Usi centru comercial
Usi exterior spatii comerciale si usi de interior - tipuri, recomandari. Bariere auto si usi de parcare, usi automate intrare in centrul comercial, grilaje metalice antiefractie, usi de sticla, usi metalice in spatii tehnice, usi frigorifice, rapide, antiefractie, antipanica, tehnica incarcare, usi ALA.

Gasiti articole despre usi, studii de caz si infografice pe codeus.ro
cititi info,
articole
Analizati si alegeti in perfecta cunostinta de cauza
analizati
recomandari
Solicitati consultanta specializata pentru proiecte complexe
consultati
specialist
Cumparati produse si servicii de calitate din cea mai buna sursa, la pretul corect
cumparati
corect


Definitie: Notiunea de usi pt. spatii comerciale, usi pt. zone comerciale ori usi centru comercial defineste toate acele tipuri de usi si sisteme de acces utilizate in mod obisnuit in (si intre) principalele zone ale unui centru comercial:

As adauga la cele de mai sus zona de andocare a camioanelor cu marfa, spatii de acces (pt pietoni sau vehicule) din exterior in zonele tehnice si de depozitare, caile de evacuare in caz de pericol.
Detaliez mai jos cele mai des intalnite tipuri de usi pt. spatii comerciale:

Usi centru comercial, mall, shopping center; tipuri usi si siteme acces spatii comerciale - codeus.ro

Bineinteles, putem intalni si alte tipuri speciale de usi comerciale, insa cele prezentate in articol sunt utilizate in majoritatea proiectelor de centre si complexe comerciale medii si mari.

1. Bariere automate spatii comerciale

Solutia recomandata pt control acces auto in parcari spatii comerciale (parcari subterane sau supraterane), in special in cazul parcarilor cu plata, o reprezinta bariera automata. O bariera automata de calitate are viteza de deschidere mare, fiabilitate ridicata si poate fi accesorizata cu sisteme de siguranta si/sau monitorizare care automatizeaza accesul autoturismelor si tarifarea in zona de parking auto. Uzual, avem cate o bariera automata pe fiecare flux de acces, iar numarul de fluxuri e stabilit la proiectarea parcarii. Gasiti mai multe detalii in articolul despre solutii de acces in parcari auto.

Bariere automate acces centru comercial, mall, shopping center - codeus.ro

Barierele automate pot fi cu brat dintr-o bucata (varianta mai economica) sau cu brat articulat (varianta mai costisitoare, la parcari subterane cu plafon jos).

Usi Automate - culisante, rotative

Ca usi automate de acces in centre comerciale mari, intalnim usi automate rotative (2) sau usi automate culisante (3). Usile automate au cateva avantaje importante:

Usa rotativa automata:
Usa rotativa automata - codeus.ro

Usile automate pot parea o investitie initiala mare, dar, in cazul intrarilor cu trafic pietonal mare, se amortizeaza relativ repede, datorita avantajelor oferite. Iata de ce sunt solutia preferata ca usi intrare in centre comerciale mari si medii. Usi automate culisante intalnim chiar si la intrarea in spatii comerciale independente.

4. Grilaje metalice antiefractie

In zona galeriei de magazine a centrului comercial, avem magazine independente, care, pe timpul cat sunt inchise, sunt protejate de un grilaj metalic antiefractie (din otel galvanizat sau inox) sau de usi tip rulou cu profile perforate. De obicei, acest rulou (grilaj-rulou) este actionat electric, dintr -un switch cu cheie.
Un rulou cu profile perforate inchide spatiul dar nu asigura o protectie antiefractie a spatiului. Daca este necesar, se folosesc grilaje metalice antiefractie din otel, cu un sistem sigur de incuiere. Exista si modele de rulouri-grilaj din aluminiu, cu performante atiefractie decente.

In afara de grilajele de interior, la un centru comercial putem intalni si usi tip rulou sau grilaje tip rulou de exterior ( de ex. pt. inchiderea peste noapte a parcarii sau a unei zone de depozitare ingradite).

5. Usi de Sticla

E vorba de usi din sticla fara toc, integrate in pareti (panouri) mari de sticla, la intrarea in magazine mai mici ale galeriilor comerciale. Pot fi intr-un canat sau in doua canaturi si au amortizoare (incastrate sub pardoseala) ce le regleaza viteza si forta de inchidere.
Usa de sticla fara toc este o solutie eleganta si intregul perete de sticla in care e integrata usa este o vitrina, ce asigura vizibilitatea in magazin chiar si atunci cand acesta este inchis publicului.

Bineinteles, sticla poate fi clara sau partial sablata si se utilizeaza sticla laminata (geam securizat, cu folie) de 10-12 mm grosime. La partea de jos, usa are integrata o incuietoare (yala), cu incuiere in pardoseala.

6. Usi tehnice spatii comerciale

.Bineinteles, un centru comercial necesita existenta unor spatii tehnice, ce adapostesc sisteme de incalzire, tablouri electrice generale, sisteme climatizare, instalatii de apa, generatoare electrice etc. In aceste spatii se prevad, de obicei usi metalice de uz industrial. Vorbim de usi rezistente la foc ori usi multifunctionale, cu diferite configuratii si accesorizari (grile ventilatie, vitrari, accesorii control acces etc.).

Usi metalice spatii comerciale - codeus.ro

Daca la camera centralei termice va fi necesara o usa antifoc, la camera transformatorului electric se va monta o usa metalica multifunctionala cu grila de ventilatie de suprafata mare.
Uneori, aceeasi usa trebuie sa indeplineasca cerinte complexe si va fi o usa metalica multifunctionala de exterior, antiefractie cu functie antipanica si conectare la sistemul BMS al cladirii.

7. Usi Rezistente la Foc

In zonele de depozitare este risc de incendiu si de aceea intre depozit si sala de vanzare se monteaza o usa rezistenta la foc. Aceasta poate fi o usa antifoc in doua canaturi ori, la dimensiuni mai mari, o usa culisanta rezistenta la foc. Indiferent de tip, aceasta usa rezistenta la foc functioneaza in modul "normal deschis" - adica este permanent deschisa si se inchide automat in cazul declansarii alarmei de incendiu sau inchiderea ei este declansata de o persoana care observa incendiul.

Usa antifoc fiind normal permanent deschisa, iar depozitul fiind o zona unde publicul nu trebuie sa aiba acces, apare necesitatea ca usa rezistenta la foc culisanta sau batanta sa fie dublata de o alta usa, care sa separe depozitul de sala de vanzare. Se foloseste o usa rapida flexibila, ce asigura separatia celor doua spatii si pastreaza microclimatul zonelor.

8. Usi metalice de interior

Sunt spatii, in interiorul unui mare centru comercial, ce nu au nevoie de usi cu proprietati speciale (birouri personal, toalete pt. angajati sau clienti, vestiare, spatii de recreere, debarale etc.). Aici instalam usi metalice de interior ori usi de interior din lemn. E recomandat ca si usile din lemn sa fie pe toc metalic (de colt sau ce imbraca peretele).
Usile metalice de interior au un nivel de finisaj superior usilor metalice pt. spatii tehnice, sunt usoare (cu structura celulara tip fagure), cu balamale si feronerie estetice.

Usi Laminate

Ca usi din lemn pt. interior sunt preferate asa-numitele usi laminate. Sunt usi interioare cu miez din PAL tubular sau PAL plin si cu suprafata din CPL sau HPL de 0,8 - 1,2 mm. O usa laminata are avantajul ca stratul de finisaj de High Pressure Laminated (ori de melamina, CPL) este foarte rezistent la lovire / zgariere. La birouri de manager sau sali de conferinta se pot cere usi laminate cu performante acustice (usi fonoizolante).
La spatii umede (toalete, vestiare cu dusuri) sunt recomandate usi laminate rezistente la umezeala, evetual cu foaia scurtata (spatiu liber mai mare sub usa, la pardoseala).

9. Usi din Inox, usi frigorifice

Orice complex comercial ce vinde si produse refrigerate si congelate are nevoie de camere frigorifice:


In aceste zone, se monteaza usi frigorifice, pivotante, batante si culisante (glisante). Cerintele de igiena alimentara fac ca aceste usi camere frigorifice sa fie din otel inoxidabil, de multe ori.

10. Usi Rapide

Intre depozit si sala de vanzare (uneori si intre diferite compartimente ale depozitului) se amplaseaza o usa cu deschidere rapida, cu impachetare sau cu roluire. De asemeni, catre exterior se pot amplasa rulouri rapide sau usi sectionale rapide.

Usa flexibila rapida:
Usa rapida flexibila cu roluire - codeus.ro

Sunt produse relativ costisitoare, dar viteza mare de deschidere si fiabilitatea ridicata la numar mare de cicluri inchis-deschis le-au impus ca standard, in centrele comerciale. Gasiti delaiat acest produs in articolul usi rapide.

11. Usi antiefractie de exterior / interior

Reglementarile legale in vigoare impun ca spatiile ce adapostesc valori de orice fel sa fie protejate corespunzator antiefractie. De aceea, orice usi exterioare spatii comerciale trebuie sa aiba rezistenta antiefractie.

De asemeni, in interiorul spatiilor comerciale sunt camere ce necesita usi antiefractie de interior (camerele unde se pastreaza banii, de exemplu). Aceste camere vor fi protejate de usi antiefractie RC4 ori chiar RC5.
Exista pe codeus.ro un articol delatiat despre usi antiefractie.

12. Usi Antipanica

Ca orice spatiu public ce poate genera aglomerari de persoane, un centru comercial are un plan de securitate la inceniu, ce cuprinde si caile de evacuare - traseele pe care persoanele din cladire se pot evacua in cel mai scurt timp, in caz de urgenta. Usile amplasate pe aceste trasee vor fi usi antipanica (usi de evacuare in caz de incendiu) - usi dotate cu sisteme ce fac posibila deschiderea fara efort a usii, chiar daca aceasta este incuiata.

Compartimentari toalete centre comerciale

In treacat, mentionez si compartimentarile pentru toalete intalnite la grupurile sanitare din centrele comerciale. Cabinele de toaleta pot fi din HPL, PAL, sticla, panouri sandwich, materiale compozite si pot fi pe picioare sau direct pe pardoseala. Inaltimea lor obisnuita este de 2100 - 2200 mm, insa intalnim si compartimetari toalete full height (din pardoseala pana in plafon).

Usi exterior spatii comerciale

In afara de usi metalice de exterior pe balamale, putem gasi, la centre comerciale, si alte tipuri de usi de exterior pt. deschideri mari: usi sectionale, usi pliante, rulouri industriale, rulouri rapide. Uzual, au dimensiuni de peste 2,5 x 2,5 m si, fiind usi de exterior, au performante bune de izolare termica.

13. Usi Sectionale

Adesea se opteaza pentru usi sectionale industriale, fiind o varianta economica, cu bune performante de izolare termica, izolare acustica, rezistenta la vant, rezistenta antiefractie, impermeabilitate la ploaie. Deoarece e un produs des solicitat, si o varianta economica. s-a dezvoltat o gama foarte larga, cu sisteme de montaj ce se pot adapta oricarui proiect.

Usi armonice

O varianta de usi exterioare pt deschideri mari, la spatii comerciale, pot fi usile pliante (usi armonice industriale). Sunt utilizate mai rar, dar sunt o solutie viabila, in special acolo unde nu exista spatii de montaj suficient de mari. Pot inchide goluri foarte mari, au performante termice, acustice, de etansare bune si varianta des intalnita este cea cu actionare manuala.

14. Tehnica incarcare - descarcare

Desigur ca, fiind vorba de spatii de depozitare si de aprovizionare frecventa cu marfa, spatiile comerciale mari au nevoie de tehnica de incarcare - descarcare camioane (sisteme andocare camioane). Fie ca este vorba despre rampe de egalizare electro-hidraulice sau de rampe manuale de egalizare, plus accesorii (burdufuri de etansare, tampoane, ghidaje roti camion) ori de mese elevatoare hidraulice, e nevoie ca in proiectare sa se considere sisteme de tehnica de incarcare.

Usi si obloane ALA

Centrele comerciale mari (tip mall), cu subsol, pot fi prevazute, conform legii, cu adaposturi publice de aparare civila. Exista norme de proiectare si realizare a acestor adaposturi si ele se doteaza cu usi si obloane metalice etanse (usi si obloane metalice etanse ALA). Sunt usi speciale, cu montaj special, prin inglobare in peretii de beton, la turnarea acestora.

Am incercat sa trec in revista, pe scurt, pricipalele tipuri de usi spatii comerciale (usi pentru centre comerciale). Pot exista si alte tipuri de usi necesare unui centru comercial, dar cele din acest articol sunt intalnite deseori.


Distribuiti: