Porti de curte - mod de functionare, alcatuire, tipuri, recomandari pentru alegere, exploatare si intretinere. Informatii care va ajuta sa alegeti cea mai potrivita poarta de incinta de uz rezidential (pt. locuinta) sau industrial.
Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro

CITITI
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza

ANALIZATI
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe

CONSULTATI
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect

CUMPARATI

Porti culisante si batante de curte - tipuri, generalitati, recomandari

O sa vorbim despre portile de incinte rezidentiale, in principal. Cele doua mari tipuri de porti pentru curte sunt portile batante ( numite si pivotante sau pe balamale) si portile culisante (sau glisante). Fiecare dintre aceste doua tipuri de poarta de curte se poate automatiza, in masura in care sunt pregatite d.p.d.v. constructiv si mecanic ca sa primeasca motorizare electrica.

Porti batante de curte

Portile pe balamale pot fi in unul sau doua canaturi. In general, pana la deschideri de pana in 2 m se pot intalni cele intr-un canat (porti simple), iar la deschideri mai mari se folosesc doua canaturi (porti duble). Trebuie avut in vedere ca la deschidere / inchidere canatul (sau canaturile) portii batante "matura" o zona importanta, in interiorul curtii, zona in care nu trebuie sa intalneasca obstacole.

Conform legislatiei, canatul / canaturile unei porti pivotante nu au voie sa se deschida catre exteriorul proprietatii, mai ales daca exteriorul este domeniu public. Unii proprietari risca si isi construiesc portile cu deschidere in exterior (catre trotuar, de exemplu), dar pot fi amendati in orice moment si obligati sa-si modifice portile. Producatorii de automatizari porti batante tip brat nu iau in considerare deschiderea in exterior, asa ca, daca chiar doriti o poarta batanta automatizata care sa se deschida in exterior, trebuie sa alegeti automatizarile ingropate pentru porti batante (gasiti pe codeus.ro articole explicative si informative, atat despre automatizari porti batante tip brat, cat si despre automatizari ingropate de porti batante).

Producatorii de accesorii pentru porti batante (pivotante) isi dimensioneaza balamalele luand ca referinta o inaltime de 2 - 2,2 m si greutati ale unui canat de poarta de 100, 200 sau 400 Kg. Portile din teava rectangulara cu bare verticale mai rare sau de tip "porti fier forjat" (imitatii din tevi de otel) sunt mai usoare, portile placate cu tabla groasa sau cu structuri mai grele (fier forjat traditional din bare pline) sunt mai grele. In afara de solicitarile pe care le genereaza in balamale, greutatea portilor este importanta si la alegerea unei automatizari pentru poarta batanta, fiindca la pornire / oprire genereaza niste forte inertiale importante care solicita motoreductorul (automatizarea portii).

In unele cazuri, portile cu structura din bare verticale sau de tip fier forjat sunt placate de catre proprietari cu policarbonat, plexiglas, placi acrilice sau alte foi subtiri. Acestea au o mare influenta asupra portii si asupra automatizarii prin prisma incarcarilor pe care le genereaza atunci cand bate vantul. Un canat de poarta batanta de 2 m x 2 m, de exemplu, placat cu policarbonat, se va comporta ca o "panza de corabie" de 4 metri patrati, atunci cand bate vantul si aici ar fi de semnalat doua aspecte:

1. Actiunea vantului cand poarta batanta placata cu policarbonat este inchisa

Daca nu are si un sistem de incuiere, canatul portii este mentinut in pozitia inchis de catre motoreductorul automatizarii. Daca bate vantul, incarcarea din vant (care poate fi considerabila!) se descarca in balamalele canatului portii si in motoreductorul automatizarii. Daca vantul bate in rafale, actiunea vantului combinata cu inertia portii pot genera solicitari importante. In general, balamalele sunt suficient de rigide si de rezistente ca sa nu fie afectate foarte tare, dar angrenajele motorului automatizarii pot fi afectate si se pot deteriora. O solutie a acestei probleme ar fi o incuietoare electromagnetica. La portile intr-un canat, incuietoarea poate fi amplasata jos, sus, sau la mijloc, pe muchia opusa balamalelor. La portile in doua canaturi, incuietoarea electromagnetica se monteaza jos si incuie in carosabil (pardoseala). In ambele situatii, incuietoarea este conectata la automatizare si se deblocheaza inainte ca motorul sa inceapa sa deschida poarta.

2. Actiunea vantului cand poarta batanta placata se deschide / inchide

Aceasta este cea mai periculoasa, din doua motive principale: intai fiindca incarcarile din vant sunt preluate inevitabil si de motor, iar apoi fiindca foaia (canatul) portii pivoteaza, isi schimba unghiul in care este atacat de vant si poate ajunge in situatia cea mai defavorabila, in care rafala de vant bate perpendicular pe planul foii portii si o solicita la maximum.
De aceea, daca vreti sa va construiti porti batante pline sau sa placati cu placi de policarbonat o poarta batanta cu structura raefiata, ganditi-va la incarcarile din vant, mai ales daca cladirile invecinate portii sunt la distante mai mari.

La portile batante cu structura rarefiata (bare verticale sau structura tip fier forjat), incarcarile din vant sunt mult mai reduse si nu pun in pericol automatizarea. Cu toate acestea, unii producatori recomanda folosirea unei incuietori electromagnetice la orice canat de poarta care este mai lat de 1,5 - 1,7 m. Motivul ar fi ca orice fortare mecanica a portii cu canaturi mai mari, genereaza incarcari cu atat mai mari cu cat bratul de parghie (latimea canatului portii este mai mare).

Indiferent ca poarta batanta de incinta este manuala sau automata, este important sa folositi balamale de calitate, cu capacitate portanta mare si cu frecare redusa (balamale cu bila sau cu rulment). In cazul portilor actionate manual, bineinteles, o operare cu frecari mici usureaza deschiderea / inchiderea. In cazul portilor automate, orice gripari sau ingreunari ale inchiderii / deschiderii portii din cauza unor frecari prea mari suprasolicita motorul si-i scurteaza durata de viata. Din aceste motive, balamalele trebuie gresate periodic, conform indicatiilor producatorului.

Porti culisante (glisante) de curte

Acestea gliseaza, in stanga sau in dreapta (sau si in stanga si in drepta, in cazul unei porti culisante in doua canaturi), in spatele gardului de la strada. In cazul curtilor caselor de locuit, foarte rar este necesara o poarta de incinta glisanta in doua canaturi, in cele mai multe cazuri adoptandu-se varianta intr-un singur canat.

Evident, aveti nevoie de spatiu liber, in stanga sau in dreapta, in spatele gardului, pt. ca poarta culisanta sa se poata deschide; in caz contrar trebuie sa alegeti o poarta batanta, sau in cazuri extreme de spatiu insuficient - sa gasiti solutii mai creative.

Din punct de vedere constructiv, avem doua tipuri de porti culisante de incinta: cu role vizibile si sina de culisare pe pardoseala (carosabil) sau cu role ascunse si fara sina la pardoseala - numite si porti glisante in consola, porti culisante in consola sau porti autoportante.

Portile culisante cu role vizibile si sina de culisare pe carosabil sunt mai usor de realizat, mai ieftine, pot fi realizate cu luft (spatiu) inferior mic dedesubt (de exemplu, nu va poate intra in curte o pisica, pe sub poarta), necesita un spatiu lateral destul de redus la deschidere.

Portile autoportante (porti culisante in consola) au avantajele ca sistemele de role sunt protejate de intemperii, ca nu au o sina inferioara care sa trebuiasca curatata de zapada / gheata / frunze moarte, sunt estetice si mai usor de operat, pot fi dotate cu o automatizare de poarta culisanta complet invizibila (amplasata in grinda inferioara). Dezavantajele ar fi legate de pretul mai mare, de luftul / spatiul inferior (intre poarta si carosabil) mai mare, de dificultatea interventiei la automatizarea portii, in caz de probleme.

Indiferent de tipul de poarta de curte pe care il alegeti, chiar daca optati pt. porti automate, trebuie sa retineti ca o operare manuala usoara a portii (balamale, role, sisteme de culisare de calitate) garanteaza o protectie si o durata de viata extinse a automatizarii portii. Cititi, pe codeus.ro, articolele referitoare la automatizarile pentru porti de incinta si la accesoriile pentru porti de incinta, astfel incat, in perfecta cunostina de cauza, sa va alegeti poarta de curte culisanta sau batanta cu raport calitate-pret optim.

Distribuiti: