Cortine antifoc E, EW, EI - 30, 60, 90, 120 minute




Cortinele antifoc - sisteme antiincendiu: definitie, utilizare, alcatuire, functionare, avantaje si dezavantaje, recomandari, preturi. Cum se folosesc pt. protectia pasiva la incendiu cortinele rezistente la foc, ce limitari sunt in utilizarea lor, cum se monteaza si ce operatiuni de mentenanta necesita pt. functionare optima.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Ce este cortina rezistenta la foc?

Definitie: Prin cortina antifoc (cortina rezistenta la foc) intelegem un element (ca parte dintr-un sistem antiincendiu) ce inchide automat un gol dintr-un perete rezistent la foc, in caz de incendiu; inchiderea golului este realizata de o cortina flexibila ce culiseaza pe verticala si separa cele doua compartimente la incendiu; inchiderea cortinei e declansata automat (de senzori de fum sau centrala de incendiu) ori de catre o persoana, prin actionarea unui buton de urgenta (panica).

Fiecare dintre procedeele de mai sus are avantaje si dezavantaje, ce vor fi detaliate in alt articol.

Bineinteles, acolo unde proiectul o permite, se poate folosi, de exemplu, un ansamblu de doua cortine rezistente la foc EI90, astfel incat in final sa se asigure o rezistenta la foc EI 180 minute. Impreuna cu verificatorul la foc, se va stabili modul in care cortinele sunt declansate (simultan sau in cascada).

Cortine rezistente la foc E, EW, EI

Criteriile de rezistenta la foc, pentru orice tip de element de inchidere antiincendiu sunt:

(gasiti o explicitare a celor trei criterii de rezistenta la foc in articolul usi rezistente la foc)

Materialul rezistent la foc din care este facuta cortina automata antifoc este o tesatura flexibila din fibre de sticla, armata cu fire din otel inoxidabil inalt aliat, material ce asigura criteriul de etanseitate la foc timp de 120 au chiar 180 minute (E60, E90, E120, E180). Totusi, este o tesatura de 0.8 - 1.2 mm grosime, care nu poate asigura si criteriul de izolare termica EI. Criteriul de rezistenta la foc EW este asigurat cel mult 15-20 minute, cu acest material.

La unii producatori de cortine rezistente la foc, tesatura cortinei este tratata si cu teflon, pentru micsorarea frecarilor si prevenirea lipirii in timp a spirelor de cortina infasurate pe ax.

In functie de producator, exista solutii de cortine rezistente la foc EI30, EI60, EI90 sau chiar EI120, obtinute prin doua procedee:

Fiecare dintre procedeele de mai sus are avantaje si dezavantaje, ce vor fi detaliate in alt articol.

Bineinteles, acolo unde proiectul o permite, se poate folosi, de exemplu, un ansamblu de doua cortine rezistente la foc EI90, astfel incat in final sa se asigure o rezistenta la foc EI 180 minute. Impreuna cu verificatorul la foc, se va stabili modul in care cortinele sunt declansate (simultan sau in cascada).

Cortine rezistente la foc - utilizare

Cel mai adesea, sunt utilizate la:

Cortine rezistente la foc - aplicatii, utilizare - codeus.ro

Atentie! Cortinele rezistente la foc nu vor bloca niciodata traseele de evacuare in caz de incendiu, ci doar le vor proteja! Mai simplu: cortinele antifoc pot fi paralele cu caile de evacuare, dar nu le intersecteaza. Singurele elemente de inchidere acceptate pe traseele cailor de evacuare sunt usile de evacuare in caz de incendiu.

Avantaje cortine rezistente la foc

Uneori, cortinele antifoc se folosesc in loc de usi culisante rezistente la foc, deoarece au niste avantaje fata de acestea:

In general, avantajele enumerate mai sus sunt valabile pentru cortine E30, E60, E90, E120 si EW15, EW30. Sistemele de cortine antifoc EI30, EI60, EI90, EI120 contin si elemente suplimentare, ce anuleaza aceste avantaje (vezi mai jos capitolul cortine antifoc EI).

Cortine rezistente la foc - alcatuire - codeus.ro

Alcatuirea si functionarea cortinelor antifoc

Indiferent de producator, o cortina rezistenta la foc are urmatoarele componente:

  1. Cortina / prelata rezistenta la foc; pe laturile verticale are capsate role ce culiseaza in stalpii laterali;
  2. Axul pe care se infasoara cortina;
  3. Profilul lestat de inchidere la pardoseala;
  4. Ghidajele / stalpii laterali de culisare;
  5. Motor electric de ridicare (rulare) a cortinei;
  6. Carcasa rulou cortina, cu capace laterale;
  7. Unitate de comanda (centralina);
  8. Baterie de urgenta;
  9. Buton de urgenta;
  10. Senzor de fum.

In pozitia standby, cortina este deschisa (ridicata) si mentinuta in pozitia "deschis" de catre motorul "6", alimentat la curent electric (in caz de pana de curent, bateria de urgenta "9" alimenteaza motorul, pt. mentinerea cortinei in pozitia "deschis").

Panoul de comanda / centralina "6" contine unitatea de comanda a cortinei antifoc si bateria de urgenta. La centralina se pot conecta senzori de fum, butonul de urgenta "7" sau centrala de alarmare in caz de incendiu a cladirii. Panoul de comanda este cel care controleaza cortina si-i transmite comenzile de inchidere ori deschidere.

La incendiu, centralina primeste semnalul (de la senzorii de fum, centrala de incendiu sau butonul de panica) si comanda inchiderea cortinei - de fapt, elibereaza cortina, iar aceasta se inchide gravitational, culisand pe ghidajele "4", trasa in jos de profilul inferior "3" (lestat cu greutati potrivite). Acesta este modul de functionare "fail safe" - inchiderea cortinei se face automat, in absenta alimentarii cu curent electric.

In momentul in care profilul lestat "3" calca pe pardoseala, pe toata lungimea lui, cele doua compartimente sunt separate, d.p.d.v. al propagarii incendiului.

Motorul electric "6", alimentat uzual la 24V are rolul de a asigura ridicarea (deschiderea cortinei rezistente la foc) in cazul in care aceasta s-a inchis din cauza ca:

Motorul electric "6" mai are un rol, in special la cortine antifoc mari: controleaza viteza de inchidere a cortinei, limitata la 15 cm/s. Ca sa controleze viteza de inchidere, motorul nu necesita alimentare cu curent electric.

Atentie! La unele tipuri de cortine cu rezistenta la foc, dupa o pana de curent si descarcarea totala a bateriei, cortina nu poate fi actionata (ridicata) decat dupa ce bateria s-a reincarcat complet.

Cortine antifoc EI60, EI90, EI120

Ca sa poata fi o varianta de inlocuire pt. usi culisante antifoc, cortinele cu rezistenta la foc trebuie sa indeplineasca si criteriul de etansare si izolare la foc EI. O solutie testata cu succes, in timp si adoptata de mai multi producatori de cortine antifoc o constituie un ansamblu de cortina rezistenta la foc EI90 (ori EI 120) si instalatie de sprinklere de un anume tip si amplasate intr-un anume mod, pe o fata sau pe ambele fete ale cortinei.

Cortine antifoc EI30, EI60, EI90 cu sprinklere - codeus.ro

Principiul este simplu: in caz de incendiu, cortina se inchide, iar instalatia de sprinklere porneste si asigura o pelicula continua de apa pe suprafata cortinei. Caldura degajata de foc evapora permanent apa, iar cum evaporarea apei este un proces endoterm (absoarbe caldura), temperatura cortinei este mentinuta la o valoare mult inferioara celei a incendiului.

Atentie! Este esential ca pelicula de apa de pe cortina sa fie continua si cat se poate de uniforma. De aceea, tipul sprinklerelor (drencerelor), amplasarea lor si debitul de apa e obligatoriu sa fie atent calculate, in functie de dimensiunile cortinei. Instalarea se va face EXACT conform specificatiilor oficiale producatorului (raport de testare-clasificare, Agrement Tehnic, extensie de certificare etc.).

Montaj cortina antifoc

Fiindca au un rol critic in protectia la foc in caz de incendiu, operatiunea de montaj cortine rezistente la foc trebuie facuta de personal calificat si in conformitate cu specificatiile producatorului.

Ca spatii de montaj, cortinele antifoc necesita un spatiu deasupra golului de 150-300 mm (in functie de inaltime cortinei) si spatii laterale pt. ghidaje de 80-120 mm.

Cortinele antifoc se instaleaza, in general, aplicate pe perete. In parcari subterane sau incaperi cu plafon jos, e posibil ca deasupra golului in perete sa nu existe un buiandrug (o grinda). In acest caz, cortina se instaleaza in gol, imediat sub plafon, iar unii producatori solicita protejarea carcasei pe zona expusa la foc.

Montaj cortine antifoc - variante - codeus.ro

Sunt niste reguli generale de respectat, la montajul inchiderilor antifoc (usi antifoc, cortine antifoc etc.). In afara de acestea, se vor respecta reglementarile in vigoare pt. instalatia electrica (panou de comanda, buton de urgenta, senzori de fum, cablaje etc.). In manualul de instalare, orice producator serios de cortine rezistente la foc va specifica exact ce calificare si certificari trebuie sa aiba tehnicienii ce instaleaza produsul, precum si orice normele europene EN ce e obligatoriu sa fie respectate.

In afara de montajul corect, e nevoie ca, pe parcursul exploatarii, cortinele antifoc sa fie permanent in perfecta stare de functionare, astfel incat sa poata asigura protectia la incendiu preconizata. Este, deci, foarte important sa se asigure, la intervalele corecte, operatiunile de revizie si mentenanta.

Revizii si mentenanta cortine antifoc

Cortinele antifoc sunt sisteme de protectie pasiva la foc destinate sa se activeze in caz de incendiu. Ele functioneaza in regim "normal deschis" (stau permanent deschise), dar trebuie sa fie functionale in orice moment.

In functie de recomandarile producatorului, cel putin o data la 30-90 zile, se efectueaza 1-3 cicluri inchis-deschis, pt. verificarea functionarii corecte. In plus, este necesara monitorizarea starii bateriilor si a componentelor mecanice. Se verifica integritatea cortinei si eventuale urme de frecare (zgarieturi), se verifica prinderea profilului inferior de cortina.

De obicei. motorul electric este un motor tubular, inglobat in axul cortinei. Acesta este un motor cu cilu de functionare-repaus nu foarte favorabil - e posibil ca la cateva actionari succesive sa se supraincalzeasca si sa nu mai functioneze un timp.

E necesar un plan de revizii si mentenanta pt. cortine antifoc, plan ce este pus la dispozitie de producator, impreuna cu instructiunile de utilizare si mentenanta. Planul contine indicatii precise cu privire la intervalele de revizie si la operatiunile / verificarile ce se fac la fiecare revizie.

Bineinteles, atat reviziile cat si orice interventii / reparatii e obligatoriu sa fie facute de o firma autorizata intretinere si mentenanta cortine rezistente la foc, firma ce se va asigura ca asupra cortinelor intervine doar personal calificat si autorizat, in conformitate cu normele si standardele europene si nationale in vigoare.

Cortina antifoc - capacitatea de inchidere automata

Numita si capacitatea de autoinchidere, codificata cu litera "C" si cifre de la 0 la 5, reprezinta capacitatea unui element mobil de protectie la foc (usa, fereastra, cortina, oblon etc.) de a se autoinchide, corect si complet, pt. a asigura rezistenta la foc la valoarea nominala. E important ca aceasta autoinchidere sa se realizeze garantat, pentru un anumit numar de cicluri.

Iata semnificatia celor 6 clase:

De exemplu, o cortina rezistenta la foc E90 EW15 C1 indeplineste urmatoarele criterii de rezistenta la foc:

Intalnim si cortine antifoc clasa C0 capacitate de autoinchidere, dar, avand in vedere ca C0 inseamna "intre 1-499 cicluri", poate insemna chiar unul, doua sau trei cicluri. E mai sigur sa optam pt. cortine clasa durabilitate autoinchidere C1.

Cortine antifoc pret

Daca specificatiile proiectului solicita criteriu de rezistenta la foc "E" sau "EW", cel mai probabil, o cortina rezistenta la foc va avea un pret mai bun decat o usa culisanta rezistenta la foc, de aceleasi dimensiuni.

Daca, insa, se va solicita un element de protectie la foc EI30, EI60, EI90, e posibil ca usa culisanta rezistenta la foc sa aiba un pret mai bun decat o cortina antifoc irigata cu sprinklere.

In plus, o usa culisanta rezistenta la foc ce are inglobata o usa pe balamale cu functie antipanica va putea fi utilizata si pe traseul unei cai de evacuare in caz de incendiu, spre deosebire de o cortina rezistenta la foc (care, odata inchisa, blocheaza trecerea.

O alta situatie de luat in considerare este cea in care proiectul solicita o fereastra rezistenta la foc. E posibil ca o fereastra obisnuita dublata de o cortina rezistenta la foc sa fie mai ieftina decat o fereastra cu sticla rezistenta la foc.

Nu exista reteta universala, in functie de proiect, de reglementari si cu avizul IGSU se va alege varianta optima luand in considerare scenariu de protectie la incendiu si cerintele functionale. In multe cazuri, utilizarea de cortine antifoc se poate dovedi a fi alegerea cea mai buna.


Distribuiti: