Consultantul de usi - usi pentru spitale, usi medicale (generalitati)

Cand vorbim despre usi de spital sau orice alt tip de usi medicale (usi de clinica, usi pentru fabrici de medicamente, usi camere curate etc.), trebuie sa ne gandim la usi care, pe langa functiunile lor obisnuite, trebuie sa indeplineasca si cerinte suplimentare de igiena, izolare fonica, etanseitate etc.
Inca din faza de proectare a unei facilitati medicale sau farmaceutice, este importanta sa definim corect tipurile de usi folosite, cerintele uzuale si speciale, precum si modul de functionare pentru fiecare usa. Gasiti mai jos un exemplu de plan de spital / clinica medicala, pe care sunt evidentiate functiunile fiecarei incaperi, precum si exemple de tipuri de usi medicale ce se pot folosi pentru fiecare incapere:

1 - Usi acces ambulante

Asigura accesul ambulantelor in zona protejata de intemperii, unde pacientul (urgenta medicala) este scos din ambulanta si introdus in camera de primiri urgente. Usa pentru acces ambulante trebuie sa fie cu deschidere rapida si sa asigure izolare buna dupa inchidere. Se poate opta pentru o usa sectionala cu deschidere rapida, o usa flexibila cu deschidere rapida sau o usa plianta (folding) cu deschidere rapida. Indiferent ce tip se alege, este de preferat ca usa acces ambulanta sa fie generos vitrata.

2 - Usa acces primiri urgente

Pe aici este introdus pacientul (coborat din ambulanta) in zona de primiri urgente (camera de garda, triaj etc.) Este, de asemeni, o usa cu deschidere rapida, dar de dimensiuni mai mici decat usa acces ambulante. Poate fi o usa flexibila rapida (de interior sau de exterior), o usa glisanta automata in doua canaturi, o usa pivotanta automata in doua canaturi sau o usa batanta. SI aceasta usa este de preferat sa aiba o suprafata vitrata mare.

3 - Usa acces public - UPU

Cel mai adesea, Unitatea de Primiri Urgente are si o zona pentru public si urgente minore (pacienti care vin pe propriile picioare, nu cu ambulante). Este usa de acces intr-o zona publica si nu e neaparat necesar sa fie cu deschidere rapida. Fiind o usa de exterior, trebuie sa asigure o izolare termica si o etanseitate la vant buna. Poate fi o usa din profile de aluminiu si geam termopan, pe balamale, in doua canaturi sau o usa glisanta automata in doua canaturi (pentru a permite accesul facil al persoanelor in carucior).

4 - Usa acces secundar primiri urgente

Este o usa catre o zona cu acces restrictionat (zona interzisa publicului) si ar trebui sa aiba un sistem de control acces, care sa permita doar accesul personalului medical autorizat. Serveste si la iesirea in zona publica a insotitorilor pacientilor, care i-au insotit pe acestia in zona de primiri urgente (sistemul de control acces trebuie gandit astfel incat sa permita iesirea libera catre zona publica). Poate fi o usa pivotanta automata, o usa glisanta automata sau o usa actionata manual, pe balamale, in doua canaturi.

5 - Usi pentru spatii umede

Sunt usi pentru grupuri sanitare sau pentru zonele de dusuri, cabinete de bai terapeutice etc. Structura lor interna si finisajul le fac cvasi -insensibile la umiditate si chiar la apa. Bineinteles, accesoriile lor (balamale, manere, silduri / rozete) vor fi din materiate rezistente la apa.

6 - Usi automate glisante

Fiind usi de interior, vor fi cu profile subtiri din aluminiu si vitrare cu o singura foaie de geam laminat. Se folosesc la incaperile fara cerinte speciale de etanseitate si / sau izolare si, fiind automate, faciliteaza accesul pacientilor in carucior sau al pacientilor transportati cu patul mobil sau cu brancarde.

7 - Usi pentru sali de operatie

Sunt usi automate in unul sau doua canaturi si, in funtie de sistemul folosit pentru climatizarea si purificarea aerului sin sala de operatii, pot fi usi glisante etanse (usi ermetice) sau usi glisante semietanse. Este recomandat sa aiba o vitrare de mici dimensiuni.

8 - Usi pentru cabinete

Sunt usi pe balamale, intr-un singur canat, de cele mai multe ori plina, fara vitrare. Trebuie sa aiba un pasaj liber suficient de lat incat sa permita intrarea unui carucior sau unui pat mobil. Chiar daca sunt usi de interior din lemn, este de preferat sa aiba toc metalic de imbracare a zidului.

9 - Usi glisante ermetice

Sunt usi glisante automate, in unul sau doua canaturi, din profile de aluminiu si geam laminat, care au un sistem special de garnituri si un sistem special de inchidere, astfel incat canaturile usii, in pozitia inchis sa preseze bine pe garnituri si sa asigure etanseitatea usii chiar la diferente mai mari de presiune. Usi ermetice se pot folosi la sali de operatie, la saloane de carantina / izolare sau in alte incaperi in care nu se doreste transfer de aer catre / din exterior. Pot fi utilizate la sas-uri, in cazul accesului in incaperi cu cerinte foarte stricte de izolare / etansare.

10 - Usi glisante antiradiatie

Pentru incaperile de radiologie (radiografie), ecranate la raze X, se folosesc usi antiradiatie (usi ecranate la radiatii). Usile impiedica iesirea catre exterior a radiatiilor din incaperea in care se fac investigatii radiologice sau interventii ce necesita surse de radiatie. Usile sunt ecranate cu folie de plumb, a carei grosime se alege in functie de specificatiile aparaturii radiologice folosite. Daca nu sunt automate, trebuie sa aiba un sistem sigur de autoinchidere.

11 - Usi pivotante antiradiatie

In zona de radiologie, mai poate exista o incapere in care medicul (operatorul aparaturii de radiologie) intra ca sa se protejeze, in timpul iradierii. Aceasta incapere va avea o usa antiradiatie pe balamale si o fereasta fixa antiradiatie (identificata ca F2 in desen), a carei sticla este, de asemeni, ecranata la radiatii. Pe fereastra, medicul poate supraveghea permanent pacientul.

12 - Usi automate glisante antipanica

Daca unele usi glisante automate se afla pe cai de evacuare in caz de urgenta (incendiu), acestea trebuie echipate cu sisteme antipanica, astfel incat sa usureze evacuarea oamenilor din cladire. O solutie sunt asa numitele usi automate glisante cu sistem breakout.

F2 - Panouri fixe vitrate

Impreuna cu usile vitrate, faciliteaza supravegherea vizuala a pacientilor, de catre personalul medical, fara sa fie necesar ca personalul medical sa intre in incaperea respectiva. Pot fi utile la saloanele de carantina, la terapie intensiva etc.

Fiind vorba de usi medicale pentru spital si clinica, usile enumerate mai sus (mai putin cele din zona de acces a ambulantelor si cele pentru accesul publicului) trebuie sa indeplineasca si cerinte de igiena, in functie de zonele in care se afla si de incaperile pe care le deservesc. Mai multe detalii gasiti in articolul Usi medicale, de pe codeus.ro.


Distribuiti: