Usi industriale VS usi rezidentiale: diferente principale




Consultantul de usi: Principalele diferente intre usi industriale si usi rezidentiale (pentru locuinta), detaliate la cateva tipuri de usi rezidentiale si industriale - usi metalice, usi sectionale, usi tip rulou, porti culisante de incinta.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Acest articol le este destinat, in primul rand, celor carora nu le este foarte clar pana la ce limita pot merge cu pretentiile atunci cand este vorba de usi si porti de uz rezidential, comparativ cu usi si porti industriale si comerciale. Se intampla ca in unele proiecte industriale sau comerciale de mica anvergura sa se utilizeze usi pt. locuinta in loc de usi industriale, iar in timp usile sa necesite reparatii dese si chiar inlocuire, deci cheltuieli suplimentare.

Exista diferente notabile intre usile industriale si cele rezidentiale, iar principalele diferente vor fi enumerate si detaliate aici, la unele tipuri de usi des intalnite.

Caracteristici importante care diferentiaza usile si portile industriale / comerciale de cele pt.locuinta:

Sa detaliem caracteristicile anterioare, in functie de tipuri de usi des folosite:

1. Usi metalice pe balamale


(cunoscute ca usi pivotante sau usi batante - impropriu, dupa parerea mea)

Pentru locuinta, vorbim despre usi metalice de interior in zona de locuit si de depozitare si despre usi metalice cu functiuni speciale in spatii tehnice ale casei (subsol, camera centralei termice, usi la pod / mansarda, usa dintre casa si garaj etc). La proiecte industriale si comerciale, avem in principal usi metalice multifunctionale si usi metalice rezistente la foc. Atat pt. locuinta cat si pt. industrie / comert intra in discutie si usi metalice antiefractie.

Usi metalice, pe codeus.ro

1.a. Dimensiuni - usi metalice:

Frecvent, usile metalice rezidentiale de interior sunt intr-un singur canat (usi simple, cu o singura foaie) si au dimensiuni de 700-900 mm latime si 2000-2100 mm inaltime. Usile metalice pt. proiecte industriale si comerciale pot fi atat simple (intr-un canat) cat si duble (in doua canaturi) si pot avea dimensiuni de:

1.b,c. Caracteristici constructive, aspect, finisaj - usi metalice:

Usile metalice de interior pt. locuinta se remarca printr-un grad bun de finisare (al usii si accesoriilor), fiind disponibile intr-o gama larga de culori si finisaje (inclusiv imitatii de lemn si finisaje speciale). Fiind usi metalice usoare (cu structura celulara tip fagure si tabla subtire) si neavand dimensiuni mari, balamalele lor sunt cele folosite si la usi de interior din lemn - deci destul de mici, aspectuoase si disponibile in diverse modele si variante de finisaj.

Deoarece usile metalice industriale

ele sunt grele, masive si, in consecinta, balamalele de usi metalice industriale si comerciale sunt mari, inestetice si adesea sudate de toc, nefiind disponibile decat in culoarea tocului (la unii producatori, exista si varianta de balamale demontabile, din otel inox).

Gama de finisaje disponibila la usi metalice industriale este mult mai restransa decat la usile metalice rezidentiale, majoritatea producatorilor livrandu-le grunduite - pregatite de vopsire umeda pe santier.

1.d,e. Durabilitate, intensitatea in utilizare - usi metalice:

Balamalele si incuietorile (broastele) de usi metalice de interior pt. locuinte sunt proiectate luand in considerare o utilizare moderata - numar mic de cicluri inchis-deschis intr-o zi. Balamalele sunt pe lagare simple, cu frecare metal pe metal (uneori exista o camasuire cu polipropilena care micsoreaza frecarea). Nu rareori, broastele usilor de interior rezidentiale au si piese din plastic. La un numar redus de cicluri inchis-deschis pe zi, aceste solutii constructive le asigura usilor metalice rezidentiale o durata de viata (durabilitate) suficienta.

Balamalele de usi metalice industriale sunt pe bila ("cu rulmenti"), iar broastele lor sunt robuste, metalice, fara piese din plastic, deoarece aceste usi sunt destinate unei utilizari intense. Multe dintre usile metalice industriale vor fi dotate cu amortizoare (mecanisme hidraulice de autoinchidere), care previn trantirea usii si, implicit, protejeaza balamalele si broastele, marind durabilitatea usilor chiar in conditii de utilizare intensa.

Uneori, in locuinte, la pod, la subsol, la centrala termica etc. poate aparea necesitatea utilizarii unor usi metalice industriale. In consecinta, trebuie sa fiti pregatiti sa le acceptati diferentele fata de usile pt. locuinta.

Usile metalice antiefractie se produc atat pt locuinta cat si pt proiecte industriale / comerciale. Gasiti pe codeus.ro un articol despre usi de intrare pentru casa si apartament. Usile metalice industriale antiefractie sunt, de fapt usi metalice multifunctionale industriale (sau usi metalice rezistente la foc) cu performante antiefractie.

2. Usi sectionale industriale si rezidentiale

Pt. locuinta, avem usi sectionale de garaj, iar pt. industrie, productie, comert, parcari colective etc. avem usi sectionale industriale.

2.a. Dimensiuni - usi sectionale:

Fiind destinate accesului autoturismelor, dimensiunile uzuale la usi de garaj sectionale vor fi de 2500-3500 mm latime (mai rar 5000 mm, pt. garaje duble) si 2000-2500 mm inaltime.

La usi sectionale industriale intalnim frecvent dimensiuni de 4500 mm latime si 4500 mm inaltime, existand si usi industriale sectionale de 6000 x 6000 mm si chiar mai mari.

2.b. Caracteristici constructive - usi sectionale:


Vedeti pricipalele componente ale unei usi sectionale aici: In principiu, cam totul difera la usile sectionale industriale, fata de cele rezidentiale:

2.c. Aspect si finisaj - usi sectionale:

Ca aspect, usile sectionale de garaj (rezidentiale) si cele industriale sunt asemanatoare, cele din urma fiind, totusi, grosier finisate (in special accesoriile). La ambele variante, gasim finisari in gama de culori RAL (Classic - 213), iar la usile de garaj sunt disponibile in plus variante cu tabla neprofilata, finisaje ce imita lemnul sau chiar variante cu panourile din lemn stratificat. La usi de garaj sectionale pot fi disponibile diferite tipuri de profilare (ambutisare) a tablei panourilor; la usi industriale sectionale, in general, intalnim doua tipuri (tip "coaja de portocala" sau striuri orizontale marunte).

2.d,e. Durabilitate, intensitatea in utilizare - usi sectionale:

Datorita arcurilor, rolelor, sinelor de culisare si automatizarilor superioare, usile industriale sectionale suporta un numar mare de cicluri inchis - deschis, spre deosebire de usile de garaj sectionale. Deoarece regimul de utilizare (numarul de cicluri inchis-deschis intr-o zi) este mult mai mare la usile industriale decat la cele rezidentiale, durata de viata poate fi aceeasi ca a usilor rezidentiale, DACA usile sectionale rezidentiale sunt utilizate conform specificatiilor producatorului (conform destinatiei lor). O usa rezidentiala folosita pe post de usa industriala va avea o viata scurta.

3. Usi tip rulou

In cazul locuintelor avem rulouri de garaj, iar in cazul proiectelor industriale / comerciale, avem rulouri industriale.

3.a. Dimensiuni - usi tip rulou:

In mod obisnuit, usile de garaj tip rulou (rezidentiale) au dimensiuni de 2500-3500 mm latime si 2000-2500 mm inaltime.
Usile industriale tip rulou ajung frecvent la dimensiuni de 4500 mm latime si 4500 mm inaltime, existand si rulouri industriale de 10.000 mm (10 m) latime si chiar peste.

3.b,c. Caracteristici constructive, aspect, finisaj - usi tip rulou:


Gasiti pe codeus.ro un articol despre usi de garaj tip rulou (rulouri pentru garaje). Principalele componente ale usii tip rulou:
In principiu, rulourile rezidentiale sunt mici, usoare si mai putin robuste decat rulourile industriale, principalele diferente fiind:

La inaltimi sub 2500 mm, normele europene de siguranta (EN 13241-1) prevad dispozitive suplimentare de siguranta pentru rulouri, care sa impiedice prinderea mainii intre cortina ruloului si tamburul pe care se infasoara aceasta. Uzual, aceste inaltimi mici se intalnesc la rulourile de garaj (rezidentiale) si foarte rar la rulouri industriale. Aceste dispozitive vin cu costuri suplimentare.

Usile de garaj tip rulou rezidential au, in general, mai multe variante de finisaj (culori din paleta RAL Classic - 213, folii ce imita lemnul). Pt. proiectele industriale, rulourile se pot vopsi in culorile din gama RAL (Classic - 213). Fiecare producator are o gama de culori "economice", cu adaos mic de pret.

3.d,e. Durabilitate, intensitatea in utilizare - usi rulou:

Ca si in cazul usilor sectionale, usile industriale tip rulou sunt capabile de un numar mare de cicluri inchis-deschis si de un regim mai intens de functionare, decat rulourile rezidentiale pt garaje.

4. Porti culisante (glisante) de incinta

Foarte rar intalnim porti batante (pivotante) in proiectele industriale si comerciale, asa ca nu vom vorbi despre ele. Gasiti pe codeus.ro un articol despre porti de curte batante si culisante. Aici discutam doar despre portile culisante (glisante).

Deoarece

portile culisante industriale vor fi mari, robuste, grele si mai intens folosite decat portile culisante de curte pt. cladiri de locuit.

Operarea portilor culisante cu role vizibile si sina de culisare pe carosabil este cu atat mai dificila cu cat poarta este mai grea. Bineinteles, au un rol determinant tipul si calitatea rolelor folosite, dar, de la o anumita dimensiune in sus, varianta de poarta culisanta cu sina pe carosabil nu este fezabila. Cu toate acestea, exista automatizari de porti culisante foarte grele si cu regim de folosire intens, ce pot fi folosite la portile pe sina foarte mari. De aceea, de obicei, la proiectele rezidentiale vom intalni porti culisante cu role vizibile si sina pe carosabil, iar la proiectele industriale / comerciale vo intalni porti autoportante (porti culisante in consola) - fara sina pe carosabil si cu role de culisare ascunse in grinda de baza.

Unii producatori de porti autoportante limiteaza dimensiunile minime de la care produc portile autoportante robuste, tocmai in ideea de a elimina segmentul rezidential.
Alti producatori acceseaza si proiectele rezidentiale, oferind porti autoportante mai putin robuste, cu automatizari mai putin fiabile (pt. a se incadra in preturile pietei rezidentiale); de obicei, acestea nu au motorul ascuns in grinda de baza (fiindca aceasta nu este suficient de mare), li se aplica o cremaliera si sunt actionate de o automatizare externa (cu carcasa proprie).

Cum era de asteptat, usile si portile industriale sunt mai robuste, mai fiabile si mai scumpe decat usile si portile rezidentiale, deoarece trebuie sa reziste unui regim de utilizare dur, intens.

Distribuiti: