Modele usa exterioara casa
Cele mai uzuale modele de usi de exterior pt. casa ar fi:
- usi exterior termopan;
- usi exterioare metalice (otel, aluminiu);
- usi exterior de lemn masiv ori stratificat;
- usi exterior din MDF hidrofugat;
- usi exterioare compozite (combina elemente de otel, aluminiu, lemn, sticla, policarbonat etc.).

Fiecare dintre tipurile de usa exterioara casa de mai sus are avantaje si dezavantaje. Daca le cunoastem, avem posibilitatea sa alegem usa de exterior cea mai buna, potrivita fiecarei situatii. Cautand usi exterior casa ieftine, e posibil sa alegeti o usa de exterior termopan sau o usa de interior (de intrare in apartament), insa, daca aveti nevoie de performante antiefractie si de rezistenta la intemperii, acestea ar fi alegeri nu tocmai potrivite.
Usi exterior termopan
Des utilizate ca usi de exterior pentru casa, terase si balcoane intalnim asa numitele “usi exterioare termopan” – usi din rame PVC sau aluminiu, cu geam termoizolant si/sau panouri opace tip sandwich.

Desi au avantaje incontestabile (putin sensibile la coroziune, buna etansare, finisaje variate, pret competitiv, variante cu deschidere culisanta), au si unele dezavantaje:
- de obicei, necesita toc pe 4 laturi, deci au un prag destul de inalt la partea de jos;
- ating greu clase de rezistenta antiefractie superioare;
- uzual (cu profilele PVC ori aluminiu utilizate in mod obisnuit) nu au grosimi foarte mari, deci nici performante superioare de izolare termica.
Sigur, exista situatii in care o usa exterioara casa termopan este solutia cu cel mai bun raport calitate-pret, dar, de multe ori, datorita pretului mic, vor fi alese ca usi de exterior in situatii in care nu se potrivesc.
Usa exterior metalica
Exista multe tipuri si clase de calitate de usi exterioare metalice.
Cea mai ieftina usa de exterior metalica va fi de tip sandwich de 45-55 mm grosime, cu fete de tabla de 0,7 – 1 mm grosime, cu termoizolatie de spuma PUR, polistiren expandat ori vata minerala, cu toc pe 4 laturi (prag fix la partea de jos), fara zone vitrate, fara rupere de punte termica la toc si la foaia de usa si probabil nu va avea feronerie speciala pt. usi exterioare.
Atentie! Nu folositi o usa de intrare in apartament pe post de usa exterioara casa! Probabil tabla nu este protejata anticoroziv suficient de bine, culoarea / finisajul nu are rezistenta la razele UV, broastele si feroneria sunt sensibile la umezeala, etanseitatea la ploaie si vant lasa de dorit etc. Daca, totusi, nu aveti alta varianta, incercati macar sa alegeti o usa cu falt (vezi articolul usi metalice).

Intalnim si usi exterior metalice cu structura tip sandwich de calitate buna, cu unele caracteristici ce le diferentiaza de usile de exterior metalice ieftine:
- foaie usa cu falt;
- grosime superioara a foii de usa (55-65 mm) si strat de rupere punte termica intre fetele usii;
- toc metalic cu rupere punte termica, pe 3 laturi;
- prag retractabil la partea interioara a foii de usa, ori garnitura dubla pe profil de trecere;
- balamale si feronerie otel inoxidabil, incuietori rezistente la umiditate;
- garnituri de etansare multicamera;
- protectie anticoroziva buna, finisaj rezistent la raze UV.
Usi exterior aluminiu
O clasa de calitate superioara de usi exterioare ar fi cele fabricate din profile aluminiu de grosimi mari, cu strat de rupere termica si termoizolatie eficienta, de vata minerala sau spuma PUR de inalta densitate.

Aceste usi exterioare de aluminiu au performante superioare de:
- etanseitate la vant;
- etanseitate la ploaie (apa);
- reducere zgomot (izolare fonica);
- rezistenta antiefractie.
Chiar si la o prima vedere, au cateva caracteristici dupa care pot fi usor recunoscute ca usi exterioare de calitate superioara:
- grosime mare a foii de usa (65-75 mm si chiar mai mult);
- falt dublu;
- toc cu profil multicameral de aluminiu, cu rupere punte termica;
- rama foii de usa din profil multicameral de aluminiu, cu rupere punte termica;
- balamale ascunse, reglabile;
- incuietori multipunct, de inalta siguranta;
- feronerie si limbeti incuietori de otel inoxidabil, broaste rezistente la umiditate;
- finisaj de inalta calitate, adeseori satinat.
Usi exterior lemn stratificat
Lemnul este un material cu multe calitati (natural, estetic, bun izolator termic, rezistenta mecanica buna – raportat la greutatea specifica, usor de prelucrat). Dezavantajele principale ar fi sensibilitatea la umiditate si faptul ca “lucreaza” in timp (sufera unele deformari permanente, in functie de orientarea fibrelor).
Daca lemnul este protejat de un strat impermeabil, apa si umiditatea din aer nu ajung in fibra sa. Exista o mare varietate de grunduri, lacuri si lazuri pentru lemn, care asigura o buna protectie a acestuia. Pentru lemnul expus la exterior, supus intemperiilor, actiunii razelor solare si variatiilor de tenperatura, este imperativ ca stratul protector (lacul) sa fie durabil, elastic si rezistent la radiatia UV.
Lemnul stratificat, datorita faptului ca straturile de lemn ce-l compun (prin incleiere) au fibrele orientate diferit, este stabil dimensional, in timp, spre deosebire de lemnul masiv. In plus, rezistenta mecanica a lemnului stratificat este dubla, fata de cea a lemnului masiv. Toate acestea, pastrand frumusetea fibrei naturale a lemnului.
Probabil ca cele mai frumoase usi sunt cele de lemn natural. Datorita lemnului stratificat si datorita solutiilor avansate de protectie a lemnului expus la intemperii, se pot realiza usi de exterior din lemn stratificat, de buna calitate. Lemnul fiind un bun izolator termic, nu apare necesitatea unui strat de rupere a puntii termice, iar prin frezare se pot obtine nenumarate modele de usi exterior casa de lemn stratificat.
Fara indoiala, o usa exterioara casa din lemn va aduce stil si valoare estetica oricarei case, dar cu un cost semnificativ atasat. In plus, usile exterioare de lemn necesita intretinere periodica (innoirea stratului de lac protector), pentru maxima durabilitate.
Usi exterior lemn stejar
Stejarul este un lemn rezistent si durabil si poate fi folosit la usi de exterior, daca este corect uscat, prelucrat, protejat si intretinut.
Desi rar, inca intalnim usi exterior de stejar masiv, solicitate la cladiri monumentale, biserici sau chiar case de locuit de patrimoniu. Principalul lor dezavantaj (in afara de dezavantajele lemnului, ca material) ar fi greutatea mare, astfel ca balamalele lor trebuie dimensionate si montate corect. In pus, greutatea mare reduce fiabilitatea si necesita reglaje / remedieri, in timp.
Usi exterior MDF hidrofugat
O usa exterioara casa ce beneficiaza, intr-o oarecare masura, de avantajele lemnului (buna izolare termica si fonica), e usa de exterior din MDF hidrofugat, finisat cu folie PVC de exterior si ranforsata cu o foaie de tabla, intre straturile de MDF. Pretul e sensibil mai mic decat al unei usi de lemn startificat ori de lemn masiv, insa si aspectul si durabilitatea difera.
Usi exterior compozite
Avem pe piata si tipuri de usi exterior rezistente la intemperii care profita de calitatile mai multor materiale diferite, pe care le inglobeaza in modele de usi de exterior compozite. Un exemplu il constituie usile la care tocul este metalic, iar foaia de usa are o caseta metalica ce este structura de rezistenta a foii de usa si inglobeaza balamalele si sistemele de incuiere. Aceasta caseta este placata cu doua panouri din material pe baza de lemn (lemn stratificat ori fibre de lemn aglomerate de 10-14 mm grosime), lise ori frezate, ce dau usii o aparenta de usa de lemn.
Desi panoul de fibre din lemn de la exterior poate fi tratat pentru a fi rezistent la intemperii, caseta metalica a structurii foii de usa nu poate fi izolata eficient. De aceea, aceste modele de usi de exterior, desi au sisteme de etansare (garnituri performante) nu pot fi folosite acolo unde sunt cerute performante ridicate de izolare termica (si fonica).
Usi exterior duble
De obicei, cand vorbim de usi de exterior, ne gandim la usi simple (intr-un canat). Intalnim insa si usi de exterior duble (in doua canaturi). Fata de o usa simpla, la usa de exterior dubla, aparitia celui de-al doilea canat aduce niste probleme legate de etanseitate si de rezistenta antiefractie.
La usi exterior duble, avantajul este ca, prin deschiderea ambelor canaturi, permit introducerea in cladire a unor obiecte mari (mobilier, electrocasnice mari etc.).
La cladiri mari (rezidentiale / publice), intalnim des usi exterioare duble.
Usi exterior cu pui
Daca prin usi exterioare duble definim usi in doua canaturi egale, prin "usi exterior cu pui" se intelege o usa de exterior cu doua canaturi inegale:
- canatul principal (foaia activa) – mai lat, utilizat curent pentru acces;
- canatul fix (asa-numitul “pui”) – de latime mica (de regula, jumatate din latimea canatului), deschis doar atunci cand e nevoie de o latime mare de acces.

Se intelege de la sine ca o usa de exterior cu pui va avea un pret mai mic decat o usa de exterior dubla (simetrica) si va fi mai scumpa decat o usa intr-un canat.
Usi exterior cu panouri fixe
Uneori, usile exterioare de intrare in casa sunt inglobate in panouri de fatada mari, cu rama si panouri asemanatoare, ca design, cu usa. Numite usi exterior cu panouri fixe, au rol preponderent estetic (fac impozanta zona intrarii) si de iluminare naturala (daca au panouri vitrate).

In principiu, avem trei variante:
- usa exterior cu panou fix lateral (pe o parte sau pe ambele parti ale usii);
- usa exterior cu panou fix superior (numit si "supralumina" ori "oberlicht");
- usa exterior cu panouri fixe combinate.
Usi exterior vitrate
Multe modele de usi exterior rezistente la intemperii, pentru casa, includ vitrari, in canatul (canaturile) usii ori in panouri fixe adiacente usii. Zonele vitrate influenteaza performantele de izolare termica, izolare acustica, rezistenta antiefractie ale unei usi de exterior.
Forma, dimensiunile, tipul geamului folosit la usi de exterior vitrate se coreleaza cu performantele usii:
- pt. izolare termica superioara, va fi sticla termizolanta, eventual tripan si cu strat low-E;
- in vederea pastrarii caracteristicilor antiefractie, cel putin unul dintre starturile de geam va fi sticla laminata, cu folie antiefractie.
La usi exterior vitrate antiefractie, o protectie suplimentara pentru vitrari ar putea fi un grilaj decorativ.
Silduri usi exterior
Fie ele silduri lungi sau silduri tip rozeta, sildurile unei usi de exterior, pt. a fi insensibile la apa si intemperii, se produc din aluminiu ori otel inoxidabil. La usi antiefractie de exterior, sildul exterior va fi de otel inoxidabil dur si va avea anumite caracteristici:
- profil conic (ca sa nu poata fi apucat cu un cleste si rupt prin rotire);
- protectie anti-gaurire (straturi multiple de tabla din otel);
- nu va avea la exterior suruburi aparente, ce se pot desface.
Un producator de usi exterior certificate va furniza toate componentele si accesoriile cu care a fost testata usa; inlocuirea lor neavizata poate afecta negativ performantele usii.
Dimensiuni standard usi exterior
Un producator de usi exterior de serie, va avea cateva dimensiuni standard, iar pentru una sau doua dintre ele si unele modele de usi exterioare (cele pe care le produce in serii mari) va lista un pret foarte avantajos.
Pe langa dimensiuni standard, unii producatori pot produce usi exterior pe comanda, cu dimensiuni speciale, disponibile intre anumite limite. Limitele de dimensiuni usi exterior sunt dictate de tipul de usa, materialul din care e confectionata, tipul si numarul de incuietori, rezistenta antiefractie, tipul de balamale utilizat etc.
Limite dimensiuni usi exterior casa:
- latime: minim 850 mm max 1100 mm
- inaltime 2000 - 2300 mm
La o usa de exterior intr-un canat, recomandarea mea e alegerea unei latimi libere de trecere de cel putin 900 mm, poate chiar 1000 mm.
Inaltimea minima de trecere libera e de 2000 mm, recomandarea este de minimum 2100 mm.
Usi exterior certificate
E de preferat, pt. rezultate optime, sa alegeti usi de exterior certificate. Conform Regulamentului UE 305/2011, produsele pt. constructii ce au anumite performante masurabile, conform unor standarde europene (norme europene EN), vor fi insotite de o Declaratie de Performanta (D.o.P.), emisa de producator, in care apar inscrise performantele usii.
In cazul unei usi exterior certificate, Declaratia de Performanta contine:
- informatii despre producatorul usii de exterior (nume companie, adresa, alte date de identificare);
- un numar de identificare;
- marcaj CE cu numar identificare;
- definitia produsului (de genul "usa pietonala de exterior pt. cladiri rezidentiale si comerciale, conforma cu cerintele standardului de produs EN 14351-1 ...");
- un tabel ce contine clasele de performanta ori valorile performantelor usii de exterior, precum si standardele (normele europene) conform carora a fost testata usa;
- numele, functia si semnatura reprezentantului respectivului producator de usi exterioare;
Declaratia de Performanta poate contine si denumirea comerciala a usii de exterior si un numar de serie unic de identificare, ce se regaseste si pe usa.
Usi exterior certificate - performante
Iata un exemplu de tabel din Declaratia de Performanta (DoP), cu performante usi exterioare certificate:Caracteristica esentiala | Performanta | Standard testare |
Etansare la apa | E1800 / 8A | EN 1027 / EN 12208 |
Permeab. la aer | Clasa 4 | EN 1026 (EN 12207) |
Rezistenta la presiune vant | Clasa C4 | EN 12211 / EN 12210 |
Transmitanta termica | Ud=1.3 W/mpK | EN ISO 10077 |
Perf. acustice | Rw=53dB | EN ISO 12567-1 |
Subst. periculoase | Nu | EN 14351 |
Inaltime (mm) | 2,135 mm | EN 14351 |
Rezist. antiefractie | RC4 | EN 1627 |
Tabelul va avea in plus doua coloane in care, in dreptul fiecarei performante, este trecut organismul notificat (laboratorul) ce a testat produsul si raportul de testare care certifica performanta respectiva a usii.
La unele dintre caracteristicile esentiale, in loc de valoare poate aparea NPD (npd) - "No Performance Determined" (nu s-a determinat performanta). Evident, un tabel plin de "NPD" nu spune prea mult despre usa respectiva.
Detalii suplimentare despre performantele usilor de exterior gasiti in articolul usi de intrare in casa si apartament.
Pot fi mici fabrici sau ateliere ale unor producatori de usi exterioare ce produc usi de exterior de buna calitate, dar nu au resurse sa le testeze in laboratoare (organisme) notificate.
Usi exterior fara certificat
Este posibil ca o usa produsa artizanal, chiar daca nu a fost testata, sa aiba anumite caracteristici care o fac potrivita pt. utilizarea ca usa de exterior:
- rezistenta la intemperii a stratului exterior (eventual si rezistenta la radiatii UV);
- termoizolatie interna eficienta (lemn, vata minerala, spuma PUR densa);
- feronerie rezistenta la umiditate / apa;
- toc pe 4 laturi sau toc pe 3 laturi si prag de etansare la partea de jos;
- foaie de usa cu falt simplu sau dublu;
- elemente de usa antiefractie;
Daca aveti incredere in producator (recomandari si pareri favorabile independente despre produsele sale), ati putea opta pt. o usa de exterior artizanala pe comanda, fara certificare. Alegand o usa de exterior certificata, aveti siguranta testarii ei, insa e probabil sa platiti ceva bani in plus.
Usi exterior preturi
Data fiind varietatea materialelor, a modelelor si a accesoriilor disponibile, precum si numarul mare de producatori (mari sau mici), preturile usilor de exterior pot varia destul de mult. Iata cateva preturi orientative, cu mentiunea ca recomandarea mea este sa alegeti nu cea mai ieftina usa de exterior, ci usa de exterior ce ofera maximum, intr-un pret corect.
Usi exterior casa preturi (RON):
- usa exterior PVC cu termopan: 1000-1400;
- usa exterior metalica (structura sandwich cu fete din tabla otel): 1200-2000;
- usa exterior metalica cu grosime peste 65 mm: 3500-4200;
- usa de exterior din MDF hidrofugat finisat cu folie PVC de exterior: 2800-4000;
- usa de exterior din aluminiu, de minim 70 mm grosime, cu rupere punte termica si in foaia de usa si in toc: 9000 - 20.000 RON;
- usa exterior compozita (caseta de otel la interior si fete de panouri din fibre aglomerate de lemn, frezate): 2500-6000;
Suplimentul de pret intre usa exterior intr-un canat si usa exterior in doua canaturi poate fi de 90-110 %, pentru canat mai mic (pui) cresterea de pret variaza intre 30% si 60%, iar pentru panouri fixe conteaza suprafata, materialele din care sunt facute si clasa de rezistenta antiefractie.
Un factor de pret important e rezistenta antiefractie a unei usi de intrare in casa. Broastele de inalta siguranta, precum si alte caracteristici ce contribuie la clasa de rezistenta antiefractie superioara a unei usi exterioare de intrare in casa cresc mult pretul. Cu adaos de pret vin si accesoriile electronice pe care usile de exterior le pot ingloba (incuietori electromagnetice, cititoare de amprenta, tastaturi cu cod, deschidere de la distanta, camera video in loc de vizor etc.)
O usa de exterior foarte ieftina (100 - 120 Euro) e greu de crezut ca e echipata la nivelul corect al unei usi de exterior - puteti avea surprize neplacute, de aveti prea mari pretentii de la ea.
Usi exterior industriale
Sunt preponderent usi exterioare metalice (usi multifunctionale), cu suprafata neteda (lisa), cu structura tip sandwich (fete exterioare din tabla de otel si miez de vata minerala rigida). Bineinteles, fiind usi de exterior, vor indeplini aceleasi cerinte de etanseitate la ploaie si vant, de izolare termica, de rezistenta antiefractie, de forte de operare. Vor avea probabil o rezistenta mecanica mai buna decat usile de exterior pt. casa, iar unele dintre ele vor avea functie de evacuare, fiind usi antipanica. Gasiti pe codeus.ro si un articol cu generalitati si recomandari pt. usi metalice.
Indiferent ca sunt usi de exterior pentru casa (rezidentiale) ori usi de exterior industriale, e obligatoriu sa aiba performante de izolare termica si fonica, etanseitate la ploaie si vant, rezistenta la UV a finisajului (cel putin pe exterior)
Marea varietate de usi de exterior ne da posibilitatea sa alegem corect usa potrivita. Fiind o investitie pe termen lung, recomandarea mea este nu sa alegeti cea mai ieftina usa de exterior ci usa de exterior potrivita.
Distribuiti: