Usi interior lemn - le intalnim peste tot - des utilizate ca usi de interior pentru locuinte si, in multe cazuri, ca usi de interior pentru cladiri de birouri, statii de distribuire carburanti, spatii comerciale medii si mici, spitale si clinici, spatii de invatamant etc. Vom detalia in continuare alcatuirea si principalele caracteristici ale unei usi de interior recomandari, avantaje si dezavantajele, care ar fi situatiile in care usa de interior din lemn e solutia optima.
Notiunea inglobeaza atat usi din lemn masiv (rar intalnite astazi), cat si usi compozite, alcatuite din materiale ce au la baza produse pe baza de lemn, aschii ori fibre de lemn, aglomerate. In plus, in aceeasi categorie se includ de obicei si usi speciale (rezistente la foc, antiefractie, fonoizolante etc.) cu finisaj de usi interior lemn, care inglobeaza un mic procent de material lemnos, alaturi de materiale cu proprietati speciale.
Orice usa are niste componente principale: tocul usii, foaia de usa, balamalele, incuietoarea (broasca), manere si silduri:
In acest articol ne vom ocupa de foile de usi din materiale compozite pe baza de lemn, fara cerinte speciale de protectie la foc, rezistenta la umiditate, izolare acustica si/sau izolare termica etc. si de accesoriile uzuale pentru usi de interior din lemn. Un alt articol va fi dedicat tocurilor de usi, iar acolo se va specifica pe care tipuri de tocuri se pot monta usi de lemn.
In timp, s-a ajuns la o alcatuire a foii de usa de interior, alcatuire cvasi-acceptata de toti producatorii. Exista si variatiuni ale acestei "retete", dar ele nu sunt notabil diferite de varianta de baza.
Ganditi-va ca structura interna e miezul usii, iar celelalte straturi se succed simetric, pe ambele fete ale usii. In cazuri rare, exista usi cu straturi diferite pe cele doua fete, cel mai adesea fiind vorba de stratul de finisaj.
Structura interna (miezul foii de usa) e bordata de o rama de lemn masiv. Pe ambele fete se aplica substratul finisajului, iar apoi, la suprafata, stratul de finisaj. Foaia de usa poate fi cu falt ori fara falt.
1. Usi interior lemn - strat finisaj
Stratul de finisaj este ceea ce se vede la exterior, acopera foaia de usa si, pe langa cerintele estetice, trebuie sa indeplineasca si cerinte de rezistenta la agentii de curatare, la uzura si, eventual, la lovire.
Cea mai simpla metoda de finisaj e vopsirea sau vopsirea urmata de lacuire. Unii producatori pot livra usile de lemn grunduite (prevopsite), ele urmand a fi vopsite de client ori de montator.
O alta varianta de finisare usi interior lemn e folia decor - o folie pe baza de hartie, care imita lemnul, acoperita cu un strat de lac rezistent la uzura. Este o usa ieftina de interior, dar si sensibila la lovire / zgariere si putin rezistenta in timp.
O varianta superioara de finisaj e melamina, denumita si CPL (usi CPL). Este un strat de finisaj asemanator cu cel aplicat pe PAL -ul pt mobilier. E rezistent la loviri si zgarieturi si se produce intr-o gama variata de culori si de imitatii de lemn.
Exista o gama variata de usi interior lemn CPL, deoarece ofera un bun raport calitate-pret.
Cel mai rezistent si durabil finisaj de usi de interior din lemn e HPL (High Pressure Laminate). E superior melaminei (CPL) d.p.d.v. rezistenta la uzura, la zgariere si la lovire. In plus, se poate alege grosimea sa, grosimi uzuale fiind 0.8 mm, 1 mm ori 1.2 mm. In unele situatii, la proiecte specifice, utilizarea unui finisaj de HPL gros e recomandat, chiar daca vine cu adaos de pret.
Uzual, intalnim usi interior lemn placate cu HPL acolo unde apare necesitatea unor usi robuste (usi la cladiri de birouri, institutii publice, usi de hotel) si/sau sunt solicitari speciale de igiena (usi pt. spitale si clinici)
Un finisaj exclusivist e furnirul (natural) de lemn, lacuit. Nu are rezistenta finisajului HPL, dar are avantajul aspectului deosebit al fibrei naturale de lemn.
Exista si alte tipuri de finisaje usi interior lemn (folii autoadezive, placi de metal subtire, materiale compozite), dar utilizate rar.
2. Stratul intermediar (substratul) pt. finisaj
Substratul finisajului e realizat dintr-o foaie de MDF, HDF sau (rar) placaj si acopera intreaga suprafata a foii de usa- (atat structura interna (miezul) cat si rama foii de usa. Substratul are rolul de a crea o suprafata neteda si uniforma pe care se aplica finisajul si trebuie sa fie suficient de gros (in functie de material) incat sa preia si sa egalizeze eventualele tensiuni intre miezul usii si stratul de finisaj. Substratul are un rol foarte important in evitarea aparitiei fisurilor ca urmare a tensiunilor ce pot aparea in miezul usii si, de aceea, trebuie acordata o importanta deosebita materialului, grosimii sale si adezivului folosit.
3. Usi interior lemn - structura interna
Sunt 4 tipuri des folosite de structuri interne (miezuri) pt usi de interior din lemn:
Le detaliem in ordinea in care apar in imagine, de la stanga la dreapta
3.a. Structura de PAL plin (structura plina / miez plin)
PAL (Placi Aglomerate de Lemn) sunt placi obtinute prin presarea aschiilor de lemn cu diferiti lianti. Materialul se foloseste si la mobilierul de PAL, cel folosit la usi avand o grosime mai mare si o densitate (deci greutate) redusa.
Avantaje usi interior lemn cu miez plin:- Datorita miezului plin, au o rezistenta buna la impact si asigura o izolare fonica buna (in special daca au un sistem de garnituri adecvat);
- Fiindca au o stabilitate dimensionala si o rigiditate buna, permit realizarea unor foi de usa mari (pe latime si/sau pe inaltime);
- Chiar daca nu sunt rezistente la foc, pot intarzia un timp propagarea focului.
Dezavantajele usilor de interior cu structura plina ar fi date de greutatea lor mare - necesita balamale solide si/sau mai mult de doua balamale pe foaie, avand inertie mare suprasolicita incuietoarea (broasca) la trantirea usii, sunt susceptibile de a provoca accidentari. Acolo unde e posibil, indeosebi usile mari si/sau cele montate in pereti de gips-carton ar trebui dotate cu amortizor (mecanism hidraulic de autoinchidere). Bineinteles, usile cu structura interna plina au un pret mai mare decat cel al usilor cu structuri de tip fagure (usi celulare).
3.b. Structura PAL tubular (structura tubulara / miez tubular)
In vederea reducerii greutatii, in conditiile pastrarii unei rigiditati bune, placile de PAL pentru usi de lemn se pot produce cu niste canale interioare cilindrice, care scad greutatea placii cu 20-25%. O usa interior cu miez tubular se apropie de caracteristicile de rigiditate si izolare fonica ale unei usi pline (fara sa le egaleze), in conditiile in care e mai usoara. Este o solutie de compromis, intre usa cu miez plin si usa celulara, pretul unei usi interior lemn tubulare fiind tot intre cele doua (mai aproape de pretul usilor pline).
3.c. Structura celulara (tip fagure)
E cea mai utilizata si cea mai usoara. Desi structura tip fagure e de carton, forma si dimensiunea celulelor asigura o rigiditate buna usii, cu conditia ca fetele substratului foii de usa sa fie bine lipite pe toata suprafata de miez. Foile de usi interior lemn cu structura interna tip fagure (celulara) au cateva avantaje, care le recomanda in multe proiecte:- Sunt usi usoare. Deci nu necesita balamale speciale, nu suprasolicita incuietoarea (broasca) atunci cand se trantesc, pot fi capabile sa faca un numar mare de cicluri fara sa fie necesara reglarea usii (sunt foarte fiabile, datorita inertiei reduse). In plus, multumita aerului aflat in celulele structurii sunt usi cu izolare termica acceptabila (desi izolarea termica e rareori o cerinta la usile de interior).
- Au rigiditate buna. Miezul celular, daca e bine lipit de fetele usii, asigura o rigiditate neasteptat de buna, avand in vedere ca e din carton subtire.
- Sunt disponibile oriunde. Toti producatorii, oricat de mici, au in oferta usi interior lemn celulare.
- Sunt usi ieftine. Usile celulare ar fi varianta economica. Daca stiti exact la ce sa va asteptati de la ele si nu le folositi acolo unde nu se potrivesc, va ajuta sa economisiti bani, la proiectul dumneavoastra.
Principalul dezavantaj al usilor de lemn cu structura celulara tip fagure e coeficientul redus de izolare acustica. Alte dezavantaje ar fi sensibilitatea excesiva la apa sau umiditate a miezului celular si rezistenta redusa la impact punctual (perforare prin lovire).
3.d. Structura interna din fasii de PAL tubular
Asa cum se poate ghici, e vorba de fasii de 1-1,5 cm grosime, debitate (perpendicular pe directia canalelor) din placi de PAL tubular si amplasate la o distanta de 4-6 cm intre ele. Performantele unei usi de lemn cu miez de fasii de PAL tubular sunt foarte asemanatoare cu cele ale unei usi de lemn cu miez celular. Un oarecare plus, pt structura de fasii de PAL tubular, ar fi rezistenta superioara la umiditate, decat a unei structuri tip fagure.
4. Usi interior lemn - rama foii de usa
Rama foii de usa inconjoara perimetrul miezului si e realizata, uzual, din lemn de rasinoase. Rama are rolul de a proteja pe muchii structura interna a usii si asigura o zona relativ rezistenta si ne-friabila, in care se poate freza, gauri, se pot fixa holzsuruburi etc. La unele usi de calitate superioara si/sau usi de lemn rezistente la foc, rama foii de usa se face din lemn de esenta tare, iar in unele cazuri chiar lemn exotic. Rar, se pot intalni usi interior lemn cu rama foii de lemn laminat. In rama foii de usa se fixeaza incuietoarea (broasca) usii, balamalele, mecanismele de autoinchidere (amortizoarele), contacti magnetici, electromagneti etc. Cel putin la partea de jos (uneori si la partea de sus) a usii, rama foii de usa este mai mare - astfel se poate taia din foaia de usa, daca e necesar, fara a se ajunge la structura interna.
La acelasi proiect, daca proiectantul e dispus sa intre in detalii si sa optimizeze lotul de usi, se pot folosi usi de interior din lemn cu structuri interne diferite, in functie de cerintele functionale ale fiecarei incaperi. Unii producatori pot oferi acelasi finisaj si ca CPL si ca HPL, asa ca si cu finisajul se poate "jongla". La proiectele cu numar mare de usi, economiile la bugetul constructiei pot fi semnificative, daca se face optimizarea lotului de usi de interior.
Exista si usi "de lemn" foarte ieftine, 100% de MDF sau HDF presat (profilat), vopsit si lacuit sau infoliat, dar nu le consider suficient de fiabile incat sa le detaliem aici.
Veti gasi pe codeus.ro articole despre usi de interior din lemn si despre accesoriile lor - informatii care va pot ajuta sa alegeti in cunostinta de cauza.
Distribuiti: