Usi garaj de siguranta (antiefractie)




Ce intelegem prin usi de garaj antiefractie? Care sunt principalele caracteristici ale unei usi garaj de siguranta? Cum ne asiguram ca achizitionam o usa de garaj cat mai sigura d.p.d.v. rezistenta la efractie?

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


O usa de garaj antiefractie (sau antispargere) nu este o usa ce nu poate fi sparta ci o usa ce opune o rezistenta sporita spargatorului – il obliga sa foloseasca scule mai puternice si/sau mai sofisticate, iar usa rezista mai mult timp pana cand cedeaza. Gasiti explicitarea claselor antiefractie in articolul usi metalice antiefractie (referitor la usile pe balamale).

Usi de garaj antiefractie (de siguranta)) - Consultantul de usi - codeus.ro

De cele mai multe ori, in cazul unor usi de garaj amplasate in curtea casei (mai ales cand curtea e imprejmuita cu un gard inalt si solid), nu sunt cerinte sporite de siguranta antiefractie. Insa, la o usa de garaj expusa, e important sa luam in considerare siguranta sporita oferita de o usa de garaj antiefractie.

Chiar daca nu gasim pe piata un producator de usi garaj antiefractie (care sa ne furnizeze un produs complet, eventual si cu certificare antiefractie), putem incerca sa configuram usa de garaj astfel incat sa aiba o buna rezistenta antiefractie. Daca suntem bine informati, putem alege usa de garaj potrivita si o putem accesoriza astfel incat sa ne apropiem foarte mult de insusirile unei usi garaj antiefractie.

Detaliez mai jos cateva aspecte ce trebuie luate in considerare.

Rezistenta mecanica

Bineinteles, rezistenta mecanica a usii de garaj (si, implicit, a componentelor sale) e foarte importanta. Fie ca este o usa de garaj basculanta sau o usa de garaj sectionala, trebuie sa avem in vedere ca atat blatul usii, cat si sinele sale de culisare si accesoriile (role de culisare, balamale etc.) sa fie cat mai solide.

La usi de garaj basculante (neizolate), e de preferat ca tabla blatului usii sa fie de cel putin 0.6 mm grosime si sa fie profilata cu nervuri adanci de 1.5 – 2 cm., suficient de dese incat sa confere rigiditate sporita usii.

La usi de garaj sectionale izolate termic, blatul usii e alcatuit din panouri sandwich (de 40 mm grosime, uzual), iar grosimea tablei panourilor poate fi si de 0.5 mm. Este de preferat ca umplutura panourilor sa fie de spuma poliuretanica rigida si nu de polistiren. Spuma PUR rigida e aderenta la fetele de tabla si confera rezistenta buna panourilor.

Bineinteles, conteaza si calitatea tablei de otel folosite de producator. Exista destui producatori de usi de garaj sau de panouri sandwich pentru usi de garaj sectionale, care nu declara originea si calitatea tablei de otel folosite.

Sinele de culisare ale usi de garaj e rfecomandat sa fie din tabla de otel de cel putin 1mm grosime, iar cele ce se fixeaza pe fatada (stalpii verticali laterali) pot fi chiar din tabla mai groasa.

La fel de importante ca blatul si sinele de culisare sunt si componentele ce fac legatura intre panourile blatului si cele prin intermediul carora blatul culiseaza pe sine.
Balamalele dintre panourile unei usi de garaj sectionale sa fie din tabla de otel de cel putin 1mm grosime; evitati balamalele din plastic. Rolele de culisare trebuie sa aiba axul din otel, de cel putin 0.5 cm diametru, iar suporturile de prindere a rolelor pe panouri – din tabla de otel de minimum 1 mm grosime. Acolo unde se prind balamalele si rolele, panourile vor avea tabla dublata sau triplata (pliata), pentru ca suruburile de prindere sa se ancoreze bine. La operatiunea de montaj usi garaj antiefractie se vor alege prinderile (suruburile si bridele) corecte si corect dimensionate ale stalpilor usii, pe fatada. Pe langa rezistenta antiefractie, acele prinderi confera usii de garaj si o buna rezistenta la vant.

Sistem incuiere antiefractie

Unii producatori de usi de garaj basculante ofera un sistem de incuiere in 3 puncte (ca upgrade la sistemul de incuiere in 2 puncte). Veti verifica daca piesele sistemelor de incuirere sunt metalice, plasticul trebuie evitat, pe cat posibil.

La usi de garaj sectionale cu actionare manuala, incuietoarea este de tip zavor - gliseaza si incuie intr-unul dintre stalpii laterali. Cand usa sectionala e actionata de un motor se renunta, de obicei, la zavorul de incuiere, deoarece o automatizare usi de garaj include si un sistem de blocare (anti-ridicare) a usii. Pentru rezistenta antiefractie sporita, in garajele ce au si alta usa de acces in afara de usa de garaj, se poate pastra zavorul de incuiere si la usile automate de garaj, dar usa se va dota cu un switch (microcontact sau contact magnetic) ce taie alimentarea motorului, daca zavorul e incuiat (pt. a evita suprasolicitarea motorului cand incearca sa deschida usa de garaj incuiata).

Sistem deblocare antiefractie

La usi de garaj automate montate la garaje fara alta intrare, exista posibilitatea ca, in caz de pana de curent, usa de garaj sa nu poata fi deschisa din exterior. La aceste usi de garaj se prevede un sistem de deblocare din exterior, care actioneaza asupra sistemului de blocare anti-ridicare al motorului. Exista doua feluri de dispozitive de deblocare din exterior pt. usi de garaj: cu snur sau cu cablu camasuit (ca cel de la frana de bicicleta sau cel de acceleratie de la masina).
Sistemul cu snur e mai putin sigur – spargatorul poate introduce pe sub usa de garaj o sarma cu carlig, cu care agata snurul si trage de el, asa ca eu recomand alegerea unui sistem de deblocare cu cablu (putin mai scump, dar mai sigur si mai estetic). Butucul sistemului de deblocare va fi de siguranta (preferabil), pentru cheie profilata sau amprentata si va fi fixat solid in panoul usii, astfel incat sa nu poata fi smuls.

Broasca de siguranta usa pietonala

La usi de garaj cu usa pietonala se va acorda atentie sistemului de incuiere al usii pietonale. Se va opta pentru o broasca (incuietoare) robusta, fara piese din plastic, cu limbete separat pentru incuiere. La nevoie, pentru siguranta sporita, se poate adauga o incuietoare (broasca) suplimentara sau se poate adapta o incuietoare multipunct.Daca doriti sa intrati in detalii, puteti echipa usa pietonala cu butuc anti-perforare si sild antiefractie (detalii aici si aici).

Vitrari usi garaj antiefractie

Ar fi cateva aspecte ce fac diferenta intre vitrari rezistente la efractie si cele obisnuite.

Vitrari pentru usi de garaj antiefractie - Consultantul de usi - codeus.ro

Astfel, vitrarile antiefractie sunt:

Sistem blocare anti-ridicare

Automatizarile moderne pentru usi de garaj inglobeaza un sistem de siguranta ce impiedica fortarea deschiderii usii prin ridicarea ei - cazul in care spargatorul baga o ranga sub usa si forteaza ridicarea ei. Sistemul anti-ridicare impiedica acest lucru si este un fel de clichet ce se activeaza atunci cand usa ajunge la capatul pozitiei „inchis”. Evident, componentele sistemului antiridicare vor fi solide, din otel, fara piese si angrenaje din plastic.

Telecomanda usi garaj antiefractie

La usi garaj automate, actionate din telecomanda, momentul deschiderii usii este critic. Un raufacator, echipat cu un scanner special, poate sa citeasca, de la distanta, codul pe care telecomanda il transmite catre receiver –ul motorului, pentru a deschide usa de garaj. Specialistii fac recomandari sa optati pentru sisteme de telecomanda cu cod saritor („rolling code”), nu cu cod fix. La fiecare comanda, telecomanda transmite catre receiver –ul automatizarii un alt cod, care nu mai e valabil la urmatoarea actionare. Exista si sisteme ce cripteaza codul transmis de telecomanda. Ca regula, nu alegeti un sistem de comanda la distanta cu cod fix.

Daca ar fi sa fac o clasificare a modului in care diverse tipuri de usi de garaj rezista la efractie, as zice ca ordinea e urmatoarea:

  1. Usi garaj sectionale – pot fi alese si configurate astfel incat sa aiba o foarte buna rezistenta antiefractie;
  2. Usi garaj basculante – daca sunt alese corect, furnizeaza o buna rezistenta antiefractie;
  3. Usi garaj tip rulou – cele rezidentiale au o rezistenta antiefractie mediocra; cele industriale, solide, cu ancore de vant, pot avea o rezistenta antiefractie superioara.

Chiar daca nu gasim o usa de garaj antiefractie certificata (cererea pe piata este destul de mica si sunt rare) sau nu suntem dispusi sa platim un pret prea mare, daca suntem atenti la aspectele enumerate mai sus, putem achizitiona o usa de garaj cu buna rezistenta antiefractie.

Distribuiti: