Masa elevatoare - alcatuire


Iata pricipalele componente pentru o masa elevatoare hidraulica (de fapt, are atat componente hidraulice, cat si componente mecanice, electrice si electronice):

Alcatuire masa elevatoare hidraulica - codeus.ro 1. Platforma

Este din tabla de otel groasa (de 0,8 – 1,2 cm). In functie de capacitatea portanta a mesei elevatoare, deoarece platforma nu trebuie sa se deformeze la presiunea rotilor metalice ale transpaletilor incarcati, o grosime minima a tablei platformei ar fi de 0.6 - 0,8 cm. Suprafata platformei nu este perfect neteda (lisa), ci cu mici protuberante anti-alunecare (anti-slip). Tabla se sprijina pe un sistem de nervuri (mici grinzi), care distribuie incarcarile la structura unei mese elevatoare.
Pe una dintre laturile scurte, platforma poate avea o „limba” articulata, care se va sprijini pe podeaua camionului, constituind o mica punte peste golul dintre masa elevatoare si camion. La unele modele de mese hidraulice de ridicat, platforma are si o balustrada, eventual cu portite de acces pe laturile scurte.


2. Motorul pompei hidraulice

Motorul electric este cel ce actioneaza agregatul care pompeaza lichidul hidraulic in cilindrul hidraulic (3). Uzual, este un motor de putere, alimentat la 380V. Adiacent lui se gaseste un rezervor pentru lichidul hidraulic - rezervorul este semi-opac, pentru a se putea verifica nivelul lichidului.


3. Cilindrul hidraulic

In el este pompat uleiul hidraulic de catre pompa-motor (2). Actioneaza asupra mecanismului tip foarfeca (4), asigurand forta de ridicare a mesei elevatoare. La unele mese hidraulice sunt doi cilindri. Intre cilindri si pompa hidraulica sunt furtunuri hidraulice flexibile (nu sunt figurate in desen).


4. Mecanism tip foarfeca

Este cel ce asigura ridicarea si coborarea platformei (1), sub actiunea cilindrilor hidraulici (3). Seamana cu o pereche de foarfeci, fiecare avand un brat fix si unul mobil, pe role ce culiseaza pe cadrul de baza (7) al mesei hidraulice. Pentru ridicare la inaltimi mari, pot fi doua sau trei „etaje” de mecanism foarfeca. Exista si mese elevatoare foarte late, cu doua mecanisme tip foarfeca amplasate paralel, unul langa celalalt.


5. Cutia de comanda

Aici se afla „creierul” platformei, de aici pleaca spre motor (2) comenzile (sus, jos, oprire de urgenta), aici sunt monitorizate sistemele de siguranta in exploatare (6) ale mesei elevatoare si de aici este oprit automat motorul, daca sistemele de siguranta sunt activate.


6. Sisteme de siguranta in exploatare

Fiind vorba de greutati mari si de piese metalice robuste, trebuie gasite modalitati de evitare a accidentarilor. Zona de risc maxim este cea aflata sub platforma (1) – prin coborare si prin pericolul de strivire si de forfecare la intrarea platformei in fosa. Aceasta zona poate fi monitorizata de muchii de siguranta, pe toate cele 4 laturi ale platformei. Apasarea usoara pe o muchie de siguranta (la intalnirea unui obstacol) opreste miscarea platformei. O alta masura de siguranta este ingradirea unei zone de siguranta in jurul platformei foarfeca, zona in care nu intra nimeni in timpul operarii mesei elevatoare.


7. Cadrul de baza

Este un element portant, din profile robuste de otel. Se fixeaza in fosa mesei hidraulice, pe fundatie; pe el se fixeaza articulat si culiseaza mecanismul tip foarfeca (4). Pe o traversa aflata tot pe acest cadru pot fi amplasate si motorul (2) si cutia de comanda (5).


8. Dispozitive de blocare pentru mentenanta / service

Nu apar in desen. Sunt dispozitive mecanice, destinate sa blocheze (si sa sprijine) in conditii de siguranta platforma, in pozitia ridicat, atunci cand este necesara interventia la unele componente.

Pentru exemplificarea functionarii unei mese elevatoare, dati click aici: functionare masa elevatoare.

Articolul detaliat despre mese elevatoare, aici: mese hidraulice.

Distribuiti: