Usi basculante pentru garaje - codeus.ro




Tot ce trebuie sa stiti despre usi basculante de garaj. Alcatuire, mod de functionare, automatizare, posibilitati de accesorizare si adaptare la cerintele fiecarui garaj si fiecarui client. Recomandari pentru a alege corect cea mai potrivita usa de garaj basculanta.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Usa basculanta neizolata termic reprezinta cea mai economica solutie dintre tipurile de usa de garaj des intalnite. Bineinteles, vorbim despre usile realizate in fabrici, in productie de serie. Unele usi realizate artizanal, din materiale ieftine ar putea fi mai economice, desi eu ma indoiesc. Iata cateva lucruri ce trebuie stiute, daca sunteti interesati sa achizitionati o usa de garaj basculanta.

Alcatuire usi garaj basculante

Usa basculanta de garaj este alcatuita din panoul usii (blatul usii), sistemul de sine de culisare (include si arcurile de contrabalansare a greutatii usii) si cateva accesorii de baza (role, sistem de incuiere, maner, garnituri de etansare). Sistemul de culisare poate avea atat sine verticale (stalpi verticali laterali) cat si sine de culisare orizontale.

1,2. Sistemul de culisare

E compus din stalpii laterali (1, in desenul de sus) si sinele orizontale (2), paralele cu tavanul. Unii producatori renunta la sinele orizontale si livreaza usi basculante doar cu stalpii verticali si traversa de sus. In acest caz, blatul usii culiseaza doar pe stalpii laterali.

La partea de sus, stalpii laterali (verticali) sunt uniti de o traversa, alcatuind un portal rigid. La partea de jos, stalpii verticali pot fi uniti de un profil cu rol de prag.

Sinele orizontale sunt paralele cu tavanul, iar pe ele culiseaza niste role amplasate in cele doua colturi superioare ale blatului usii. Producatorii care aleg sa prevada usile basculante si cu sine orizontale motiveaza ca acestea asigura o stabilitate superioara in operarea usii. Inclin sa le dau dreptate.

3. Arcurile de contrabalansare

Sunt prinse de blatul usii printr-un sistem de parghii si sunt calculate astfel incat sa preia cea mai mare parte din greutatea usii basculante, asigurand operarea facila a acesteia. In general sunt sub forma de pachet de arcuri - fie 2-3 arcuri unul langa celalalt, fie sub forma "arc in arc" - un arc de diametru mic intr-un arc cu diametru mare. Sistemul arc-in-arc are avantajul ca prezinta siguranta sporita (daca unul dintre arcuri se rupe, chiar in multe bucati, nu poate sari si accidenta pe cineva). Tot pt siguranta, spirele si lungimea arcurilor ar trebui calculate astfel incat, chiar si atunci cand sunt intinse, distanta dintre spire sa nu permita prinderea degetelor.

4. Blatul usii

Varianta uzuala este o foaie de tabla cutata, sudata pe o rama de teava subtire de otel. Rama are niste ranforsari suplimentare si se afla la interior, iar fata usii (foaia de tabla cutata) se afla la exterior. Un model des intalnit e cel cu striurile tablei orientate vertical, dar exista si modele cu striuri orizontale (rare sau dese) ori modele casetate. Unele dintre modele pot accepta vitrari.

Exista si varianta doar cu un cadru in locul blatului usii. Cadrul poate fi placat cu lemn ori cu alt material, daca se doreste sa se asemene cu fatada, cu acoperisul etc. Sistemul de arcuri e calculat la anumite incarcari si de aceea, atunci cand alegeti aceasta usa basculanta tip cadru, trebuie sa stiti cam ce greutate specifica (kilograme pe metru patrat) are materialul cu care urmeza sa placati usa si sa alegeti sistemul de arcuri potrivit. Blatul usii de garaj se poate executa cu o usa pietonala inglobata (incorporata), amplasata in extremitatea stanga sau cea dreapta.

5. Sistemul de incuiere

Este alcatuit dintr-o broasca, la interior si manere - pe interior si pe exterior. Din broasca pleaca doua tije ce blocheaza usa in colturile de jos - in stanga si in dreapta. Incuierea e relativ sigura, dar ar trebui sa examinati cu atentie componentele sistemului de incuiere - in afara de manere, restul componentelor ar trebui sa fie de metal, nu de plastic. Broasca e asigurata de un cilindru (butuc) cu chei. Pt. descuiere, din exterior, se introduce cheia si se deblocheaza manerul exterior; prin rotirea manerului, broasca actioneaza cele doua tije de incuiere si deblocheaza usa. In cazul unei usi de garaj basculante cu actionare electrica, cele doua tije de incuiere se demonteaza, iar blocarea usii este realizata de un sistem de incuiere integrat in motor. Detalii suplimentare despre sisteme de incuiere gasiti in articolul despre usi de garaj antiefractie, de pe codeus.ro.

Atunci cand vine vorba de modul de dechidere / inchidere, principala caracteristica ce diferentiaza usile basculante de usile sectionale si de usile tip rulou e modul de basculare - usa de garaj basculanta iese din planul vertical al usii si prezinta o zona de risc in fata usii. O masina parcata prea aproape de usa sau o persoana aflata in zona de risc pot fi lovite de usa care se deschide (ori se inchide).

In afara de usi basculante de garaj uzuale (pt una sau doua masini), exista si usi basculante pentru garaje colective (amplasate la parterul ori la subsolul blocurilor de locuit sau cladirilor de birouri). La acestea, sistemul de culisare este complex si, la unele modele, nu mai exista acea "zona de risc" (de fapt, zona exista in continuare, dar se muta in interiorul garajului). Bineinteles, aceste usi de garaje colective sunt proiectate sa ramana fiabile la un numar mare de cicluri inchis/deschis - rolele, arcurile, lagarele sunt realizate din materiale durabile. Desigur, asta inseamna si costuri suplimentare, iar pretul de vanzare e mai mare decat la o usa de garaj basculanta rezidentiala.

Exista si usi de garaj basculante antiefractie. Blatul este solid, din tabla groasa, rama e ranforsata puternic, rolele mai solide, iar sistemul de incuiere sofisticat (cu incuiere in patru puncte sau chiar mai multe).

D.p.d.v. etansare si izolare termica, sa nu va asteptati la performante de la acest tip de usa. Unele usi basculante de garaj au un sistem de garnituri de etansare laterale, dar acestea nu fac mare lucru pentru izolarea termica. Din cauza modului de culisare, nu se poate realiza o etansare eficienta. Unii producatori ofera un "kit" de izolare termica - niste placi-sandwich cu spuma poliuretanica rigida, ce se pot clipsa pe rama si nervurile din interiorul blatului usii. Dupa mine, nu este o solutie eficienta de izolare, panourile nu adera la blatul usii, iar intre foaia de tabla si panoul izolator se poate forma condens, greu de eliminat (fiind acoperit de placi). In plus, pt o izolare termica buna, blatul usii trebuie sa calce etans pe stalpi si pe traversa. Cum spuneam, usa basculanta nu poate fi etansata eficient iar acest lucru afecteaza negativ capacitatea sa de izolare termica. In concluzie, e logic sa alegeti o usa basculanta doar in cazul unui garaj neizolat termic si neincalzit. In unele situatii, usa basculanta e folosita si ca poarta de intrare in curte, daca gardul de la strada este de tip zid cu portal (in genul intrarii in curtile caselor traditionale sasesti).

Datorita faptului ca este o solutie ieftina si populara, precum si datorita faptului ca e un tip de usa de garaj ce se instaleaza usor, puteti gasi o usa de garaj basculanta in orice magazin de bricolaj (DIY). Producatorii seriosi livreaza odata cu usa instructiuni de instalare detaliate, cu ajutorul carora orice persoana cu un minimum de cunostinte tehnice si de scule poate instala o usa basculanta la garaj.

Montaj usi garaj basculante

Principala provocare, daca va hotarati sa va montati singuri usa de garaj basculanta este alegerea dimensiunii potrivite, in functie de dimensiunile golului din peretele garajului. Trebuie sa studiati putin desenele puse la dispozitie de producator si sa vedeti relatia dintre dimensiunile golului de intrare in garaj si dimensiunile usii pe care vreti sa o montati in acest gol. Cand faceti socotelile, nu va raportati doar la structura "la rosu", ci tineti cont de finisajul peretilor (tencuiala, placare etc.) si de cota corecta a pardoselii finite (incluzand sapa, asfalt, placi ceramice etc.). Fiecare producator are cateva dimensiuni standard uzuale, pt. care produce serii mari (stocuri). Aceste dimensiuni uzuale sunt cele cu preturile cele mai avantajoase la usile basculante de garaje. E o idee buna sa studiati putin piata, inainte de a finaliza garajul si sa va realizati golul de intrare in garaj in functie de usa garaj basculanta aleasa.

Deoarece este o usa usoara, iar inertia la inchidere / deschidere e mica, motoarele pentru usi de garaj basculante sunt mai putin puternice si, implicit, mai ieftine. Deci, atat la varianta cu actionare manuala cat si la usile automate (actionate electric), usa de garaj basculanta este cea mai ieftina varianta.

Iata cateva lucruri de avut in vedere, atunci cand incercati sa va hotarati la o usa de garaj basculanta si aveti de ales intre diversi producatori:

Daca sunteti constienti de limitarile usilor basculante pentru garaje si ajungeti la concluzia ca este exact tipul de usa de care aveti nevoie, puteti alege fara grija acest tip de usa de garaj. Cititi si celelalte articole de pe www.codeus.ro despre usile de garaj sectionale, usi rulou de garaj, motoarele si accesoriile disponibile si va veti putea alege usa de garaj potrivita, in perfecta cunostinta de cauza, la pretul corect.


Usi garaj preturi:



Pret usa garaj basculanta - standard (striat, alb sau maro): 210 - 300 Euro + TVA
Pret usa garaj basculanta - striata, culori standard din gama producatorului (altele decat alb): 290 - 460 Euro + TVA
Pret usa garaj basculanta - casetata, culori speciale (inclusiv folie imitatie lemn) si/sau modele speciale (cu aplicatii din inox etc.): 750 - 1200 Euro + TVA.
Suplimentar, pretul pentru montaj usa garaj basculanta poate fi intre 50 si 100 Euro + TVA. Cu ceva simt tehnic si cu un minimum de scule, puteti instala singur (de preferat, impreuna cu o alta persoana care sa va ajute) usa basculanta, daca achizitionati dimensiunea potrivita.
In caz ca aveti o situatie atipica de montaj si/sau usa se livreaza de la o distanta mai mare de 20-30 Km, luati in considerare costuri suplimentare la pretul usii basculante.
Preturile de aici sunt orientative. Analiza de pret a fost facuta pt o usa de garaj basculanta de dimensiuni standard (cu mici variatii, conform grilei producatorului) de aproximativ 2500 mm x 2100 mm (latime x inaltime), cu actionare manuala.

Distribuiti: