Usi de interior din lemn - recomandari pentru alegerea corecta. Alcatuire, componente, tipuri de structuri interne usi lemn, finisaje. Avantaje si dezavantaje, cele mai potrivite solutii de usi de interior din lemn pentru locuinte, cladiri de birouri, spitale si clinici, spatii de invatamant, institutii publice etc.
Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro

Cititi articolele
si studiile de caz
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza

Analizati, comparati
avantajele, alegeti
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe

Consultati specialist
proiecte complexe
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect

Cumparati produse
la preturile corecte

Usi lemn - le intalnim peste tot - sunt cel mai des utilizate ca usi de interior pentru locuinte si, in multe cazuri, ca usi de interior pentru cladiri de birouri, statii de distribuire carburanti, spatii comerciale medii si mici, spitale si clinici, spatii de invatamant etc. Vom detalia in continuare alcatuirea si principalele caracteristici ale unei usi de interior recomandari, avantaje si dezavantajele, care sunt situatiile in care usa de interior din lemn este cea mai buna solutie.

Notiunea inglobeaza atat usi din lemn masiv (mai rar intalnite astazi), cat si usi compozite, alcatuite din mai multe materiale ce au la baza produse pe baza de lemn, aschii sau fibre de lemn, aglomerate. In plus, in aceeasi categorie sunt incluse de obicei si usi speciale (rezistente la foc, antiefractie, fonoizolante etc.) cu finisaj de usi din lemn, care inglobeaza un mic procent de material lemnos, alaturi de materiale cu proprietati speciale.

Orice usa are niste componente principale: tocul usii, foaia de usa, balamalele, incuietoarea (broasca), manere si silduri:

In acest articol ne vom ocupa de foile de usi din materiale compozite pe baza de lemn, fara cerinte speciale de protectie la foc, rezistenta la umiditate, izolare acustica si/sau izolare termica etc. si de accesoriile uzuale pentru usi din lemn. Un alt articol va fi dedicat tocurilor de usi, iar acolo se va specifica pe care tipuri de tocuri se pot monta usi de lemn.
In timp, s-a ajuns la o alcatuire a foii de usa de interior, alcatuire cvasi-acceptata de toti producatorii. Exista si variatiuni ale acestei "retete", dar ele nu sunt notabil diferite de varianta de baza.

Ganditi-va ca structura interna este miezul usii, iar celelalte straturi se succed simetric, pe ambele fete ale usii. In cazuri rare, exista usi cu straturi diferite pe cele doua fete, cel mai adesea fiind vorba de stratul de finisaj.

Structura interna (miezul foii de usa) este bordata de o rama din lemn masiv. Pe ambele fete este aplicat substratul finisajului, iar apoi, la suprafata, stratul de finisaj. Foaia de usa poate fi cu falt sau fara falt.

1. Stratul de finisaj

Stratul de finisaj este ceea ce se vede la exterior, acopera foaia de usa si, pe langa cerintele estetice, trebuie sa indeplineasca si cerinte de rezistenta la agentii de curatare, la uzura si, eventual, la lovire.

Cea mai simpla metoda de finisaj este vopsirea sau vopsirea urmata de lacuire. Unii producatori pot livra usile de lemn grunduite (prevopsite), ele urmand a fi vopsite de client sau de montator.

O alta varianta de finisare usi lemn este folia decor - o folie pe baza de hartie, care imita lemnul, acoperita cu un strat de lac rezistent la uzura. Este o usa ieftina de interior, dar si sensibila la lovire / zgariere si mai putin rezistenta in timp.

O varianta superioara de finisaj este melamina (mai este denumita si CPL). Este un strat de finisaj asemanator cu cel aplicat pe PAL -ul pt mobilier. Este mai rezistent la loviri si zgarieturi si se produce intr-o gama variata de culori si de imitatii de lemn.

Cel mai rezistent si mai durabil finisaj de usi din lemn este HPL (High Pressure Laminate). Este superior melaminei (CPL) d.p.d.v. rezistenta la uzura, la zgariere si la lovire. In plus, se poate alege grosimea sa, cele mai uzuale grosimi fiind 0.8 mm, 1 mm sau 1.2 mm. In unele situatii, la proiecte specifice, utilizarea unui finisaj de HPL mai gros este recomandat, chiar daca vine cu adaos de pret.

Un finisaj mai exclusivist este furnirul (natural) de lemn, lacuit. Nu are rezistenta finisajului HPL, dar are avantajul aspectului deosebit al fibrei naturale de lemn.

Mai exista si alte tipuri de finisaje (folii autoadezive, placi din metal subtire, materiale compozite), dar sunt utilizate mai rar.

2. Stratul intermediar (substratul) pt. finisaj

Substratul finisajului este realizat dintr-o foaie de MDF, HDF sau (mai rar) placaj si acopera intreaga suprafata a foii de usa- (atat structura interna (miezul) cat si rama foii de usa. Substratul are rolul de a crea o suprafata neteda si uniforma pe care se aplica finisajul si trebuie sa fie suficient de gros (in functie de materialul din care este facut) incat sa preia si sa egalizeze eventualele tensiuni intre miezul usii si stratul de finisaj. Substratul are un rol foarte important in evitarea aparitiei fisurilor ca urmare a tensiunilor ce pot aparea in miezul usii si, de aceea, trebuie acordata o importanta deosebita materialului din care este facut, grosimii sale si adezivului folosit.

3. Structura interna (miezul usii)

Sunt 4 tipuri mai des folosite de miezuri pentru usi din lemn:

Le detaliem in ordinea in care apar in imagine, de la stanga la dreapta

3.a. Structura din PAL plin (structura plina / miez plin)

PAL (Placi Aglomerate din Lemn) sunt placi obtinute prin presarea aschiilor de lemn cu diferiti lianti. Materialul se foloseste si la mobilierul din PAL, cel folosit la usi avand o grosime mai mare si o densitate (deci greutate) mai redusa.

Avantajele usilor de interior cu miez plin ar fi:

Dezavantajele usilor de interior cu structura plina sunt date de greutatea lor mai mare - necesita balamale mai solide si/sau mai mult de doua balamale pe foaie, avand inertie mare suprasolicita incuietoarea (broasca) la trantirea usii, sunt mai susceptibile de a provoca accidentari. Acolo unde este posibil, mai ales usile mari si/sau cele montate in pereti de gips-carton ar trebui dotate cu amortizor (mecanism hidraulic de autoinchidere). Bineinteles, usile cu structura interna plina au un pret mai mare decat cel al usilor cu structuri de tip fagure (usi celulare).

3.b. Structura PAL tubular (structura tubulara / miez tubular)

In vederea reducerii greutatii, in conditiile pastrarii unei rigiditati bune, placile din PAL pentru usi din lemn se pot produce cu niste canale interioare cilindrice, care scad greutatea placii cu 20-25%. O usa cu miez tubular se apropie de caracteristicile de rigiditate si izolare fonica ale unei usi pline (fara sa le egaleze), in conditiile in care e mai usoara. Este o solutie de compromis, intre usa cu miez plin si usa celulara, pretul unei usi tubulare fiind tot intre cele doua (mai aproape de pretul usilor pline).

3.c. Structura celulara sau tip fagure

Este cea mai utilizata si cea mai usoara. Desi structura tip fagure este din carton, forma si dimensiunea celulelor asigura o rigiditate buna usii, cu conditia ca fetele substratului foii de usa sa fie bine lipite pe toata suprafata de miez. Foile de usi interior lemn cu structura interna tip fagure (celulara) au cateva avantaje, care le recomanda in multe proiecte:

Principalul dezavantaj al usilor din lemn cu structura celulara tip fagure este coeficientul redus de izolare acustica. Alte dezavantaje ar fi sensibilitatea excesiva la apa sau umiditate a miezului celular si rezistenta mai redusa la impact punctual (perforare prin lovire).

3.d. Structura interna din fasii de PAL tubular

Asa cum se poate ghici, este vorba de fasii de 1-1,5 cm grosime, debitate (perpendicular pe directia canalelor) din placi de PAL tubular si amplasate la o distanta de 4-6 cm intre ele. Performantele unei usi din lemn cu miez de fasii de PAL tubular sunt foarte asemanatoare cu cele ale unei usi cu miez celular. Un oarecare plus, pt structura de fasii de PAL tubular, ar fi rezistenta ceva mai buna la umiditate, decat a unei structuri tip fagure.

4. Usi lemn - rama foii de usa

Rama foii de usa inconjoara perimetrul miezului si este realizata, cel mai adesea, din lemn de rasinoase. Rama are rolul de a proteja pe muchii structura interna a usii si asigura o zona relativ rezistenta si ne-friabila, in care se poate freza, gauri, se pot fixa holzsuruburi etc. La unele usi de calitate superioara si/sau usi din lemn rezistente la foc, rama foii de usa se face din lemn de esenta tare, iar in unele cazuri chiar din lemn exotic. Mai rar, se pot intalni usi cu rama foii din lemn laminat. In rama foii de usa se fixeaza incuietoarea (broasca) usii, balamalele, mecanismele de autoinchidere (amortizoarele), contacti magnetici, electromagneti etc. Cel putin la partea de jos (uneori si la partea de sus) a usii, rama foii de usa este mai mare - astfel se poate taia din foaia de usa, daca este necesar, fara a se ajunge la structura interna.

La acelasi proiect, daca proiectantul este dispus sa intre in detalii si sa optimizeze lotul de usi, se pot folosi usi de interior din lemn cu structuri interne diferite, in functie de cerintele functionale ale fiecarei incaperi. Unii producatori pot oferi acelasi finisaj si ca CPL si ca HPL, asa ca si cu finisajul se poate "jongla". La proiectele cu numar mare de usi, economiile la bugetul constructiei pot fi semnificative, daca se face optimizarea lotului de usi de interior.

Exista si usi "din lemn" foarte ieftine, facute 100% din MDF sau HDF presat (profilat), vopsit si lacuit sau infoliat, dar nu le consider suficient de fiabile incat sa le detaliem aici.

Veti mai gasi pe codeus.ro articole depre usi de interior din lemn si despre accesoriile lor - informatii care va pot ajuta sa alegeti in cunostinta de cauza.

Distribuiti: