Usi industriale rapide
Usi industriale rapide (usi cu deschidere rapida) - mod de functionare, alcatuire (componente principale), detalii si informatii relevante. Caracteristici principale si tipuri uzuale folosite in proiecte industriale, comerciale, facilitati de productie, depozite si centre logistice, conveioare si linii de productie automate etc.


Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Usi rapide pot fi folosite intr-o gama larga de situatii, ori de cate ori e nevoie de o viteza mare de deschidere a usii. Nu sunt folosite aproape deloc in proiecte rezidentiale, de aceea, cel mai des, vom auzi de usi rapide industriale.

In categoria de usi rapide pot fi incluse atat usi flexibile - usi rapide PVC, cat si usi rigide (usi sectionale rapide, rulouri rapide, usi rapide folding / pliante etc.). Cel mai des vom intalni usi rapide din PVC, care pot fi atat de interior cat si de exterior.

1. Usi rapide PVC

Cortina usii e din PVC de 1 mm, 1.5 mm sau 2 mm grosime, material transparent ori opac (mai des, cortina usii e o combinatie de PVC transparent si PVC opac). Cortina usii gliseaza prin doua ghidaje laterale si se infasoara pe un ax, deasupra golului in perete. Usa e actionata de un motor electric alimentat la 220 V sau 380 V, cuplat la un panou de comanda, din care se poate inchide / deschide / opri usa. Usa rapida PVC asigura o oarecare separatie intre doua incinte interioare ori intre o incinta interioara si exterior si permite circulatia cu viteze mari (motostivuitoare, mijloace auto etc.), intre cele doua incaperi.

Conform desenului de mai sus, motorul usii rapide poate fi amplasat in stanga sau in dreapta si necesita un spatiu liber pentru montaj. Exista si usi rapide cu roluire cu motor tubular (motor amplasat in interiorul axului pe care se infasoara cortina usii rapide), dar sunt mai putin folosite, motoarele tubulare fiind mai putin fiabile.

D.p.d.v. al modului de pliere a cortinei din PVC, se intalnesc doua tipuri principale de usi rapide PVC:
Fiecare dintre cele doua tipuri de mai sus are avantajele si dezavantajele sale si trebuie ales inca in faza de proiectare, in functie de cerintele si specificul fiecarei situatii. Alegerea corecta a usii rapide, a tipului si caracteristicilor ei, asigura o comportare corecta in exploatare, conform cerintelor si o buna fiabilitate.

1.1 - Usi rapide cu impachetare

Sunt numite si usi rapide cu pliere si, cel mai adesea, sunt utilizate ca usi rapide de exterior, in principal fiindca alcatuirea si modul lor de pliere permit inserarea in cortina a unor rigidizari (bare rigide orizontale) ce maresc rezistenta la vant a usilor rapide cu impachetare. Puteti citi pe codeus.ro un articol despre rezistenta la vant a usilor industriale.

Atunci cand usa rapida e complet deschisa, cortina ei se impacheteaza in niste pliuri suprapuse, la partea de sus. In functie de situatia de la fata locului si de tipul de montaj (in gol ori pe perete - in spatele golului), cortina pliata (cand usa rapida e complet deschisa) poate sa atarne in golul din perete sau pliurile pot fi "ascunse" in spatele buiandrugului, deasupra golului intrarii.

La usi rapide cu impachetare, viteza de deschidere este, de obicei, intre 0.7 m/s si 1.2 m/s. Nu au sisteme electronice complicate de siguranta, ceea ce le face mai putin susceptibile la defectari dese. Folosite acolo unde se potrivesc, sunt o solutie fiabila, care nu necesita activitati complicate de mentenanta, in exploatare, fiind o varianta de usi rapide ieftine.

Cortina poate fi opaca, cu zone transparente (tip hublou) sau, mai rar, cu o banda transparenta pe intreaga latime a usii. Cortina usii fiind din PVC de 1-2 mm grosime, nu putem avea pretentii de izolare termica la usi rapide PVC.
Voi detalia usile rapide cu impachetare intr-un articol separat.

1.2 - Usi rapide cu roluire

Desi exista si solutii pentru exterior (cu rezistenta la vant), cel mai adesea intalnim usi flexibile rapide cu roluire, de interior. Trebuie avut in vedere ca, chiar si la interior, intre incaperi mari se pot crea curenti puternici de aer care ar justifica utilizarea unor usi rapide PVC cu rezistenta la vant.
La usile rapide cu roluire, cortina usii rapide se infasoara pe un ax, deasupra golului:

Principalul avantaj al acestor usi ar fi ca axul cu cortina rulata ocupa mai putin spatiu decat cortina pliata a usilor cu impachetare. Un alt avantaj al usilor flexibile rapide cu roluire este ca au viteze de deschidere mai mari, intre 1.2 m/s si 2 m/s.
La usi rapide PVC pret ceva mai ridicat intalnim la usile cu roluire, cele cu impachetare au preturi mai economice.

Cortinele la usi PVC rapide cu roluire pot fi complet transparente (cu niste benzi semi-transparente de semnalizare), pot fi complet opace (mai rar) sau pot fi opace, cu o banda transparenta pe toata latimea usii. La usile cu inaltimi mai mici, zona transparenta poate fi toata jumatatea superioara a cortinei usii rapide.

Ca dimensiuni maxime, pot acoperi goluri de 4 - 5 m (chiar si 6 m) latime si 4 - 5 m inaltime. Exista si usi flexibile rapide cu roluire ce pot avea dimensiuni de 8 m latime si 5 m inaltime. Cu cat usa este mai mare, rezistenta ei la vant e mai slaba si sunt mai complexe masurile constructive ce trebuie luate in vederea obtinerii unei clase superioare de rezistenta la vant.

2. Rulouri rapide

Sunt numite si usi rapide tip rulou, si usi rapide spirala, iar principiul de functionare e acelasi ca la usi tip rulou, diferenta fiind ca profilele cortinei ruloului rapid nu intra direct in ghidajele laterale, ci prin intermediul unor role de culisare, iar viteza de deschidere / inchidere este mai mare.

Cortina de rulou rapid este alcatuita din profile (sleturi) de aproximativ 5-8 cm latime. Grosimea sleturilor e de 10-12 mm. Cand usa e deschisa, cortina se ruleaza pe o cale de rulare spiralata, deasupra golului.

Fata de usile rapide de PVC, rulourile rapide au avantajul ca asigura, datorita grosimii sleturilor si datorita sistemului de garnituri de etansare, o mai buna izolare termica. Rigiditatea cortinei le confera si o rezistenta la vant buna. Avand cortine cu greutati mai mari, din cauza inertiei mari si a pieselor in miscare in numar mare (unele rulouri rapide au si arcuri de contrabalansare a greutatii cortinei), usile rapide tip rulou au o fiabilitate ceva mai scazuta decat usile rapide din PVC. In plus, au un pret mai mare. Dar sunt situatii specifice in care un rulou rapid e cea mai buna solutie de usa rapida exterioara si se justifica alegerea lui.

3. Usi sectionale rapide

Principiul de functionare e acelasi cu al usilor industriale sectionale, diferenta fiind ca panourile ce alcatuiesc cortina usii sunt mai mici (10-12 cm latime), iar viteza de deschidere / inchidere este mult mai mare. Panourile sunt prinse intre ele prin balamale cu frictiune redusa.

Prin intermediul rolelor de culisare, panorile culiseaza pe sistemul de sine (stalpi verticali laterali si sine orizontale) si, in pozitia "deschis" a usii, sunt paralele cu plafonul. Grosimea panourilor ce alcatuiesc cortina usii este, de obicei, de 40 mm (4 cm), dar pot exista si variante de 60 mm sau chiar de 100 mm grosime. Viteza de deschidere e de aproximativ 1 m/s.

Exista o varianta de rulou rapid care utilizeaza, in loc de sleturi inguste (si subtiri) din aluminiu, panouri PUR asemanatoare cu cele de la usa sectionala rapida, dar mai inguste decat la usa sectionala, rezultand o usa rapida spirala cu bune performante de rezistenta la vant, izolare termica si izolare fonica.

4. Usi folding rapide

Sunt numite si usi pliante rapide ori usi pliante automate cu deschidere rapida si sunt usi cu panouri rigide care se pliaza lateral, impartite simetric (cu acelasi numar de canaturi pliante in stanga si in dreapta), actionate electric, cu role si balamale cu frictiune redusa.
Pot fi cu actionare electrica sau pneumatica si pot atinge viteze mari de deschidere, de 2 m/s si chiar 2.5 m/s.
Sunt destul de scumpe si mai rar folosite. Sunt intalnite mai ales la garaje de ambulante si de masini de pompieri.

Indiferent de tipul lor, ca sa se adapteze cerintelor de siguranta impuse de norme si cerintelor de functionalitate ale fiecarui proiect, usile rapide necesita niste accesorii care sa le adapteze nevoilor clientului si sigurantei in utilizare. Dintre acestea, cele mai importante ar fi elementele de actionare (declansare a inchiderii / deschiderii) si elementele de siguranta in exploatare.

Elemente actionare usi rapide

In varianta standard, toate usile rapide vin cu un panou de comanda cu trei butoane (SUS / STOP / JOS sau DESCHIS / OPRIT / INCHIS), cu ajutorul caruia usa rapida este actionata. Totusi, de cele mai multe ori, sunt necesare sisteme suplimentare de deschidere a usii:

Accesorii siguranta usi rapide

Ca toate usile operate electric, usile rapide comercializate in Europa trebuie sa se conformeze si cerintelor de siguranta ale normei europene EN 13241-1. Elementele de siguranta ce se impun variaza in functie de tipul de usa, insa toate tipurile de usi rapide vor avea cel putin o "bariera de fotocelule" care monitorizeaza zona dintre stalpii usii. Este vorba de o fotocelula-emitator si o fotocelula-receptor, aflate fata in fata. Cata vreme "raza" dintre cele doua fotocelule nu este intrerupta, usa fucntioneaza normal. Daca, atunci cand usa rapida se inchide, cineva / ceva intra in cadrul usii si intrerupe raza dintre fotocelule, atunci usa se deschide automat si ramane deschisa, pana cand fotocelulele "se vad" iarasi, una pe cealalta. Unele usi rapide au doua "raze" de fotocelule, amplasate la doua inaltimi diferite (de obicei, 30 cm si 60 cm), iar altele au chiar "grile de fotocelule", inalte de 90 cm - 250 cm - niste bare verticale, instalate in stalpii laterali ai usii, care inglobeaza mai multe fotocelule, amplasate la 8-12 cm una de alta.

La usile care nu sunt susceptibile de a genera striviri (usi rapide cu impachetare de dimensiuni mici, de exemplu), muchia inferioara a cortinei usii nu inglobeaza elemente de siguranta. La usi rapide PVC mari, precum si la usile rapide rigide (rulou rapid, sectionala rapida), muchia inferioara a cortinei inglobeaza o "muchie de siguranta" ("safety edge") - o garnitura tubulara ce are la capete doua fotocelule sau are un sistem pneumatic; daca, la inchidere, muchia de siguranta atinge un obstacol, aceasta transmite un semnal la panoul de comanda, iar usa rapida se deschide, ca sa evite strivirea si/sau deteriorarea usii. La unele modele, o grila de fotocelule monitorizeaza permanent muchia inferioara a cortinei usii si nu permite inchiderea usii atunci cand in golul usii se afla un obstacol.

D.p.d.v. electric, trebuie sa existe posibilitatea deconectarii rapide a usii de la sursa de alimentare cu curent electric. In acest scop, panoul de comanda poate avea un buton de urgenta, a carui apasare intrerupe alimentarea cu curent a usii. O alta varianta este o priza, amplasata pe perete, in care se introduce stecherul de alimentare a usii. In caz de urgenta, se scoate stecherul din priza.

Usi rapide - codeus.ro

Fie ca e vorba de usi rapide PVC, de rulouri rapide, de usi sectionale rapide ori de alte tipuri de usi rapide, sunt proiecte in care utilizarea lor se impune, iar alegerea lor corecta scuteste beneficiarul de cheltuieli suplimentare inutile in faza de exploatare.

Usi rapide pret

Usile rapide sunt usi ce inglobeaza motoreductoare de turatii mari si elemente electronice relativ sofisticate. De aceea, sunt niste usi relativ scumpe. Daca puteti lua o usa rapida cu impachetare la 1500-2500 Euro + TVA, o usa rapida PVC cu roluire poate fi intre 3500 si 8000 Euro + TVA, un rulou rapid sau o usa sectionala rapida pot ajunge la 10.000 - 15.000 Euro + TVA. O usa rapida din PVC de exterior, pt. deschideri mari (de pana la 8 m) poate costa 16.000 - 20.000 Euro + TVA.

Este adevarat, in multe cazuri usile rapide pot genera economii substantiale (de energie, timp etc.), iar achizitionarea lor poate fi, de fapt, solutia cea mai economica, in timp. O analiza atenta si aprofundata poate ajuta foarte mult in alegerea solutiei optime de usa rapida, pentru fiecare caz in parte.

Distribuiti: