Turnicheti si porti control acces
Ce este un turnichet? Ce intelegem prin turnicheti si porti control acces persoane? Care sunt cele mai des intalnite sisteme de control acces persoane? Tipuri de turnicheti (verticali, tripod, acces rapid), alcatuire, functionare, recomandari. Service si mentenanta turnicheti - revizii periodice, verificari, operatiuni de intretinere.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Turnicheti control acces

In mod normal, prin turnichet s-ar intelege un ansamblu ce contine si un sistem de bare ce se rotesc. De-a lungul timpului, in notiunea de turnichet control acces au fost incluse si sisteme de control acces tip poarta acces persoane (sau poarta batanta acces persoane, mici bariere pietonale cu miscare pe verticala etc. Astazi, in notiunea de turnicheti sunt inglobate acele sisteme destinate controlului accesului in anumite incinte, sisteme ce permit accesul cate unei singure persoane, ca urmare a validarii permisiunii de intrare in acea incinta.

Turnicheti verticali

Fiecare dintre noi a vazut, macar o data, un turnichet vertical, acesta fiind, probabil, cel mai cunoscut dintre numeroasele tipuri de turnicheti. La stadioane, centre expozitionale, fabrici, unitati militare, diverse incinte cu acces strict restrictionat etc. intalnim acest tip de turnichet, care permite doar trecerea persoanelor una cate una. Acesti turnicheti verticali "full height" pot fi utilizati atat la intrarea in incinta (cuplati la un cititor de bilet, card etc., ce permite doar intrarea persoanelor acceptate), cat si la iesirea din incinta (cand au rolul de a regulariza fluxul de iesire si, uneori, de a numara persoanele care ies).

Turnichet vertical full height (alcatuire) - codeus.ro

Componentele de baza ale unui turnichet vertical full height sunt:

Rotorul, barele de blocare, carcasa fixa si capitelul pot fi din otel vopsit (varianta cea mai ieftina), otel galvanizat, otel galvanizat si vopsit sau otel inoxidabil. Cele mai multe imbinari intre barele metalice sunt prin cordon continuu de sudura. Toate elementele metalice ale unui turnichet vertical full height trebuie sa fie robuste si anti-vandalism, iar mecanismul electromecanic trebuie sa fie robust si fiabil.

Turnichet vertical full height - functionare:


Turnichet vertical full height - functionare - codeus.ro
Asa cum sugereaza animatia de mai sus:

Printr-un turnichet vertical full height pot trece maximum 15-20 de persoane pe minut.

Turnicheti tripod

Un alt tip des intalnit de turnichet este cel numit turnichet tripod. Apare in statii de metrou, gari, autogari, aeroporturi, cladiri de birouri etc. De obicei, sunt amplasate baterii de turnicheti tripod (mai multi turnicheti amplasati paralel, pentru a putea prelua un flux mare de persoane.

Componente turnicheti tripod:

Turnichet tripod - functionare:


Turnichet tripod - functionare - codeus.ro

Dupa validarea accesului, rotorul se misca cu un pas (prin impingere sau automat) si permite trecerea unei persoane. Dupa trecerea persoanei, mecanismul turnichetului tripod blocheaza rotorul in urmatoarea pozitie "inchis"
Un turnichet tripod are o latime a pasajului liber de 60-70 cm si asigura un flux maxim de aproximativ 30-40 de persoane pe minut.

Turnicheti tripod antipanica

Sunt situatii in care caile de evacuare din cladire nu pot ocoli turnichetii tripod. In aceste cazuri, este obligatoriu ca, in caz de urgenta (incendiu), calea de iesire sa fie libera. Exista un tip de turnichet tripod antipanica la care, in caz de urgenta, bara orizontala ce blocheaza accesul basculeaza (cade) la verticala si elibereaza complet accesul prin turnichet. Comanda de basculare a barei este data automat, la declansarea alarmei de incendiu si, de obicei, este "failsafe" (adica bara basculeaza si in caz de oprire a curentului electric).

Porti retractabile automate

Le mai intalnim denumite ca turnicheti retractabili, turnicheti acces rapid (in engleza sunt numite "speed gates").
Un turnichet acces rapid are anumite avantaje fata de un turnichet tripod, cele mai importante fiind ca are o latime a pasajului liber de 90 cm sau chiar mai mult si are o capacitate mare de absorbtie a traficului pietonal, de pana la 60 persoane pe minut (de aici si numele de turnicheti acces rapid / speed gates).

Turnichet acces rapid - functionare:


Turnichet acces rapid speed gate - functionare - codeus.ro

De obicei, o poarta retractabila automata este "dubla" - are doua panouri retractabile si poate fi programata si pentru acces bidirectional (deoarece are latimea pasajului liber mai mare).
Intalnim turnicheti acces rapid la cladiri reprezentative (banci, sedii de mari corporatii, cladiri de birouri clasa Premium) si sunt produse premium, cu finisaje superioare si optiuni de programare complete. Pot avea sisteme sofisticate de iluminare (inclusiv in panourile mobile de sticla), care-si schimba culoarea din verde in rosu, atunci cand semnaleaza interzicerea accesului dintr-un sens sau declansarea alarmei la incendiu.

Ca sistem de activare, in afara de cele mentionate anterior, la portil retractabile automate putem intalni un dispozitiv de colectare carduri - atunci cand cardul de acces este destinat sa fie folosit o singura data. Sistemul nu restituie cardul bagat in fanta, ci il colecteaza, dupa ce l-a citit; la sfarsitul zilei, cardurile sunt scoase din colector si pot fi folosite a doua zi.

Turnicheti - functii principale

Principalele functii (moduri de functionare) ale unui turnichet sunt:

Turnicheti verticali, tripod, acces rapid - codeus.ro

Recomandari alegere turnichet

Sunt cateva criterii principale dupa care se face alegerea unui tip potrivit de turnichet pentru fiecare situatie:

Ca recomandare, eu zic ca ar trebui sa alegeti turnichetul potrivit d.p.d.v. functional (adaptat exact cerintelor proiectului dvs.), iar pe urma, in caz ca nu aveti bugetul respectiv sa incercati sa negociati o schema de plata. Alegerea unui turnichet ieftin e riscanta si, in special in cazul unui flux mare de persoane, sunt mari sanse sa nu faca fata si sa trebuiasca schimbat, cu costuri suplimentare.

Service si mentenanta turnicheti

Fie ca e vorba de un turnichet vertical, un turnichet tripod sau un turnichet acces rapid (cu panouri retractabile sau batante), orice producator de turnicheti va incerca sa-i proiecteze si sa-i producaastfel incat sa fie robusti si fiabili. Sunt produse destinate sa faca un numar mare de cicluri si trebuie sa aiba o durata mare de viata, iar cei amplasati in zone nesupravegheate trebuie sa fie antivandalism. Cu toate acestea, turnichetii inglobeaza componente electrice si electro-mecanice, iar unele piese mecanice sunt supuse uzurii normale si necesita inlocuire. De aceea, se recomanda respectarea unui plan de revizii de mentenanta, la anumite bintervale de timp, pentru a preintampina defectarea (implicit blocarea si scoaterea temporara din uz). Bineinteles, aceste revizii periodice si inlocuirea componentelor uzate trebuie facute de o firma specializata in service si mentenanta turnicheti. Este recomandat sa utilizati piese de origine (la cei mai multi producatori de turnicheti, utilizarea exclusiva a pieselor de origine este conditie obligatorie de asigurare a garantiei).

Uzual, un interval mentenanta turnicheti e de 12 luni, dar depinde si de numarul de cicluri pe care le face:

Iata ca e posibil ca acel interval de revizie mentenanta sa trebuiasca micsorat la 6 luni sau chiar mai putin, in anumite situatii. Dupa parerea mea, pentru a evita situatii neplacute, ar trebui sa luati in considerare o revizie turnicheti la fiecare 100.000 de cicluri. Chiar daca vi se pare o chetuiala suplimentara, ganditi-va ca, daca aveti 2 turnicheti de acces, iar unul dintre ei cedeaza, se reduce la jumatate fluxul de persoane acceptat. Bineinteles, oricand se poate defecta ceva, dar sansele sunt mult mai mici in cazul unor turnicheti corect intretinuti.

Revizii periodice turnicheti

In functie de tipul de turnichet, sunt si unele operatiuni specifice fiecarui tip, insa avem verificari / operatiuni valabile la orice revizie periodica turnichet. Unele dintre ele pot fi facute de catre personalul beneficiarului, dupa un instructaj prealabil, bazat pe instructiunile de utilizare ale producatorului:

Anumite operatiuni de revizie periodica turnicheti trebuie facute de o firma service turnicheti autorizata de producator:

Se recomanda sa apelam la turnicheti, atunci cand avem nevoie de sisteme control acces robuste si fiabile, capabile sa gestioneze fluxuri mari de persoane, in conditii de securitate sporita. Desi nu sunt o solutie ieftina, daca sunt alesi si dimensionati corect, se dovedesc a fi o investitie buna, de lunga durata.

Distribuiti: