Usi antifoc (usi rezistente la foc)




Tot ce trebuie sa stiti despre usi rezistente la foc. Tipuri des intalnite, clasificare usi antifoc in conformitate cu standarde si norme europene, usi antifoc metalice sau de lemn, accesorii usi antifoc, recomandari, informatii esentiale, articole - consultantul de usi.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Preambul: rezistenta la foc

La data la care scriu acest articol, pt usi antifoc se contureaza, dupa multi ani, un cadru normativ clar, cu sperante in aprobarea unor norme europene EN ce reglementeaza testarea si clasificarea pt. inchideri rezistente la foc, unde regasim si categoria usi antifoc.
Varietatea mare de abordare a standardelor nationale, precum si interesele unor mari producatori au tergiversat aprobarea normelor europene armonizate privind inchiderile rezistente la foc. Chiar si in Romania au fost elaborate cateva variante ale unui Cod National de Securitate la Incendiu a Constructiilor (ce include si referiri la usile antifoc), iar normativul inca in vigoare se numeste P118 – Normativ de Siguranta la Foc a Constructiilor si dateaza din 1999. Cu toate ca normativele in vigoare sunt eterogene, imperfecte si contin formulari depasite, s-au cristalizat niste cutume de proiectare si verificare pt. usi rezistente la foc.

Criterii de performanta usi antifoc

Clasificarea performantelor pt usi antifoc se face utilizand urmatoarele criterii de performanta pentru usi rezistente la foc:

Simbol Criteriu de apreciere Semnificatie (pe durata testarii)
E
Etanseitate la foc Nu lasa sa treaca flacarile. Se poate incinge foarte tare si permite aprinderea prin radiatie termica a unor substante inflamabile aflate in zona protejata, la o anumita distanta de usa
I
Izolare termica la foc Nu permite depasirea unei anumite temperaturi, pe fata „rece” a usii (zona protejata)
W
Radiatie termica Permite sa treaca radiatia termica, dar aceasta nu depaseste o anumita valoare (15 KW/mp); anumite materiale inflamabile, aflate la o distanta de 1,5 m de usa, nu se aprind prin radiatie termica
C
Inchidere automata Numita si autoinchidere. Capacitatea de a se autoinchide corect si de a se comporta corect la foc, dupa ce a efectuat un anumit numar de deschideri (definit prin cifre de la 0 la 5)

Observatie: La criteriul Izolare termica la foc exista doua niveluri de performanta, notate cu „1” si „2”. Nivelul „1” e superior, ca performanta, nivelului „2”, insa, uzual, nivelul „2” este larg acceptat in constructii, la usi antifoc.

Exemple codificare performante usi rezistente la foc:

Iata, in continuare, trei exemple de codificare a performantelor unor usi antifoc. Sigur, exista multe combinatii posibile, iar acestor simboluri li se pot adauga si cele ce definesc performantele de etanseitate la fum (gaze reci si gaze fierbinti).

Usa rezistenta la foc 30 minute


Usa rezistenta la foc 30 minute - codificare

Asigura simultan etanseitate la foc si izolare termica la foc de nivelul 1, timp de 30 minute. A fost supusa unui test la foc dupa 10.000 cicluri (clasa C2) de deschidere-autoinchidere. Implicit, indeplineste si criteriile de izolare termica la foc de nivelul 2 timp de minim 30 minute (de ex. EI2-38) si de radiatie termica pt cel putin 30 minute (poate fi, de exemplu, EW-45).

Usa rezistenta la foc 60 minute


Usa rezistenta la foc 60 minute - codificare

Etanseitate si izolare termica la foc de nivelul 2, pt. 60 minute. A fost deschisa si s-a autoinchis de 100.000 sau (clasa C4), inainte de testarea la foc. Poate avea performante EI1-30, EW-72, E-90, de exemplu (valorile exacte sunt mentionate in specificatiile tehnice si in documentele de certificare ale respectivei usi antifoc.

Usa rezistenta la foc 90 minute


Usa rezistenta la foc 90 minute - codificare

Indeplineste criteriile de etanseitate si izolare la foc de nivelul 2, timp de 90 minute. Inainte de a fi testata la foc, a fost supusa la 200.000 cicluri (clasa C5) de deschidere-autoinchidere. Ar putea sa aiba performante EI1-35, EW-101, E-120, conform certificarilor ce insotesc usa.

Usa rezistenta la foc 120 minute


Usa rezistenta la foc 120 minute - codificare

Usa antifoc EI-2 120 C2 e testata si certificata pentru etansare la foc si izolare termica la foc 120 minute si testata la inchidere automata si clasificata Clasa 2 - 10.000 cicluri de inchidere / deschidere.

Usa rezistenta la foc 45 minute

Ar fi codificata, de exemplu EI1-45 C3 sau EI2-45 C3 si ar fi o usa ce a trecut testul de etanseitate la foc si izolare la foc de nivel 1 (respectiv de nivel 2) 45 minute.
Clasa C3 de inchidere automata (autoinchidere) spune ca usa a facut intai 50.000 cicluri inchis/deschis, dupa care i s-a facut test de rezistenta la foc.

Clasificari uzuale usi antifoc

In functie de performante si de normele de proiectare nationale, s-au impus niste valori uzuale de rezistenta la foc pt. usi:

Mai rar, in special in SUA si in Marea Britanie (dupa standarde vechi) exista si usi rezistente la foc 180 minute sau chiar 240 minute. Totusi, criteriile de testare si de clasificare foarte eterogene in diferite tari au generat diferente foarte mari intre caracteristicile constructive ale usilor antifoc. De exemplu, o usa antifoc REI 120 conform standardului italian UNI 9723 putea sa nu treaca testul facut unei usi antifoc T90 dupa standardul german DIN 1634. Odata cu intrarea in vigoare a Normei Europene EN 16034 si dupa incetarea perioadei de coabitare cu standardele nationale, va fi reglementat la nivelul UE si domeniul Inchiderilor la foc, implicit toti producatorii de usi rezistente la foc vor fi obligati sa se alinieze normei europene.

Dimensiuni usi antifoc

Si aici, in functie de standardele de productie nationale, exista variatii la dimensiuni standard usi antifoc; iata cateva exemple:

In orice proiect ce inglobeaza usi antifoc trebuie stabilite foarte exact dimensiunile pasajului liber al usii, dimensiunile de montaj ale tocului, dimensiunile golului de montaj, astfel incat lufturile (spatiile libere) sa fie cat mai mici. Flacarile se strecoara prin spatiile pe care si le deschid (fie spatii intre toc si perete sau intre toc si foaia de usa) si de aceea calitatea executiei la usi rezistente la foc, precum si operatiunea de montaj usi antifoc sunt esentiale pentru comportarea corecta a oricarei usi antiincendiu / usi antifoc / usi rezistente la foc.

Montaj usi antifoc

In timpul incendiilor (si in timpul testelor de usi rezistente la foc) se ating temperaturi de peste 1000 grade Celsius. Evident, la orice usa rezistenta la foc e important din ce materiale este alcatuita. Iata o diagrama uzuala Timp / Temperatura la testarea usii antifoc si cateva praguri de temperaturi importante pt diferite materiale:

Diagrama timp - temperatura test usa rezistenta la foc

In afara de calitatea executiei si de materialele inglobate, pentru modul de comportare a unei usi antiincendiu este foarte importanta calitatea si exactitatea montajului.

Fiecare producator de usi rezistente la foc are instructiuni clare de montaj usi antifoc, instructiuni ce trebuie urmate intocmai de catre montatori. O atentie deosebita trebuie acordata autoinchiderii corecte a oricarei usi antifoc, precum si lufturilor (spatiilor libere) dintre foaia de usa si tocul usii, ca si dintre foaia de usa si pardoseala. Foarte important e si spatiul dintre tocul usii si peretele in care se monteaza, precum si modul de etansare intre toc si perete.

Producatorul specifica in instructiunile de montaj furnizate cu usa, cat de mare poate fi acest spatiu si cu ce materiale se etanseaza el. Ca regula generala spatiul dintre toc si perete trebuie sa fie cat mai mic, la usile antifoc, iar un toc de imbracare a peretelui ori un toc de colt cu completare (contratoc) asigura posibilitati bune de etansare, la montaj usi antifoc. Ar fi important ca, in faza de proiectare a cladirilor ce necesita usi rezistente la foc, sa se aleaga tipul corect de toc, adaptat peretilor unde urmeaza sa se monteze usi antifoc.

Usi antifoc / usi rezistente la foc - codeus.ro

Usi rezistente la foc metalice

Intalnim des usi metalice antifoc, alaturi de alte tipuri de usi metalice in subsoluri tehnice si case de scara, la cladiri de birouri, in hale industriale, depozite si centre logistice, institutii publice si spatii de invatamant, la spitale si clinici, la cladiri de locuit (in subsol, casa scarii, usi centrale termice), in spatii și complexe comerciale etc. Veti gasi pe codeus.ro un articol detaliat despre usi metalice rezistente la foc.

La usi metalice rezistente la foc intalnim de obicei performante de 30, 60, 90, 120 minute sau chiar 180 minute (mai rar). Cu cat rezistenta la foc e mai mare, usa antifoc este mai grea, necesita balamale solide si poate sa nu aiba un aspect prea elegant. In unele cazuri, apare necesitatea utilizarii unor usi mai elegante – usi de lemn rezistente la foc.

Usi rezistente la foc din lemn

Au, de obicei, rezistente la foc de 30 minute, 90 minute. Exista si usi din lemn rezistente la foc 60 minute. Daca o usa de lemn rezistenta la foc 30 minute poate avea o grosime obisnuita, de 40-45 mm, o usa de lemn rezistenta la foc 90 minute va fi groasa de 65-75 mm. Practic, lemnul constituie o mica parte din aceste usi, iar in rest sunt materiale speciale, dar aspectul unei usi rezistente la foc din lemn e similar cu cel al unei usi de interior din lemn obisnuite si vor putea fi folosite alaturi de acestea, in aceeasi incapere, fara a se observa diferente notabile de aspect.

Un alt segment unde se intalnesc des usi antifoc din lemn este industria hoteliera. Unele lanturi de hoteluri sau unele tari au norme interne ce impun ca usa de intrare in camera de hotel sa fie usa rezistenta la foc 30 minute ori chiar 60 minute. Deoarece foarte rar se folosesc usi metalice la intrarea in camera de hotel, utilizarea de usi din lemn rezistente la foc apare ca o necesitate, in aceste proiecte de facilitati de cazare si recreere. Gasiti mai multe detalii in articolul usi de hotel, pe codeus.ro.

Usi glisante rezistente la foc

Pana acum am vorbit de usi antifoc pe balamale. In parcari colective, depozite mari, hale de productie, cladiri mari de birouri, hangare etc. se folosesc si usi glisante rezistente la foc. Sunt metalice, culiseaza pe o sina amplasata la partea de sus si au rolul de a separa doua compartimente ale unei cladiri, astfel incat sa izoleze incendiul in compartimentul in care a izbucnit. Adesea, functioneaza in pozitia „normal deschis”, ceea ce inseamna ca usa e mentinuta in pozitia „deschis” de catre un electromagnet de retentie. La declansarea alarmei de incendiu, la apasarea unui buton ori la detectarea de fum, electromagnetul elibereaza usa, care, datorita unor contragreutati, se inchide cu o viteza controlata si izoleaza compartimentul unde a izbucnit incendiul. Gasiti pe codeus.ro un articol separat despre usi glisante rezistente la foc.

Accesorii usi antifoc

Ca la orice tip de usa, exista accesorii usi rezistente la foc, cu rol functional, cu rol de control trafic, cu rol in evacuare (accesorii antipanica). Iata cateva dintre ele:

Unele dintre accesoriile enumerate mai sus necesita o pregatire speciala a usii rezistente la foc, iar aceasta pregatire nu trebuie sa impieteze asupra rezistentei sale la foc. In principiu, orice perforatie, decupaj, adaugire pot reduce rezistenta la foc a usii. De aceea este imperativ ca aceste pregatiri accesorii usi antifoc sa se faca in fabrica, nu pe teren si ca operatiunea de montaj usi antifoc sa fie controlata si corect executata.

Subiectul usi rezistente la foc e foarte stufos si va fi detaliat in articole separate, pe codeus.ro.

Update usi antifoc certificate:

Incepand cu data de 1 noiembrie 2019, standardul european EN 16034 intra in vigoare, insa deocamdata doar anumite categorii de usi antifoc sunt acoperite de norma europeana armonizata EN 16034. Este vorba despre usi antifoc de exterior si de usi antifoc industriale. Producatorul emite Declaratie de Performanta, in care mentioneaza doua norme europene: standardul de rezistenta la foc (EN 16034) si standardul de produs (EN 14351-1 pentru usi pietonale de exterior sau EN 13241 pentru usi / porti industriale). Pentru usi antifoc pietonale, de interior, inca se merge pe certificari nationale, pana la intrarea in vigoare a standardului 14351-2.

Distribuiti: