Usi de intrare in casa, din exterior si usi de intrare in apartament, din casa scarii - caracteristici principale, performante uzuale de izolare termica si fonica, materiale din care sunt confectionate, parametri de calitate. Informatii utile si sfaturi pentru alegerea corecta.
Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro

CITITI
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza

ANALIZATI
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe

CONSULTATI
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect

CUMPARATI

Usi de intrare - cum le alegem?

Cred ca este evident ca usa de intrare in locuinta este importanta - poate chiar cea mai importanta dintre usile casei. In continuare, iata cateva aspecte de care ar trebui sa tinem seama, atunci cand dorim sa cumparam usa de la intrare in casa sau in apartament. Fie ca este vorba de intrarea din exterior in casa sau de intrarea din casa scarii in apartament, merita atentia cuvenita unei usi principale. In general, aceste usi pot fi realizate din otel, din aluminiu, din lemn sau din combinatii ale acestor materiale, cu sau fara vitrari.

Usa de intrare in casa

Fiind o usa exterioara, amplasata intr-un perete exterior, trebuie sa ne asiguram ca va avea performante bune in ceea ce priveste:

A. Izolarea termica. Este foarte dificil ca o usa sa egaleze performantele unui perete exterior, in materie de izolare termica, dar este recomandat sa ne asiguram ca usa respecta niste cerinte esentiale in acest sens. Capacitatea de izolare termica a unei usi de intrare tine de materialele din care este confectionata, de modul de etansare al zonelor de contact intre foaia de usa si tocul usii si de calitatea montajului usii.
Foaia este, cel mai adesea de tip sandwich - tabla pe fetele usii si si termoizolatie intre ele. Termoizolatia poate fi spuma poliuretanica rigida, polistiren, vata minerala, pasla, materiale compozite etc. In afara de natura si de densitatea materialului din care este alcatuita termoizolatia, conteaza foarte mult si grosimea izolatiei termice. Izolare usa intrare: o usa de exterior cu performante bune ar trebui sa aiba o grosime a termoizolatiei de minimum 60 mm. Usile de exterior foarte eficiente pot avea grosimi de 80 mm. Atunci cand intre fata interioara a foii de usa si fata exterioara exista piese pt. ruperea puntii termice, performantele de termoizolare ale usii de intrare cresc. Avantajul principal al unei usi de intrare in casa cu rupere de punte termica este acela ca nu face condens la interior, nici in cazul iernilor foarte geroase. Problema condensului apare in special la toc - la diferente mari de temperatura intre interior si exterior, din cauza gerului de-afara tocul se raceste foarte tare, iar umezeala din interior condenseaza pe el.

Unele usi de exterior au foaia de usa alcatuita dintr-o rama perimetrala din profile de aluminiu si un "infill" din panouri sandwich si/sau suprafete vitrate. Este recomandat ca profilele din aluminiu sa fie cu rupere de punte termica, iar suprafetele vitrate sa fie din geam termopan foarte eficient (tripan, cu geam low-e etc.). Trebuie mentionat ca suprafetele mari de geam pot scadea capacitatea de izolare termica a usii.

Tocul usii de intrare poate fi din otel sau din aluminiu. Deoarece metalul nu este un bun izolator termic, in cazul tocurilor simple se pierde caldura din casa prin tocul usii si este foarte probabil sa se formeze condens, la interior, pe tocul metalic. De aceea, o usa de intrare din exterior de buna calitate va avea un toc cu rupere de punte termica si, pe cat posibil, izolat termic. Atunci cand este vorba de usi de intrare in casa din lemn, deoarece lemnul este un material izolator termic, nu exista pericolul formarii de condens la interior, iar performantele termice ale usii depind in principal de grosimea foii de usa si de etansarea ei cu tocul.

In afara de performantele individuale de izolare termica ale foii de usa si alte tocului usii, foarte important este si modul in care se face etansarea intre foaie (blat) si toc. Pana la urma, ne intereseaza performantele intregii usi, ca ansamblu foaie-toc.
Din considerente de izolare si etansare, toate usile de exterior ar trebui sa aiba falt (o margine care calca peste tocul usii). Usile groase (foarte eficiente) pot avea chiar falt dublu.

Foi de usa cu si fara falt:

La usi de exterior, este recomandat faltul dublu, care asigura performante mai bune de izolare si etansare. Pe toata lungimea pe care foaia de usa calca pe toc, trebuie sa existe un sistem de garnituri de etansare. Usile cu falt dublu pot avea garnituri de etansare pe ambele "trepte" ale faltului. Unele modele de usi, pot avea garnituri de etansare atat pe toc cat si pe foaia de usa. Garniturile trebuie sa fie elastice (chiar la temperaturi scazute) si durabile, ca sa etanseze corect si sa-si pastreze proprietatile in timp. In general, garniturile de etansare pt. usi se realizeaza din EPDM (Ethylene Propylene Diene Monomer), iar in sectiune, profilul lor prezinta una sau mai multe camere inchise.
De obicei, tocurile usilor sunt pe trei laturi (stanga, sus, dreapta), iar usile au un luft (spatiu liber), la partea de jos. O usa de intrare in casa de buna calitate trebuie sa aiba un sistem eficient de etansare la partea de jos. Cele mai des intalnite sisteme sunt cele cu garnitura flexibila ce etanseaza pe un profil (prag) si cele cu garnitura tip "ghilotina", care coboara atunci cand usa se inchide. Pt. o mai buna etansare la partea de jos, unii producatori dubleaza garnitura sau folosesc sisteme combinate.

In general, indiferent de materialele din care este alcatuita, o usa de intrare din exterior in casa are un coeficient de transfer termic "U" intre 1,4 W/mpK si 0,85 W/mpK. Cu cat valoarea coeficientului este mai mica, cu atat usa izoleaza mai bine. O valoare de 1,4 W/mpK (Wati pe metru patrat-Kelvin) este uzuala (medie), o valoare de 1 este buna, iar o valoare sub 1 W/mpK este foarte buna.
Daca usa are si zone vitrate, trebuie sa fiti constienti de capacitatea de izolare termica a geamului termopan utilizat (la geam termopan, coeficientul de transfer termic variaza intre 2,9 W/mpK si 0,5 W/mpK).
Atentie! Unii producatori declara si valoarea coeficientului "U" masurat DOAR pt. foaia de usa, care este mai bun decat cel al ansamblului usa+toc (cel care ne intereseaza pe noi). Este corect sa fie testat ansamblul usa-toc, avand in vedere ca performantele de izolare termica ale usii sunt influentate simtitor de sistemul de etansare intre foaya de usa si toc.

Diferentele mari de temperatuta dintre cele doua fete ale usii (care, in timpul iernilor geroase, pot fi de 30-40 de grade) vor supune usa la solicitari importante; de aceea, alcatuirea si structura interna trebuie sa asigure usilor o rigiditate si o rezistenta mecanica corespunzatoare. Ganditi-va ca fata interioara a usii este calda (sa zicem 25 grade Celsius) si, in consecinta, se dilata. Fata exteriora, supusa unui ger de minus 20 grade Celsius se va contracta. In aceste conditii, atat termoizolatia unei usi de exterior cat si elementele sale de legatura sunt supuse unor eforturi mari. Rezistenta mecanica buna a usii preia aceste eforturi si limiteaza deformatiile foii de usa, pastrand capacitatea ei de etansare si izolare termica.

B. Izolare fonica usa intrare. Chiar daca locuinta se afla intr-o zona linistita, este recomandabil ca usa noastra de intrare in casa sa aiba performante bune de reducere a zgomotului. Daca usa este bine izolata d.p.d.v. termic, este foarte probabil ca ea sa aiba si bune performante de izolare la zgomot (materialele termoizolante sunt, de obicei si absorbante de zgomot, iar garniturile de etansare contribuie si ele la izolarea fonica). O valoare acceptabila de performante acustice ale usi de intrare din exterior se incadreaza intre limitele Rw = 35 - 45 dB.

C. Permeabilitatea la vant si la apa. Bineinteles, fiind vorba de usi exterioare, este foarte important modul in care acestea se comporta la vant, la ploaie, la combinatia vant-ploaie si la viscol. Modul in care sunt imbinate elementele constitutive ale foii de usa, modul de etansare intre usa si toc, precum si sistemul de incuiere al usii influenteaza rezistenta / permeabilitatea acesteia la apa si vant.

D. Rezistenta antiefractie. Este evident ca usa care asigura intrarea in casa noastra trebuie sa fie greu de deschis de persoane neautorizate, deci avem nevoie de o usa de intrare de siguranta (antiefractie).
Fie ca este exprimata ca WK (Widerstandsklasse)sau ca RC (Resistance Classification), clasa de siguranta (de rezistenta la intrarea prin efractie) a usii este foarte importanta. La testarea usii se considera cat de experimentat este cel care sparge usa si cate de bine utilat cu diverse unelte este spargatorul. Orice usa poate fi sparta (socant, nu?!), iar diferenta intre usile sigure si cele mai putin sigure o face doar INTERVALUL DE TIMP in care usa poate fi sparta si uneltele folosite de spargator.

Avand in vedere ca usa este un ansamblu de componente, sunt mai multe elemente care concura la clasa de siguranta antiefractie a usii: foaia, tocul, broasca (sistemul de incuiere), balamalele, manerele, sildurile, vitrarile (daca exista). Nu in ultimul rand, peretele in care este instalata usa si corectitudinea montajului contribuie decisiv la rezistenta la spargere a usii.
Usile producatorilor consacrati vin insotite de documente care garanteaza clasa de rezistenta antiefractie a usilor, clase exprimate fie in formatul "WK", fie in formatul "RC".

Pe scurt, clasele de rezistenta antiefractie ar fi cam asa (prima coloana este clasa RC in vigoare, a doua coloana este clasa WK - mai veche, a treia coloana este durata, in minute, in care spargatorul reuseste sa deschida usa, iar in ultima coloana avem nivelul de indemanare si de dotare a spargatorului):

EN 1627 ENV 1627 (anterior 09.2011) Timp spargere Indemanarea spargatorului, unelte
RC2N WK2 fara vitrare de siguranta 3 minute Spargator "de ocazie", cu scule simple (surubelnita, clesti), care sparge elementul de incuiere (broasca). Usa are vitrare cu sticla standard
RC2 WK2 3 minute Spargator si dotare ca mai sus. La aceasta clasa, este obligatoriu ca vitrarea sa fie de siguranta, conform EN 356
RC3 WK3 5 minute Spargator cu minima experienta, la setul de scule de mai sus se adauga o a doua surubelnita si un levier. Spargatorul ataca elementul de incuiere (broasca)
RC4 WK4 10 minute Spargator experimentat, ce are in plus scule de taiere, topor, dalta si bormasina cu acumulator
RC5 WK5 15 minute Spargator experimentat, ce are in dotare si fierastrau-sabie (electric), bormasina cu percutie si polizor unghiular (flex) cu disc de maximum 125 mm
RC6 WK6 20 minute Spargator experimentat, cu unelte electrice: fierastrau-sabie, bormasina cu percutie si si polizor unghiular (flex) cu disc de 250 mm

Singura metoda valida de clasificare exacta WK sau RC a unei usi este testarea usii respective. Cu toate acestea, puteti evalua aproximativ nivelul de protectie antiefractie a unei usi netestate analizand sistemul sau constructiv si cunoscand detalii despre componentele usii respective. Subiectul este relativ stufos, asa ca-l gasiti detaliat intr-un alt articol, pe codeus.ro - usi antiefractie.
Dupa parerea mea, la usile de intrare in casa ar trebui sa pornim cu pretentiile de la clasa RC3 in sus.
Atentie! La usile cu vitrare trebuie avuta in vedere clasa antiefractie a sticlei / geamului termopan.

E. Protectia anticoroziune. Dat fiind ca ca este o usa de exterior, rezistenta la coroziune este un alt aspect important. Elementele din otel (foaia, tocul) trebuie sa fie galvanizate si vopsite electrostatic, facute dintr-un otel de buna calitate. Galvanizarea la cald, prin imersie, este un procedeu eficient de protectie anticoroziva a otelului. Combinata cu vopsirea electrostatica, asigura o buna protectie anticoroziune a elementelor din otel. Profilele si tocurile din aluminiu trebuie sa fie vopsite electrostatic sau anodizate. Accesoriile (balamale, silduri, manere, butuci) este de preferat sa fie din otel inoxidabil. Sistemul de incuiere (broasca principala si cele auxiliare, daca exista) ar fi indicat sa aiba componentele expuse realizate din otel inoxidabil. La fel, daca exista un prag (profil de etansare) la partea de jos ar fi bine sa fie din otel inox. In general, producatorii care folosesc material si componente de calitate nu se feresc sa ofere o garantie anticoroziune a usilor de 5 sau chiar 10 ani. De mentionata ca, in general, orice perioada de garantie oferita se injumatateste in cazul instalarii usilor in mediu salin (marin).

Usa de intrare in apartament

Fiind vorba de o usa ce asigura intrarea din casa scarii in apartament, este usa de interior si putem accepta performante mai reduse la punctele A-E de mai sus: Izolarea termica nu mai este atat de importanta (chiar daca casa scarii nu este incalzita, temperatuile vor fi intotdeuna pozitive, pe ambele fete ale usii). Din acest motiv, aceste usi vor avea grosimi mai mici ale foii de usa (40-50 mm), iar aceste grosimi vor duce la performante termice acceptabile, mai ales ca, cel mai adesea, usile de intrare in apartament sunt fara vitrari. Pt o usa metalica de intrare in apartament de 45 mm grosime, izolata cu spuma rigida sau cu vata minerala, cu garnituri de etansare pe cele trei laturi ale tocului si cu un prag sau o garnitura de etansare la partea de jos, performantele acustice (izolarea fonica) ar trebui sa fie aproximativ Rw = 27 - 32 dB. Nu se pune problema de permeabilitate la vant si la apa - garniturile vor asigura o etanseitate sufficient de buna.
Clasa antiefractie acceptabila ar putea sa fie RC2, in cazul unui bloc de locuit cu intrarea principala controlata (portar sau interfon), dar eu as zice ca e de preferat sa fie RC3, totusi.
Protectia anticoroziune poate fi cea standard pt usi de interior, fara cerinte speciale (galvanizare la cald, vopsire etc).

Unii producatori va furnizeaza, odata cu produsul, un certificat de conformitate sau o declaratie de performanta, in care se specifica performantele relevante ale unei usi de exterior (izolare termica, izolare fonica, permeabilitate la vant, etanseitate la apa, rezistenta mecanica, rezistenta antiefractie etc.). Declaratia de performanta este obligatorie in UE si ar trebui sa o primiti odata cu orice usa de exterior. Chiar daca optati pt. o usa realizata (mai mult sau mai putin) artizanal, va puteti alege o usa buna de intrare in casa luand in considerare cateva aspecte principale descrise in articolul Alcatuire usi antiefractie de pe codeus.ro.
La fel ca in cazul oricarui produs, intretinerea adecvata prelungeste semnificativ durata de viata a usilor de intrare in casa si a usilor de intrare in apartament. Puteti primi de la producator instructiuni de utilizare si mentenanta, in care sa fie specificate si intervalele si operatiunile de mentenanta pentru usi de intrare.

Distribuiti: