului si marfa paletizata trebuie ridicata la nivelul podelei de incarcare a camionului (TIR -ului). Vedeti detalii in articolul proiectare tehnica incarcare camioane.

Centrele logistice si halele de depozitare moderne se realizeaza cu soclu si diferenta de nivel (aproximativ +1,20 m) fata de carosabil, ceea ce face posibila folosirea unor rampe de egalizare (care asigura o incarcare/descarcare mai rapida). Mese hidraulice de ridicat se folosesc in cazurile in care nu e necesara o incarcare rapida a camionului, iar cota zero a halei e la nivelul carosabilului. Desi nu este o solutie foarte eficienta si nici ieftina, sunt situatii cand o platforma de ridicare la inaltime (masa hidraulica) e singura solutie posibila si nu poate fi evitata.

Masa hidraulica - alcatuire

Indiferent de producator, masa hidraulica are aceleasi componente pricipale:

Capacitate ridicare mese hidraulice

Capacitatea de ridicare a platformelor elevatoare variaza foarte mult, intre 1 t (1000 Kg) si 12 t (12000 Kg). Pentru cele folosite ca tehnica incarcare camioane, deoarece capacitatea transpaletilor e de 1500-3000 Kg si greutatea proprie a transpaletilor este, uzual, intre 50 Kg si 150 Kg, capacitatea de ridicare des intalnita la o masa hidraulica incarcare / descarcare camioane poate fi de 1.5-4 t (1500 - 4000 Kg).

Masa hidraulica - protectie anticoroziune

Ca si la rampe hidraulice, exista doua variante de protectie anticoroziva mese hidraulice: vopsit (cel mai adesea, prin imersie) si galvanizat. Bineinteles o masa hidraulica ieftina va fi vopsita, nu galvanizata.

Referitor la mese hidraulice galvanizate, se poate discuta putin: O protectie anticoroziune foarte buna se face prin galvanizare la cald prin imersiune („hot dip galvanized”). Un producator de mese hidraulice serios le va livra pe cele zincate (galvanizate) protejate conform acestui procedeu. Deoarece o baie de galvanizare mare (capabila sa preia structuri metalice spatiale sudate) e foarte costisitoare, unii producatori galvanizeaza doar elementele mai mici, iar structurile mari le realizeaza din profile galvanizate sudate, vopsind sudurile cu ceva asemanator zincului - acest procedeu nu asigura, nici pe departe protectia anticoroziune oferita de galvanizarea la cald prin imersiune. Pentru cineva cu experienta, nu e greu sa deosebeasca o masa hidraulica galvanizata prin imersiune de una ce doar pare bine galvanizata.

Instalare mese hidraulice

In principiu, nu e foarte complicata operatiunea de instalare si punere in functiune masa hidraulica. Insa, evident, instalarea trebuie facuta de personal instruit si autorizat. Producatorul trebuie sa furnizeze instructiuni detaliate de instalare, conectare, punere in functiune si operare.

De cele mai multe ori, masa hidraulica se instaleaza intr-o fosa, astfel incat atunci cand e pliata, platforma ei sa fie la nivelul pardoselii / carosabilului. In afara de dimensiunile potrivite, corelate cu gabaritul platformei foarfeca, fosa va indeplini, cumulativ, doua conditii importante:

1. Fundatia (fundul) fosei va fi dimensionata in conformitate cu caraceristicile mesei hidraulice (capacitate de ridicare, masa proprie, caracteristici cadru de baza etc.);

2. Fosa va avea sistem de evacuare a apelor pluviale (scurgere); avand in vedere ca, adesea, masa hidraulica de ridicat este expusa ploii si deoarece in fosa sunt cabluri electrice si cutia de comanda, e foarte important ca apa sa nu poata stagna in fosa.

Producatorul va furniza desene de executie a fosei.

In mare, operatiunile de instalare masa hidraulica de ridicat sunt:

Utilizare / operare mese hidraulice

Operatorul uman al platformei foarfeca e raspunzator pentru siguranta sa si a celor din jur, cat timp opereaza masa hidraulica de ridicat.

Inainte de inceperea lucrului, se verifica starea mesei hidraulice si ca nu exista obiecte pe platforma ori in jurul ei, care sa impiedice functionarea corecta.

Butoanele din panoul de comanda („sus” si „jos”) sunt de tip „mana-moarta” - masa hidraulica functioneaza doar atat timp cat butonul este apasat. Panoul de comanda va fi acolo unde ofera operatorului uman vizibilitate maxima la platforma si zona adiacenta. Pe panou exista si un switch de oprire a alimentarii. Cand platforma de ridicare tip foarfeca nu e folosita, acest comutator trebuie sa fie pe pozitia "0”. Operarea mesei hidraulice se va face respectand normele de protectia muncii, iar operatorul va purta echipament de protectie corespunzator.

Intretinere si mentenanta mese hidraulice

Se fac revizii periodice, doar de catre personal calificat si autorizat, conform instructiunilor producatorului si reglementarilor legale in vigoare. Daca e necesara inlocuirea unei piese, dupa inlocuire se fac teste minutioase de functionare.

Masa elevatoare, avand lagare si piese metalice in miscare, necesita gresare periodica.

Orice inspectie sau interventie sub platforma, cu aceasta in pozitia ridicata, se va face NUMAI DUPA BLOCAREA PLATFORMEI CU DISPOZITIVELE DE SERVICE.

Lunar, se va face o inspectie vizuala, verificand nivelul lichidului hidraulic, eventuale scurgeri din valve ori furtunuri, integritatea cablurilor electrice, rolele si sigurantele mecanismul foarfeca, muchiile de siguranta, fixarea cadrului in fosa. Rezultatele verificarilor se vor inscrie intr-un Jurnal de Verificari Periodice.

Mese hidraulice certificate - marcaj CE

Orice platforma de ridicare tip foarfeca (masa hidraulica de ridicat)) ce se comercializeaza in Uniunea European e obligatoriu sa fie produsa in conformitate cu niste norme europene (standarde europene). De exemplu:

Pe fiecare masa hidraulica instalata in Europa se va gasi, la loc vizibil, o placuta metalica pe care apar gravate urmatoarele informatii:

Categorie Descriere categorie masa hidraulica (elevatoare)
1 Mese elevatoare de uz general
2 Mese elevatoare cu capacitate ridicare clar definita, fara incarcari orizontale semnificative
3 Mese de lucru (manual) cu inaltime variabila (reglabile)
4 Mese destinate si transpaletilor electrici cu inacarcare orizontala din franare de 10%
5 Mese elevatoare destinate unui numar mare de cicluri

Mese hidraulice - autorizare ISCIR

Utilizatorii de mese hidraulice trebuie sa stie ca, pentru a le putea folosi in deplina legalitate, trebuie sa le inregistreze la si sa le supuna verificarii I.S.C.I.R. (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat). Popular, se spune ca masa elevatoare trebuie iscirizata (ISCIR -izata). Utilizatorul (proprietarul) unei mese hidraulice e obligat sa contacteze un Responsabil cu Supravegherea si Verificarea Tehnica a Instalatiilor (R.S.V.T.I.), ce se va asigura ca masa hidraulica de ridicat inregistrata la ISCIR este instalata, utilizata si intretinuta conform normelor legale in vigoare. Vor fi necesare niste documente de la producatorul mesei hidraulice, se vor intocmi niste documente referitoare la instalarea mesei hidraulice, iar aceasta va putea fi utilizata cata vreme utilizatorul/proprietarul respecta anumite reguli.

Inregistrarea la ISCIR a unei mese hidraulice cade in sarcina utilizatorului final (a proprietarului), dar orice furnizor / producator de mese hidraulice va trebui sa furnizeze, odata cu produsul conform, toate documentele necesare inregistrarii la ISCIR.

Mese hidraulice - codeus.ro

Masa hidraulica - pret

In functie de tip, dimensiuni, capacitate de ridicare, inaltime de ridicare, protectie anticoroziune, accesorizare si producator, pretul unei mese hidraulice fixe poate fi intre 2.000 si 40.000 Euro. De exemplu, pentru 2000 Euro, puteti gasi o masa hidraulica de 0.7 x 1.5 m, care ridica 500 sau 800 Kg la o inaltime de 1m.

Puteti gasi, pe codeus.ro si alte articole despre tehnica incarcare camioane: tehnica andocare camioane - generalitati, rampe de egalizare, norme proiectare tehnica incarcare.

Distribuiti: