Usi armonice industriale




Ce intelegem prin usi armonice industriale? Functionare, alcatuire, tipuri constructive, variante montaj usi industriale armonice, recomandari pentru alegerea corecta a usilor industriale pliante (folding).

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


De fapt, corect ar fi „usi armonica industriale” sau „usi industriale tip armonica”, dar formularile „usi armonice industriale” ori „porti armonice industriale” sunt mai des intalnite, asa ca le voi folosi si eu, in continuare. Numite si usi industriale pliante ori usi industriale folding, sunt un tip de usi industriale intalnit indeosebi acolo unde trebuie inchise deschideri (goluri) mari – hangare de avioane, hale industriale pentru produse agabaritice, depouri de autobuze si tramvaie, garaje mari de utilaje agricole, showroom –uri auto etc. O usa armonica industriala poate avea o latime de 20-30 m si o inaltime de 6-10 m.

Usa armonica industriala – functionare

In principiu, o usa armonica industriala este alcatuita din panouri pline sau vitrate, articulate intre ele prin balamale, agatate pe o sina de culisare; la deschiderea usii armonice industriale, panourile se pliaza unul peste celalalt si culiseaza orizontal, in lateral.

Functionare usi folding industriale

Usa industriala armonica - functionare - codeus.ro

Operarea unei usi pliante industriale se poate face manual ori automat, fiecare dintre cele doua moduri de operare avand avantaje si dezavantaje, pe care le vom descoperi in acest articol.

Aranjament panouri usi industriale folding

O usa armonica industriala poate fi alcatuita din numar par / impar de panouri, care se deschid in ambele laterale sau doar intr-o parte:

Usi folding industriale - aranjament panouri - codeus.ro

In functie de cerintele proiectului, de spatiile adiacente golului existente la fata locului, de modul in care se monteaza usa, se alege cel mai bun aranjament la usa armonica industriala.

La usi armonice industriale, trebuie avut permanent in vedere spatiul pe care il ocupa panourile pliate ale usii, atunci cand aceasta e complet deschisa. Panourile pliate pot fi „parcate” in golul de trecere (caz in care micsoreaza pasajul liber al usii) ori pot fi „parcate” pe peretele de fatada al cladirii (pe interior sau pe exterior):

Usi folding industriale - aranjament panouri parcate - codeus.ro

Usi industriale armonice rapide

Exista un tip de usi armonice automate (actionate electric) special, cu viteza mare de deschidere. Astfel de usi armonice rapide se folosesc, in special, de organizatiile pt. situatii de urgenta; pot fi scumpe, dar se justifica folosirea unor usi pliante rapide la garaje pentru masini de pompieri ori la garaje pentru ambulante, precum si in zona de primiri urgente spitale (vezi si articolul usi pentru spitale) – in general, in acele situatii in care e importanta viteza mare de deschidere. In unele situatii, in loc de o usa armonica automata rapida, se pot folosi usi flexibile rapide ori rulouri rapide (detalii suplimentare in articolul usi rapide de pe codeus.ro).

Usi armonice industriale – alcatuire

Orice usa industriala plianta (folding) are o sina superioara de culisare, pe care prin intermediul unor carucioare de culisare sunt agatate panourile usii. Sina de culisare poate avea o carcasa, iar unele variante de usi folding industriale au si o sina de ghidare la partea de jos.

Usi folding industriale - alcatuire - codeus.ro

Alcatuire usa industriala plianta:

1. Sina de culisare – se fixeaza pe elemente structurale ale fatadei, la interior sau la exterior (caz in care va fi protejata de o carcasa). E de otel, iar la deschideri mari se livreaza in tronsoane care se imbina.

2. Carucioare de culisare – au role robuste, pe rulmenti, culiseaza pe sina (1) si sustin panourile usii armonice.

3. Panouri usa armonica – elementele ce asigura inchiderea golului; la deschiderea usii se pliaza unul peste celalalt. Sunt prinse articulat, prin balamale, unul de celalalt.
Pot fi pline sau vitrate.

Tipuri de panouri pt. usi armonice industriale:

La variantele de usi armonice industriale cu sina inferioara de ghidaj, panourile au la partea de jos ghidaje ce culiseaza pe sina inferioara. Acest tip de usi armonice industriale se folosesc la deschideri mari si au o mai buna rezistenta la vant decat variantele de usi industriale armonice fara ghidaj inferior. Fiind articulate cu balamale si existand pericolul prinderii degetelor, panourile de usi armonica ar trebui sa aiba un sistem de siguranta la prinderea degetelor.

4. Balamale usa armonica - asigura legatura articulata intre panouri si intre panourile de capat si stalpii laterali. Pot fi de otel, aluminiu sau (la usi armonice mici) din plastic si otel. Necesita verificare si intretinere periodica.

5. Sisteme de inchidere / blocare
Numite si espaniolete (espagnolette), sunt niste zavoare care incuie / blocheaza, sus si jos panourile la o usa armonica industriala. In special la usile folding industriale fara sina inferioara de ghidare, espanioletele au un rol important in rezistenta la vant a usii folding. Espanioletele pot fi aplicate pe panou, la interior ori chiar inglobate in panou (ascunse).

6. Carcasa sina culisare
La usi armonice cu montaj pe exterior (uneori si la usi armonice montate pe fata interioara a peretelui), apare necesitatea unei carcase care sa protejeze sina si rolele de culisare. De obicei, e din tabla de otel galvanizat si, la lungimi mari, se livreaza in tronsoane care se asambleaza la montajul usii armonice.

7. Sina inferioara ghidare - apare doar la anumite tipuri de usi armonice industriale. Este un profil de otel, cu un sistem de fixare (ancore de beton, prinderi mecanice etc.). Orice producator de usi armonice industriale trebuie sa fie pregatit sa livreze sina inferioara de ghidaj in avans, ca sa fie inglobata in carosabil / pardoseala. In loc de sina de ghidare, unele usi armonice pot avea un prag (profil de otel), cu / fara denivelare exterior-interior. Nu se gaseste figurata in desen.

8. Automatizare usi armonice industriale
Bineinteles, nu o intalnim la usi pliante actionate manual. Automatizarea e alcatuita din motor electric, sistem de transmisie a miscarii la panourile usii folding, panou de comanda, eventual si sisteme automate de deschidere (senzori, bucle de inductie, radare, fotocelule) etc. Nu apare in schita de mai sus.

Usi armonice industriale manuale

Daca au dimensiuni mari, usile folding pot fi foarte grele. Cu toate acestea, daca sunt de buna calitate si montate corect, pot fi deschise si inchise manual. Usa armonica manuala e varianta cea mai ieftina, dar, pentru o functionare usoara, trebuie inspectata si gresata periodic, mai des.

Usi armonice industriale automate

Peste anumite dimensiuni, usile armonice devin foarte grele si este imposibil sa fie operate manual. De aceea, usile pliante mari vor fi disponibile doar actionate electric si vor fi dotate cu sisteme de siguranta (oprire motor la suprasarcina intalnire obstacol) pt. a evita strivirea accidentala a persoanelor.

Usi armonice industriale izolate termic

In afara de tipul si grosimea panourilor, conteaza si eficienta sistemului de etansare (garnituri perimetrale si garnituri intre panouri), pt. performante de izolare termica superioare. Bineinteles, conteaza si dimensiunile usii.
O usa armonica industriala cu panouri tip sandwich de 60 mm grosime, cu termoizolatie de vata minerala sau de spuma PUR, poate avea un coeficient de transfer termic U = 1,5 – 2 W/mpK.
O usa armonica industriala cu panouri din profile de aluminiu fara rupere de punte termica, cu vitrare termoizolanta (geam dublu), poate sa aiba un coeficient de transfer termic U = 2,4-2,6 W/mpK. Daca e vorba de profile de aluminiu cu rupere de punte termica, avem un coeficient mai bun U = 1,8 – 2 W/mpK.

Usi armonice industriale - izolare fonica

Atunci cand e vorba de procese tehnologice zgomotoase, poate fi necesara includerea in proiect a unor usi armonice fonoizolante (usi pliante cu izolare fonica). In functie de tip, o usa plianta industriala fonoizolanta poate avea performante de reducere a zgomotului de 20-30 dB(A). Bineinteles, performantele acustice ale unei usi armonice depind direct de tipul si grosimea panourilor, de existenta vitrarilor, de tipul de montaj, de modul de etansare a panourilor, de dimensiunile usii.

„Usi armonice industriale” sau „porti armonice industriale”?

De obicei, notiunile sunt tratate ca fiind sinonime, fiind folosite si considerate corecte in egala masura. Totusi, poate ca ar fi bine sa vorbim despre „usi armonice industriale” atunci cand avem dimensiuni de goluri de aproximativ 3 x 3 m (latime x inaltime) si despre „porti armonice industriale” la dimensiuni mai mari.

Porti armonice industriale cu usa pietonala

In cazurile in care prin golul inchis de poarta plianta industriala se desfasoara si trafic pietonal, avem nevoie de o poarta armonica industriala cu usa pietonala. Cele mai intalnite variante le ilustram in continuare.

Usi folding industriale cu usa pietonala - codeus.ro

A. La porti armonice industriale cu inaltimi mici (2,5 – 3,5 m) si panouri de 0,8-1,2 m latime, se poate adopta solutia cu panou pentru trafic pietonal – unul dintre panourile usii este pregatit si accesorizat astfel incat sa poata fi utilizat ca o usa pe balamale;

B. La porti armonice industriale cu inaltimi peste 3,5 m si panouri de maximum 1,2 m latime, unul dintre panourile usii este din doua sectiuni, iar sectiunea inferioara e conceputa ca usa pietonala (pe o inaltime de 2 - 2,2 m);

C. La o poarta armonica industriala foarte mare, cu panouri de peste 1,2 m latime, solutia pt trafic pietonal poate fi o usa pietonala decupata in panou, care poate fi cu prag.

D. Usa armonica cu usa pietonala fara prag (cu prag de trecere).

Daca usa pietonala trebuie sa fie usa de evacuare, un sistem antipanica se poate monta la usile pietonale cu deschidere in exterior in situatiile A, B, D.

Usi armonice industriale - vitrari

Uzual intalnim usi industriale tip armonica pline, fara vitrare. Cele vitrate pot fi:

Montaj usi armonice industriale

Daca ne referim la zona carosabilului, intalnim usi armonice fara sina inferioara de ghidare si usi armonice cu sina inferioara de ghidare.
Daca ne referim la pozitia usii pliante fata de peretele fatadei, intalnim trei situatii:

Usi hangare avioane - codeus.ro

Usile industriale pliante sunt solutii foarte bune si des folosite la inchiderea golurilor de fatada mari. Totusi, in unele situatii, se pot gasi solutii potrivite si mai ieftine, in functie de cerintele fiecarui proiect.

Distribuiti: