Usi / porti sectionale industriale




Tot ce trebuie sa stiti despre usi sectionale industriale. Componentele principale, locul si rolul lor, modul de functionare, automatizare, recomandari, posibilitati de personalizare si adaptare la cerintele fiecarui proiect industrial, comercial, edilitar, rezidential etc.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Usi sectionale industriale - utilizare

Fiind o solutie de inchidere a golurilor de intrare des intalnita si utilizata pe scara larga, exista multi producatori de usi sectionale industriale care ofera produse de calitati diferite. Le putem intalni la:

si lista poate continua...

Caracteristicile lor bune de izolare termica si acustica, etanseitate, fiabilitate, usurinta in operare, adaptabilitate la conditii variate de montaj determina multi proiectanti sa includa usi sectionale industriale in proiecte civile, industriale, comerciale, agricole si chiar rezidentiale.

Fie ca sunt usi sectionale rezidentiale (prescurtat "u.s.r". in continuare) ori de uz industrial, o usa sectionala are, in mare, urmatoarele componente:

Materialele din care sunt facute anumite componente si unele solutii constructive fac diferenta intre usile sectionale rezidentiale si cele industriale. Gasiti pe codeus.ro un articol despre principalele diferente dintre usi industriale si usi rezidentiale.

La unii producatori de usi sectionale, panourile (sectiunile usii), balamalele si rolele sunt aceleasi si la usi sectionale de casa si la usi sectionale industriale4. Diferentele principale ar fi legate de sinele de culisare (robuste la usi industriale si cu o multitudine de variante constructive), de arcurile de contrabalansare a greutatii usii, de tipurile de panouri disponibile (gama variata de vitrari si de tipuri de panouri vitrate la usi sectionale industriale), de motoarele disponibile in vederea automatizarii.

Iata o animatie cu modul de functionare al usilor sectionale, in general:

Panouri usi sectionale

Numite si blaturi, pot fi pline sau vitrate. Cele pline pot fi asemanatoare cu cele de la u.s.r. (desi cele de usi sectionale industriale pot avea grosimi mai mari si pot fi facute din tabla de groasime superioara). Exista usi sectionale industriale pt depozite frigorifice, care pot avea panouri de 70 sau chiar 100 mm grosime, dar, de obicei, grosimea panourilor e de 40-42 mm. Puteti consulta si articolul despre usi frigorifice, pt. detalii suplimentare.

Panou izolat termic pentru usi sectionale:
profil panouri usa sectionala

Sunt panouri de tip "sandwich", cu fetele exterioare din tabla de otel si termoizolatie din spuma poliuretanica rigida la interior. Ca si la usile de garaj, la panouri usi sectionale industriale gasim sisteme de garnituri de etansare si profilarea marginilor panourilor astfel incat sa se evite prinderea degetelor.

La porti sectionale industriale, care trebuie sa inchida goluri mai mari decat usile rezidentiale, panourile vor avea tabla groasa, care sa le confere rigiditate sporita. Referitor la profilarea tablei panourilor, la usi sectionale industriale sunt disponibile, in general doua variante:

La unele tipuri de usi sectionale industriale, panourile sunt din profile de aluminiu, in ochiurile carora sunt inglobate fie vitrari acrilice ori din sticla securizata, fie panouri-sandwich (aluminiu-spuma PUR-aluminiu).

Sisteme culisare usi sectionale industriale

Numite ghidaje ori sine usi sectionale, permit adaptarea unei porti industriale sectionale la aproape orice tip de montaj. Ca variante de baza ar fi:

Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_1 Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_2 Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_3 Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_4
(click pe imagini pentru marire)

1. sine de culisare normale (ce necesita un spatiu de aproximativ 500 mm deasupra golului);
2. sine verticale (usa se deschide doar pe verticala) - pt spatiile foarte inalte;
3. sine cu suprainaltare, ce permit marirea cu 1, 2, 3 m ori mai mult a inaltimii de la care usa culiseaza pe orizontala;
4. sine pentru buiandrug redus, pt. tavane joase, care se incadreaza in doar 200 - 250 mm spatiu liber deasupra golului.

La tipurile enumerate, se adauga alte variante disponibile, cum ar fi:

5. 6. 7. sine ce urmaresc panta (inclinarea) acoperisului (fie ele cu suprainaltare, normale ori pentru spatiu redus la buiandrug):
Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_1 Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_2 Click_pt_delalii_sine_usi_industriale_sectionale_3
(click pe imagini pentru marire)

8. 9. sine inalte la care axul cu arcuri este amplasat imediat deasupra golului, pe console (sistem disponibil la sine cu suprainaltare, sine verticale):
Sine verticale cu consola pt arcuri la usi sectionale industriale

Unii producatori au un sistem special de sine pentru usi industriale centre logistice, pt. cazul in care usa sectionala se inchide prin exteriorul rampei de egalizare.
In general, atunci cand o situatie speciala de montaj se repeta de suficient de multe ori, producatorii reusesc sa gaseasca o solutie de sine de culisare adaptate acelei situatii, pe care o adauga la cele deja existente.

Cam la toti producatorii, usa sectionala industriala ieftina (standard) e cea cu sine normale. Orice alt tip de sine de culisare vine cu adaos de pret. De multe ori, din considerente de pret, se aleg sinele normale chiar si in cazurile in care s-ar justifica alt tip de sina si, adeseori, apar probleme in instalarea, functionalitatea si functionarea usilor. La fiecare proiect in parte, trebuie analizat foarte bine sistemul de culisare al usii industriale sectionale, uneori pt fiecare gol in parte.

In afara de usa (ca produs), trebuie avute in vedere instalarea usii, functionarea si functionalitatea ei, corelarea cu piese de mobilier, sisteme de ventilatie, paturi de cabluri, sisteme de canalizare etc., atunci cand este ales sistemul de sine de culisare. Sinele corecte pot veni cu un adaos de pret, dar pot economisi sume importante ce ar aparea din modificari ulterioare.

Alegerea sinelor de culisare ar trebui facuta luand in considerare mediul din jurul usii (obiecte de mobilier, rafturi etajate, elevatoare, tevi etc.), precum si modul in care acea usa trebuie sa functioneze. De multe ori, in faza de proiectare, e neglijat acest aspect si, inevitabil, apar costuri suplimentare, ulterior, pt. beneficiar.

Motoare usi sectionale industriale

Usile sectionale industriale sunt mai grele decat usile sectionale de garaj rezidential, trebuie sa inchida goluri mari, sunt utilizate intens si trebuie sa aiba viteze de deschidere superioare. In consecinta, trebuie automatizate cu motoare puternice si de fiabilitate mare si, din acest motiv, cele mai multe motoare de usi sectionale industriale sunt trifazice (alimentate la 380 V) sau, daca sunt alimentate la 220 V, sunt adesea cu panou de comanda cu invertor de frecventa. Automatizarile cu invertor de frecventa au si avantajul ca au functia "pornire usoara - oprire usoara" ("soft start - soft stop"), adica, la inceputul cursei "deschis" si la sfarsitul cursei "inchis", motorul incetineste. In cazul usilor grele, cu inertii mari, acest sistem protejeaza anumite componente ale usii, marind fiabilitatea si durata de viata a acesteia.

Motorul poate fi cuplat direct pe axul arcurilor ori cuplat prin intemediul unei casete de transmisie cu lant, cu raport 1:1 sau 1:2. In general, are un panou de comanda cu 3 butoane (sus - stop - jos). Unele panouri de comanda au si un buton suplimentar, de deschidere la jumatate (ori deschidere "de vara") si/sau un buton-ciuperca de urgenta.

Un factor important in alegerea motorului ar trebuie sa fie ciclul de functionare-repaus (duty cycle / motor duty / load cycle)
Duty Cycle (ED) % = (ON time / (ON time + OFF time)) x 100
De exemplu, un motor 60% ED trebuie sa se odihneasca 40% din timp - daca a functionat 3 minute, trebuie sa stea 2 minute.

In functie de "duty cycle", motoarele electrice sunt clasificate astfel:

Nivel Denumire Explicatie
S1 Functionare continua Motorul functioneaza la o incarcare constanta pt. un timp suficient incat sa atinga echilibrul de temperatura
S2 Functionare de scurta durata Motorul functioneaza la o incarcare constanta, insa nu suficient de mult timp incat sa atinga echilibrul de temperatura. Perioadele de repaus sunt suficient de lungi incat motorul sa ajunga la temperatura mediului inconjurator
S3 Functionare intermitenta periodica Curse secventiale, timpi identici de funct. si repaus, incarcare constanta. Echilibrul de temperatura nu e niciodata atins. Curentul de pornire are efect redus asupra cresterii de temperatura
S4 Functionare intermitenta periodica cu pornire Curse secventiale, timpi identici de pornire, funct. si repaus, incarcare constanta. Echilibrul de temperatura nu este atins, dar curentul de pornire are efect asupra cresterii de temperatura
S5 Functionare intermitenta periodica cu franare electrica Curse secventiale, timpi identici de pornire si funct. atat cu incarcare cat si fara incarcare. Fara perioade de repaus
S6 Functionare continua cu incarcare intermitenta Curse secventiale, timpi identici de funct. atat cu incarcare cat si fara incarcare. Fara perioade de repaus
S7 Functionare continua cu franare electrica Curse secventiale, timpi identici de pornire si funct. cu incarcare constanta si franare electrica. Fara perioade de repaus
S8 Functionare continua, cu schimbari periodice de incarcare si viteza Curse secventiale, timpi identici de funct. cu incarcare constanta si o anumita viteza, apoi la alte icarcari constante si viteze. Fara perioade de repaus

Echilibrul de temperatura (echilibrul termal) la un motor este atins atunci cand temperatura lui nu variaza cu mai mult de doua grade Celsius pe ora.

Un motor electric cu "duty cycle" redus (30%, de exemplu), daca e folosit intens intr-o perioada de timp (chiar scurta), se poate supraincalzi. Motoarele moderne au sisteme de protectie la supraincalzire (cu termistor ceramic PTC, de exemplu) si, daca se depaseste temperatura maxima admisa, motorul "intra in protectie" si nu mai functioneaza pana ce temperatura nu-i scade sub temperatura critica.
De aceea, luarea in considerare a parametrului "duty cycle" ne poate ajuta sa alegem motorul potrivit pt. fiecare usa sectionala din proiectul nostru.

Motorul unei usi de 3000 x 2000 mm, amplasata la intrarea intr-o parcare colectiva de 15 locuri, e mult mai putin solicitat decat motorul unei usi de aceleasi dimensiuni, montata la un garaj colectiv de 100 de locuri de parcare. La orele de varf (dimineata, cand se pleaca la serviciu sau seara), e posibil ca motorul sa se incinga, sa intre in autoprotectie si sa nu poata fi utilizat un timp.

Este bine sa se acorde atentie si unui sistem de actionare manuala in caz de pana de curent. Toate motoarele au cel putin un sistem de deblocare (de scoatere a motorului din sarcina), astfel incat usa sa poata fi ridicata manual, de manere. Acest sistem este utilizabil la usile de latimi si inaltimi mici. La usile mari, e necesar un sistem de actionare de urgenta cu lant, care permite actionarea manuala a usii fara a fi necesar accesul la motor.

In unele cazuri, la usi montate in exetrior ori in medii agresive (praf, umiditate) poate fi de interes, pentru prelungirea duratei de viata a usii, si factorul de protectie la umiditate si praf - IP.
IP vine de la "Ingress Protection (marking)" sau "International Protection (marking)" si e marcajul aplicat unui motor ori unui panou de comanda, care defineste nivelul de protectie la particule si umiditate. Marcajul e de forma IPxy, unde x si y sunt cifre, dupa cum urmeaza:

x e prima cifra si reprezinta nivelul de protectie impotriva elementelor / particulelor solide:
Prima cifra
x
Protectie impotriva:
0 Fara protectie
1 elementelor solide cu diametrul mai mare sau egal cu 50 mm
2 elementelor solide cu diametrul mai mare sau egal cu 12.5 mm
3 particulelor solide cu diametrul mai mare sau egal cu 2.5 mm
4 particulelor solide cu diametrul mai mare sau egal cu 1 mm
5 prafului (praful poate patrunde, dar nu se creeaza depuneri daunatoare)
6 Etanseitate totala la praf - praful nu poate patrunde deloc

y este a doua cifra si reprezinta nivelul de protectie impotriva lichidelor si umiditatii:
Cifra a doua
y
Protectie impotriva:
0 Fara protectie la lichide si umiditate
1 picaturilor ce cad vertical
2 picaturilor ce cad vertical si deviate la un unghi de +/- 15 grade fata de verticala
3 lichidului imprastiat la un unghi de pana la +/- 60 grade fata de verticala
4 lichidului imprastiat din orice directie
5 jetului de lichid din orice directie
6 jetului puternic de lichid din orice directie
7 Imersie (scufundare) temporara (1 m adancime, 30 minute)
8 Imersie (scufundare) temporara la peste 1 m adancime
De exemplu, un motor cu grad de protectie IP65 va fi etans la particule fine (praf) si jeturi de apa, dar e posibil ca apa de la un curatator cu inalta presiune sa patrunda in motor.

Actionare manuala usi sectionale industriale

La usile sectionale cu un numar mic de deschideri pe zi, se poate alege o actionare manuala cu franghie sau cu lant. Actionarea manuala cu lant poate fi directa (cu raport de transmisie 1:1) ori cu reductor (cu raport de transmisie mai mare - un sistem de pinioane, care "amplifica" miscarea lantului); la usile de inaltimi mari, e recomandata o actionare manuala cu reductor.

Usi sectionale industriale vitrate

Orice usa industriala sectionala ar trebui sa aiba o minima vitrare, din ratiuni de siguranta in operare si nu numai. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca zonele vitrate prezinta risc mare de patrundere prin efractie. De aceea, acolo unde rezistenta antiefractie a usii sectionale este importanta, recomandarea mea e sa se renunte la vitrari.

La usi sectionale industriale exista o varietate mai mare de panouri vitrate, decat la u.s.r. Fie ca e vorba de vitrari izolate, fie ca e vorba de panouri vitrate in rame din aluminiu, pt. industrie gama oferita e mai mare decat pt. rezidential. La usi sectionale industriale din profile de aluminiu exista si variante de profile cu rupere de punte termica sau variante cu ascunderea profilului sub vitrarea exterioara. De asemeni, pana la anumite deschideri, exista asa numita usa sectionala tip vitrina (fara sprosuri verticale la profilele din aluminiu).

Usi sectionale industriale vitrate

Gama larga de optiuni de vitrare, confera versatilitate in utilizarea de usi industriale sectionale inclusiv la proiecte comerciale de tip showroom auto (usi sectionale tip vitrina integrate in fatada complet vitrata). La un showroom auto sau de utilaje, e necesara utilizarea unor usi mari, pe care sa poata fi introduse masinile; daca sunt complet vitrate, odata inchise, aceste usi se transforma in vitrine. Niste usi sectionale complet vitrate sunt o solutie buna pt. aceste proiecte.

Configurarea corecta a unei usi industriale sectionale, tinand cont cel putin de aspectele prezentate in acest articol (sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare, dar aici le-am expus pe cele principale), va asigura o usa industriala sectionala fiabila, durabila si functionala, care sa nu implice costuri suplimentare, pe durata exploatarii ei.

Distribuiti: