Usa garaj rulou sau sectionala - ce alegem?
Cum alegem intre usa garaj rulou si usa garaj sectionala? Caracteristici si performante usa garaj, avantaje si dezavantaje pt. fiecare tip, pret, accesorizare, montaj, pareri si recomandari. Dimensiuni standard si speciale usi garaj, montaj, garantie. Usi garaj automate rulou sau sectionale.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Usa de garaj cea mai ieftina (fabricata in serie), dar si cea mai "basic" (d.p.d.v. performante si accesorizare) ar fi usa basculanta. In acest articol o ignoram si luam in considerare alte doua variante:

Fiecare dintre cele doua tipuri de usi de garaj are avantajele si dezavantajele sale. Recomandarea mea e sa alegeti cea mai buna varianta de usa garaj, fiind in cunostinta de cauza.

Usa garaj rulou

Functionare usa garaj rulou - codeus.ro

Numita si rulou garaj, este alcatuita dintr-o "cortina" formata din profile orizontale inguste de otel ori aluminiu, care culiseaza pe doua ghidaje laterale si se ruleaza pe un ax orizontal, amplasat deasupra golului usii.

Unele usi garaj rulou au un sistem de arcuri ce contrabalanseaza o parte din greutatea cortinei, usurand inchiderea si deschiderea usii. In cazul unui rulou garaj automat (operat de un motor electric) acest sistem de arcuri usureaza sarcina operatorului electric si mareste durata de viata a acestuia.
Peste o anumita suprafata (la usi garaj rulou de dimensiuni mari), arcurile de compensare devin obligatorii, din cauza greutatii mari a cortinei ruloului).

O usa garaj rulou ieftina va avea profilele (sleturile) din tabla de otel galvanizata (poate si vopsita electroistatic) si va fi cu actionare manuala.

Avantaje usa garaj rulou:

 1. nu necesita prinderi de tavanul garajului, toate componentele se monteaza pe peretele de fatada;
 2. se deschide/inchide pe verticala, nu iese din planul fatadei;
 3. daca nu este spatiu suficient la interior, pt. montaj, se poate configura o usa garaj rulou cu montaj pe exterior;
 4. instalarea e relativ simpla;

Dezavantaje usa garaj rulou:

 1. nu asigura o izolare temica foarte buna (termoizolatia are 10-12 mm grosime si nu se poate asigura un sistem eficient de garnituri de etansare);
 2. exista frecare intre cortina si stalpii laterali, ceea ce implica o operare ceva mai greoaie si mai galagioasa, precum si aparitia unor zone de uzura (unii producatori doteaza stalpii laterali cu protectii din polipropilena cu frictiune redusa, ce reduc frecarea si uzura);
 3. usile rulou pt. garaje nu au viteze de deschidere mari;
 4. nu pot fi prevazute cu usa pietonala incorporata;
 5. nu au posibilitatea de zone vitrate cu suprafete mari;

Puteti gasi mai multe informatii in articolul despre rulouri garaje, de pe codeus.ro.

Usa garaj sectionala

E o varianta de usa de garaj foarte populara, cu cea mai bogata oferta de tipuri si modele, adaptabila la diverse situatii si cu un raport pret / calitate foarte bun.

Functionare usa garaj sectionala - codeus.ro

Usa e alcatuita din 4, 5 ori 6 panouri de tip sandwich sau din rame de aluminiu cu vitrare, legate intre ele prin balamale, panouri ce culiseaza, prin intermediul unor role, pe sinele laterale (care au o zona verticala si una orizontala).
Exista multi producatori de usi garaj sectionale si, implicit, aveti de unde alege daca acesta este tipul potrivit de usa de garaj pt. dvs.

Avantaje usa garaj sectionala:

 1. asigura o buna izolare termica (uzual, panourile au 40-45 mm grosime, cu termoizolatie de 38-43 mm grosime si exista un sistem de garnituri de etansare atat intre panouri cat si intre panouri si sinele laterale;
 2. panourile gliseaza pe role de polipropilena cu frictiune redusa (ori cu rulmenti), ceea ce confera o operare usoara, silentioasa si o fiabilitate ridicata;
 3. au o buna rezistenta (rigiditate) la vant si la solicitari orizontale (lovire, impingere) - vezi si articol rezistenta la vant a usilor;
 4. pot avea usa pietonala incorporata (cititi si articolul optiuni usi garaj);
 5. daca e nevoie de lumina naturala, exista mai multe variante de vitrari, chiar cu suprafete mari;
 6. sistemele de de compensare a greutatii usii de garaj (cu arcuri de tractiune ori de torsiune) sunt eficiente si usureaza operarea, atat manuala cat si electrica;

Dezavantaje usa garaj sectionala:

 1. montajul e relativ complex (si esential pt. functionalitate corecta si durabilitate maxima);
 2. necesita spatiu liber pe tavan, in adancimea garajului si prinderi din tavan;
 3. nu se poate monta pe exteriorul fatadei;

Daca doriti mai multe informatii, avem si un articol dedicat usilor de garaj sectionale. Sunt producatori de usi care ofera design similar la usa de garaj si usa exterioara de acces in casa. Daca ambele sunt pe aceeasi fatada si aproape una de cealalta, a avea usa de intrare in casa si usa de garaj cu acelasi design poate adauga valoare, d.p.d.v. estetic. Sigur, solutia este disponibila pentru usi de garaj si de intrare in casa de calitate superioara, cu performante deosebite.

Dimensiuni usa garaj

Atat usa garaj rulou cat si usa garaj sectionala se pot produce pe comanda, la dimensiunile (latime si inaltime) golului de intrare in garaj.
Totusi, deoarece s-au impus anumite dimensiuni de-a lungul timpului (atat pt. usa de garaj simpla cat si pt. usa de garaj dubla), fiecare producator ofera anumite dimensiuni standard, mai avantajoase la pret decat dimensiunile speciale.

Vom intalni latimi standard de 2000, 2200, 2500, 3500, 5000 m (si chiar si intermediare intre acestea) si inaltimi standard de 2000, 2100, 2200, 2300, 2500 mm (sau apropiate de aceste valori - 2125, 2250, 2375 mm etc.). Inaltimea e mai limitativa, deoarece e de preferat ca usa de garaj sa fie alcatuita din panouri de aceeasi inaltime (se poate si taia din ultimul panou, insa e posibil sa fie afectat aspectul general al usii).

Chiar daca nu aveti deja cumparata usa de garaj atunci cand construiti garajul, ati putea studia putin piata, gasi un model, vedea ce dimensiuni standard ofera producatorul si , astfel, sa proiectati in consecinta intrarea in garaj. Unii producatori au preturi speciale, foarte avantajoase, la unele dintre dimensiunile standard (de exemplu, puteti plati (la acelasi producator) mai putin pe o usa 2500 x 2125 mm, decat pe o usa 2400 x x2000 mm, desi prima e mai mare.

Usa garaj 2500x2000

O dimensiune uzuala, minimala, de usa garaj este 2500 x 2000 mm (2500 mm latime si 2000 mm inaltime). Orice producator de usi de garaj rulou sau sectionale va produce aceasta dimensiune de usa de garaj. Mai mult, cei mai multi producatori vor avea in stoc (si in cantitati mari) aceasta dimensiune. Fiind produsa in serii mari, dimensiunea 2500 x 2000 va avea un pret mai bun, raportat la suprafata, fata de alte dimensiuni.

Daca aceasta dimensiune de usa de garaj se potriveste cerintelor dvs. (raportat la dimensiunea golului intrarii in garaj si la dimensiunile masinii dvs.), e foarte probabil sa beneficiati de cel mai avantajos pret.

E posibil ca, la uni producatori, pe latimea de 2500 sa nu poata fi produsa o usa de garaj cu usa pietonala inglobata (ori usa pietonala sa aiba o latime mai mica).

Usa garaj automata

Cunoscuta si ca usa garaj cu telecomanda ori usa garaj electrica, e actionata de o automatizare usa garaj si permite deschiderea de la distanta a usii garajului, cu ajutorul unei telecomenzi radio. Ca variante, usa de garaj automata poate fi deschisa si prin transponder, cititor de card, cititor de amprenta, tastatura cod, sistem HomeLink (sau similar), smartphone etc. Mai multe detalii, in articolul usi garaj automate.

Motor usa garaj

De fapt, este un motoreductor, include atat motorul electric propriu-zis cat si mecanismul de pinioane de transmisie ce asigura viteza si puterea potrivite pt actionarea usii de garaj.
De obicei, motorul usii de garaj functioneaza la 24V CC, astfel incat are incorporat si un transformator. Este alimentat de la retea (220 V CA, in Europa), preferabil dintr-o priza cu impamantare.
Cele doua tipuri de motoare usi garaj (pt rulou si usa sectionala) sunt diferite si le abordam separat, in continuare.

Automatizare usa garaj rulou

Un motor usa garaj rulou (identificat cu 8, in desen) e amplasat pe axul ruloului, in stanga sau dreapta. La unele modele de rulouri garaj automate, intre motor si ax exista o transmisie cu lant de bicicleta, protejat de o caseta.

Alcatuire usa garaj rulou - codeus.ro

Usa garaj rulou poate avea frecari semnificative intre profile si ghidajele laterale; de aceea, mai ales daca ruloul de garaj nu are sistem de arcuri de compensare, motorul unei automatizari usi garaj rulou trebuie sa fie suficient de puternic incat sa ridice (deschida) usa, iar viteza de deschidere nu poate fi mare.

Automatizare usa garaj sectionala

La usi garaj sectionale, de obicei, motorul automatizarii se monteaza in spatele usii, pe plafonul garajului, iar transmiterea miscarii de la motoreductorul electric la usa de garaj se face cu ajutorul unei tije ce are in interior un lant de bicicleta ori o curea de transmisie.

Automatizare usa garaj sectionala - codeus.ro

Pentru usi de garaj sectionale exista asa-numitul kit automatizare usa garaj, care contine motorul electric (motoreductorul) – poate avea si sursa de lumina incorporata, bratul de actionare (inclusiv cureaua / lantul), doua telecomenzi, bride de prindere a bratului. Spre edificare, puteti citi si articolul automatizare usa garaj, de pe codeus.ro.

Usa garaj cu usa pietonala

Usa garaj rulou sau sectionala - ce alegem? Daca ajungem la concluzia ca avem nevoie si de o usa de acces pietonal in garaj si nu putem monta o usa pietonala separata de usa de garaj, vom fi obligati sa alegem o usa garaj sectionala cu usa pietonala incorporata, fiindca in usa de garaj rulou nu e posibil.

Usi pietonale pentru usi garaj - codeus.ro

In cazul in care utilizati garajul doar pentru parcarea masinii, probabil nu aveti nevoie de usa pietonala. Insa, daca in garaj depozitati multe lucruri (jucarii voluminoase, scule, biciclete/trotinete etc.), si/sau aveti un garaj mai mare, in care aveti si un banc de lucru, usa de acces pietonal e de real folos, aduce comoditate si prelungeste durata de viata a usii de garaj.

Montaj usa garaj

Unul dintre principalele criterii de alegere a unei usi de garaj ar trebui sa fie garantia. Si aici as mentiona garantia produsului, dar si garantia montajului. Ideal este ca firma ce va vinde usa de garaj sa faca si montajul ei. O usa de garaj ieftina dar bine montata se comporta mai bine, in timp, decat o usa scumpa montata proximativ.

Critica, pt. calitatea montajului, e respectarea instructiunilor de montaj ale producatorului usii de garaj. Un producator serios va livra, odata cu usa, un certificat de garantie si un manual de instalare (montaj) si punere in functiune a usii de garaj, manual ce cuprinde sculele necesare, ordinea operatiilor, reglajele si verificarile ce trebuie facute, checklist si proces verbal de de receptionare a usii montate, de catre clientul final.

Montatorul are obligatia de a efectua o instruire a persoanei/persoanelor ce va/vor uriliza usa de garaj, acoperind si problemele uzuale ce pot aparea, operatiunile si intervalele de mentenanta etc.

Sigur, o persoana priceputa in activitati DIY, avand si sculele potrivite si un ajutor poate monta cu succes o usa de garaj (nu foarte mare), urmand instructiunile de montaj ale producatorului. Cu toate acestea, recomand ca operatiunile de montaj usa garaj sa fie facute de personal calificat si experimentat, fie ca e usa garaj rulou sau usa garaj sectionala. La unii producatori sau vanzatori de usi de garaj, montarea cu personal propriu e inclusa in pretul usii si este conditie de acordare a garantiei, tocmai fiindca usa de garaj nu trebuie privita ca un produs, ci ca un ansamblu produs+instalare, pentru rezultate optime.

Usa garaj pret

Un pret usa garaj corect trebuie sa tina seama de cateva criterii obiective:

Recomandarea mea este sa nu porniti de la pret, atunci cand alegeti usa de garaj rulou sau sectionala. Alegeti intai tipul de usa de garaj potrivit, accesorizati-l cu ce e nevoie si apoi incercati sa gasiti un furnizor care sa se poata incadra in bugetul pe care il aveti.

Usa garaj rulou pret

O usa garaj rulou din otel galvanizat (ori galvanizat si vopsit electrostatic intr-o culoare standard -alb sau maro), va fi mai ieftina decat o usa garaj rulou din aluminu vopsit electrostatic. Bineinteles, un rulou garaj automat va avea un pret mai mare decat unul manual si un rulou garaj montat pe exterior va costa mai mult decat unul cu montaj standard, pe interior.

Usa garaj sectionala pret

Aici pretul variaza foarte mult, in functie de producator (calitate), model si finisaj (gama foarte variata), accesorizare (bogata), garantie, modul de actionare.

Usa garaj cu usa pietonala pret: luati in considerare ca usa pietonala inglobata in usa de garaj sectionala si complet accesorizata poate creste pretul usii de garaj cu 300-500 Euro (la usi garaj automate apar in plus si niste accesorii electrice de siguranta).

In anumite cazuri, e nevoie de o usa garaj antiefractie si pot aparea componente cu adaos de pret.

Fiind un produs cu o durata de viata mare (peste 10 ani), e de preferat ca, atunci cand alegeti intre usa garaj rulou si usa garaj sectionala, sa o faceti cunoscand exact avantajele si dezavantajele fiecarui tip si cum se potrivesc ele cu cerintele dumneavoastra. Puteti citi si articolul alegere usa garaj in 8 pasi simpli, ori, mai rapid, consultati infografic alegere usa garaj.

Distribuiti: